80 на сто от камъните в жлъчката са от холестерол

Преди няколко дни ме заболя стомахът и отидох на лекар. Казаха ми, че имам камъни в жлъчката и трябва да се оперирам. Какви са причините за образуване на тези камъни в жлъчния мехур и какви могат да бъдат последиците, ако не се откажа от операция?

Основната причина за образуване на камъни в жлъчката е нарушената обмяна на веществата – 80 на сто от тях са холестеролови. В началото на заболяването се образуват жлъчни съсиреци, които всъщност са слепнали се компоненти от жлъчен сок.

След това те кристализират от съдържащите се в него вещества. А кристалите при определени условия се превръщат в камъни. Този процес се провокира най-вече от продължителна употреба на мазна и много калорична храна. Камъните постепенно се увеличават и могат да достигнат големината на кокоше яйце. Могат да се образуват 1-2 камъка, а може и десетки.

Друга причина за формирането на камъни е застой на жлъчен сок в жлъчния мехур, при който той се сгъстява, концентрира се и създава благоприятни условия за кристализация на неговите компоненти. Приемането на противозачатъчни, както и развитието на холецистит също провокира образуването на камъни.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Роля играят и възпалителните процеси – бактериите, отмрелите епителни клетки и нестабилната среда в жлъчния сок също създават благоприятна основа за образуване на камъни.

Определена роля играе и наследствеността и заболявания като атеросклероза, затлъстяване, захарен диабет, цироза на черния дроб.

И не на последно място, за образуването на камъни в жлъчката определена роля играе и начинът на хранене. Например големите интервали между приемите на храна водят до застой на жлъчен сок, което провокира уголемяването на камъните.

Много е вредна употребата при едно хранене на голям обем храна, защото се провокира нарушаване на съкратителните функции на жлъчния мехур. Ако имате камъни в жлъчката, за да предотвратите запушването на жлъчните пътища и тежките инфекции (асцендиращ холангит или холецистит), е най-добре да се подложите на операция за премахване на жлъчния мехур.

Това може да стане чрез малки разрези на коремната стена в рамките на процедура, наречена лапароскопска холецистектомия.

Вижте и ТОВА:

Жлъчна криза, болки в жлъчката: как да се спасяваме

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *