Съхранение на кърма: Колко време може да стои кърмата на стайна температура?

Разбиваме широко разпространен мит за правилното и неправилно съхранение на кърма. Битува погрешното мнение, че тъй като има антиинфекциозни свойства, кърмата не се разваля и може да се държи с часове на топло в стаята.

Това не е вярно, защото тя е мляко и съдържа ензими, които допринасят за разграждането на другите й съставки, предупреждава д-р Цветомира Борисова, завеждащ сектор по събиране, съхранение и пласмент на майчина кърма. Ето няколко съвета към майките, когато изцеждат кърмата си (същите се дават и на донорките на банката).

Измивайте ръцете и гърдите си преди всяко изцеждане с вода и сапун. Не ги подсушавайте с нищо, оставете ги да изсъхнат на въздуха. Ако искате да ги подсушите, трябва да имате отделна кърпа, изпрана и изгладена. Помпичката за изцеждане и съдовете, в които ще се съхранява кърмата, трябва да се стерилизират преди всяко изцеждане.

Повечето кърмачки ползват стерилизатори, а някои изваряват – това трябва да продължава 15-20 минути след кипването на водата. После помпичката и бурканчетата не се слагат да се отцеждат върху кърпа, защото се замърсяват. Ако искате да използвате кърмата след време, бурканчетата се слагат веднага в камерата на хладилника.

Следващата изцедена кърма се изсипва направо върху замразената и отново веднага се слага в камерата. Така – докато съдът се напълни.Ако майките искат да използват изцедената кърма скоро, тя може да се съхранява в рамките на 24 часа в хладилника. След изцеждането кърмата трябва да се прибере веднага на студено, да не стои на стайна температура.

Размразена кърма може също да стои 24 часа в хладилника -отсипва се съответното количество и се стопля, останалото се държи на студено.Замразената кърма може да се пази до 3 месеца в камерата. Веднъж размразена, тя не може повече да се замразява.

Дайте мнение и Вие тук!

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2007/05/23/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B5/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

чай от копър и анасон за кърмачки

Анасон – за усилване на кърмата, за регулиране на менструацията

Рецептите на Петър Димков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *