Д-р Кузман Гиров, разширени вени
Д-р Кузман Гиров, говори по темата за лечение на разширени вени

Доц. д-р Кузман Гиров: Разширени вени имаме вследствие изправянето на човека

Разширени вени: От уроците по анатомия знаем, че вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето.

Придвижването става вследствие съкращаването на мускулите и отварянето на венозните клапи, които пропускат кръвта само в едната посока.

В долните крайници потокът е насочен винаги нагоре.

Когато се наруши нормалното функциониране на венозните клапи, част от кръвта се връща обратно, задържа се в съдовете, което е причина за венозна хипертония и разтягане на стените на съдовете, водещо до разширени вени.

Поради забавения кръвоток във вените се задържат много отпадни продукти и формени елементи на кръвта /еритроцити, левкоцити, тромбоцити/.

Вижте още: Лек за разширени вени!

Те благоприятстват развитието на възпалителни процеси, водещи до изменения в структурата и функциите на вените.

Венозната болест се превръща в хронична, когато нарушението на оттока в долните крайници стане трайно.

Хроничната венозна болест съпътства човека още от неговото прохождане. Когато той се изправя, хидростатичното налягане в долните му крайници се увеличава, обяснява доц. д-р Кузман Гиров, началник Клиника по съдова хирургия и ангиология във Военномедицинската академия.

Дайте мнение и Вие тук!

Може да се каже, че това е болест на съвременната цивилизация, защото е свързана най-вече с обездвижването, затлъстяването, професионалното обременяване -продължително стоене на крака или обратно -седене пред компютъра.

Рискови професии са тези на фризьорите, продавачите, учителите, свързаните със седене на бюро или продължително пътуване.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Съществува дори терминът “синдром на икономичната класа”, това са хората, които са готови да жертват здравето и живота си, за да икономисат някой лев, грубо казано. Те са много податливи към разболяване от варикоза.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

крем витасин мнения, или родопско чудо?

Крем Витасин. Мнения, приложение на Мадански крем. Родопско чудо

Мнения за крем Витасин. Мадански крем Витасин или Родопско чудо? Приложение за гъбички по ноктите, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *