райна княгиня
Райна Княгиня

Първата акушерка в България: Райна Княгиня

Повечето от вас вероятно свързват името на Райна Футекова (известна в българската история като Райна Княгиня) с драматичните събития, белязали избухването на Априлското въстание през 1876 г.

Тя е жената, която ушила и развявала българското знаме като символ на непреклонността и силната вяра, че народът ни ще успее да се пребори за така изстраданата свобода.

Знаете също, че смелостта й имала жестока цена. Райна била заловена от турските власти, физически тормозена и унижавана и изпратена в затвор, престоят в който щял почти да отнеме живота й. За щастие, тя била освободена, благодарение на усилията на дипломати от няколко европейски страни.

След изживените страдания, българката била изправена пред необходимостта спешно да се погрижи за здравето си, а именно тези обстоятелства предопределили заминаването й за Русия.

В Москва, освен че се подложила на интензивно лечение, Футекова започнала да учи и в Държавния медицински институт. След тригодишен образователен курс по акушерство, българката се дипломирала и, на практика, се превърнала в първата акушерка в страната ни, получила специализирано образование в областта.

Когато се прибрала в родината ни, вместо в родния си град Панагюрище, тя предпочела да се установи в столицата. Заради героизма й, проявен в събитията от 1876-та, Райна Княгиня била избрана за представител в Народното събрание и, едновременно с това, била назначена за акушерка на дипломатическия корпус.

Паралелно със споменатите професионални ангажименти, Футекова доброволно помагала на жени от бедните населени региони на София и правела всичко възможно да се противопоставя на съществуващите по това време твърде остарели схващания и суеверия, касаещи раждането и грижата за децата.

Любопитното е, че именно Райна е инициатор на т.нар. „школи за здравно възпитание“, съвременното проявление на които донякъде са днешните много популярни училища за родители.

Българската акушерка, с новаторския си подход и мислене, била способна да предава своя опит и на другите.

Дайте мнение и Вие тук!

Тя успяла да обучи редица от следващото поколение след нея акушерки. Нещо повече, Райна била една от първите в своята професия, които свързали кариерния си път със служба в българската болница “Майчин дом”.

Не на последно място, родната ни акушерка е една от създателките на първата акушерска организация у нас – дружеството “Акушерка”.

“Фигурин

Няма две мнения по въпроса, че тя определено допринесла много за развитието на акушерството в България.

Научете още за историята на акушерството и гинекологията по света: history.framar.bg/история-акушерство-гинекология.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Кинезитерапия Ерготерапия Рехабилитация Физиотерапия ЛФК Кинезиотейпинг 02

Какво е кинезитерапия: Какво лекува един кинезитерапевт?

Какво е кинезитерапия ♠ Разлика с рехабилитация. Какво лекува един кинезитерапевт? Мнения за добри специалисти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *