Clo

Клотримазол – при гъбички, лишеи и херпес

Клотримазол: действие на лекарството, за какво се прилага. Какви правила да спазваме, за да постигнем най-добър ефект при лечението на гъбични заболявания с клотримазол. Режим на прилагане при деца; позволен ли е при бременност. Медикаменти с подобно приложение – аналози и заместители. Какво мислят потребителите

Клотримазол – това е фамилия фунгициди, т.е. лекарствени продукти за лечение основно на гъбични заболявания. Производно е на компонента имидазол и притежава висока активност спрямо патогени с действие, причиняващо инфекциозни усложнения. Изследвана е ролята на препарати с клотримазол при дерматофити – Microsporum sp., Epidermophyton floccosum, Trichophyton sp., дрождоподобни гъбички – Cryptococcus neoformans, Candida sp., диморфни гъби – Histoplasma capsulatum, Paracoccidicides brasiliensis, Coccidiodes immitis.

Видове клотримазол, цена и приложение

клотримазол
Съставката клотримазол прониква в кератина на болния нокът

Прилагането на медикамента обикновено дава резултат, особено ако терапията започне в ранна фаза на гъбичната инфекция. Повлияват се и някои други инфекции.

На крем

Кремът клотримазол се препоръчва като средство за локална външна терапия при инфекции на кожа и лигавици, включително в интимната зона, при дерматомикози по крайниците и питириазис верзиколор (pityriasis versicolor). Проблемните зони се третират с малки количества 2-3 пъти дневно; кремът се нанася с леки движения до поемане. Това лечение трябва да даде резултат в рамките на 2-4 седмици. Ако това не се случи, очевидно е необходим друг медикамент.

Възможно е терапията с крем клотримазол да причини странични ефекти като обриви, отоци и затруднено дишане и преглъщане, замайване и слабост. Ако тези симптоми не са преходни е необходима консултация с лекуващия. Продуктът не бива да се прилага при алергия към някоя от съставките.

20-грамова тубичка крем с еднопроцентно съдържание на активния компонент струва около два лева. Информация от задгранични сайтове сочи, че са познати също формите гел и маз клотримазол.

На глобули, таблетки, свещи

Често препоръчвана форма на клотримазол представляват вагиналните таблетки – глобули, свещички. Прилагат се при инфекции на женските полови органи; терапията разчита на противогъбичното и противомикробно действие на лекарството. Медикаментът блокира растежа на патогените и по този начин упражнява ефекта си на фунгицид.

При лечение на гинекологични инфекции може да се приложи клотримазол по схемата 3х2 глобули дневно дълбоко във влагалището, или една дневно в продължение на 6-7 дни.

Цената на опаковка от 6 глобули по 100 мг е средно 3.50 лв.

Разтвор

Липсва информация за предлагане на разтвор клотримазол в родните аптечни мрежи, но според данни от интернет разтворът с концентрация 1% на активния компонент се прилага в практиката. Разпространяват се също гранули и прах за приготвяне на разтвор за локално външно приложение.

Продуктът няма форма – таблетки за вътрешен прием.

Действие на лекарството

клотримазол
Клотримазол под формата на вагинални супозитории
Демир бозан за безсъние

Терапевтичният механизъм на действие при клотримазол зависи от способността му да блокира синтеза на протеини и нуклеинови киселини, както и необходимия за изграждането на клетъчни мембрани ергостерол. Това на практика лишава патогените от възможността на съществуват. При слаба концентрация на клотримазола лекарството просто блокира растежа на клетките им, а при по-висока буквално ги убива. В този случай се повишава съдържанието на водороден прекис в гъбичната клетка, което става токсично и клетката се разрушава.

При прилагането на продукта той се абсорбира от епидермиса; може да прониква и в кератина на ноктите. Незначителни количества могат да попаднат и в системна циркулация; разпадът им се случва в черния дроб, извеждат се от организма чрез фекалиите и урината.

Инструкция за прием и употреба

Прилагането на всяка от формите се регулира от правила, чието спазване гарантира успеха на терапията. Прилагането на клотримазол винаги следва да отчита факта, че гъбичните заболявания са много упорити и не бива да се очаква бърз и окончателен положителен ефект.

При гъбички

Типичното приложение на клотримазол е свързано с гъбични инфекции на кожата, причинени от плесенни или дрождоподобни гъбички и дерматофити. Помагат кремът и достъпните форми за локално външно приложение гел, унгвент или разтвор. Същите средства могат да са успешни и при гъбички по ноктите, както и при лишеи с причинител Malassezia furfur.  Клотримазол понякога е второ средство за лечение, след като третирането с нистатин не е дало резултат.

При вагинални гъбички

Споменатите форми за локално външно приложение като крем и разтвор са добри и при поражения по лигавиците, особено при вагинални гъбични инфекции и като цяло – при гъбични инфекции на половите органи. При жените наличието на влагалищна инфекция насочва към използването на глобули или супозитории.

Принципно в гинекологията клотримазол се използва за профилактика и лечение на кандидоза, за профилактика на рецидиви или риск от гъбична инфекция при продължително лечение с антибиотици. Прието е да се изпълняват и профилактични модули за санация на родовите пътища преди раждане.

При дерматомикоза

Клотримазол крем / разтвор, гел, маз се прилага при гъбични инфекции на кожата – дерматомикози, причинени от различен тип патогени. Унгвентната форма или гелът са по-добри в случаите, когато дерматомикозата е свързана с болезнени състояния на суха кожа, включително с отделянето на люспи. Кремът върши работа при зачервена и овлажнена инфектирана кожа.  Инфекциите на гладката кожа могат да се определят като трифохигия, микроспория, някои форми на кандидоза и лишей, както и смесени инфекции от типа бактериално-гъбични.

Лечението не бива да се прекратява преждевременно и при проявата на първите положителни резултати. Обикновено активната му фаза продължава 3-4 седмици. Препоръчва се медикаментът да бъде прилаган още 1-2 седмици, след като изчезнат всички симптоми на дерматомикозата.

При питириазис верзиколор

Птириазис верзиколор или разноцветен лишей е кожно заболяване от гъбичен тип. Патогенът се развива в дълбочина при усилено изпотяване, често при небрежна лична хигиена. Лишеят образува кръгов обрив с големина от просено зърно до 5-стотинкова монета. Образуват се множество петна – оцветени са различно, от бледо жълто до кафяво. В поразеното място кожата  има люспеста структура, при премахване на плаката под нея се вижда гладка и овлажнена кожа.

Кремът клотримазол е едно от възможните средства за лечение на разноцветния лишей, като в сила е общото правило за 2-3 апликации дневно в засегнатите зони с втриване на малки количества от продукта. За продължителността на лечението са необходими консултации с дерматолог. Най-често то трае една до три седмици.

При кърмене и бременност

В този случай в сила е правилото да се направи консултация със специалист и продуктът да се използва при минимален риск. Обикновено прилагането се допуска през втория и третия триместър на бременността. Използването на вагинални таблетки и глобули не застрашава бременността като химическо въздействие, но при невнимателно боравене може да създаде проблеми чисто механично. Въвеждането на вагиналните форми не бива да се прави чрез апликатор.

Няма изследвания за това – дали активната съставка прониква в майчиното мляко и с какъв ефект върху кърмачето, затова по време на кърмене продуктът се избягва.

В най-общ план медикаментът се понася добре, при спазени предпазни изисквания за бременните. Информацията за странични ефекти е за изолирани случаи.

За мъжете

От гъбични инфекции на половите органи могат да бъдат засегнати и мъжете – развиват се кандидозен баланопостит, баланит, урогенитална кандидоза. Лечение с клотримазол се налага и в случаите, когато постоянната партньорка на даден пациент е с доказана вагинална инфекция, докато той няма проявени признаци. Принципът е паралелно лечение на двойката.

Крем клотримазол при лечение на мъже се нанася два пъти дневно в засегнатия или застрашен участък на половите органи. След нанасяне на медикамента се изчаква няколко минути, за да може медикаментът да попие, и тогава се облича бельо.

При розов лишей

Препаратът не е подходящ за лечението на розов лишей, тъй като той според специалистите може да е причинен от вирус или инфекцията да се развива на алергична основа. Възможно е също да е реакция на организма при нервен срив или отслабена имунна система поради стрес.

При хламидии

Хламидийните инфекции имат бактериален причинител, което изисква лечение с антибиотици. Много често обаче хламидиите са само част от проблема, паралелно могат да се развият и гъбични инфекции и това налага комбинирана терапия. Хламидийната инфекция се предава по полов път, което означава, че в диагностицираните случаи е необходимо лечение и на постоянния партньор.

При пигментни петна по лицето

Клотримазолът се използва и с козметична цел – при третирането на пигментни петна по лицето. Знаем, че това не е основното му предназначение, но той се вписва успешно в усилията за нормализиране състоянието на кожата. Съдейства за предпазване от зачервяване и инфектиране, за избягване на гъбична зараза, за нормализиране на пигментацията в епидермалния слой на кожата.

При гъбички по ноктите

Активният компонент клотримазол прониква успешно в кератина на ноктите, което го прави успешно средство за лечение на т.н. онихомикоза. За гъбички по ноктите е най-добре да се използва медикаментът под формата на разтвор, но кремът също върши работа – ако преди това заразеният нокът е изпилен и третиран с друг антимикотичен разтвор.

Този вид гъбична инфекция е изключително упорит и траен, изисква постоянство и стриктно спазване на лечебната схема ден след ден.

При херпес

Продуктът, който обсъждаме, се оказва ефективен и при лечението на херпес. Неприятните мехурчета по устните или в носа се повлияват успешно при полагане на много малки количества – но редовно. Остава условието медикаментът да се попада в очите. Както и при терапиите за пигментни петна, в този случай активните компоненти на мазилото действат блокиращо на патогенните микроорганизми и с това се обяснява успеха при лечението на инфекции от типа на херпеси и стрептодермии. Защитавайки клетъчната мембрана, клотримазолът допринася и за нормализирането на храненето в епидермалните клетки.

При цистит

Възпалението на пикочния мехур/ цистит е едно от неприятните страдания, които бързо стават хронични и които задължително се обострят при смяната на сезоните. В навечерието сме на такава промяна и следващите редове могат да се окажат полезни за немалко хора.

Нерядко циститът е щрих от комплексно възпаление на урогениталната система, което оправдава прилагането на вагинални форми на клотримазол – глобули, супозитории или таблетки. Прилагането обаче трябва да бъде консултирано с лекар, тъй като лечението си има свои специфики. Счита се например, че един цистит може да бъде и последица от използването на клотримазол за лечение на бактериални инфекции на репродуктивната система. Лечението с този продукт обикновено се избягва, ако пациентката страда от хроничен или усложнен цистит. Ограничението е заради реалната опасност от проява на странични ефекти от рода на парене и болка, които провокират дискомфорт в пикочния мехур.

При баланопостит

Кандидозният баланопостит е едно от упоритите и крайно неприятни гъбични заболявания на мъжката полова система. Възпалената и болезнена плът се подготвя за терапията с крем клотримазол, като се измива внимателно с мек бебешки сапун и се подсушава с мека кърпа. Кремът се нанася два пъти на ден, като се изчаква да попие хубаво, преди да се облече бельото. Най-често болезнените признаци се овладяват за около четири седмици.

При брадавици

Да се лекуват брадавици с клотримазол едва ли е разумно, тъй като брадавиците/ кондиломите имат вирусен причинител, а клотримазолът е типичен антимикотик. Мъзможно е облекчаване в случаите на раздразнени брадавици с вторична инфекция. Сигурното им лечение обаче изисква най-напред диагностика, за да се определи потенциален риск от злокачествени трансформации съобразно щама-причинител. Медицината определя като ефективен метод отстраняването на образуванията чрез криотерапия, лазерно изгаряне или класическото изрязване със скалпел. Паралелно с това се провежда програма за укрепване на имунната система.

При бяло течение

Клотримазол във вагиналните си форми се оказва ефективен при бяло течение, най-често провокирано от кандидоза, т.н. млечница. Стандартната формула на терапия е две глобули дневно за три дни, или по една – за 6-7. Продуктът позволява и комбинирано приложение, като се използва и крем за обработване на външните зони на репродуктивната система.

В специализирани сайтове е налична информация и за профилактика на родовите пътища срещу гъбички с клотримазол гел. Споменава се въвеждане на 200 мг гел във влагалището малко преди очакваното раждане. Същевременно е в сила предупреждението подобни процедури да не се изпълняват през първия триместър на бременността.

Дайте мнение и Вие тук!
В ухото

Понякога гъбичната инфекция засяга външното ухо и това е повод да се търси подходящ антимикотик. В списъка за лечение на подобни инфекции – отомикози, е и клотримазол крем. Самодейното лечение на предполагаеми гъбички в ушите не е добра идея: ако имате сърбеж, изтичане на секрет, заглъхване или усещане за стесняване на ушния канал – идете при специалист. Той най-сигурно ще установи причината за тези симптоми, ще почисти ухото и ще назначи точния медикамент. Кремът клотримазол успешно лекува инфекции от гъбички на външното ухо. Ако инфекцията е засегнала средното ухо, трябва да се използват и подходящи капки с фунгицидно действие.

Състав

Клотримазол е активната субстанция вън всяка от формите с това название, като се осигурява еднопроцентна концентрация на фунгицида. Точно на него се дължи описаното въздействие върху гъбичните клетки, които губят способността си за растеж поради разрушаване на мембраните и повишена концентрация на водороден пероксид във вътрешността.

Гелът съдържа освен това пропиленгликол, макрогол 400, карбомер, етилов спирт, глицерол, екстракт от градински чай.

Еднопроцентният крем включва още спирт, полисорбат 60, синтетичен спермацет, октилдодеканол, сорбитан стеарат, вода.

Вариантът маз, който е по-малко познат, има добавени полиетиленоксиди, пропиленгликол, метилпарабен, нипагин.

Коментира се и разтвор на клотримазол с полиетиленгликоль 400, пропиленгликол и етанол.

Супозитории и глобули: една свещичка съдържа 100 мг активно и глицериди, необходими за приготвянето на съответната твърда маса.

Вагиналните таблетки са от 100, 200 или 500 мг клотримазол, сащо и лактоза  монохидрат, картофено нишесте, адипинова киселина, натриев хидрокарбона,силициев диоксид, натриев лаурилсулфат.

Предозиране

Терапиите с клотримазол не създават висок риск от интоксикация, тъй като нанасянето им върху кожата или интравагиналното прилагане не водят до усвояване в кръвообращението на голямо количество от активния компонент.

Случайното поглъщане на клотримазол може да причини гадене и повръщане, анорексия, отклонения в чернодробните функции. В отделни случаи могат да се появят халюцинации, сънливост, кожни форми на алергични реакции. Появата на един или повече от споменатите симптоми може да наложи последващ прием на ентеросорбенти или стомашна промивка.

Взаимодействие с други лекарства

При едновременно прилагане на клотримазол с някои антибиотици като нистатин, амфотерицин Б и натамицин, двата продукта взаимно отслабват нормалната си активност. Независимост от ниския риск при паралелно прилагане с други лекарства, възможното съвместяване задължително трябва да се обсъди с лекуващия.

Аналози

При определени условия ефективният клотримазол може да бъде заменен от други продукти с аналогично въздействие. Някои гъбични инфекции например могат да изискват вътрешен прием на лекарството заради системна гъбична инфекция.

Полижинакс

Полижинакс е противогъбичен продукт, който съдържа неомицин сулфат, полимиксин В сулфат и нистатин. Използва се под формата на вагинални глобули и упражнява общо антисептично и антибактериално действие.

Лечението с полижинакс продължава планово 12 дни, като глобулите се поставят вечер преди сън. Продуктът не се използва при бременност и кърмене.

Продължителната употреба на полижинакс може да провокира алергични реакции заради съдържащото се в глобулите соево масло. Възможни са също прояви на контактен дерматит.

Микомакс

Активната съставка на продукта микомакс се нарича флуконазол. Използва се обикновено при криптококов менингит, инфекции на дихателния апарат, инфекции по лигавици – в устната кухина, стомаха и половите органи, инфекции по ноктите, както и при инфекции, причинени от трихофити. Микомакс е и добър вариант за профилактика срещу гъбични инфекции. Медикаментът не бива да се комбинира с антихистаминови продукти, лекарства при психични заболявания, стомашни неразположения, сърдечна аритмия, или ако причинява алергични реакции към някоя от съставките.

Лечението с микомакс е в дози и с продължителност, определена от лекуващия в зависимост от болестния проблем. Рискови пациенти са тези със заболявания на сърцето, бъбреците или черния дроб.

При някои заболявания като генитална кандидоза е достатъчно да се вземе еднократно доза от 150 мг микомакс, а в други случаи – менингит, дозите могат да достигнат до 800 мг дневно. Отделни диагнози могат да наложат прием по схема в продължение на 12 до 24 месеца.

Нистатин

Нистатинът е антибиотик с фунгицидно действие. Активна съставка на продукта е микозаминът, чиято функция основно е да блокира растежа на гъбичките. Използва се под формата на крем, маз или вагинални глобули. Върши работа при възпаления на устната кухина, гърлото и хранопровода, при гъбични инфекции на стомаха и червата. Често е използван след лечение с други антибиотици, които са провокирали проявата на гъбична инфекция. Подходящ е и за профилактика на гъбични заболявания при отслабена имунна система на пациенти, лежащи продължително поради други заболявания.

Екзодерил

Най-често този продукт е търсен за лечение на гъбички по ноктите. Активният му компонент се нарича нафтифин, а популярната форма за прилагане е крем. Има го също под формата на разтвор и лечебен лак за нокти. Разтворът се прилага също и при лечение на гъбична инфекция в ушите.

Знае се, че гъбичките по ноктите са нещо много неприятно и упорито. Екзодерилът или друг фунгицид действа по-ефективно, ако процесът на инфекция е разпознат още в начален етап. Тогава има ефект и от терапия с прости средства като чесън  и ябълков оцет.

Низорал

Низорал може да предизвика асоциациите ви с шампоаните против пърхот, но този противогъбчен препарат лекува множество форми на гъбичните инфекции като крем, таблетки и вагинални глобули. Формата, дозировката и продължителността на прилагане се избират в зависимост от характера на инфекцията. Таблетките например се вземат, ако локалното третиране не е възможно или достатъчно, ако инфекцията засяга повече зони и органи или ако се касае за хронифицирана вагинална инфекция. Активна съставка на медикамента е кетоконазолът.

Кандизол

Медикамент под формата на капсули, който се прилага при тежки и системни кандидози, включително гъбични инфекции на белите дробове или други вътрешни органи, повтарящи се микози, риск от гъбична инфекция поради срив на имунната система или усложнени инфекции по кожата, ноктите или лигавиците. Медикаментът може да се приема по схема и под наблюдение в продължение на две години.

Канестен

Канестен е синоним на клотримазола, който се прилага под формата на разтвор, крем и вагинални глобули. Използването му трябва да е съобразено с правилата, валидни за клотримазол – формите са само за външно приложение. Да се внимава за попадане в очите.

Клотримазол за децата

Специализираните лекарствени сайтове не са единодушни по отношение прилагането на клотримазол за деца. Според някои от тях (medside.ru/klotrimazol) липсват клинични изследвания за страничните ефекти в тази възрастова група, затова следва прилагането на продукта да се избягва. В други (medicine.bg) се обръща внимание върху по-стриктните предпазни мерки при лечение на деца, включително под едногодишна възраст. Безопасното прилагане при бебета и деца изисква точно следване на лекарските указания и избягване на обработка върху голяма кожна повърхност. Споменава се, че еднопроцентен разтвор на клотримазол може внимателно да се използва при лечението на гъбична инфекция в устната кухина при бебета.

Предупреждения и странични ефекти на клотримазол

Терапиите с клотримазол могат да предизвикат някои неприятни странични ефекти, на първо място – алергични реакции. Ако те се усилват и се появяват винаги след използването на медикамента, най-добре е още в ранна фаза на лечението прилагането да бъде спряно и да се направи консултация със специалист.

Използването на крем за лечение на кожни инфекции понякога причинява парене и отоци, дразнене на кожата, поява на обриви и мехури, усещане на смущения от рода на боцкане, изсъхване и лющене на кожата.

При лечението на урогенитални микози също има съобщения за парене, сърбеж, отоци, интеркурентен цистит, поява на влагалищно течение, болка при полов акт, незадържане на урина.

Ако с клотримазол се лекува микоза на устната кухина, може да се получи зачервяване на лигавицата, усещания за парене и пробождане в третираната с медикамента зона.

Отзиви

  • Sisa от framar.bg: “Не за първи път използвам крема ,но винаги като се мажа с него , започва да ми смъди и щипе,това нормално ли е?”
  • Ивка от framar.bg: “Гинеколога каза че няма проблем да се маже по време на цикъл,а от коментарите прочетох ,че не се използва по това време,сега не знам да се мажа ли като съм неразположена или не????”
  • Kragovrat от bg-mamma.com: “При мен за по-леки инфекции или гъбички в начален стадий Клотримазол-а ми е помагал…Но не винаги!Зависи кой какво лекува и дали въобще има ‘нещото’ ,което трябва да лекува или има друг проблем.А колко навътре,тук относно вагиналните глобули лекарите са ми казали,че “колкото по-навътре,толкова по-добре”.Аз ги слагах 10 дни по 1 на вечер след душ и непосредствено преди сън.”

Като цяло отзивите за лечение с клотримазол са положителни, както за крема, така и за вагиналните глобули. Като положителни са посочени свойствата на медикамента да изпълнява профилактична роля и да се прилага по време на бременност.

Критични по отношение на формата за локално външно приложение – крем, са потребителите мъже. Те намират за тягостна необходимостта от продължително прилагане на медикамента за пълно излекуване на гъбичната инфекция.

Източници:

https://medside.ru/klotrimazol

https://www.webapteka.ru/drugbase/name3187.html

Първоначално публикувано на:11.09.2016 @ 17:13

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Тетрациклин от прыщей

Тетрациклин – познатият антибиотик, ползи и предупреждения

Лечение с тетрациклин – какви са важните инструкции за прилагане. Как се избира подходящата форма …

Едно мнение

  1. Добър вечер аз си закупих също това кремче clotrimazole Al1%аз започнах да го ползвам заради операция от бертолини киста която вече 4месец нее зараснала ходих няколко пъти казват че всичко е наред и сега искам да попитам дали найстина ще ми помогне за бързо затваряне на операция от бертолини киста

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *