Детски вирусни инфекции

Варицелата, дребната шарка (морбили), заушката и рубеолата са детски вирусни заболявания. Подуване зад ухото при варицела

Благодарение на имунизациите повечето от тях се срещат много по-рядко, отколкото в миналото. Симптомите включват висока температура, обрив и подути лимфни възли. Природолечението предлага много възможности за облекчаването им.

Въпреки че всяка от детските вирусни инфекции има специфични симптоми, домашното им лечение е почти еднакво. Ако подозирате наличие на подобно заболяване, потърсете медицинска помощ за поставяне на диагноза, за да се изключи възможността за по-сериозно заболяване и да се предотвратят усложненията, които могат да настъпят вследствие на дребната шарка.

ВАРИЦЕЛА

Повечето неимунизирани деца се разболяват от варицела, най-разпространената детска вирусна инфекция. От две до три седмици след контакт със заразоносител се появява сърбящ обрив, първо по туловището, а след това и по цялото тяло. Обривът се състои от множество розови петна, които бързо стават на мехури, изпълнени с течност. След 5 дни на тяхно място се образуват твърди струпеи, които постепенно изчезват до 2 седмици. През първите няколко дни обикновено има и висока температура.

ДРЕБНА ШАРКА

В наши дни това заболяване се среща рядко. То започва с висока температура, хрема, кашлица и конюнктивит. След 3-4 дни зад ушите се появява обрив от кафеникаво-розови петна. Той се развива по цялото тяло и обикновено се задържа към седмица. Детето може да се чувства зле и да има малки бели петънца от вътрешната страна на бузите. Когато обривът спре да се разпространява, температурата спада и настъпва подобрение. Възможните усложнения на дребната шарка включват инфекции на ухото и дихателните пътища и в тежки случаи енцефалит (възпаление на мозъка).

ЗАУШКА

Това заболяване предизвиква подуване и болезненост на едната или двете слюнчени жлези, разположени около ушите. То често протича с висока температура, болки в ушите и главоболие. Дъвченето става болезнено. Болестта трае обикновено около седмица. При младежите и мъжете е възможно да се развие болезнен оток на тестисите, а при момичетата и жените -болки в корема поради възпаление на яйчниците. Заушката понякога води до стерилитет. Още за заушката прочетете в тази статия.

РУБЕОЛА

Най-често заболяването протича леко, с незначителен червен обрив, понякога придружен от слабо повишаване на температурата и подути лимфни възли. Обривът се задържа от един до пет дни, а след отшумяването му могат да се появят болки в ставите и да продължат до 14 дни. Възможно е детето да се оплаква от главоболие и да стане раздразнително.

КАК ДА РАЗПОЗНАВАТЕ СИМПТОМИТЕ

Дребна шарка: Тъмните кафеникаво-червени петна на обрива, показани по-долу, обикновено се появяват най-напред зад ушите, а после и по туловището.

Варицела: Обривът с мехури обикновено се появява първо върху туловището, а след това се разпространява и по останалата част на тялото.

Заушка: Отличителната черта на тази инфекция е подуването на слюнчените жлези, разположени в областта на ушите.

Рубеола: Светлочервеният обрив обикновено се забелязва първо върху лицето и гърдите. По-късно може да засегне и крайниците.

ПРОФИЛАКТИКА

Демир бозан за безсъние

Вирусите се разпространяват по въздушно-капков път. Инфекциите са особено опасни през инкубационния период (обикновено 2-3 седмици), когато болните ги разнасят, преди да са се появили симптомите. Имунизацията е най-предпочитаният метод за профилактика, тъй като ограничава разпространението на инфекцията, а преболедуването от което и да е заболяване обикновено осигурява естествена защита за цял живот.

ИМУНИЗАЦИИ

Децата в България системно се имунизират против дребна шарка, заушка и рубеола. Бебета с повишен риск от заразяване с варицела могат също да бъдат ваксинирани. Според научните изследвания възможността от появата на сериозни странични ефекти вследствие на имунизации е много по-малка, отколкото рискът от развитие на усложнения след тези заболявания.

 ЛЕЧЕНИЕ

Общи мерки: Лечението на всички тези заболявания включва покой, понижаване на температурата и обичайните грижи за болен човек. Изолирайте заразените деца от кърмачетата, бременните жени, хората в напреднала възраст и хронично болни.

Варицела: Не позволявайте на детето да разчесва пъпките, тъй като може да нарани кожата си и да се стигне до бактериална инфекция и белези. Поддържайте ноктите му изрязани. По-често го къпете (под душа или във вана) с хладка вода, ако това му действа успокоително. Овесено брашно, добавено към водата във ваната, успокоява сърбежа. С чиста хавлия внимателно подсушавайте кожата чрез потупване. Нанасяйте овлажняващ лосион или гел с алое вера, за да облекчите сърбежa. Още за варицела: ТУК.

Дайте мнение и Вие тук!

Дребна шарка: Детето ви може да се чувства по-добре, ако си почива на легло в затъмнена стая, въпреки че малките деца вероятно няма да искат да останат сами. Уверете се, че приемат много течности.

Заушка: Ако дъвченето причинява болка, предложете на детето леки супи и други течни ястия и избягвайте силно подправени или кисели храни като портокали, ананас и домати.

Рубеола: След няколко дни детето ви ще се чувства достатъчно добре, за да се отдаде на обичайните си дейности в дома.

 Хомеопатия

 • Aconite: при ранен стадий на дребна шарка, когато детето се чувства неспокойно или когато дребната шарка или заушката се появят съвсем неочаквано.
 • Арis: при дребна шарка, когато детето има зачервени, подпухнали очи, подути лимфни възли и е неспокойно или когато страда от висока температура, но не иска да бъде завито, спи му се, но му е трудно да заспи.
 • Веlladonna: при дребна шарка, заушка или варицела през ранните стадии на болестта, когато детето има висока температура и е силно зачервено, но не изпитва жажда и при заушка, когато лимфните възли са значително увеличени и болезнени, особено от дясната страна.
 • Вгуonia: когато обривът от дребна шарка или подуването от заушка се развиват бавно, детето изпитва силна жажда, движенията са болезнени и то избягва да се движи.
 • Еuphrasia: когато детето е с възпалени, сълзящи очи и е налице чувствителност към светлината при дребна шарка.
 • Mercurius solubilis: за дете със заушка, на което му е ту горещо, ту студено, има лош дъх в устата, жажда, обилно слюноотделяне, изпотяване и подути лимфни възли.
 • Pulsatilla: за дете със заушка, дребна шарка или варицела, което е капризно или плаче, има невисока температура и кашлица и се чувства по-добре при охлаждане, и когато при заушка тестисите са подути и болезнени.
 • Rhus toxicodendron: при заушка, дребна шарка и варицела, когато детето е изключително неспокойно и се чувства по-добре в топла стая. Също подходящ и при варицела, съпроводена със сърбеж.

 Билколечение

Облекчете сърбежа при варицела, като обработвате обривите с чай от бъзов цвят или от лавандулови цветове и листа, или с разтвор от 1 чаена лъжичка дестилиран хамамелис в 250 мл топла вода.

 Съвети за ароматерапия

 • За да облекчите сърбежа при варицела, добавете по 1 капка масло от мента и от благородна лайка към 1 литър топла вода. Внимателно обтрийте пъпките с чиста кърпа, потопена в този разтвор.
 • Направете инхалация, като добавите няколко капки евкалиптово масло в купа с гореща вода. Нека детето да вдишва парата. Маслото може да помогне в борбата срещу инфекцията.

 Хранителен режим

Ако детето ви има висока температура, нека поема много течности, за да не се обезводни. През първите няколко дни му предлагайте твърда храна само ако то я желае. Давайте му пилешка супа и продукти, богати на въглехидрати, например картофи. Плодовите и зеленчуковите сокове осигуряват течности и хранителни вещества, необходими за борба с инфекциите. Добре е да смесите портокалов с малко лимонов сок и сок от моркови или червено цвекло с малко сок от лечебна поточарка.

За стимулиране на имунната система използвайте чесън на таблетки или капсули, а стига детето да обича, го добавяйте суров към храната. Ако то има разстройство, избягвайте млечни продукти и сладки храни. По-малко вероятно е възникването на стомашно-чревни проблеми заради зеленчукова супа или обикновен ориз.

От аптеката: Нека детето приема препоръчителната дневна доза витамин С с флавоноиди, за да се подпомогне борбата с инфекцията и заздравяването на кожата. Локалното приложение на витамин Е също помага.

 КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

 • Детето отказва да се храни повече от един ден или не може да преглъща.
 • Пъпките от варицелата са силно възпалени.
 • Подозирате, че детето има дребна шарка.
 • Детето често кашля или повръща повече от веднъж.
 • При наличие на силна болка в ставите.
 • Детето е с подути или болезнени тестиси.
 • Детето има рубеола, а вие сте бременна, като не сте боледували от рубеола или не сте имунизирана.

 Незабавно потърсете лекар, ако:

 • Детето ви има висока температура, силно главоболие, чувствително е към светлина, вратът му е схванат или е изключително сънливо.
 • Болното дете е на по-малко от 12 месеца.

Прочетете още за менингит при децата ТУК

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Морбили, дребна шарка, симптоми и лечение

Дребна шарка морбили: Симптоми при деца и възрастни. Лечение, снимки

Какво е дребна шарка морбили, как да я разпознаем при деца и възрастни. Основните симптоми …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *