Eza

Язва: причини и лечение, рискове за здравето

Лекарства и билки за лечение на язва на стомаха или дванадесетопръстника. Симптоми, диети и профилактика. Кървяща язва

Язва на стомаха или на дванадесетопръстника: няма да отречете, че това е едно от често срещаните заболявания. То има хроничен характер и простичко казано представлява разраняване на лигавиците на тези вътрешни органи. Най-често от язва страдат мъжете на 20 до 50 години. Проблемът обикновено напомня за себе си през пролетта и през есента. Появата на една язва обикновено се свързва с преживян стрес, който натоварва нервната система, а от това следват спазми на мускулите и всички кръвоносни съдове в стомашно-чревния тракт. В резултат на това се нарушава храненето на тъканите в тркта, стомашният сок променя състава си и започва да въздейства пагубно върху лигавиците. Така най-общо се появяват язвите.

Лечение

язва
При язва на стомаха отключващ фактор е стресът

Болестта язва не може да се излекува само с едно конкретно лекарство. Подходът трябва да е комплексен и на първо място организмът трябва да се спаси от един опасен патоген – хеликобактер пилори. След това се намалява киселинността на стомашния сок, което прекратява неприятните преживявания като оригване, киселини и гадене. Това е и един от начините да предотвратим развитието на усложнения.

Ако действително бъде открита въпросната бактерия, според по-старите практики фокус на лечението е нейното пълно отстраняване. Присъствието й се доказва с посявка, уреазен тест и серологичен метод. Сега вече е установено, че пълното изчистване от хеликобактер пилори е невъзможно. Някои бактерии притежават способността да се крият надолу в тракта – в червата, а това провокира дисбактериоза и тежки възпалителни процеси. Освен това си остава рискът от рецидив, тъй като предаването на бактерията от един човек на друг никак не е трудно.

Лекарства за язва (хапчета)

Съвременното лечение на язва включва антибактериална терапия, лекарствени средства за повишаване издръжливостта на лигавицата, антисекреторна терапия – прием на медикаменти, които потискат отделянето на киселини в стомашните сокове. Въвеждането на един или друг тип медикаменти се определя от стадия на заболяването, индивидуалната характеристика с отчитане на причините, общото здравословно състояние.
Кои все пак са най-популярните лекарства, препоръчвани при язва?

Хомеопатия

Хомеопатичните средства не само са допустими при лечението на язва, но е препоръчително да се използват най-малко по две причини: комбинират се добре с продуктите на конвенционалната медицина, при това могат да се използват продължително без странични ефекти. Особеност на този тип лечение е, че няма стандартна формула, а терапевтичният план и продуктите се подбират индивидуално, за всеки конкретен пациент. По тази причина задължително условие за успешно прилагане е да се направи консултация с лекар хомеопат.

Вижте няколко примера за избор на хомеопатично лекарство в зависимост от проявите на язва у различни пациенти:

  • Kalium bicromicum – за случаи на дълбока язва, при която проблемната зона секретира жълто-зелена слуз. Пациентът се оплаква от парене и болка в стомаха след прием на храна. Най-болезнени са усещанията след няколко глътки бира.
  • Nitricum acidum – при язви на дванадесетопръстника; подходящ е за случаите, когато язвата прилича на драскотина. Болките са пробождащи, особено при ядене на мазни храни и мляко.
  • Lycopodium – ако симптомите като парене и болка се появяват около 16 часа. Проявяват се при похапване на тестени и сладки храни. Пациентите се измъчват, защото неприятни усещания има както при глад, така и веднага след като започнат да се хранят (homeopathybg.org).
Ранитидин
язва
Излекуването на язва на става само с един медикамент

Ранитидин е популарен медикамент, препоръчван при киселини от гастрит и язва. Според характеристиката му – това е антагонист на хистаминови Н2 рецептори. Действието му се изразява в блокиране на специфични рецептори, което потиска секрецията на киселини за стомашните сокове.

Съществува потребителска нагласа за ранитидин като безобидно, леко средство, но всъщност с него трябва да се внимава. Противопоказан е при деца под 8 години, бременни и кърмачки, алергични към някоя от съставките, при бъбречни и чернодробни заболявания, при хора със сърдечни проблеми и порфирия. Дозировката и продължителността на приема се определят от лекар.

Фамотидин

Сходен на ранитидин медикамент, прилаган при гастрит и язва. Използва се и при гастроезофагеален рефлукс, при състояния с повишена секреция на солна киселина от стомашните жлези. Подходящ при ерозивен гастрит и гастродуоденит.

Ограниченията за прилагане на продукта са аналогични с тези на ранитидин. Необходима е точна диагностика, за да се изключи злокачествено заболяване на лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника.

Омепразол
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Омепразол е тип медикамент от типа инхибитори на протонната помпа. Същността на действието му се изразява в намаляване количеството киселина, което се образува в стомаха. Прилага се при язва на стомаха и на дванадесетопръстника, разранявания поради инфекции от хеликобактер пилори, гастроезофагеален рефлукс, медикаментозни язви и повишена секреция на киселини в стомаха. При някои диагнози е възможно прилагане при малки деца – включително след навършване на едногодишна възраст.

Приемът на този медикамент е противопоказан при алергични реакции към този или сродни инхибитори на протонната помпа. Като рискова група пациенти се определят тези, които изпитват болки при хранене или прием на медикамента, с чернодробни смущения, с кървене от стомашно-чревния тракт. Възможно е в хода на лечението с омепразол като реакция да се получи повръщане на кръв или черни екскременти – това е знак незабавно да спрете приема и да потърсите медицинска помощ.

Гастроцид

Активен компонент в този продукт е коментираният омепразол. Характеристиката му е сходна с тази на споменатия медикамент; приема се сутрин иле вечер на гладно – капсулата се поглъща цяла. Стандартната терапия е една капсула от 20 мг или 2х10 за 14 дни. Ако не се получи очакваният положителен ефект, очевидно се налагат допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата.

Приемът на гастроцид може да причини тежка алергична реакция, изразена в пристъп на задух, оток на устните и гърлото, затруднено преглъщане и говор. Друга проява е тежкият обрив с мехури или обрив с кървене от устните, носа и очите, както и генитален. Ако медикаментът се отразява негативно на черния дроб, е възможно да се появи потъмняване на урината, пожълтяване на кожата и склерите, умора.

Квамател
язва
Понякога излекуваната язва рецидивира

Този медикамент е с активна съставка фамотидин. Задачата му е да намали количеството на киселината в стомашния сок, както и на ензима пепсин. Профилът на приложение е идентичен с този на коментираните дотук лекарствени средства. Квамател е един от вариантите за профилактика срещу язвени рецидиви.

Таблетките квамател се поглъщат цели, с вода – в дози и с продължителност, определени от специалист. Медикаментът може да провокира някои странични ефекти като умора и главоболие, жълтеница, диария или запек, сухота в устата, гадене и повръщане. Не са изключени реакции на сърдечно-съдовата система като аритмия. Описани са още болки в ставите и мускулни крампи, уголемяване на гърдите при мъже, халюцинации, обърканост, тревожност.

Нексиум

Таблетките нексиум са с активен компонент – магнезиева сол на езомепразол (esomeprazole). Нексиум е широкопрофилен продукт от типа инхибитор на протонната помпа; намалява секрецията на киселина от стомашните жлези и по този начин се неутрализират някои неприятни усещания. Помага при болки в стомаха след прием на медикаменти, рефлукс, язва на стомаха и дванадесетопръстника, инфекция с хеликобактер пилори. Медикаментът може да регулира свръхпродукцията на  киселина, провокирана от туморни образувания.

По време на лечението трябва да се внимава за черни изпражнения – това означава, че е преживян вътрешен кръвоизлив и приемът на медикамента трябва да се спре. Необходимо е веднага да се потърси мадицинска помощ – както и в случаите, когато се повръща кръв или приемът на нексиум причинява стомашна болка.

Алмагел

Алмагел е суспензия, съставена от магнезиев оксид и алуминиев оксид. Предназначена е за перорален прием  при състояния с повишена киселинност на стомашните сокове. За разлика от други продукти алмагел не влиза в интензивни химични взаимодействия с телесните течности, а като средство с консистенция на гел образува предпазен филм върху лигавиците на хранопровода и стомаха. По този начин уязвимите тъкани се предпазват от агресивното въздействие на киселините. Пероралната суспензия има освен това умерено противовъзпалително действие; създава условия за нормална регенерация на клетките от лигавиците на стомашно-чревния тракт. Възможно е приемът на алмагел да подейства жлъчегонно, газогонно и слабително – всичко в умерена степен.

Алмагел е противопоказан при алергични състояния и тежка бъбречна недостатъчност. Не се прилага при токсикози на бременността, чернодробни увреждания, зстойна сърдечна недостатъчност и състояния с хроничен запек. От приемания продукт се усвояват незначителни количества, по-голямата част се извежда от организма без промени.

Приемът е по 1-2 мерителни лъжички до 4 пъти дневно, според лекарските препоръки. Това е дозировка за деца над 14 години и възрастни. Деца на възраст 10-14 години могат да приемат редуцирана доза след медицинска консултация. Продуктът се приема до един час след хранене. 15 минути след това е желателно да не се приемат течности.

След овладяването на острите състояния и при опасност от рецидиви се изпълнява поддържаща програма с минимални дози (една мерителна лъжичка 2-3 пъти дневно) в продължение на два-три месеца.

Еспумизан

Чрез еспумизан се овладяват състояния с подуване и тежест в корема поради възпалителни процеси или проблеми на храносмилането. Продуктът може да се приема под формата на капсули, емулсия или сашета с гранули за директен прием (гранулите се приемат перорално, не е необходимо да се разтварят във вода).

Активен компонент в продукта еспумизан е симетиконът. Този компонент буквално “обира” образуваните в тракта мехурчета и редуцира неприятната пяна, която е причина за подуване, тежест и “къркорене” на червата. Симетиконът действа механично – не влиза в химични взаимодействия, не се резорбира и не въздейства върху чревната микрофлора. Терапията с еспумизан не променя киселинността на стомашните сокове и не се отразява на процесите на храносмилане.

Профилът на този продукт го прави приложим при различни птребителски групи, включително бременни и бебета. Вариантът еспумизан L на капки например е добър помощник срещу бебешките колики. Въпреки зададената по условие характеристика на неагресивното въздействие, приемът на еспумизан следва да бъде консултиран с лекар. Ако продължителното вземане на този продукт не дава траен резултат, най-добре е да идете при гастроентеролог и да разберете какъв точно е здравословният ми проблем.

Мезим форте

Мезим форте е представител на група ензимни препарати, чийто прием подпомага храносмилането при дефицити, свързани с работата на панкреата. Недостигът на определени ензими причинява промяна в състава на стомашните сокове и невъзможност да се осъществят адекватни процеси по разграждането на хранителните компоненти. Чрез продукта се внася в организма панкреатин и това неутрализира състоянията в резултат на панкреатична недостатъчност. Обикновено се препоръчва прием на 2 до 4 таблетки мезим форте по време на хранене. Продължителността на приема не е ограничена във времето, но за продължителна терапия е необходим медицински контрол.

Чрез мезим форте се подобрява състоянието на лигавиците в стомашно-чревния тракт и намалява рискът от проява на страдания като гастрит и язва. Продуктът се включва успешно в комплексни терапии на тракта по различни показатели.

Други важни лекарства

Споменахме, че лечението на страдание от рода на язва – на стомаха или дванадесетопръстника, предполага прилагането на лекарства от четири типа.

  • Първата група са с антибактериален ефект, тъй като в голяма част от случаите причина за заболяването са патогени, обикновено хеликобактер пилори. Касае се за тетрациклин, пеницилинови продукти, актибиотици от макролидната група, производни на нитромидазол.
  • Втора група са медикаментите, предпазващи лигавиците от агресивни въздействия. Такъв протектор например е сукралфатът, който образува тънък филм върху лигавицата и не допуска “изгаряне” при повишена киселинност. По подобен начин въздейства и коментираният алмагел.
  • На трето място са антисекреторните средства – т.н. инхибитори на протонната помпа, или блокатори на специализирани групи рецептори. Те потискат отделянето на големи количества киселина в стомашните сокове – омепразол, фамотидин, ранитидин.
  • Четвърта група са медикаментите, чийто прием овладява определени симптоми, свързани с язвената болест: спазмолитици, пробиотици, успокоителни и антидепресанти.

Лечението на язва обикновено продължава от две седмици до месец и половина за остра фаза. Хората с доказана язва след диагностицирането и овладяването на критичното състояние следва да променят начина си на живот и хранене, както и да изпълняват профилактични програми против проява на рецидиви.

Народни рецепти: Билки и други лекове

Народната медицина има редица начини да подпомогне лечението на язва, но пълно излекуване само с билки е трудно да си представим. В повечето случаи болестното състояние е дело на споменатия хеликобактер пилори, затова се налага да бъдат прилагани антибиотици. Антибиотиците могат да се справят с действието на патогена, а билките ефективно неутрализират симптомите от рода на спазми, киселини и болки. С помощта на билкови отвари, чайове, диети се ускорява регенерацията на проблемните зони от лигавиците в стомаха и дванадесетопръстника.

Някои от препоръките на народните лечители са свързани с прилагане на изпитани средства като зехтин или начин на хранене (zdravnitza.bg). Така например се препоръчва да се смесят 150 г студено пресован зехтин с 2-3 скилидки счукан чесън. От тази смес се взема три пъти на ден по една чаена лъжичка. Помага и сок от прясно бяло зеле – една кафена чашка сок на глътки за ден е добър вариант.

Още една народна рецепта: цвят от жълт кантарион се насипва в стъклено шише с широко гърло и се залива със студено пресован зехтин. Държи се на слънце 40 дни, прецежда се и се прибира в хладилника. От масления извлек се пие по една супена лъжица сутрин и вечер.

Алое вера

Продуктите за вътрешен прием с алое вера действат противовъзпалително и подпомагат регенерацията на лигавиците. Затова е препоръчително – след консултация с гастроентеролог – да се спазва диета с паралелен прием на сок или гел за пиене от алое вера. Може да заложите на готови продукти от утвърден производител, като схемата най-често е прием на чаена лъжичка от алое-продукта след хранене. Режимът с алое се спазва вай-малко две седмици, а след 2 – 2.5 месеца трябва да е постигнат траен резултат.

Някои източници обръщат внимание и върху факта, че благодарение на приеманото алое се нормализира киселинността на стомашните сокове. Антисептичен ефект с ликвидиране на условията за инфекция също не бива да изключваме.

Сода

Сода бикарбонат е класическо народно средство за спасяване от киселини, спазми и болки в стомаха. Скоро след вземането на неголяма доза “пожарът” в стомаха е угасен, но гастроентеролозите предупреждават за следващите опасности. Содата неутрализира наличните киселинни съставки в стомашния сок, но с промяната на състава му се активизира продукцията на нови количества. При новата ситуация с висока киселинност се отделят допълнителни количества газове – те причиняват подуване на стомаха и дразнене на хранопровода. Ако номерът със содата при язва се практикува дълго време, може да се получи атрофия на стомашната лигавица.

Лечение с прополис

Лечението на гастрит и язва с пчелен клей, прополис е един от доказаните методи в народната медицина. Препоръчва се приготвяне на специална спиртна тинктура, като за целта 30 г пчелен клей – една стандартна пръчка – се натрошава на ситно и се залива с чист медицински спирт. За да се натроши прополисът добре, трябва да се остави да замръзне във фризер за едно денонощие. След като се натроши/настърже и залее, спиртната маса се оставя в стъклен съд за 7 дни, като всеки ден се разбърква хубаво.

По-лесно днес е да не си играете с натуралните продукти, а да си вземете готова тинктура – клеева тинктура – от аптеката; има добри продукти. От тинктурата се пият три пъти дневно по 30 капки в лъжица с вода на гладно. Режимът се спазва най-малко три седмици, но по-добре и с траен резултат – два месеца.

Прополисът действа бактерицидно и отслабва действието на кошмарния хеликобактер пилори. Освен това капките укрепват имунната система, упражняват антисептичен ефект, действат също противовирусно и противогъбично (lechebnik.net).

Твърди се също, че чрез клеева тинктура се оптимизират функциите на задстомашната жлеза и се нормализира храносмилането.

Чай за язва

Билковите чайове и запарки определено помагат при язва дори в случаите с наложително комплексно лечение. Класически лековити треви са лайката и ментата, както и жълт кантарион, слез, живовляк.

Ето как се приготвя лечебна запарка от лайка и мента (zdravnitza.com):  две супени лъжици суфи билки лайка и мента поравно се заливат с половин литър вряла вода. След 15 минути запарката се прецежда и се разделя на четири равни части. Изпиват се преди трите основни хранения и вечер преди сън.

Помага и тинктурата от мента: 20-30 капки спиртен извлек в малко вода чудесно успокояват болезнените спазми.

Ето още една билкова рецепта за чай против язва: приготвя се смес от равни части жълт кантарион стрък, черен оман корени, цветове от невен и от бял равнец, семе от копър. От сместа се вземат две равни супени лъжици и се заливат с половин литър вряла вода. Сместа се вари пет минути, оставя се да поизстине и се прецежда. Разделя се на четири равни части, като всяка от тях се изпива преди основните три хранения. Последната се приема вечер преди сън.

 Охлюви

Народната медицина съветва язва и гастрит да се лекуват с живи охлюви – трябва да се погълнат 3-4 добри екземпляра, които са били оставени 1-2 денонощия в съд с надупчен капак да се изчистят.

Ако този тип лечение ви се струва прекалено брутален, потърсете продукт за вътрешен прием с пречистен екстракт от охлюви. Тази суровина вече е доста популярна и се включва в много козметични продукти. Екстрактът за вътрешен прием е коментиран като полезен заради съдържанието на полезни гликозилирани съединения. Налични са компоненти с активна роля в регенеративните процеси – еластин, алантоин и колаген. Те допринасят за оздравяването на увредената стомашна лигавица при язваджии. Екстрактът има и антимикробно действие, като съдейства за изчистването от патогените ешерихия коли и стафилококи. Екстрактът от охлюви е добро допълнение и към антибиотичната терапия при хеликобактер пилори.

Друга полезна съставка е микроелементът мед, който съдейства за регенерацията на лигавиците и заздравяването на раните.

Други

Понякога мъчителните симптоми от язва се укротяват с прости средства като чаша хладка вода с лъжица чист мед в нея. Добре действа и вода с настърган корен от джинджифил – колкото нокътя на палеца, и чаена лъжичка лимонов сок. Това се пие три пъти на ден преди хранене (narodnirecepti.blogspot.com).

  • Ето и една рецепта от Ванга при язва: Смесват се равни части джоджен, мента, жълт кантарион, лайка и мащерка. Две супени лъжици се заливат с вряла вода  и след 20 минути запарката се прецежда. Разделя се на четири равни части; всяка от тях се изпива 20 минути преди хранене, а последната – преди сън.
  • И съвет от Петър Димков: Изпича се половин килограм леща, счуква се на прах и се смесва с 250 г зехтин и 120 г пчелен мед. Сместа се разбърква хубаво и от нея се взема една супена лъжица след всяко хранене.

Операция

Понякога язвата не може да се излекува само с консервативните терапии и се налага намеса на хирург. Операция от язва се прави само при наличието на комплекс от показания. Освен липсата на резултат при медикаментозно лечение и диета, играе роля и рискът от усложнения.

Сред показанията за оперативно лечение са перфорацията, кървене, стеноза от трета степен, признаци на злокачествена трансформация, зачестяването на кризи с болка, липса на регенеративни признаци въпреки спазваната диета и консервативно лечение.

Ако са налице показатели за оперативно лечение, то не бива да се отлага в очакване на някакво чудо. Да не забравяме, че при всички случаи е по-добре да се направи операцията планово, а не да се наложи изпълнението й по спешност.

Хранене и диета

При язва на стомаха спазването на диета е задължителна част от лечението. Храните задължително отговарят на две условия: да не дразнят стомашната лигавица и в същото време да внасят в организма всички необходими компоненти. В рамките на деня да се организират пет приема на храни, като всеки прием е в неголямо количество.

Храната не бива да е нито много гореща, нито студена. Пърженото се изключва, храна се вари, може и на пара, или се пече.

Разрешени са “лигавите” супи, с ориз и овес; нетлъсто месо, за предпочитане пилешко и пуешко; каши и пюрета; бъркани яйца. Компоти и кисели; малки количества мед, извара и нискомаслена сметана.

Авокадо

Високото съдържание на витамин Е в този удивителен плод го прави чудесна добавка в менюто на болни от язва. Плодът – половинка дневно – подпомага овладяването на възпалителните процеси на наранената стомашна лигавица и ускорява възстановяването на клетките. Авокадото съдържа силни антиоксидантни компоненти, което също допринася за ускоряване на възстановителните процеси в болния тракт.

Забранени храни

Забранени са алкохол, пържени и мазни храни, пушени и пикантни, тлъсто месо, тестени закуски, домати, зеле, бобови храни, ряпа, цитруси, фурми, консервирани храни и сосове, кафе и какао, гъсти месни бульони.

Банан

Бананите насърчават продукцията на слузни вещества при асимилацията в стомаха. Това е благоприятен фактор, защото по този начин лигавицата се предпазва от агресивното въздействие на киселинната съставка в стомашния сок. Някои специалисти дори препоръчват да се похапва банан три пъти дневно, поне половинка от плода, малко преди основното хранене.

Други полезни плодове са сините сливи и боровинките, а от зеленчуците – бамята.

Тиква

Този уникален, специфичен “плодов зеленчук” спокойно може да се включи в диетата при язва и гастрит. Истински склад за витамини, сред които особено важен при кървяща язва е витамин К. Благодарение на витамин К се балансира кръвосъсирването и загубите на кръв при болестни епизоди са по-малки.

Съдържа и витамин Т – рядко срещан, но важен за усвояването на по-тежки храни.

Халва

Халвата е в списъка на храните, които при язва следва да се избягват – но не са категорично забранени. Отнася се за слънчогледова и сусамова халва, за нуга халва. За сметка на това самият сусамов тахан се препоръчва, при това е добре да се взема редовно всяка сутрин по една супена лъжица на гладно.

Зеле

Заради високото съдържание на фибри полезното бяло зеле не трябва да се допуска в менюто на човека с язва. В същото време сокът от прясно зеле е горещо препоръчван и се счита за добро лечебно средство – съдейства за успокояването на възпалените точки в стомаха и дванадесетопръстника и подпомага зарастването на язвата.

Добра работа върши и сокът от киселото зеле, който е с високо съдържание на уникалния U-витамин и с чиято помощ лечението на гастрит и язва е винаги успешно.

Мед

Антисептичното и противовъзпалително действие на меда го прави незаменима съставка от лечебните програми при язва. Най-известните народни лечители препоръчват да се взема всяка сутрин на гладно чаша топла вода с лъжица мед, за прочистване на стомашно-чревния тракт и успокояване на стомашната лигавица.

Зехтин

Студено пресованият зехтин присъства като основна съставка в не една рецепта за лекове срещу язва. Може да се прави най-лесното: всяка сутрин на гладно се гълта една супена лъжица чист зехтин и така – две седмици. Почива се 20 дни и терапията се повтаря. Съставките в зехтина подпомагат оздравителните процеси в стомашната лигавица и същевременно я предпазват от изгарящото въздействие на стомашните киселини.

Дайте мнение и Вие тук!

Може да се направи и обогатен зехтин, като се затворят в буркан 250 г хубави маслини с 250  г зехтин. Престоява 20 дни на топло, маслините се изваждат, а зехтинът се приема три пъти дневно – по една супена лъжица 20 минути преди основните хранения.

Кисело мляко (йогурт)

Киселото мляко е сред полезните храни при язва, но само ако е прясно подквасено. Не бива да е престояло и “шупнало”, да не “реже”, защото така към стомашните киселини ще се прибави допълнителен дразнител.

Други

Диетата на всеки пациент с язва трябва да бъде внимателно съставена, така че храненето да с е пълноценно – но без да се натоварва стомашно-чревният тракт с тежки, дразнещи, трудно смилаеми храни. Така например полезните  бобови храни са изключени, но белената леща може да се консумира, разбира се в ограничени количества. Акцентът трябва да е върху млечно-вегетарианската храна, като се избягват прекалено маслените или с високо съдържание на фибри, с висока киселинност храни. Месото и рибите трябва да са пресни, леки, без мазнини, ципи и сухожилия. Морските дарове са изключени.

Какво е язва?

Язва е хронично заболяване, при което лигавицата на стомаха или/и дванадесетопръстника се възпалява и разранява; именно раничките е прието да се наричат язви. Най-често този проблем се открива у мъже на възраст 20 до 50 години, както вече стана дума.

Съществуват различни класификации на страданието, които отчитат признаци като причина за получаването на специфичния проблем, дълбочина на разяждането на стомашната стена и пр. Науката не пропуска да отбележи, че основна роля за случаите на язва играят начинът на живот – динамичен, стресов, с нередовно хранене, а също и рискът от въздействие на агресивния патоген – халикобактер пилори. За язва се приема този случай на нарушена лигавица, когато процесът на разраняване е навлязъл и в дълбочина.

Варикозна язва

Варикозните рани/язви са проява на проблеми на кръвообращението и кръвоносните съдове. Появяват се най-често по долните крайници – зоната под коленете. Често са проблем на диабетиците или на сърдечно болни.

Първоначално крайниците страдат от отоци и тежест, после се появяват разширените вени. При статус с дефицити в храненето на тъканите и нарушена циркулация на кръв и лимфа местата с разширени вени често се разраняват. Образуват се варикозни язви – мокри рани, често с гной, трудно зарастващи и податливи към инфекции. Лечението е комплексно, продължително.

Пептична язва

Касае се за появата на рана/рани по лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника. Появата на ерозии и развитието им в дълбочина се обясняват с дисбаланс между мукозната защита на лигавиците и агресивното въздействие на стомашните киселини и ензима пепсин. Фактори, отключващи появата на пептични язви, са тютюнопушенето, стресовите ситуации, прием на алкохол, някои медикаменти, както и въздействията на хеликобактер пилори.

Симптомите на пептична язва са болки и болезнени спазми, тежест и подуване, гадене. Възможни са появи на болка зад гръдната кост. В някои случаи – особено медикаментозните язви – е възможно хронично протичане на болестта и диагностициране по спешност, във връзка с внезапен кръвоизлив.

Язва и гастрит – разлики

При появата на остра болка в горната част на стомаха, при зачестилите киселини трябва да се замислим не сме ли се сдобили с някое възпаление на стомашната лигавица, или лигавицата на дванадесетопръстника. Възпалението може да е епизодично или хронично; ако болките и киселините ни съпътстват всеки път, когато сме гладни или когато сме похапнали, ако преядем или изпием чаша вино – имаме проблем и на всяка цена трябва да се срещнем с лекар.

В общи линии, природата на язвата и гастрита е една и съща: говорим за неправилно и нередовно хранене, преживян стрес, злоупотреба с цигари и алкохол, инфекция с прословутия хеликобактер пилори. Популярната разлика между гастрит и язва е, че при гастрита просто се установяват различни форми на възпаление по лигавиците на тракта, а при язва възпалениет е причинило ерозия, деликатните тъкани са поддали и са се оформили една или повече ранички.

Язва и колит

Колитът е възпаление на дебелото черво, което може да протича с различна тежест. В острата фаза на чревното възпаление обикновено са засегнати и тънките черва – ентероколит. Не са изключение случаите, при които развиващ се гастрит повлиява върху чревното здраве и провокира възпалителен процес в по-ниските етажи на тракта. Пролетта и есента са сезоните, през които и язвата, и колитът напомнят за себе си.

Всеки сигнал за здравословен проблем в стомашно-чревния тракт изисква консултация с лекар; нещата, които ни се струват безобидни и случайни, на практика са предупреждение и не бива да ги пренебрегваме. Когато от възпаление или ерозия страда една зона от тракта, много е възможно усложненията да засегнат и други негови участъци.

Признаци и симптоми на язва, болки

Ако внимателно вникнем в характера на симптомите, свързани със стомашен проблем, ние бихме могли да допуснем що за патологичен процес развиваме и навреме да потърсим лекар – така може да ни се размине възможната операция и да се спасим с консервативно лечение. Но трябва да знаем и това, че болестта може да бъде много коварна и известно време да протича без симптоми или симптомите да са безобидни. Какво тогава? Тогава – профилактика, но за нея в днешно време май никой не мисли сериозно. Всъщност болестта протича безсимптомно у 25-28% от всички случаи и наличието на язва се установява едва при аутопсия.

Все пак болката си остава достатъчно сериозен признак, който наистина може да ни отведе директно при гастроентеролога. При язва на стомаха болката е локализирана в горната половина на корема. Този симптом се проявява у 75% от случаите. При половината пациенти с язва болките са слаби, при останалата половина са по-осезаеми и се усилват при физически напрежения. По-изразени стават те и при гладуване за по-дълго време, при похапване на пикантна храна или алкохол.

Язва на стомаха

Наранената лигавица на стомаха реагира болезнено и това е една от отправните точки при  първичното диагностициране на язва. Обикновено болките се появяват, ако стомахът е празен – започва да боли двадесетина минути преди хранене.

Появяват се и киселини – определени като парене в областта на стомаха. Киселините в стомашните сокове, които обикновено са в повече, проникват в хранопровода и буквално изгарят непригодената за такова агресивно въздействие лигавица. Симптомът се развива при 80% от пациентите с язва на стомаха; пристъпите най-често възникват около два часа след хранене.

Гадене, понякога и с последващо повръщане, още един симптом на язвената болест. Проявява се, защото е нарушена заради болестта моториката на стомаха. Два часа след приема на храната стомашната мускулатура се задейства и освобождава съдържимото, за да се постигне усещането за облекчение. Потребността от такова облекчение кара немалко хора сами да предизвикват повръщане.

Отслабване на апетита: този симптом има психооснова. Пациентът се опасява да се храни, защото знае, че след това ще има киселини, болка, може би гадене и повръщане.

Още една неприятна проява – оригването. Това е неконтролирано изхвърляне на стомашен сок в обратна посока, т.е. през хранопровода към устната кухина. Болният преживява епизода с усещането за парене и кисело. Паралелно с това може да се усили газообразуването. Друг признак е усещането за тежест в стомаха дори при приема на малко храна.

Насищането, по-скоро усещането за ситост идва много бързо, с приема на малко количество храна.

Нарушава се нормалният режим на освобождаване на чревния тракт: честите състояния със запек стават хроничен проблем. При половината язваджии това е постоянна грижа.

Има и други външни признаци, които следва да се отчетат: например налеп по езика, силно потене на дланите и болки при опипване на стомашната зона.

Язва на дванадесетопръстника (дуоденална)

Последни проучвания сочат, че язвата на дванадесетопръстника обикновено се развива у нервните хора. Разбира се – това не може да е единствената причина и основна провокация за болестта. Все пак се знае, че именно нервната ни система отговаря за “бутона”, чрез който се задейства механизмите за образуване на дуоденалната язва. Ако вие сте жизнерадостен и оптимистично настроен човек, даже и при неправилно хранене шансът да се разболеете от нея са по-малки, отколкото при някой мрачен и недоволен от живота човек.

Язвата на дванадесетопръстника настига жертвите си в най-работоспособната възраст. Така сочи статистиката: средната възраст на пациентите с тази диагноза е 30 години. Науката отбелязва също, че няки хора по природа са предразположени към страданието: по-висок е рискът за слаби, високи, с лабилна нервна система хора.  Разбира се – небалансираното хранене еднозначно “работи” в същата посока. Предпочитанията към солени, прекалено кисели и пикантни храни не помага да се съхрани здравето на стомашно-чревния тракт. И още един пренебрегван риск: самолечението с нестероидни противовъзпалителни. Ако подобен процес не е контролиран от медицинско лице, почти сигурно прекаленото гълтане на хапчета срещу всяка болка ще ви докара медикаментозна язва.

Язва на дванадесетопръстника може да причини още  дисбалансът на половите хормони, проблеми с хипофизата, надбъбречните жлези, храносмилателните ензими. Агресивният хеликобактер пилори и генетичната обремененост също създават висок риск от язва на дванадесетопръстника.

Кога да си мислим, че може би нещо подобно ни се случва? Този тип язва се развива бавно; коварна е – в близо половината от случаите се открива след сериозен инцидент и в напреднал стадий. Не е изключено да разберете какво ви е едва след като повърнете кръв или още по-зле, ако получите перфорация на червата. В зависимост от обстоятелствата напълно реален е рискът и от летален изход.

Ако често изпитвате болка в горната част на корема и можете да я спрете, след като похапнете нещо – може би става дума именно за описваното заболяване. Спътник на язвата са и киселините. Особено характерен признак е нощната болка. Послушайте разума си и при такива признаци идете на лекар: работата е сериозна!

Усложнения

Заболяването язва е опасно по същността си дори в ранен стадий – а в напреднал създава тежки, понякога фатални усложнения.

Сред най-опасните последици от развитието на патологичния процес е т.н. пенетрация. Пенетрацията представлява разрушаване на стомашната стена, при което своеобразно дъно на язвата става органът, разположен непосредствено под увредената зона. Най-често това е задстомашната жлеза – панкреас, по-рядко жлъчният мехур, червата, черният дроб. Отделяната в стомаха солна киселина прониква в тъканта на панкреаса и причинява остър деструктивен панкреатит. Пенетрацията се разпознава по острата болка, опасваща пояса, повишената температура и наличието на високи количества от ензима алфа-амилаза в кръвта. При наличието на всички тези признаци е необходимо единствено хипотезата да се потвърди чрез рентгеново изследване.

ения, боли возникают регулярно, независимо от приема пищи или времени года. Для установления наличия пенетрации необходимо проведение рентгенологического исследования желудка и ФГС.

Перфорация

Перфорацията при язва означава, че стената на стомаха е пробита в резултат на ерозивния процес и стомашното съдържимо преминава в коремната кухина. Самата перфорация може да бъде провокирана от физическо натоварване, прием на алкохол или пикантна и мазна храна. Симптомите са типични – остра болка в корема, усещане за обща слабост, признаци за отравяне на организма. Рязко появилата се болка може дори да причини шок; ако не се вземат адекватни мерки, 10 часа след перфорацията пациентът може да развие перитонит.

Кървяща язва – какво да правим?

Кръвоизлив при нелекувана язва – това се случва при около 20% от случаите. Състоянието  е рисково и се характеризира с висок процент смъртност. Пациентът . повръща, като изхвърлената маса прилича на утайка от кафе. Наблюдават се общите признаци, характерни за загуба на кръв. Екскрементите стават черни или подобни на катран. Появява се затруднено дишане, кръвното налягане пада, пациентът се поти обилно. Ако не се вземат мерки за спиране на кръвоизлива, изходът е летален. При описаните признаци задължително се търси медицинска помощ за хоспитализация.

Други усложнения

Едно от най-тежките усложнения е т.н. малигнизация, т.е. протичане на злокачествен процес. Подобно “израждане” на една язва в рак на стомаха се случва само при три процента от пациентите, но никой не гарантира, че няма да попаднем в ниския процент. Колкото до язвата на дванадесетопръстника – тя никога не се изражда в рак.

Злокачествените трансформации засягат обикновено онези случаи на язва, при които раната зараства много бавно и образува груб белег, “мазолеста”. При такова злокачествено изменение болният започва много бързо да отслабва, отказва храна – особено месо. Пациентът прави температури, измъчва го треска, често повръща – нерядко кръв. Без медицинска помощ леталният изход идва много бързо. Ако подобни симптоми се проявят у някого, веднага трябва да се потърси специалист и първата му работа обикновено е да поръча биопсия на тъканни проби от стомаха.

Друго опасно усложнение е стенозата – то засяга най-тясната част на стомаха, т.н. пилор. На практика това е допълнително стесняване, което причинява застой на храната в стомаха поради трудното й преминаване по тракта.

Диагностика

Диагностиката е необходима при всички случаи, когато пациентът има някои от описаните симптоми, а лекарят подозира наличие на язва. Много бързо трябва да се действа особено в случаите, когато са налице болки, гадене и повръщане след прием на храна.

Изследванията започват с анализ на кръв, урина и екскремент. Последното е необходимо за проверка дали не се касае за скрито наличие на кръв. Кръвният анализ може да установи наличието на възпалителен процес, както и възможна анемия.

Друг диагностичен метод е ендоскопията. При този метод е възможно лекарят да направи оглед на стомашната лигавица и едновременно с това да проведе биопсия, т.е. да вземе материал за хистологичен анализ.

Следва ехографско изследване на вътрешните органи – жлъчка, черен дроб, задстомашна жлеза. Възможна е и рентгенография на засегнатия орган при използването на контрастно вещество (този метод се използва все по-рядко) . Проследява се и отделянето на жлъчни сокове в рамките на едно денонощие, прави се рН-метрия. Провеждат се и тестове за откриване на възможно присъствие на хеликобактер пилори.

Профилактика

Профилактичните мерки включват на първо място предпазването от зараза с хеликобактер пилори. Това изисква много добра лична хигиена, използване на индивидуални прибори и ограничени телесни контакти. Това е в сила особено тогава, когато в близкото обкръжение има носител на бактерията.

Хубаво е да се внимава за отклонения в здравословното състояние и навреме да се лекуват състояния, които биха могли да доведат до появата на язва. Необходим е отказ от вредните навици и изключване на всички фактори, които отслабват имунитета.

Важно място в профилактиката е отредено на храненето: да се намалят до минимум пикантни и солени храни, да се приемат малки порции храна, храната да е термично обработена.

Да не се злоупотребява с лекарства, а препоръчаните от лекар да се приемат по определен ред, щадящ стомашната лигавица.

Да се избягва стресът; ако това не е възможно – след лекарска консултация да се вземат успокоителни.

Да се спазва режим с достатъчно физическо натоварване, но без да се прекалява. Работата да се редува с пълноценен отдих и достатъчно сън.

Ако болестта вече се е появила, трябва да се прави допълнителна профилактика. Рецидивите на болестта не бива да се допускат, в рисковите сезони – пролет и есен, да се провеждат профилактични курсове по лекарска препоръка. Храненето е изключително важно, като се спазват забраните за определени храни. Хубаво е да се прекарва по-дълго време на чист въздух, да се търси начин за балнеолечение. Изписаните от лекуващия медикаменти трябва да се приемат редовно и по правилата.

Ако в продължение на три години не се появи рецидив, една язва може да се счита за излекувана. Необходимо условие е стриктно спазваната комплексна терапия.

Причини

Не е задължително да се проявят всички негативно действащи фактори, за да се разболее един човек от язва. Като основни фактори се сочат инфекция с хеликобактер пилори, стрес, генетично предразположение, неправилно хранене. Без съмнение на първо място трябва да се постави бактериалната зараза

Хеликобактер пилори

Доказано е, че при 75% от случаите причина за появата на язва е заразяването с хеликобактер пилори. Това е спираловидна бактерия, която се приспособява и живее в киселата агресивна среда на стомаха. Бактерията е удивително устойчива, успешно се развива и размножава, а продуктите от жизнените й процеси унищожават клетките на стомашната лигавица. Именно това е причина и за появата на стомашната язва.

Заразяването не е трудно: бактерията може да се предаде чрез слюнката при целувка, чрез заразена храна и вода, чрез зле дезинфекцирани медицински инструменти и предмети, чрез мръсни прибори за хранене, от бременната майка на плода.

От нерви

Преживяването на стрес е отключващ фактор, който създава благоприятни условия за развитието на болестта. По същия начин действат фактори като нестабилното емоционално състояние, вредните навици – например прекалено пристрастяване към кафе и др.

Други причини

Ето още някои фактори, влияещи върху опасността от поява на язва: прием на много лекарства – особено нестероидни противовъзпалителни. Рискът нараства при възрастните – над 65 години, които вземат повече медикаменти, а организмът е по-податлив на агресивното им въздействие върху стомашната лигавица. Така действат също цитостатиците, кортикостероидите, препаратите с калий и лекарства против хипертония.

Язва може да се получи и като усложнение от други болести – туберкулоза, диабет, болест на Крон,  хепатит, рак на белия дроб, чернодробна цироза, панкреатит, сифилис.

Друга опасност представляват травмите на стомаха, изгаряния на голяма част от кожата, измръзване, всякакви шокови състояния.

Да не пропускаме и наследствения фактор, тревожен сигнал е проява на заболяването у близки кръвни роднини. Още причини за язва: тя е по-честа при хората с кръвна група А и при мъжете.

 

Източници:

http://www.ayzdorov.ru/lechenie_yazvi_chtotakoe.php

http://www.tiensmed.ru/illness/iazva.html

http://ru.wikipedia.org/wiki/Язва_желудка

Първоначално публикувано на:22.07.2016 @ 17:41

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

еманера

Мнения: Еманера или Нексиум? Колко време може да се пие?

Колко време може да се пие Еманера 20 мг? Нексиум по-добро ли е? Мнения за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *