Първата акушерка в България: Райна Княгиня

Повечето от вас вероятно свързват името на Райна Футекова (известна в българската история като Райна Княгиня) с драматичните събития, белязали избухването на Априлското въстание през 1876 г.

Тя е жената, която ушила и развявала българското знаме като символ на непреклонността и силната вяра, че народът ни ще успее да се пребори за така изстраданата свобода.

Знаете също, че смелостта й имала жестока цена. Райна била заловена от турските власти, физически тормозена и унижавана и изпратена в затвор, престоят в който щял почти да отнеме живота й. За щастие, тя била освободена, благодарение на усилията на дипломати от няколко европейски страни.

След изживените страдания, българката била изправена пред необходимостта спешно да се погрижи за здравето си, а именно тези обстоятелства предопределили заминаването й за Русия.

В Москва, освен че се подложила на интензивно лечение, Футекова започнала да учи и в Държавния медицински институт. След тригодишен образователен курс по акушерство, българката се дипломирала и, на практика, се превърнала в първата акушерка в страната ни, получила специализирано образование в областта.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Когато се прибрала в родината ни, вместо в родния си град Панагюрище, тя предпочела да се установи в столицата. Заради героизма й, проявен в събитията от 1876-та, Райна Княгиня била избрана за представител в Народното събрание и, едновременно с това, била назначена за акушерка на дипломатическия корпус.

Паралелно със споменатите професионални ангажименти, Футекова доброволно помагала на жени от бедните населени региони на София и правела всичко възможно да се противопоставя на съществуващите по това време твърде остарели схващания и суеверия, касаещи раждането и грижата за децата.

Любопитното е, че именно Райна е инициатор на т.нар. „школи за здравно възпитание“, съвременното проявление на които донякъде са днешните много популярни училища за родители.

Българската акушерка, с новаторския си подход и мислене, била способна да предава своя опит и на другите.

Тя успяла да обучи редица от следващото поколение след нея акушерки. Нещо повече, Райна била една от първите в своята професия, които свързали кариерния си път със служба в българската болница „Майчин дом“.

Не на последно място, родната ни акушерка е една от създателките на първата акушерска организация у нас – дружеството „Акушерка“.

Няма две мнения по въпроса, че тя определено допринесла много за развитието на акушерството в България.

Научете още за историята на акушерството и гинекологията по света: history.framar.bg/история-акушерство-гинекология.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *