Японско чудо за 7, 13 и 14 дни: Меню, схема, отзиви, опасности!

♠ Японска ли е японската диета ♠ 7, 13 и 14 дни – каква е разликата ♠ Пълен вариант ♠ Правила ♠ Предварителна подготовка ♠ Списък за покупки ♠ Меню за японско чудо ♠ Съвети на диетолога ♠ Мнения на лекарите и противопоказания

Още в текста: ♠ Вариант със сурови яйца ♠ Вариант с млечни продукти ♠ Оригиналната рецепта? ♠ Японско чудо и фитнес ♠ Резултати и ефект ♠ Захранване ♠ Мнения, коментари и отзиви ♠ Вреди и опасности ♠ Истинската японска диета ♠

Коя е точната схема?

Да отслабнем по японски: правила за ползване на безсолната японска диета

Вече двайсетина години магическото словосъчетание японска диета или чудо вълнува умовете на сражаващите се с излишното тегло, без значение от техния пол, социална принадлежност или възраст.

С други думи – хиляди хора са опитвали да отслабнат по японски, но не всички са го постигнали. Причината е, че въпреки голямата популярност на тази методика, малко знаят как да я приложат по правилен начин. Затова ние решихме веднъж завинаги да приключим с досадните недоразумения и да проверим как точно се прави.

Демир бозан за безсъние

Кой е измислил ЯД?

Този режим има общо със страната на самураите толкова, колкото рибените пръстчета са от риба. Из интернет бродят няколко версии, като „научните“ я приписват на японските диетолози. На първо място като автор се сочи клиниката Майо. Mayo Clinic действително съществува, но в Сан Франциско.

И вярно, че в нея са патентовани няколко начина за отслабване, но японският не е сред тях. Други твърдят, че диетата идва от японската клиника «Яекс», където също са занимават с корекция на теглото. Но диетите на «Яекс» са основани на традиционното японско меню – ориз, морски дарове и пикантни нискокалорични сосове.

Връзката между диетата и Япония е умереността в състава и ниската калоричност на разрешените продукти, което кореспондира с традициите на далекоизточните народи в храненето.

японска диета японско чудо меню резултати - 01

Японско чудо е твърде опасна диета. Защо? Вижте по-долу!

Японският диетолог Наоми Морияма твърди, че младостта и дълголетието, на което се радват нейните съотечественици, произтича от ползването на относително малко количество въглехидрати в ежедневното меню плюс неголемия размер на порциите.

Но в крайна сметка прави ще излязат онези, които считат японската диета за европейско изобретение, чийто автор или автори са останали неизвестни. В полза на тази версия свидетелства наборът от продукти в менюто, които въобще не са източни. А интригуващото име е просто инструмент да се привлече вниманието.

Японското чудо е класически протеинов режим с ниско разнообразие на продукти. Известна е в три разновидности – за 7, 13 и 14 дни.

Бързо отслабване за 7, 13 и 14 дни

Японска диета чудо

Японската диета е като европейка в кимоно, което само привидно прикрива „нашенската“ й същност

Каква е разликата? Трите разновидности се различават не само по своята продължителност, но и по последователността на редуване на храните.

 1. Японска диета за 7 дни – по същността си е базова диета и същевременно – лайт-версия за тези, които не издържат на строги правила и се предават по средата на пътя. Резултатът от седемдневния курс е между 3 докъм 5 свалени килограма. Устойчивостта на резултата не е гарантирана.
 2. ЯД за 13 дни – вариантът е пълноценен курс за отслабване. При съблюдаването на всички правила, тя ще ви накара да олекнете с от 6 до 10 кг, а в отделни случаи – и повече от това. Менюто за 13-те дни по нищо не се отличава от това на 7-дневната версия. Просто от 8-мия ден нататък се изреждат отново първите дни (1-6 дни).
 3. Курс от 14 дни – отличава се от предходната по схемата на хранене през втората седмица. Наборът от продуктите остава същия, но последователността се обръща „огледално“ – тоест от 8-мия ден нататък се повтарят първите седем дни, но в обратен ред (7-1 ден).

Особеността на пълните курсове (13 и 14 дни) са там, че по време на диетата протича не само извеждане на излишните течности, които солта е удържала на междуклетъчно ниво. Втората половина от курса активизира процес на очистване – детоксикация, на организма, която на свой ред подпомага подобряването на обмена на веществата.

Вижте и ТОВА: Вода с лимон (лимонена вода) за отслабване!

Ако след завършване на пълното време на въздържание не се подлъжете по калорични сладости, вероятността да се задържи постигнатото е много голяма. В нередки случаи провеждането на два курса на година, с промеждутък от 6 месеца преди началото на втория, позволяват да се постигне обща корекция на теглото от 20 и повече килограма.

Внимание: забелязано е, че ЯД минава по-леко и е по-резултативна, ако се започне да се слабее на пълнолуние и се използва третата и четвъртата фаза – „намаляващата“ луна. Известно е, че съществуват отделни хранителни режими, които са базирани на действието на лунните фази върху движението на течностите в човешкото тяло. И този метод действително работи.

Пълен вариант – характеристики:
 1. Продължителн. – 14 дни;
 2. Особености: нискокалорична протеинова нисковъглехидратна, строга, изисква предварителна психологическа подготовка;
 3. Цена: ниска;
 4. Резултат: минус 5-8 кг;
 5. Препоръчителна честота на приложение: не повече от два пъти в годината;
 6. Допълнителен ефект: устойчивост на резултата при коректно захранване и подходящо хранене в следващите 6 месеца;
 7. Противопоказания: не подхожда за бременни, кърмещи, при гастрит и язва, за страдащи от изменения на бъбреците или черния дроб, при кардиологични нарушения;
 8. Препоръка: консултация с лекар!
Използвани продукти

Ако при думата „японска“ си представяте ориз, соев сос и причудливо приготвени миди, то ви очаква сюрприз. „Японското“ в дадената диета се свежда от зеления чай и морската риба. Екзотика няма – всички продукти са отдавна познати на европейците. И в това се крие големият й плюс, тъй като рискът от внезапни алергии е минимизиран, продуктите се намират в абсолютно всеки магазин, а и отдавна е забелязано, че тялото реагира най-добре на „родните“ храни от собствения климатичен пояс.

Правила на диетата за 14 дни
Японска диета чудо

Печени тиквички за обед – без брашно и сол

По оценка на Мориями, японците потребяват средно 25% по-малко калории, отколкото жителите на която и да е друга страна. В Япония не е прието да се яде чипс, шоколад, сладкарски изделия, а за кравето масло японците са узнали едва в нач. на 20-я век от европейците и досега се отнасят към него подозрително.

Тоест умереното количество е национална особеност на културата на Япония, докато за някои други части на света умереността не е свойствена, а съкращаването на количеството храна понякога се превръща в истинска трагедия. Японската диета обаче залага на сериозното ограничение.

Базисното вещество в ЯД е протеинът, получен от яйца, риба, пилешко и млечни продукти. Въглехидрати се внасят от сухари и някои разрешени зеленчуци, мазнините – от зехтина, който е разрешен за ползване при приготвяне на храната и за подправка на салатите, както и от месото и рибата.

Целулоза се добива в изобилие от зеленчуците и плодовете, чието количество в някои дни от диетата даже не се регулира, затова стомахът най-бързо от всички органи ще се справи отлично със своята работа. Кафето и зеленият чай не само ободряват, но и съдържат антиоксиданти. От значение е да се избират чай и кафе от високо качество, обезателно натурални, без ароматизатори и добавки.

Както е видимо, не вс. основни хранит. вещества са налични в този режим плюс сериозните ограничения на състава и количеството. Затова той не бива да се счита за балансиран и следването му над 14 дни е опасно за здравето. Но и в тези уж броени дни тялото вероятно ще реагира болезнено на рязкото съкращаване на въглехидратите. Възможно е да почувствате болки по тялото, слабост, главоболие. Ако имате такива симптоми, излезте от режима. В случай че продължат – обърнете се към лекаря си.

Режимът на поемане на течности по време на ЯД е от изключителна важност. Пийте много чиста негазирана вода на стайна температура, за да помогнете на стомаха да се чувства изпълнен, но и за да осигурите извеждането на продуктите от преработката на животинските протеини.

Основното условие за успеха на японското чудо е стриктното спазване на плана. Не е разрешено да се пропускат дни, нито да се разместват по собствен вкус. В добавка не се допуска замяна на едни продукти с други, дори и да са подобни. Изключение прави единствено сутрешното кафе, което бе никакви последствия се заменя с чашка зелен чай.

Желателно дори задължително е да се откажете от солта за целия срок на диетата, но ако тази забрана се оказва критична за вашите вкусови рецептори, то посолявайте, но минимално.

Още нещо ИНТЕРЕСНО: Отслабване със зелен чай. Сание и другите. Действие. Мнения.

Японска диета чудо

Салатата в японската диета е в ограничено количество и се подправя съвсем оскъдно

Сложното се оказват малкото на брой хранения през целия ден – едва три вместо по-здравословните 5 или 6, и отсъствието на междинни подкрепящи закуски. Вечеряйте минимум 3 ч. преди лягане, а сутринта започвайте с чаша вода на гладно – това е положително за метаболизма и позволява по-леко да се понесе отсъствието на закуска.

Предварителна подготовка

Предупреждението е да не се омаловажават строгостта и ограниченията на режима и към него да се подходи отдалече, а не „с главата напред“. Това не е диета, която се започва от днес за утре. Първоначално се подгответе психически, че ви предстоят две седмици глад. После подгответе и тялото, като няколко дни по-рано намалете и след това напълно спрете сладките неща и фаст фууда, с който сте свикнали.

Оставете си време и за да намалите размера на порциите. Например сварете си неголяма порция – 150 г, див или неолющен ориз и добавете към него порция от 100-150 г лека овощна салата от от краставици, зеле, домати. Подправете я с капка ябълков оцет, капчица зехтинче и пробвайте да остане без сол.

Не смятайте, че по този способ удължавате мъките. Напротив, подготвеното тяло ще реагира по правилния начин, а няма да се стресира.

Вземете си китайски пръчици за хранене. Умението да се ползват не ни е вродено, затова ще трябва да се поупражнявате, преди действително да успеете да закарате парче краставица до устата си. А сега проверете със зеле… трудно е! Но упражнението си струва по две причини – то ни настройва психически за предстоящия режим и второ, храненето с китайски пръчици е полезно и ще допринесе за по-високата резултатност от упражнението.

Списък за покупки
 1. Първокласно кафе на зърна или мляно — 1 бр;
 2. Зелен чай без добавки и ароматизатори – 1 пакет;
 3. Кокоши яйца, препоръчително домашни — 13-15 бр;
 4. Филе от морска риба — 1.8-2 кг (хек, мерлуза, морска треска и др.);
 5. Прясно телешко месо — 0.8 – 1 кг;
 6. Пил. филе — 1 кг;
 7. Първокачествен студено пресован зехтин — 250 мл;
 8. Зеле – 2 бр със среден размер;
 9. Моркови — 2-2.5 кг;
 10. Патладжан, тиквички — общо 1 кг;
 11. Плодове (без банани и грозде) — общо 1 кг;
 12. Сок от домати, пресен — 1.5 л;
 13. Кис.мляко, кофичка — 1 бр;
 14. Сухар ръжен – 1 бр;
 15. Лимони — 3 бр.

Менюто на „японките“

Японска диета чудо

Ако по време на японската диета се ползват пръчици, усещането за глад се притъпява

ден закуска обед вечеря
1 Кафе 2 варени яйца, варено зеле със зехтин, чаша доматен сок 200 г варена/ печена риба
2 Кафе, 1/2 ръжен сухар 200 г варена/ печена риба с варено зеле и чаша доматен сок 100 г варено телешко и чаша айрян
3 Кафе, 1/2 ръжен сухар Тиквички или патладжан, печен със зехтин – една порция 200 г варено телешко, зелева салата със зехтин, 2 вар. яйца
4 Среден морков със сока на един лимон 200 г варена/ печена риба и чаша доматен сок 200 г плодове
5 Среден морков със сока на един лимон Варена риба и чаша доматен сок 200 г плодове
6 Кафе 500 г варено пилешко филе със салата зеле и моркови със зехтин Среден по размер морков и 2 варени яйца
7 Зелен чай 200 г варено телешко 200 г плодове или 200 г варена/ печена риба или 2 вар.яйца със салата моркови
8 Кафе 500 г варено пилешко филе със салата зеле и моркови със зехтин Среден по размер морков и 2 варени яйца
9 Среден морков със сока на един лимон 200 г варена/ печена риба и чаша доматен сок 200 г плодове
10 Кафе 3 средни моркова със зехтин и 1 варено яйце 200 г плодове
11 Кафе, 1/2 ръжен сухар Тиквички или патладжан, печен със зехтин – една порция 200 г варено телешко, зелева салата със зехтин, 2 вар. яйца
12 Кафе, 1/2 ръжен сухар 200 г варена/ печена риба и зелева салата със зехтин 100 г варено телешко и чаша айрян
13 Кафе 2 варени яйца, варено зеле със зехтин и чаша доматен сок 200 г варена/ печена риба и зелева салата със зехтин
14 Кафе 200 г варена/ печена риба и зелева салата със зехтин 200 г варено телешко и чаша айрян

Съвети на диетолога

По време на диетата хората не получават нужното количество витамини С и Е и някои микроелементи като по-важните са калций, магнезий, калий и др. Това предизвиква повишена склонност към бърза умора. Препоръката е паралелно с режима да се приемат допълнително витаминно-минерални комплекси.

За препоръчване е рибата да се вари, но ако това не отговаря на вкуса ви – печете, но с минимално количество зехтин. Идеално е да се вземат съдове с незалепващо покритие или грил и така въобще да се избегне мазнината. Паниране не се допуска.

В никакъв случай не съкращавайте допълнително препоръчаните количества храна. Оскъдното хранене забавя обмена на веществата и загубата на тегло няма да бъде достатъчно видимо.

Три задължителни правила

Правило №1: Дисциплина!
 1. Теглете храната и спазвайте указаните количества;
 2. Ползвайте само указаните продукти;
 3. Не променяйте последователността на дните.
Правило №2: Забравете солта, захарта и алкохола!
Японска диета чудо

Основните японски добродетели – старание и умереност, са ключ към успеха на диетата

Японската диета не напразно се казва безсолна. Причината за ограничението е тази, че солта задържа водата в организма, а количеството вода пряко влияе на общото тегло. Забраната за захарта е не по-малко строга. Захарта – това са чисти въглехидрати, които нямат място в този режим. Алкохолните напитки пък са висококалорични продукти, които са несъвместими с понятието „диета за отслабване“.

Погледнете и ТУК: Отслабване и лечение с домашен ябълков оцет и мед (нещо, което работи)!

Правило №3: Пийте вода!

Минималното количество е 1.5-8 л на ден – изворна, трапезна, минерална, негазирана. Един от страничните ефекти на отказа от сол е този, че водата бързо се извежда от организма. За съжаление – не само „излишната“ вода, но и тази, която е нужна на тялото. Затова регулярният прием на вода е начин да се подсигурява потребният воден баланс. Освен това чаша вода притъпява глава в трудни моменти.

Мнения на лекарите и противопоказания

Японска диета чудо

При правилно прилагане на японската диета се губят 7-10% от общото тегло

ЯД се числи към небалансираните режими, тъй като залага на повишено количество протеини и целулоза за сметка на рязкото ограничаване на количеството мазнини и въглехидрати. Въздържането от тези компоненти за дълго време е вредно и опасно за здравето. Многочислени клинични проучвания показали, че без въглехидрати регулярното функциониране на човешкото тяло е невъзможно! За правилното делене на вс. жива клетка са необходими захари, които обладават способността да включват и изключват работата на протеините. Отсъствието на въглехидрати води до разстройство в делението на клетките.

10-30 г мазнини на ден са нужни за нормалното протичане на обменните процеси в организма. Нарушение на метаболитния процес понякога води до разстройство в системата на кръвообращението.

Прилагането на този режим има редица медицински противопоказания:
Японска диета чудо

Така би следвало да изглежда една плодова вечеря

 • сърдечно-съдови патологии;
 • хипертонична болест в средна и тежка форма;
 • заболявания на бъбреците;
 • кърмене.

Освен това дадената система на хранене е вредна при някои чернодробни патологии и разстройства на стомашно-чревн. тракт.

След приключване на курса отделете няколко дни, за да възстановите храненето си постепенно, а не шоково. След японското чудо е най-разумно да се мине за известно време към разделно хранене, за да се установят постигнатите резултати и за да се осигури щадящ тялото режим на живот.

Вариант със сурови яйца

Ще срещнете вариант на диетата, в който по един път седмично – два пъти за цялото време, се яде сурово вместо варено яйце. Ето извадка на дните, в които е отразена тази промяна:

3 ден обяд едно сурово яйце, три големи варени моркова със зехтин
11 ден обяд едно сурово яйце, три големи варени моркова със зехтин и 15 г кашкавал

Колкото и да се старахме, не намерихме нито дума, която да обяснява наличието на сурови яйца в диетата, а интересно, че този вариант е прекалено разпространен. Това, че се публикува, не значи, че се изпълнява, защото под всяка публикация има поне 4-5 реакции срещу суровото яйце и въпрос с какво да се замени. Отговорът е явен – с варено яйце, разбира се, и такива са ВСИЧКИ отговори.

Нито един автор не настоява яйцето да се приема сурово вместо варено, тъй като явно не може да обясни и с какво това би допринесло за здравето или резултатността на поддържания режим. Най-честото питане е какво да се прави с разрешените продукти за третия и единайстия ден: сурово яйце, варени моркови и кашкавал. И следва нарушаването на първия принцип на диетата: предписаното да се прилага до запетайката и да не се заменят продуктите, но иначе не би било и възможно. Предложението е да не бъдем фанатици и да сварим яйцето, а морковите да оставим сурови и от тях да направим салата. Е, така се оформи един отличен обяд!

Вредата от суровите яйца
Японска диета чудо

Обяд със сурово яйце – малцина биха го понесли

Този абзац е за читателите, които са стриктни и все пак ще си наложат в името на спазването на диетата в оригиналния й вид да изпият суровото яйце и да „затъкнат“ неприятния му вкус с малко варени моркови. Ще кажем веднага – не е нужно! Даже ще добавим: то е направо опасно.

По-възрастните си спомнят добре времето, когато пиенето на сурови яйца се асоциираше със здраве. Такива „бъркочи“ – със или без мед, са забърквали на слабичките деца, нуждаещи се от подсилване. Плюс това се вярваше, че суровото яйце „смазва“ гласните струни и подпомага да се представят в най-добър вид певческите способности.

Суровите яйца може и да са били допустими някога, когато повечето хора са имали достъп до пресни домашни яйца, но ползването им днес е немислимо заради опасността от салмонела. Освен това днес вече се е разбрало, че протеините от суровото яйце се усвояват от организма по-трудно и не цялото количество. А това е последното, което би желал човек, намиращ се на ЯД. Така че забравяме за суровите яйца. Но да видим защо в диетата присъства кашкавал.

Вариант на „Японско чудо“ с млечни продукти

ден закуска обед вечеря
1. Черно кафе 2 варени яйца, салата зеле със зехтин, чаша доматен сок 200 г варена/ печена бяла риба и салата зеле
2. Черно кафе и 1 сухар 200 г варена/ печена бяла риба и салата зеле 200 г варено телешко, чаша айрян 200
3. Черно кафе и 1 сухар Варено цвекло, 2 ябълки или 3 мандарини 200 г варено телешко, салата зеле, 2 варени яйца
4. Черно кафе 3 варени моркова, 150 г твърд кашкавал, 1 варено яйце Плодове без ограничение
5. Настърган морков с лимонов сок 500 г варена/ печена риба и доматен сок 200 г риба, задушено в зехтин зеле
6. Черно кафе и 1 сухар Половин печено пиле, салата зеле и моркови 2 сварени яйца, салата зеле, чаша сок от моркови
7. Зелен чай 200 г варено телешко, салата зеле Плодове без ограничение или салата зеле с айрян

Във всички подобни схеми млечните продукти имат съвсем ограничено място – един път на седмица с цел разнообразие. Препоръчва се твърд кашкавал или швейцарско сирене. В някои режими чашата айрян се заменя с малка опаковка йогурт, но да се помни, че тези продукти имат добавена захар, ароматизатори и оцветители. Като цяло афишираните схеми с млечни продукти не са съществено по-богати и разнообразни от строгия вариант, макар да създават впечатление, че са по-либерални и разнообразни.

Оригиналната рецепта?

Японска диета чудо

Говеждо с айрян за вечеря – нетрадиционно за вкуса ни и вероятно неприемливо за доста хора

Във форума на сайта Розали потребител, подписал се „Апостол Апостолов“ твърди, че знае оригиналната рецепта, която е научил в Япония, и която е изпробвал лично, за да установи, че чрез нея се свалят 3-4 кг на седмица. Потребителят признава, че диетата е нездравословна, но все пак ефективна.

Схемата действително се различава от горе посочените варианти по това, че продуктите са още по-достъпни за българския потребител и най-важното – спестяват готвенето на месото, заменяйки го с шунка. Другата разлика е, че к-вото на храната е още по-намалено, като някои обеди и вечери се състоят единствено от варени яйца.

ден закуска обед вечеря
1. Черно кафе 2 варени яйца Парче варено/ печено месо и салата с лимон
2. Черно кафе и 1 сухар 2 варени яйца Шунка, салата с лимон и чаша кисело мляко
3. Черно кафе Зеленчуци и плодове Шунка, 2 варени яйца, салата с лимон
4. Черно кафе 2 варени яйца и сок от моркови Парче варено/ печено месо и салата с лимон
5. Настърган морков с лимонов сок Печена риба с домати Не се яде
6. Черно кафе Две големи парчета пилешко месо – варено или печено, и салата с лимон 2 сварени яйца и морков
7. Черно кафе Парче месо – варено или печено, и плод Риба и салата с лимон

Схемата се възпроизвежда в същия ред още 7 дни.

Японско чудо в съчетание с фитнес

Японска диета чудо

Студено месо, яйца и зеле – така изглежда най-богатата вечеря в менюто

Всеизвестна истина е, че диетите работят по-добре, ако са съчетани с изразходване на енергия. Има обаче режими – тези, близки до гладуването, при които полагането на извънредни усилия е противопоказано. Японското чудо не е сред тях. То се препоръчва в съчетание с някакъв спорт – колоездене, лек сутрешен крос, плуване или най-добре фитнес. Като всяка протеинова диета, и тази допринася за оформяне на тялото. Минусът е, че общото количество на протеините в менюто е малко.

Постоянните посетители на фитнес залата знаят, че протеините се вземат още на закуска от бързо усвояеми източници като белтъците на яйцата и обезмаслени сирена. Те са нужни след няколко часовата почивка през нощта, когато организмът не е получавал храна.

На обяд се предпочита протеин от месо – приоритетно телешко, което осигурява достатъчно аминокиселини. Тук японското чудо се вписва, както и с вечерната доза протеинови храни.

Трениращите взимат протеинови добавки преди и след тренировка, за да усилят ефекта от нея, но това по силата на японския режим е несъвместимо, тъй като се налага стриктно трикратното хранене, което на практика е двукратно, тъй като рядко на закуска се получава нещо повече от кафе или чай.

По гореизброените причини най-подходящо е ЯД да не се съпровожда със силови тренировки и извънредни натоварвания на организма, който е лишен от достатъчно калории. Подходящи са леки раздвижващи комплекси, както и упражнения които натоварват равномерно цялото тяло. Активно спортуващите да намалят темпото по време на режима. Виене на свят, бързо настъпваща умора и главоболие са признаците, които ще сигнализират, че тялото е подложено на извънреден стрес.

А това е наистина СТРАХОТНО: В търсене на добрите БГ билки за отслабване. На корема. Мнения. Чай сена. Майчин лист. Комбинации от 17 и 22 билки.

Резултати и ефект

Според различни източници ефектът от режимът е минимум 3 кг и максимум 20 кг в условията на двукратно повторение през шест месеца. Обаче факт е, че една част от намаленото тегло е за сметка на изведена от тялото вода заради безсолния режим. Стабилизирането на резултатите също не е гарантирано и зависи от захранването.

Захранване

Японска диета чудо

„Наваксването“ на пропуснатите по време на диетата тортички ще нулира резултата по-бързо, отколкото е бил постигнат

Диетолозите казват, че колкото дни сме гладували или сме били на намален калориен прием, толкова дни впоследствие се провежда захранване. Колкото по-драстичен е бил режимът, толкова повече време след него е потребно да се спазват определени ограничения, докато тялото възприеме новото си тегло. Времето за стабилизиране е минимум 3 месеца, а понякога може да отнеме и до 6 месеца.

Как да се захраним след японско чудо?
 • Първо, запазете схемата на хранене като вид продукти и леко започнете да увеличавате порциите. Удвоете ги в разстояние на 3-4 дни.
 • Второ, постепенно въведете междинни закуски, така че храненето да стане 5 или 6-кратно. Подходящи храни за междинните закуски са плодове и зеленчуци в суров вид. Подходящо е добавянето на парченце сухар, за да започне постепенното увеличаване на количеството на въглехидратите.
 • Трето, седмица по-късно имате право да разполагате с менюто свободно и да размествате храните в седмицата и в рамките на даден ден, както ви се иска. Значи примерно, че вареното яйце минава за закуска, месата и салатите – на обяд, а вечерите да се осигуряват с готвени зеленчуци, все още със символично количество зехтин и почти без сол.
 • Четвърто, солта ще бъде въведена в менюто последна и колкото по-късно се пристъпи към нея, толкова по-добре. В момента, в който започнете да солите по обичайния начин, в тялото ще се задържи вода, вие ще загубите от поглед постигнатото, ще се обезверите и твърде вероятно – ще се завърнете към предходното си – и най-вероятно вредно!, хранене.
 • Пето, задръжте поне месец без сладкиши и алкохол. Прекрасни варианти за десерти са своеобразен сладолед от замразени плодове, минати през блендер, чаша кис.мляко с подсладител и плодове, йогурт или замразен натурален сок. Тортите и пастите ще трябва да почакат минимум 3-4 месеца, ако въобще се решите отново да посегнете към тях след жертвата, която сте направили за теглото си.
 • Шесто, продължете да се движите, да ходите повече пеш и да качвате стълби, ако нямате време за редовен спорт.

Мнения, коментари и отзиви

 • SVVelikiy: не използвайте тази диета, вреди на организма! Нанася огромни вреди! Солта е необходима и жизнено важна – тя подава на клетките хран.вещества, тъй като запуска механизма за тяхното постъпване. Отсъствието на сол води до обезводняване, а не до отслабване – тоест загуба на мас. Солта успокоява нервната система. Аз на шестия ден вече имах признаци на астения. Солта е полезна за работата на стомаха, има още антисептични свойства… Въобще което и да е живо същество издържа без сол само две седмици. А сега си представете какво става в тялото ви през въпросните седмици!
 • keksenok: Постоянно използвам тази диета – лека, бърза и ефективна! Големият недостатък е, че няма сладко, тестено и алкохол. И се свалят 3,5-4,5 кг, на повече не разчитайте. Но и това не е зле.
 • Орешка: Прекалено строга диета, направо глад. Появи ми се слабост, зави ми се свят. Обаче за седмица отслабнат с 4 кг, талията ми намаля с 2 см, коремът – с 3 см.
 • tatyanastarodub: Работи, но е нужна воля.
 • Мария: Постоянно ме преследваше глад. И е безвкусно без сол!
 • dollar20: Много ми дойде сложна с цялото това готвене, варене, печене, пък салати… И е противопоказана за хора с проблемно здраве.
 • Kisslaya: Ако не си следите храненето след диетата, килцата се връщат, че и още отгоре се трупват.
 • Duduvanchik: Много е вредна! Работи, за две седмици свалих 6 кила. Но първо кожата и косата ми забележимо се развалиха, загубиха блясък, изсушиха се. В устата ми се появи неприятен мирис. Станах раздразнителна. А колко пъти ми беше лошо и ми се завъртя главата – не мога да ги изброя. Кафето на гладно ми припомни за гастрита. И накрая – цикълът ми просто не дойде. Сега трябва да се лекувам. Отслабнах, но на каква цена?!

Вреди и опасности от “Японско чудо”.

Японска диета чудо

В салатата от прясно зеле и моркови е подходящо да добавите и малко краставици или зелен лук – за разнообразие

Едва ли има специалисти, които биха се застъпили за японската диета. Нейните поддръжници са потребители, постигнали целите си бързо. Твърди се, че чудото пренастройва организма и завинаги „оправя“ обмяната на веществата. Нещо, което отзивите не потвърждават. Единственият плюс от диетата остава фактът, че е евтина и продуктите са сравнително достъпни. Малкият брой хранения на ден пък спестяват време в забързаното ежедневие.

Като цяло протеиновите диети имат и привърженици, и опоненти. Привържениците отбелязват, че свръхприемът на въглехидрати причинява по-голям синтез на инсулин, който осигурява запаси от енергия първо в мускулите и черния дроб, а после и под формата на мастни слоеве. Прекаляването с въглехидрати вдига кръвната захар с всички последствия от това.

Приемането на завишени количества белтъчини натоварва отделителната система и води до ред заболявания.

Смята се, че на прекаляването с този вид вещества се дължи ръста на сърдечно-съдови патологии. Причината е, че протеините от животински източник вървят съвместно и с животински мазнини, които вдигат холестерола.

Мозъкът се нуждае от въглехидрати. При липса, те се заместват с кетони, които при голямо количество водят до неприятен дъх в устата и гадене.

Затова съвременните диетолози залагат на балансираният прием на хранит. вещества, като поддържат около 40-45% от общия обем да се пада на въглехидратите. Протеиновите диети се определят като вторите най-опасни за здравето след монодиетите.

Истинската японска диета

Япония е ориентирана към морето и морските продукти. Изобилието от планини – те заемат над 75% от цялата й територия, покрити с вечнозелени гори, оставят на селското стопанство неголеми площи по крайбрежието и още по-малко пригодни за обработване терени по планинските склонове.

Затова земеделието не се е развило. Осн. култура е оризът, отглеждат се още пшеница, соя, ечемик и други зърн. храни. Още по-малко в Япония е разработено животновъдството, защото няма изобилни пасища. Месото и млечн. продукти са разпространени в миналия век под влияние на европейците и все още заемат скромно място в менюто на японците. Затова пък широко разпространение са придобили цитрусите, ябълките, крушите, бананите, вишните и други.

Обичайната традиционна японска диета би изглеждала по следния начин:
Японска диета чудо

В японската диета се ползват два вида риба – немазна за варене или приготвяне на пара и мазна за печене

 • 300-350 гр ориз
 • 150-240 г плодове
 • около 270 г зеленчуци
 • 60 г бобови
 • 120 гъби
 • 100 г мляко
 • 1 яйце, не повече!
 • 2 чаени лъж.захар

И най-обичайната японска трапеза включва от 5 до 20 блюда, чието съдържание е най-разнообразно и в най-вариативни съчетания на съставките. Японската култура в приготвянето на храната няма нищо общо с модните тенденции за разделно използване на хранителните продукти.

Да отбележим още и рядката употреба на кафе в страната на самураите. Тази напитка също е привнесена сравнително скоро и не е завоювала кой знае каква популярност. Японците както и в миналото продължават да предпочитат зеления чай.

Традиционният начин на хранене на японците се охарактеризира като нискокалорично – от порядъка на 1600-1800 ккал. Голяма част от калориите – около 60%, постъпват от въглехидрати, мазнините са неголямо к-во, основно от растит. произход, но има достатъчно голямо к-во витамини от гр.В и С, плюс желязо и фосфор.

В съвременните супер модерни в Япония диетични режими се съдържа относително крупно к-во мазнини – до 60% от общата калорийност за деня, и белтъчини, като въглехидратите са снижени значително и са отделени в самостоятелни хранения. В някои дни те са дори по-малко от 15 грама за денонощие!

Като цяло режимите са нискокалорични, но по японски това означава под 1000 ккал на ден, като в отделни дни от режимите приеманите калории спада до 700. По този начин се снижава и приемът на основни микроелементи – магнезий , калий, желязо, калций, и на отделни витамини, в частност Е, С, фолиева киселина и прочее.

Значимо място в истинските японски диети се отделя на черното кафе. Така сравнението показва, че когато се цели отслабване, всеки народ залага на необичайните храни и рязка промяна на традиционното хранене, като от това не са останали встрани и самите японци.

И още нещо интересно

Японска диета чудо

Настърганите моркови се подправят единствено с лимон

Самите японци продължават да проучват в какво се заключава секретът на дълголетието на народа им. Както и на факта, че изглеждат значително по-млади в сравнение с връстниците им от други континенти. Според мащабно изследване от 2005 година въпросният секрет се заключава в специфичното съотношение на употребата на зеленчуци, зърн. храни и плодове от една страна, и на оптимално количество риба и месо в ежедневното меню.

По-рано правителството на Япония е разработило схема за правилно и балансирано хранене. След публикуването на правителственото решение, учени решили да изучат връзката между спазването на схемата за здравословно хранене и нивото на смъртност в страната. Те анализирали данни за храненето и начина на живот на 36624 мъже и 42920 жени във възрастта от 45 до 75 години. Подбраните участници не страдали от рак, инсулт, болести на сърцето и на черния дроб.

Японска диета чудо

Японската диета няма никакво отношение към японската кухня

Доброволците били следени в течение на 15 години. В резултат японците установили, че доброволците от двата пола, които са се хранили по указаната схема – традиционна по същността си, по време на изследването са преживели по-дълго. Починалите от тази група са били с 15% по-малко, отколкото починатите от групата, която не е спазвала правителственото решение.

В частност, при правилно хранещите е установен намален риск от мозъчно-съдови патологии. По този начин било доказано и от науката, че традиционното японско хранене – балансирано, умерено, нискокалорично и в малки порции, базирано върху зърнени храни, зеленчуци, плодове и по-малко риба, месо и яйца, без сладкарски изделия, бонбони, алкохол, соеви и млечни продукти, намалява риска от преждевременна смърт и подпомага човека да доживее до заложените му по природа 100 години.

Та нали и думата „човек“ на български означава просто: същество, което живее един век.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Японско чудо за 7, 13 и 14 дни: Меню, схема, отзиви, опасности!

 1. Една от причините в корена на прословутото дълголетие на японците се дължи на рибни продукти. Средно един японец изяждал по 80 кг. риба на година. Приблизително това е все едно по половин Скумрия на ден. От съдържащите се много ОМЕГА-3 в рибата метаболизма им работи перфектно, като прибавим и техните всеизвестни водорасли, като добавим постоянно присъстващи плодове и зеленчуци, доброто им настроение и също така високо вдигнати глави и ХОП – ДЪЛГОЛЕТИЕ.
  Бъдете здрави.

 2. Не мога да отслабна и когато пазя диети, не се чувствам добре. Но и не мога да понасям гърдите и дупето си. Искам просто да ги махна, че ми действат на нерви! Искам да тежа 35 кг, а все още имам 50 кг. Моля, помогнете със съвет!

 3. Страхотна информация, Триабвасе да я прочета преди да започна диетата 🙂

  Въвсъщност правя диетата за втори пат.

  Първия пат преди 15 години, тогава сам бил 33 годишен на около 90кг, първата седмица отслабнах 7кг втората 3кг.
  И след това наистина си запазих килограмите за няколко години може би 5 до 8 години, не помня точно.

  Сега сам на 48 години 90кг първата седмица отслабнах 5кг втората още не сам свършил.

  Използвах европейския вариант, не сам варил меса, желе и такива подобни…

  Така че диетата е супер, стига сте се оплаквали като някакви баби, няма сол бла бла бла, безвкусно, гладен сам… и на мен ми се пие ракия и салатка ама на, не може 😉

  Успех на всички!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *