Главови въшки – какво са те?

Главовата въшка е кафеникаво-сиво безкрило насекомо, което живее в косата на човека.

По-малка от главата на кибритена клечка, въшката снася яйцата си (гниди) в основата на косъма, близо до скалпа. Поради съображения за безопасност при употребата на някои инсектициди естествените методи за справяне с проблема стават все по-популярни. ВАЖНО: На сайта имаме и по-хубав материал по темата ТУК: Реална заплаха – главови въшки. Непременно го погледнете!

Главовите въшки се хранят, като смучат кръв от скалпа. От техните ухапвания главата силно сърби и понякога кожата се инфектира. Кафеникавите яйца се излюпват до 8 дни след снасянето им. Перленобелите им празни обвивки, които донякъде приличат на пърхот, се разнасят по дължината на косъма при растежа му и затова яйцата често се намират по-далече от скалпа, отколкото самите въшки.

Главовите въшки лесно се пренасят от човек на човек чрез допир на глави или общо ползване на гребени, четки, шапки или хавлиени кърпи. Масови опаразитявания са често явление при учениците и тези, които работят с деца.

ПРОФИЛАКТИКА

Дайте мнение и Вие тук!

Редовно преглеждайте косата и скалпа на детето си за въшки и гниди, като обръщате специално внимание на линията на косата под бретона, тила и над ушите. При наличие на въшки сред съучениците на детето ви го проверявайте още по-старателно през няколко дни. Най-добрият начин за това е да прилагате метода на влажното разресване (вж. „Лечение“) и да наблюдавате дали падат въшки.

И още нещо невероятно ценно ТУК: Естествени начини и препарати за унищожаване на въшки по хората (и не само).

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Въшките – премахнете ги с домашни рецепти

Как да премахнем въшките. Какво е така нареченото „лечение на въшки“ – в тази хубава …

7 коментара

 1. как да се справя с гнидите на детето ми в косата

  • Лекар.БГ

   Най-сигурният начин за ликвидиране на гниди и въшки е остригването нула номер. Повечето от изброените по-горе начини също са доста ефективни, но не толкова добри, отнемат дълго време, нерви и средства. Ако можете да си позволите един месец детето ви да е с гола глава или шапка, не чакайте, а отидете при първия срещнат фризьор и до половин-един час проблемът ви ще бъде в миналото.

 2. Здравейте, това което ме посъветва нашия паразитолог е да се намажат главите внимателно с разреден перметрин. Също така процедурата да се повтори през седмица, защото така може само да се прекъсне цикъла на паразита. И най-важното да се третират всички деца с които имате достъп напр. в училище защото третирането ще Ви бъде безрезултатно, защото те пак ще се заразят от съучениците си отново. Успех

 3. Прибирам се..Леко подпийнал една вечер.
  Сядам на дивана във всекидневната и се заглеждам по краката си.
  Видях как някакво ЧЕРНО същество..малко.. скача върху мен.
  Издебнах го. МИСЛЯ, че го убих. Дори не знам каква е разликата между балха и въшка.
  После и гърбът ме засърбя.
  А най-голямата ми грешка бе, че след като уж го, уж убих т’ва същество, се качих в стаята си.
  Мисля, че се е появило от дърво.
  Покатерих се на едно за джанки.
  Някой по запознат да ми каже какво да правя. Ужасно ме е страх дори да заспя.

 4. Соня Проданова

  Може ли въшките да бъдат премахнати окончателно след еднократно или двукратно третиране и да няма никакви следи?
  Остават ли следи и за колко време?
  Съмнявам се, че детето е имало въшки и някой ги е изчистил от раз с препарат от аптеката!?

 5. Дж. В. 1028355

  Здрасти! Хора на 10г. И не знам какво да правя защото много ме сърби главата ! След малко ще накарам баба да ме провери! Преди време една приятелка имаше въшки не помня дали сме си допирали главите или нещо друго освен химикалките ?? Ии моля ако някой знае нещо освен сърбеш да ми каже какъв друг ефект има! След два дни ще ходя за 1 вечер на Търново с класа си и не искам да провалям това дано да нямам????

 6. Газ(за лампи или кажете за въшки в някоя железария),зехтин(олио),оцет(ябълков) нанасяре в корените и се седи час два.. отрепва ги веднага ☺..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *