лечение със стволови клетки в българия цени
за и против съхранението на стволови клетки

Стволови клетки: Лечение и трансплантация в България, цени и подробности

♠ Стволови клетки: За какво служат. Цени за съхранение и трансплантация. За и против ♠ Видове ♠ Лечение ♠ На диабет ♠ На множествена склероза ♠ На рак ♠ На артрит ♠ На аутизъм ♠ За красота и младост ♠ Мезотерапия ♠ Уголемяване на бюст

За какво се ползват стволовите клетки (СК)? Те са универсални биологични единици, способни да се превръщат в зрели и функционално активни клетки на разни органи. От тях се формират градивните елементи на сърцето, костите, бъбреците, яйчниците, кръвоносните съдове, матката, хрущялите и така нататък. Те са своеобразен резервен запас, от който при нужда – при загиване или заболяване, да се образуват нови. Това е обща характеристика, но стволовите клетки имат разновидности. Например те успешно се делят на ембрионални и на клетки на органи и тъкани спрямо етапът от своето развитие, на който са били извлечени. От вида им зависи и за какво могат да послужат.

Защо СК не са еднакви

Всички стволови клетки си приличат по това, че не са диференцирани – от тях може да се получи нещо съвсем друго. Но се различават по своята потентност. От едни стволови се получават всички видове клетки в организма, а от други – само един вид. Колкото повече на брой видове клетки се създават от стволовата, толкова по-висока е нейната потентност.

Например от фибробласта се образуват съдове, хрущяли, мастни клетки, кожа,коси, нокти.

От мезенхимните се образуват клетки на сърцето, на мускулите и т.н., обаче не стават на кожни.
Стволовите клетки имат възможност да се превръщат в ограничени на брой видове други клетки, които задължително имат общи функции.

Има три вида клетки според потентността им:
  • Тотипотентни – от тях стават всякакви други клетки без изключение;
  • Полипотентни (мултипотентни) – от тях стават клетки на няколко вида органи и тъкани с общ ембрионален произход;
  • Монопотентни – от тях стават клетки на един орган.

Още почетете ТУК: Видове стволови клетки според потентността им (по-подробно!).

Най-използваната класификация на СК:
  1. Ембрионални – тотипотентни, извличат се от яйцеклетки, оплодени изкуствено и отгледани в епруветка до нужния срок.
  2. Фетални – полипотентни, вземат се от абортиран плод.
  3. Зрели – полипотентни, вземат се от пъпна връв или костен мозък на дете и възрастен.
По отношение на диференциацията си полипотентните клетки се делят на:
  1. Хемопоетични – предшестват абсолютно всички клетки на кръвта и съдовете;
  2. Мезенхимални – предшестват клетките на вътрешните органи, както и тези на скелетните мускули;
  3. Съединително-тъканни – предшестват елементите на кожа, кости, мастни тъкани, стави, хрущяли, ставни връзки;
  4. Неврогенни – от тях се образуват клетките на нервната система.

Лечение със СК

Изследванията върху приложението на прочутите стволови клетки в модерната медицинска практика са много активни и периодично се откриват нови и нови възможности. Към момента са регистрирани над 70 заболявания, която успешно в една или друга степен се третират чрез трансплантация. За други важни и социално значими патологии още се търси изход.

Лечение на диабет

Захарният диабет е сред болестите, за чието лечение чрез стволови клетки се възлагат големи надежди. Никаква друга терапия досега не е била способна да нормализира работата на бета-клетките на задстомашната жлеза, които изработват инсулина.

Заболяването се корени именно в тяхното некоректно функциониране, така че е необходимо единствено изменените бета-клетки да бъдат заменени с нови, здрави, и страдащите от инсулинозависим диабет да престанат да се нуждаят от регулярно инжектиране на хормона. Такива клетки биха могли спокойно да се образуват примерно от ембрионални СК.

Стволови клетки
Мезенхимна стволова клетка

На фирмата «Novocell», базирана в Калифорния, се удаде да получи от ембрионални стволови клетки такива, които синтезират инсулин. Те са трансплантирани на мишки-диабетици. По данни на компанията, тези новообразувани клетки, постъпили в организма, са започнали да регулират производството на инсулин, въздействайки върху количеството на кръвната захар у гризачите. За съжаление заедно с това са открити и тумори, които също са започнали да се образуват от стволовите клетки. Затова работата по този проект продължава, за да се изключи възникването на усложнения.

Още в текста: Присаждане на коса Откъде се извличат Трансплантация Донорство Култивиране Използване Даряване Замразяване Как да изберем банка Цена за съхранение Лечение със стволови клетки у нас, в България Плюсове, минуси, за и против Растителни стволови клетки Крем със СК От арган Шампоан със стволови клетки

“Демир

Тества се и терапия със СК от кръв от самата пъпна връв. Изследователи от университета във Флорида са работили със седем деца с диабет тип 1, на които са трансплантирали собствени клетки от споменатата пъпна връв. Резултатът бил значително подобрение на показателя кръвна захар и намаляване на потребността от инжектиране на инсулин.

Провежда се експеримент и със зрели автоложни СК от костен мозък. Тук заключенията на експертите се различават. Учени от Children’s Hospital of Philadelphia са стигнали до закономерния извод, че автоложките клетки изобщо не влияят на производството на инсулин в организма и не успяват да се превърнат в бета-клетки. В същото време няколко клинични изпитания са показали, че благодарение на трансплантацията на такъв вид клетки синтезът на инсулин се повишава и пада потребността от внасянето му отвън.

Стволови клетки
Мултипотентни стволови клетки

Името на д-р Жулио Волтарели нашумя с това откритие, направено в Университета на Сао Пауло, Бразилия. Категоричният резултат е, че при 14 от общо 15 пациенти кръвотворните стволови клетки са довели до продължителна независимост от инсулин. Един диабетик е успял за 35 месеца изцяло да спре инсулина, четирима са живели без инжекции в продължение на 21 месеца, седмина – за 6 месеца, двама – от 1 до 5 месеца.

За съжаление подобрението се е оказало временно. Учените така и не са установили какво точно води към категорично документираното подобрение при болните и какво точно се случва със стволовите клетки след тяхната трансплантация. Още по-лошото е, че въобще не е известно какви усложнения може в крайна сметка да се появят.

Още по темата ТУК: Топ билки за лечение на диабет. Тип 1 и тип 2. Лекарства. Лекове от народната медицина.

Лечение на множествена склероза

Новите тенденции в терапията на множествена склероза, за която досега не е намерено адекватно лечение, е трансплантация. На нея се възлага задачата да доближи пациента в максимално възможна степен до статуса на здрав човек и да забави решително процеса на развитие на инвалидизиращото заболяване.

Стволови клетки
Трансплантацията на СК действа срещу анормалните Т-клетки и възвръща нормалната работа на имунната система. Това забавя прогресирането на множествената склероза при 50-78% от случаите.

От „многофункционалните“ клетки се очаква да изградят отново покритието на нервните влакна, което е разрушено и пречи за правилното предаване на сигнали от мозъка до различните органи и съответните системи в тялото. Чрез всепроникващата кръв те стигат до засегнатите участъци и ги регенерират.

Макар да звучи просто, процедурата е трудна, скъпа и изисква много време. Повече за лечението на множествена склероза, включително и чрез стволови клетки, четете ТУК: Подробно за точните симптоми на множествена склероза, правилното й лечение и ползите от Сириус Д и квантова медицина.

Лечение на рак

До момента терапията със СК е ефективна единствено спрямо онкологичните заболявания на лимфната и кръвоносната система. При другите видове кръвотворните стволови клетки намират приложение само за стимулиране на организма към възстановяване. Те се извличат от пациента преди курса химио или лъчетерапия, тъй като тези процедури разрушават не само раковите клетки, но и кръвотворенето. Веднага след провеждането на химио или лъчетерапията извлечените по-рано клетки се връщат обратно в организма, за да стимулират неговото кръвообращение и възстановяването на имунитета.

Периодично медиите съобщават за случаи на пълно изцеление от рак с помощта на трансплантирането на стволови клетки. Обаче те са единични и се нуждаят в конкретните случаи от по-дълго наблюдение на лекуваните пациенти и научна проверка.

Какво е трансплантация на СК и костен мозък? Тя позволява да се проведе лечение с високи дози химиотерапевтични средства, а понякога и с радиоактивно лъчение. Тъй като такова лечение постоянно разрушава костния мозък, то по принцип е неосъществимо, след като организмът губи жизненоважната си способност да образува кръвни клетки.

Обаче ако след лечението отново се въведе в тялото здрав костен мозък – веществото, което създава кръвта, или СК – които се превръщат в кръвни, е възможно по специален начин да се подмени костният мозък и да се регенерира неговата способност да кръвотвори. Затова присаждането на костен мозък дава зелена светлина за основните терапии срещу рака.

Подробно по темата ТУК: Видове химиотерапия. Червена – при рак на гърдата. При рак на белия дроб. Как се прави.

Има два вида трансплантации:
  • алогенна трансплантация – ползва се костен мозък на друг човек – донор
  • автологична трансплантация – използва се материал от самия пациент. Тя не се явява такава в истинския смисъл на думата и понякога се нарича поддържаща присадка на костен мозък или СК.

За присаждане на костен мозък се отделя материал с цел да се извлекат съдържащите се в него клетки-предшественици, които в процеса на развитие се превръщат в различни компоненти. Преди каквото и да е интензивно лечение костен мозък се взема от бедрените кости на пациента или донора, следва замразяване и се съхранява до използването.

Стволови клетки
Ракови клетки в простатата

По-късно, след края на химиотерапията и/или радиотерапията, ако се провеждат такива, костният мозък се въвежда обратно в организма по капков способ, подобно на преливането на кръв. Той циркулира в тялото с кръвотока и се установява в костните кухини, където започва да нараства и да възобновява процеса на кръвотворенето.

Създадени са вещества, известни като фактор на ръста. Те представляват протеини, стимулиращи образуването на голямо количество СК, които от костния мозък проникват в кръвта. Използването им означава, че не винаги е необходимо да се извлича костен мозък и да се въвежда в тялото обратно. Достатъчно е само да се получат СК от кръвта. Това има значителни преимущества.

По този метод се извличат и връщат обратно по-голямо количество СК, които осигуряват по-бързо възстановяване на количеството на клетките в кръвта и следователно съкращават времето, през което всеки пациент, преминал през трансплантация, е подложен на риск от инфекции. Освен това да се получават стволови клетки от кръвта и сравнително лесно и няма нужда от анестезия.

Лечение на артрит

Хроничните болести на ставите се съпровождат с бавни и постепенни разрушения, които водят до печални последствия. Един от най-продуктивните методи за противопоставяне на тези сериозни и наистина твърде разпространени патологии е лечението на артрози и артрити чрез стволови клетки. Вече от години тази терапия се осъществява успешно.

Още по темата ТУК: Симптоми на различните видове артрит и тяхното лечение. Псориатичен, на пръстите на ръцете, на челюстта и др.

Стволови клетки
Протезиране на стави или терапия със стволови клетки?

Уникалната същност на метода за лечение се състои в комплексния му характер. Клетъчната терапия води до:

а) регенериране на повредените тъкани на ставите;

б) подпомага възстановяването на пълноценната работа на имунната система.

С други думи стволовите клетки умеят да модулират имунната система, нейната ответна реакция и автоимунни процеси като цяло, така че да се съхрани способността й пълноценно и активно да противостои на патологиите. Стволовите клетки, които се въвеждат в тялото, се диференцират, замествайки тъканта на поразения ставен хрущял и изпълнявайки по този начин регенерираща функция. Едновременно с това те има следните активности:

  • подобряват трофизма на тъканите и нормализират обмена на веществата;
  • индуцират противовъзпалителните фактори (цитокини);
  • активизират изработването на имунни клетки, които предпазват организма от автоимунни атаки.

По този начин се извършва не само регенерация на хрущялната тъкан на ставата, но и се нормализира работата на имунната система, което подпомага резултатичното терапевтично лечение.

Лечение на аутизъм

Аутизмът е разстройство, което възниква вследствие на нарушение в развитието на главния мозък. То се характеризира с ясно изразен и всестранен дефицит на социално взаимодействие и общуване, ограничени интереси и повтарящи се действия, а също така с крайна непоносимост на определени звуци, текстури и вкусове.

За отстраняване на причините за това състояние са изпробвани антибиотици, противовъзпалителни средства, хипербарен кислород. За съжаление нито един от методите не води до отстраняване на първопричините за липсата на кислород и чревни възпаления. Много по-значимо се оказва лечението със стволови клетки.

Стволови клетки
Стволова клетка на костен мозък

Установено е, че мезенхималните стволови клетки от костен мозък способстват за укрепване на имунната система и блокират възпалителните процеси. Те водят до сформирането на нови кръвоносни съдове в тъканите, които страдат от недостига на кислород. Смята се, че стволовите клетки помагат да се увеличи притокът на кръв в мозъка и в други области.

При диагнозата аутизъм досега не съществуват общопризнати методи за терапия. Това, което се прилага, е насочено към отстраняване на хипоперфузията на главния мозък и регулиране на имунната система. Един от начините е стволови клетки, извлечени от пъпна връв – алогенни мезенхимални и CD34 клетки.

Клетките от пъпна връв се оказват идеален източник при лечението на аутизъм, тъй като не трябва да се извличат от родственици или други донори. Клетките се взимат веднага след раждането на детето, проверяват се за наличие на вируси и бактерии преди въвеждането в тялото на приемника. Такива клетки се закрепят бързо, за разлика от тези от костен мозък. Преимуществото им още е, че в повечето случаи не се отхвърлят от пациента.

Ангиогенезата – създаването на нови кръвоносни съдове, е фундаментална при неврологичното възстановяване. Един от методите за повишаването й е въвеждането на CD34 стволови клетки в повредените участъци. Кръвта от пъпната връв е с висока активност на CD34 клетки. Въвеждането им в организма на пациента способства за повишаване на ангиогенезата в областта на церебралната хипоперфузия. А следователно възстановяването на притока на кръв и кислород към мозъка водят до подобряване на функционирането на нервната система.

Имунната модулация с мезенхимални стволови клетки също така оказва благоприятно влияние на неврологичните функции. Способността им да потискат патологични имунни реакции – примерно възпаление, и да стимулират кръвотвореното доказва това, че стволовите клетки могат в съвременността да бъдат използвани за лечение на отклонения, свързани с аутизъм.

Как се провежда? Стволовите клетки се въвеждат венозно или в гръбначно-мозъчната течност. Изборът на начина зависи от възрастта на пациента и тежестта на заболяването. Процедурата обикновено се провежда в продължение на 5 дни. Възможни са различни варианти – няколко венозни инжекции или комбинация от венозни и интратекални инжекции.

Възстановителният период е част от цялостното лечение. През него лекарят проследява ефективността и внася необходимите корекции. Контролни изследвания се правят след 1, 3 и 4 месеца, след което интервалът се увеличава на година.

За красота и младост

Казват, че стволовите клетки са източник на вечната младост и това е не само образно казано, но те действително се използват в процедури за подмладяване на организма и всички свързани с това ефекти. Използването им в медицинската козметика е с висока ефективност.

Стволови клетки
Козметика със стволови клетки срещу остаряване

Отразяват се върху цялостния външен вид – върху здравия тен на кожата, подобряване на еластичността й, изглаждането на малките бръчици, подобряване на състоянието на дълбоките бръчки, действа срещу сухота и лющене. Стволовите клетки предизвикват заместване на дефектните тъкани, като образуват нови колагенови влакна. Така регенерацията се извършва по естествен начин.

Области на приложение:
  • отстраняване на дефекти по кожата – белези и петна от акне, места с хиперпигментация;
  • подобряване на състоянието на кожата при индивидуални особености – суха, чувствителна и мазна;
  • рехабилитиране на кожата след агресивни въздействия при неправилно използване на лазер, химически вещества, козметика;
  • възстановяване на здравия вид на косата и ноктите;
  • корекция на възрастови изменения на кожата – бръчки, отпускане, пигментация;
  • профилактика срещу стареене.

Медицинската козметика използва стволови клетки и за лечение на кожни заболявания като псориазис, козметични дефекти, рани, изгаряния, белези, дерматити, невродермити, екземи.

Мезотерапия

Мезотерапията е уникално средство срещу бръчки и стареене на кожата. Това е инжекционна техника, при която се използват биологично активни вещества, които активизират регенерацията. Но всички използвани препарати действат за кратко и не са особено ефективни при сериозни дефекти и при напреднал процес на стареене. Само откритието „стволови клетки за мезотерапия“ помогна на козметологията истински да реши проблема със стареенето на кожата.

Стволови клетки
Преди и след мезотерапия

Попадайки в дермата, стволовите клетки стимулират клетъчната дейност и водят до синтез на колагенови и еластични влакна, укрепвайки тъканта, възстановявайки микроциркулацията и стимулирайки обменните процеси в кожата на лицето.

При мезотерапия се постига стимулиране на процесите на регенерация на епидермиса, също и на дермата. Кожата става по-светла и еластична, ускорява се процесът на заздравяване на рани. Обичайно се прави курс от 5 до 10 процедури.

Така кожата се възстановява по естествен начин, без каквото и да е хирургично или медикаментозно вмешателство. Ефектът става забележим само след няколко дни и се съхранява за дълго. За мезотерапия в медицинските центрове се използват собствени клетки на пациенти. Те дават по-устойчив резултат и не предизвикват никакви последствия за организма.

Уголемяване на бюст

Иновационен метод за увеличаването на бюста при жените се основава върху използването на мастни тъкани и стволови клетки от самия пациент. За процедурата се взима мастна тъкан, обогатена със стволови клетки, като при това не е необходима обща анестезия, а само местна. След операцията, която продължава 2 до 4 часа, пациентката се прибира у дома. Следоперативният период е непродължителен и с минимални последствия.

Формирането и оптимизирането на контура на гърдите преминава в два етапа, без да се използва традиционният силикон или други изкуствени материали. Първоначално се изсмуква мастна тъкан. От една част се екстрахират стволови клетки, а друга част – заедно с извлечените клетки, се инжектира в бюста.

Тъканта, която се трансплантира в гърдите на пациентката, ще съхрани своята жизнеспособност, ако голямата част от мастните и сволови клетки не са били повредени в хода на операцията. Затова се обръща огромно внимание на правилното добиване и обработване на собствените мастни и стволови клетки.

Този метод показва удивителни резултати. Увеличеният бюст и визуално, и при досег изглежда абсолютно естествено във всяко положение. Обемът се увеличава изключително за сметка на вкарването на мастни тъкани, като на мястото на въвеждане не се образува удебеляване. За една операция може да се увеличи размерът от 0.5 до максимално 2 пъти. Обикновено се предприема увеличение от един размер за една операция.

Методът трансплантация на мастни тъкани, обогатени със стволови клетки, е достъпен за много жени, които категорично отказват да използват силикон. Големият плюс е липсата на следоперативни белези.

Как се прави? В лабораторни условия мастната тъкан минава през многоетапна процедура на обработване, обогатява се със стволови клетки на пациентката, след което се инжектира подкожно през неголеми прорези. Методът позволява да се постигне траен резултат. Инжектираният материал в повечето случаи благополучно остава в тялото за дълго време

Трансплантация на мастни тъкани с висока концентрация на стволови клетки

Имплантирането на мастна тъкан, наситена с голямо количество стволови клетки, повишава числото на жизнеспособните клетки в тъканта. Процедурата е щадяща, а времето, в което тъканта остава благополучно в бюста и изпълнява ствоята функция, се удължава.

Присаждане на мастни тъкани по обичайния метод

Съдържанието на стволови клетки в необработената мастна тъкан за присаждане е естествено. При тази процедура само малка част от въведения материал се задържа в бюста за дълго време.

Терапия срещу бръчки

Стволовите клетки се използват като алтернатива на хирургичната намеса за подмладяване и справяне с бръчките по лицето. С помощта на този метод се извършва стягане на кожата на лицето и на други проблемни участъци в тялото, включително на ръцете и деколтето. Стволовите клетки, внесени в организма чрез мастна тъкан, предизвикват не само подмладяване на обработените участъци, но и задействат естествен процес на регенерация на тъканите.

Оформяне на тялото

Методът, който описахме за увеличаване и повдигане на бюста, с успех се прилага и в други участъци на тялото като дупето, бедрата, тазобедрената област, мускулите на прасците и други. Силуетът се оформя от мастни тъкани, обогатени със стволови клетки. Резултатът е сравнително устойчив и продължителен.

Заличаване на белези

Пациенти прибягват към трансплантация на стволови клетки след неудачни пластични операции и при наличието на дефекти. Проблемните участъци се третират чрез местна трансплантация на клетки. Операцията е безболезнена, а ефектът – траен и продължителен.

Подмладяването и възстановяването на организма със стволови клетки е перспективна област за използването на градивния материал на тялото. Тя се противопоставя на стареенето, което настъпва във времето, когато организма вече не успява напълно да се обновява сам, а постоянното излагане на външни вредни фактори ускорява износването и увреждането.

Процедурата справедливо се нарича ревитализация. Тя влияе и върху цялостния имунитет. Стволовите клетки значително подобряват състоянието на кожата, подобряват кръвообращението, отстраняват бръчките. Попадайки в кожата, те за дълго задържат процеса на стареене, макар че не могат да го стопират изцяло. Стволовите клетки въздействат не само върху красотата, но и върху здравето, като оказват общо оздравяващо и възстановяващо въздействие.

Присаждане на коса

Клиниката за присаждане на коса BERGMANN KORD и компанията HAIR APLENTY Ltd разработват иновационно лечение на косопада чрез мезенхимални стволови клетки от собствени космени фоликули. Иновацията е на ниво клинични изпитания в търсене на минимално инвазивна

Стволови клетки
Терапията със стволови клетки се опитва да замени присаждането на коса

процедура за окончателно решаване на проблема с опадането на косата. Идеята е да се внесат специализирани клетки в областта на косменото покритие на главата, пострадало от изтъняване или изпадане.

Основното преимущество на този метод е, че се извличат неголямо количество космени фоликули и след култивиране клетките се внасят в проблемните области, за да се стимулира израстването на нова коса. Очакванията са, че този вид терапия ще има неограничени възможности и устойчив резултат.

При него няма да се ограничават възможностите за трансплантация на коса, особено проблемна в случаите, когато донорските области за извличане на материал са недостатъчни. Всъщност трансплантацията е преразпределение на съществуващите космени фоликули, а не образуване на нови. Затова ако няма достатъчно количество, тя не може да се осъществи ефективно.

Използването на подходящите стволови клетки по проблема с косопада се проучва не само от цитираните компании, но и от учени по цял свят, и то интензивно. Гръцката клиника е направила първата крачка и вече очаква реални резултати.

Откъде се извличат

Днес клетки се извличат най-често от пъпната връв и от костния мозък. За клинични и изследователни нужди те се взимат от абортиран плод, не по-голям от 23 гестационни седмици.

Мозъчни стволови клетки – те се получават от мозъка на абортиран плод във времето от 18-тата до 22-рата седмица на бременността. При по-малко зрял ембрион това е практически невъзможно заради размера му. Мозъчните стволови клетки се отнасят към нервните полипотентни, тоест от тях се сформират и образуват различни клетъчни структури на нервната система на всички органи и тъкани.Стволови клетки

Например, от тях стават неврони, структури на гръбначния мозък, чувствителни и двигателни рецептори, проводящата система на сърцето и други. Като цяло всяка нервна клетка в тялото, където и да е необходима тя, може да се сформира от мозъчна полипотентна стволова клетка. Този вид клетки обикновено се използват за лечение на невродегенератилни заболявания и травматични увреждания на нервите като инсулти, множествена склероза, болест на Алцхаймер, парези, паралич, ДЦП и други.

Чернодробни стволови клетки – получават се от черен дроб на ембрион от 18-тата до 22-рата седмица на бременността. Наричат се още фетални. Те също няма как да се извлекат на по-ранен етап от ембриона заради малкия му размер и заради липсата на сформиран черен дроб. От ембрионалния орган се получават два вида полипотентни клетки – хемопоетични и мезенхимални.

На първия етап се получава смес от двата вида, а след това при необходимост се разделят. Най-голяма ценност имат мезенхималните фетални клетки, тъй като от тях може да израснат пълноценни и функционално активни клетки на различни вътрешни органи като бели дробове, черен дроб, бъбреци, матка, пикочен мехур и т.н.

В днешно време в епруветка успешно се отглеждат клетки на абсолютно всички органи, като в хранителната среда се добавят специални вещества, които ги заставят да се диференцират в желаното направление. Например за да се получат клетки на сърцето, в хранителната среда се прибавя 5-азацитидин, а за други специализирани клетки са нужни други химически вещества. За всеки конкретен орган трябва строго определено съединение.

Феталните чернодробни стволови клетки се използват за лечение на различни тежки, хронични заболявания на вътрешните органи като цироза, инфаркт, незадържане на урина, туберкулоза, захарен диабет и др.

Дайте мнение и Вие тук!

Стволови клетки от пъпна връв – както сочи името, получават се от пъпна връв на отделно взето новородено. И тук, както при феталните чернодробни, се получават два вида полипотентни– хемопоетични и мезенхимални. По-голямата част са хемопоетични. Те имат способност да се превръщат във всякакви кръвни елементи – тромбоцити, левкоцити, еритроцити, лимфоцити, моноцити, и способстват за ръста на съдовете.

Неголям процент хепопоетични стволови клетки умеят да се превръщат в клетки на кръвоносните и лимфатичните съдове. Днес те се използват най-често за подмладяване и при сериозни хронични заболявания. Много хора взимат решение да съхраняват стволови клетки от пъпната връв в криобанки, за да ги използват евентуално в бъдеще.

Трансплантация на СК

Най-широко се използва костен мозък от самия пациент. Това става чрез пункция, като се извлича необходимият обем костен мозък – от 20 до 200 мл. След това в лаборатория се отделят стволови клетки. Ако те са недостатъчно, се провежда делене, докато стигнат необходимия брой. По същия начин се постъпва, ако се планира извършването на няколко последователни курса на въвеждане, за да не се повтаря пункцията.

Стволови клетки
Стволови клетки на костен мозък

Често се вземат стволови клетки от костния мозък на донор, в качеството на който обикновено се използват кръвни роднини. В такъв случай, за да се отстрани рискът те да бъдат отхвърлени от приемника, първоначално се култивират в хранителна среда минимум 21 дена. Подобна дълга култивация води до загуба на индивидуалните антигени и клетките вече няма да предизвикват реакция на отхвърляне. По-рядко се използват стволови клетки от черен дроб.

Готовите стволови клетки се въвеждат в организма чрез различни способи. Процедурата се нарича трансплантация и конкретният начин за прилагане зависи от целта и заболяването. Например при Алцхаймер стволовите клетки се трансплантиран в гръбначно-мозъчната течност с помощта на лумбална пункция. При заболявания на вътрешните органи се трансплантират по следния начин:

  • венозно въвеждане на стволови клетки, поставени в стерилен физиологичен разтвор;
  • въвеждане в съдовете на болния орган с помощта на специално оборудване;
  • въвеждане непосредствено в поразения орган чрез хирургична операция;
  • въвеждане в непосредствена близост до болния орган;
  • подкожно или вътре в кожата.

Най-често от всички способи се използва венозното въвеждане. Във всеки конкретен случай методът се избира от лекаря, като се отчита общото състояние на пациенти и желания ефект. Клетъчната терапия във всички случаи води до подобряване на състоянието и частично възстановяване на загубените функции, намалява прогресирането на заболяванията и появата на усложнения. Обаче трябва да се помни, че това лечение не е панацея и не винаги успява изцяло да замени традиционната терапия.

Извличане (донорство)

Източници на стволови клетки:
  • пъпна кръв на новородено дете;
  • костен мозък на дете или възрастен;
  • периферна кръв (от вените) след специална стимулация;
  • абортиран плод, получен от 2 до 12 седмица на бременността;
  • зародиш във възраст от 18 – 22 седмица на бременността, който е починал в резултат на преждевременно раждане или аборт по социални показатели;
  • тъкани на току-що починали здрави хора (например настъпила в резултат от травми, инциденти, катастрофи);
  • мастна тъкан от възрастен или дете;
  • оплодена в епруветка яйцеклетка с образуването на зигота.

Най-често стволови клетки се получават от пъпната кръв, от костен мозък и абортиран плод. Другите методи се използват приоритетно за изследователски цели.

Получаването на качествени стволови клетки от конкретна пъпна и периферна кръв, както и от костен мозък, става по един и същ начин. Костният мозък се взима чрез пункция, периферната кръв се взима от вена, а пъпната – в родилния дом при отделянето на пъпната връв. След това материалът се транспортира в лаборатория, за да се отделят стволови клетки.

Стволови клетки от плод на 18 – 22 седмици от бременността се получават също така просто. Клетките се извличат не от целия плод, а само от неговите черен дроб, далак и главен мозък. Тъканите се вземат механически, поставят се във физиологичен разтвор или хранителна среда.

Получаването на стволови клетки от оплодена яйцеклетка се използва само в изследователските институти. Методът изисква висококвалифицирани специалисти и се използва за експериментални изследвания. Яйцеклетките и сперматозоидите се взимат от здрави жени и мъже, които са се съгласили да станат донори.

Култивиране на стволови клетки
Стволови клетки

Терминът отразява процес на поддържане на жизнеността в специални разтвори, в които се съдържат хранителни вещества. В хода на процеса количеството постепенно се увеличава и на всеки три седмици съдържанието на един флакон хранителна среда се разделя на 2 или на 3 части. Подобна култивация може да се извършва без ограничение.

Обаче на практика на стволовите клетки не им се удава да се размножат до голямо количество, тъй като често се заразяват с различни патогенни микроорганизми, попаднали във въздуха на лабораторното помещение. Ако клетките се заразят, те не бива да се използват и просто се изхвърлят. Ако процесът премине в стерилни условия, деленето става до добиване на необходимото количество за планираната трансплантация. Клетките се култивират и преди замразяване в течен азот, за да има повече за запас.

Използване на стволови клетки

В съвременните условия те се прилагат в три области – за експериментални изследвания, за лечение на различни заболявания и за подмладяване. Сферата на изследванията заема не по-малко от 90% от общия обем на приложение.

Изследванията имат различни цели, като приоритетни са проучванията върху препрограмиране на клетките и разширяването на тяхната потентност, превръщането им в специализирани клетки, методи за култивиране на цели органи и други. Вече са култивирани нормално функциониращи сърце и черен дроб от стволови клетки. Наистина, не е правен опит да бъдат присадени, но това предстои.

Така ще се реши проблемът с донорските органи за хора, които очакват трансплантация. Реални и устойчиви резултати има при култивирането на клапани на съдовете и сърцето, за протезиране.

Обикновено стволовите клетки се използват за терапия на тежки, хронични заболявания, които са нелечими по други начини, особено когато практически няма шансове за оцеляване или дори минимално подобрение.
При описаните процедури се използват два вида стволови клетки – собствени и от донор.

Автоложна трансплантация

Автоложна трансплантация означава използване на собствени клетки на пациента. Под трансплантация се разбира взимане на материал от едно място и поставянето му на друго.

Даряване на стволови клетки

Донорите на стволови клетки са доброволни. У нас те са под 2000 души. Има два вида донорство – на клетки от костен мозък и на периферни клетки. Донорите са регистрирани и когато се установи съвпадение с показателите на даден пациент, те биват поканени за допълнителни изследвания.

Ако се реши да бъде взет материал, първо се прилага медикамент, който повишава броя на намиращите се стволови клетки в периферната кръв. Процедурата за събиране се нарича афереза. Кръвта се отвежда чрез игла от вената към апарат. Костният мозък пък се извлича от тазовите кости и за това е нужна обща упойка. Донорът се проследява по време на възстановяването си.

Съхраняване на стволови клетки

Банките за стволови клетки са специализирани лаборатории, които имат оборудване за продължително съхранение в течен азот. Там се пази пъпна кръв или собствени клетки, останали от някаква манипулация. Всяка банка има свои цени на услугата, която е възможно да се различава като методика. Препоръката е лабораторията да се избере не по цената, а по професионализма на сътрудниците й и качеството на оборудването.

Лабораториите са два вида – публични и семейни (частни). Стволови клеткиВ първия вид се съхранява дарен от анонимни донори материал, който да се използва за нуждаещи се пациенти и за изследвания. Голяма част от пробите се използват за научни разработки. Тези банки нямат за цел да съхранят кръвта, за да може да се използва от самия дарител. Това правят втория тип лаборатории, които пазят индивидуални проби, за да може да се използват от семейството при нужда.

Публичните приемат само дарения и съхранението на пробите е за тяхна сметка, докато предоставянето на клетки за трансплантация вече се заплаща, като средната цена е 20 хиляди евро. Принципът, на който се пазят частните проби, е обратен – семействата заплащат такса за услугата, но имат пълни права върху собствените си проби и не ги откупуват. Много от световноизвестните банки оперират и у нас.

Как да изберем банка за СК

Принципно банките предоставят почти една и съща услуга, което насочва избора да се извърши по критерий цена. Но има и други критерии, по които да бъдат сравнени:

  • опит и стабилност: отчита се откога дадената банка е на пазара и колко активно работи. Тези лаборатории публикуват годишни отчети за броя на взетите и съхранени проби.
  • финансова надеждност: самостоятелните банки публикуват и финансовите си резултати, но тези, които са разкрити към лечебни заведения остават извън този обсег.
  • наличие на лиценз и акредитация: банките трябва да са получили разрешение от здравното министерство и от Агенцията по трансплантация.
  • наличие на собствено оборудване и лаборатории: някои банки работят като посредници.
  • успешно проведени трансплантации: те са маркер за запазването на жизнеспособни и годни след размразяването стволови клетки.
Цена за съхранение

По този показател банките се различават, защото едни калкулират пакетна цена за услугата, докато други имат срочни абонаменти за съхранение. Важно е да потърсите предварително информация за общата сума на разходите по евентуална пълна процедура от вземане до освобождаване на стволовите клетки.

CRYOSAVE

Банката афишира, че до момента е съхранила над 280 000 проби, което я прави най-голямата в европейски мащаб. Работи в десетки държави, включително у нас. Предлага две услуги – съхраняване на умбиликална кръв и съхраняване на кръв, както и на тъкан.

Отделно има дарителска програма за семейства, в които е регистрирано животозастрашаващо заболяване. Пълната цена за 20-годишно съхранение на кръв е 4 400 лв, а на кръв и тъкан – 5 350 лв. Има разценки за 25 години, както и промоционални цени и отстъпки.

Future Health, център “Афродита”

Future Health Technologies се афишира като първата в Европа с пълен обем акредитации. Има множество награди, сертификати и отличия. На всяка проба се правят подробни изследвания, които гарантират, че ще е качествена и стерилна, както и че е свободна от кръвни вируси. Към замразяване се пристъпва след отрицателни резултати.

Клетките се съхраняват във високотехнологични лаборатории. Осигурява се многократно използване на всяка проба. Чрез Медицински център „Афродита“ се изработват схеми за разсрочено плащане. Пълната цена за 20-годишно съхранение на кръв е 3350 лв, на кръв и тъкан – 4300 лв, на клетки от пулпа на млечен зъм – 1200 и 2300 лв. Има схема за отстъпки.

ТБ БУЛГЕН

Пълният пакет на услугата включва от вземане на проба през обработка, анализ до съхранение за 21 години на клетки от кръв и тъкан от пъпна връв. Втори вариант е и съхранение на клетки от мастна тъкан на майката. Има три варианта на цени от 4600 лв, 4800 лв и 4920 лв, като има първоначална и месечни вноски.

CELLS4LIFE

Една от първите британски компании. Афишира се като единствената, която пази цяла кръв от пъпна връв. Има четири вида услуги: съхранение на стволови клетки, на клетки и тъкан от пъпна връв, на цялата кръв и на цялата кръв и тъкан от пъпна връв. Сроковете са 20, 25 и 30 години. За 20-годишен период цените са съответно 4300, 5300, 5100 и 5900 лв.

Биорегенерация

Работи от 2011 година като наследник на един от първите такива оператори у нас. Съхранява клетки от пъпна връв, амнион, млечен зъб и мастна тъкан. Има две базови цени – 4400 и 5200 лв за материал от пъпна връв и варианти за разсрочване, и 3000 и 3500 лв за материал от млечен зъб с няколко схеми за разсрочване.

Болнични заведения

Някои болници у нас предлагат услугата вземане на материал за стволови клетки, но те не ги съхраняват. Така например в Родилното отделение на Акушеро-гинекологична болница Шейново по желание се взимат стволови клетки от пъпна връв и се изпращат за съхранение в банки в Белгия и Холандия.

Към Клиниката по клинична имунология на Александровска болница е разкрита така наречената Национална банка за стволови клетки, но няма данни за дейността й след първите медийни публикации за създаването й. МБАЛ „Света София“ има договор със седем тъканни банки. Като цяло болниците не публикуват ценови листи за такъв вид услуги.

Лечение със СК в България

През 2014 и 2015 година у нас са направени 140 трансплантации на стволови клетки. По оценка на специалистите, в страната има необходимост от двойно повече трансплантации и то на година. Но за целта трябва да се увеличи броят на центровете, в които могат да се извършат, и да се специализират повече лекари.

В София са само два – Болница “Царица Йоанна-ИСУЛ” и Националният институт по хематология. Друг проблем е, че в България дарителите са малко. По-широка популярност има съхранението на собствен материал в частни банки за лична употреба, докато идеята за обществена система за даряване, подобна на кръводаряването, тепърва ще се развива. Какви клетки се използват у нас:

  • от пъпна връв – това е най-разпространеният източник;
  • от мастна тъкан
  • хемопоетични
  • от пулпа на млечен зъб. Те се ползват за зъбна и костна регенерация, при мускулна дистрофия, инфакт на миокарда и неврогенеративни болести.

За и против съхраняването

(от форума на майките Бг-мама)
  • Artsi_B: Хубаво е да се подсигуриш, стига да имаш пари.
  • Sunny_smile_83: Но не знам дали като общество сме готови за това.
  • BAVory: За второто си дете съхраних.
  • ~Sleepwalker~: Не е чак толкова скъпо, щом е един път в живота.
  • Sunny: Абе, не вярвам в българските. Колебая се.
  • Мани: Мен ме спира цената.
  • Анели: Притеснявам се, сякаш предизвиквам съдбата. Ами ако детето ми наистина се разболее?
  • Sesylle: Няма как да съм сигурна, че всичко е наред, докато стигне в страна Х, където да ми съхраняват материала.
  • Туцка: Много малко са болестите, които се лекуват, ние се отказахме.
    работна мецана: Да не обиждаме българските банки.
  • Шана: Не виждам как мога да проконтролирам как се съхраняват клетките.
  • arch. Mae: Исках да даря, търсих къде, звънях в Майчин дом, в Александровска, никой не ме насочи. Жалко.

Растителни (фито) СК

Стволови клетки

Това не са истински СК. Името идва от оприличаването им с човешките, тъй като се извличат от филизи и пъпки, първоизточници на младо растение. Всъщност става въпрос за растителни екстракти, които не влизат в съединение с човешките клетки на кожата, но прекрасно я защитават от негативното въздействие на околната среда.

Те стимулират работата на човешките фибробласти – клетки от най-ниските слоеве на кожата. Те са протеини, които създават влакната на колагена и еластина и правят кожата еластична, опъната и подплатена. Всъщност именно стабилната работа на тези елементи съхраняват младостта на кожата. След 30-тата годишнина фибробластите стават все по-малко, а останалите с времето (40 години) отслабват и функционират все по-зле. Със специална защита те се стимулират, връщайки еластичността на кожата.

За учените остава загадка въпросът за съвместимостта между растителните клетки и човешките. Но в козметиката това не е проблем, тъй като се използват само отделни елементи, но не и ДНК на растенията.

Стволови клетки
Растителни “стволови” клетки

Широко известна е историята за откриването на така наречените фитостволови клетки. Преди години било забелязано, че един сорт ябълки в Швейцария съумяват да се запазят свежи и вкусни повече от година, без да им проличи, че са откъснати толкова отдавна. Оттам до създаването на кремове с екстракт от стволови клетки на ябълка пътят е бил сравнително кратък. Днес тази козметика се смята за много ефективна, разбира се – не е евтина, и е новата мода в индустрията за запазване на младостта и красотата.

Свойствата на стволовите клетки у различните растения са различни. Ето някои примери:
  • Дивата къпина увеличава ефективността на ябълката, като имат в състава си растително подобие на естрогените – женските хормони, които също имат много общо с младостта на кожата.
  • Еделвайсът – силен антиоксидант, препятства разрушаването на колагена и загубата на хиалуронова киселина, способствайки да се съхрани влагата в кожата.
  • Растението Centella asiatica укрепва съдовете и премахва целулита.
  • Crithmum maritimum L (морски копър) предпазва от ултравиолетови нездравословни лъчи и свободни така наречени радикали, избавя от токсините и овлажнява.
Стволови клеткиКрем със стволови клетки

Добрият и ефективен крем със стволови клетки не може да бъде евтин, тъй като методът за извличане на екстрактите е скъп. Отначало на растенията се правят нарези, които да провокират интензивно деление на клетките и образуването на безцветен екстракт. Той се събира и се поставя в биореактор, където в особена течност, без достъп на светлина, се оставя да се сгъсти. От сгъстеното вещество се добиват необходимите елементи и се привеждат в стабилно състояние. По тази причина качественият крем не е евтин. Ако е такъв, или на етикета е записано неправилно, че е от стволови клетки, или полезните му свойства са малко.

Стволови клетки от арган

Екстрактът, извлечен от аргановото дърво, съдържа 100 пъти повече активни компоненти, отколкото обикновеното етерично малко. Следователно ефективността му е толкова пъти по-голяма. Затова се произвеждат линии козметични средства. Една от тях е „Тайната на аргана“, който е разработен, за да подмладява кожата и да изработва собствен колаген и еластин, подобрявайки външния вид на кожата.

Шампоан със стволови клетки
Стволови клетки
Шампоан със стволови клетки

Шампоаните от този вид се рекламират като революционни. Те носят в себе си съставка от швейцарските ябълки, станали причина въобще да се открият растителните стволови клетки. Те забавят стареенето и активират регенерирането на новите клетки на косъма. Системата е разработена за силно увредени коси. Предимства: стимулира космените фоликули, обогатява с антиоксиданти, добавя блясък, ускорява растежа, защитава от вредни въздействия, овлажнява в дълбочина, забавя стареенето.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Клетъчната терапия и лечение със стволови клетки

Какво представлява т.нар. клетъчна терапия или лечение със стволови клетки? Информацията, която ви е нужна …

3 Мнения

  1. една много интересна тема. Доста неща прочетох и определено трябва да внимаваме и на каква информация се доверяваме.

  2. Цветанка

    Здравейте, бихте ли ме насочили към клиника която се занимава със стволовк клетки за уголемява е на бюст?

    • Богомила

      Ти не си добре някои хора се нуждаят да живеят от тези СК клетки а ти искаш да си уголемиш буста браво.бъди такава каквато те е създал БОГ.нека БОГ те благослови да мислиш за здравето а не за бустати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *