Разширените вени мъчат повече жените. Вижте ранните симптоми!

Ранни симптоми на разширени вени: Почти няма човек, който в края на напрегнат ден да не усети тежест в краката, сърбеж, болки, подуване на глезените.

Обувките започват да ни стягат, а в един момент се появяват и нощни крампи (болезнено схващане на мускулите). Отначало не обръщаме внимание на тези симптоми, приемаме ги за резултат от умората, а това е всъщност първият сигнал за хронична венозна недостатъчност. Според възприетата медицинска класификация става дума за нулевия стадий на т.нар. хронична венозна болест.

Следващите етапи включват видими промени на вените – от синкави с диаметър от 1 до 3 мм, до изпъкнали, змиевидно нагънати, та чак до варикозни незаздравяващи с години язви, обяснява проф. д-р Тодор Захариев, председател на Българското национално дружество по ангиология и съдова хирургия, национален консултант по съдова хирургия.

Хроничната венозна болест е едно от най-разпространените, тежки и инвалидизиращи заболявания в съвременните индустриални страни. От нея в Европа страдат между 30 и 50% от хората в зряла възраст. У нас чрез епидемиологично проучване върху 26 5/0 пациенти е доказано, че от някаква форма на заболяването е засегнат всеки трети българин /37%/.

По-точно, страдат 47% от жените и 30% от мъжете, или съотношението е 3:1. Нежният пол е в по-неблагоприятно положение главно заради периодите на бременност и раждане, когато почти всяка жена получава застой на кръвта във вените поради притискането им от плода. От значение е и наследствеността – 37% от участниците в проучването са съобщили за фамилна обремененост по майчина линия и 11% – по бащина.

Артериалната хипертония и хемороидалната болест са обикновените спътници на разширените вени.

Най-често срещаните оплаквания при хронична венозна болест са тежест в краката /85%/, болка /74%/, подуване /69%/, както и болка по хода на вената, мравуч-кане, нощни крампи.

Те се обострят при продължително стоене в изправено положение, обездвижване, включително седене пред компютъра, и топлина. Затова през горещите месеци от годината заболяването става по-тежко.

Ходете по пясъка, газете в студената морска вода /тя е много полезна при разширени вени/, но избягвайте продължителното печене на слънце, съветва проф. Захариев.Лошата новина е, че три четвърти от болните у нас въобще не се лекуват, а добрата – че хроничната венозна болест е лечима, дори в най-късните й стадии, и е напълно предотвратима, когато се открие навреме.

Дори човек да е млад, ако има някой от симптомите и знае, че в рода му боледуват от разширени вени, трябва да потърси лекар, защото заболеваемостта се покачва рязко още от 20-годишна възраст, съветва проф. Захариев. Най-добрата профилактика е новият начин на живот: повече движение /ходене, бягане, каране на колело/, сваляне на излишните килограми, контрол на диабета, ако се налага – и смяна на професията.

Няма друг начин кръвта да се върне от периферията обратно към сърцето, освен чрез движение. То отваря венозните клапи и позволява на кръвта да циркулира. При обездвижване тя застоява, за което допринася и земната гравитация. А застоялата във вените кръв е без кислород, тя не храни тъканите и органите, обратно – вредна е, пречи им да живеят. Затова и най-малкото движение, даже нервното потропване с крака е по-добро от непомръдването.

“Демир

Как да имаме здрави крака

Движете краката си винаги, когато е удобно.Ако работата ви изисква продължително седене или стоене прави, ако пътувате дълго, правете почивки и къси разходки на равни интервали от време или кръгообразни движения с глезените.

Изберете подходящ спорт.

Ходенето е най-доброто упражнение за раздвижване на кръвта във вените. Изберете плуване, бягане, каране на колело, танци, а не тенис, баскетбол, Хандбал, които водят до разширяване на вените.

Не стойте дълго на топло.

Топлината предизвиква разширение на вените. Затова печенето на слънце, горещата кола маска, сауната не са ваши приятели.

Вечер – хладен душ на краката.

След вечерния душ пуснете студената вода и я придвижете от долу на горе по краката – подобрява венозната функция и премахва чувството на тежест.

Дайте мнение и Вие тук!

Ликвидирайте запека и излишните килограми.

И двете неща причиняват повишено венозно налягане. Могат да бъдат преодолени с повече плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, течности /1,5л вода на ден/и с по-малко мазнини, кафе и алкохол.

Обличайте свободни дрехи.

Тесните панталони, три четвъртите чорапи с ластик, корсетите и коланите притискат вените и пречат на венозното оттичане.

Обувките – между 3 и 5 см.

Равната подметка, както и токчетата над 5 см, водят до застой на кръвта.

Спете с крака нависоко.

Височина на краката по време на сън от 10-15 см благоприятства оттичането на кръвта към сърцето. Масажирайте краката при всеки удобен случай.Правете го от ходилата във възходяща посока.

При тежест в краката и подуване на глезените идете на лекар.

Колкото по-рано се диагностицира хроничната венозна болест, толкова по-бързо и успешно е лечението й.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

крем витасин мнения, или родопско чудо?

Крем Витасин. Мнения, приложение на Мадански крем. Родопско чудо

Мнения за крем Витасин. Мадански крем Витасин или Родопско чудо? Приложение за гъбички по ноктите, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *