Претопляне на бебе: Децата страдат най-много от жегата

Какво представлява претопляне на бебе? В настъпилата жега едва ли има по-съкровени мечти от тези за студена напитка, прохлада, сянка и по възможност близост до воден басейн.

Щастливи са тези, които могат да си го осигурят, но не всички са такива късметлии. Децата например.

Те са зависими от волята и разбиранията на родителите. Не ви ли става жал, като гледате в жегата малките бебета с дебелите памперси, на всичко отгоре навлечени повече от необходимото и задължително с дебели чорапки и обувки?

Престараването е разбираемо. Прави се от грижи за детето, най-често криворазбрани. Родителите трябва да знаят, че детският организъм има някои особености, които правят претоплянето доста опасно.

Телесната повърхност на малкото дете е доста по-голяма спрямо теглото, отколкото при възрастните. Кожата е богато кръвоснабдена, а терморегулаторните механизми са несъвършени.

Новородените в първите месеци имат недоразвити потни жлези и потенето, което е основен механизъм за охлаждане, при тях не работи. Депата имат и повишена обмяна на веществата, тоест на тях им е по-топло, отколкото на нас, възрастните. Всичко това прави много лесно претоплянето и свързаните с него последствия. Пъпките и зачервената кожа са малкият проблем. Малкото дете при високите температури отказва да се храни, става неспокойно или сънливо, може и да повръща и дори да повиши температура. Това са признаците на топлинен удар.

За да няма проблеми, важи златното правило: Отнасяйте се към децата така, все едно вие сте на тяхно място.

Подбирайте старателно детските дрешки в жегите. Те трябва да са тънки, широки (въздухът между тялото и дрехите е добър изолатор), памучни и светли, за да не привличат слънчевите лъчи. Забравете за модните лъскави дрехи, те са изкуствени и запарват още повече. Светлата шапка с периферия е необходима само когато детето е на открито.

Шапката, поставена на дете в количка с гюрук, само го затопля допълнително. Нищо че изглежда много сладко. Имайте предвид, че температурата в закритите (зимни) колички на бебетата става много висока, особено ако возилото е с тъмен цвят. Затова спокойно оставете бебето с голи крачета и ръчички, а когато спи, го завийте само с тънка пелена.

Дънковите дрехи в топлите дни са прекалено дебели и неподходящи, както и лентите за глава.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Времето и мястото за разходка също трябва да са съобразени с горещото време. Не излизайте с детето по обедните часове. Колкото и да търсите сенките, температурите са твърде високи. Стойте далеч от пътя и асфалтираните алеи, те са силно напечени и излъчват допълнително топлина. Идеална е прохладата в парка и на сянка по градинките.Басейните не са подходящо място за бебетата. Слънцето там е твърде силно за нежната им кожа дори на сянка, а прекалено многото хора може да им докарат някоя зараза.

Децата до една годинка, а най-добре до три не трябва да се пекат на слънце. Рискът от изгаряне е голям, а е доказано, че най-рисков фактор за рак на кожата са изгарянията в детската възраст. Морето също е неподходящо за най-малките. Дългото пътуване ги изтощава, на плажа е твърде горещо за тях, отразените ултравиолетови лъчи в пясъка и водата увеличават своята мощ. Дългото стоене на слънце има отрицателен ефект за здравето.

Дайте мнение и Вие тук!

Слънчевите лъчи потискат имунната система и това е една от причините за летните грипове. Климатиците осигуряват комфорт за малки и големи и са за предпочитане в горещите дни. Условието е да не духа директно върху детето и разликата с външната температура да не е повече от 8 градуса.

Храненето трябва да е съобразено с високите температури. Наблегнете на плодовете и зеленчуците и на соковете и пюретата от тях. Давайте ги на децата без добавена захар, прясно приготвените са за предпочитане пред фабричните, които са доста сладки. Особено подходящи са ягодите, черешите, пъпешите, доматите и краставиците.

Намалете месото децата получават достатъчно белтъчини с млякото и млечните изделия. Нормално е, ако в големите жеги апетитът намалее, не насилвайте децата, техният организъм най-добре знае какво иска. Обикновено те наблягат на течностите. Те са най-важният фактор в борбата с прегряването. В топлото време се губят много течности през кожата и учестеното дишане и трябва да се компенсират.

Идеалната напитка е водата. Винаги носете със себе си вода за детето и му я предлагайте дори то да не изразява желание. Залисани в играта, малките понякога не обръщат внимание на жаждата, затова трябва да им напомняме да пият.Добра и удобна е изворната вода – чиста, нискоминерализирана и в еднократни опаковки, не изисква преваряване.

Избягвайте газираните напитки при по-големите, те не задоволяват жаждата, а я усилват. Да не говорим за съдържанието им – вода и захар в големи количества, боя и химикали.

Отлична напитка в жегите е и айранът. Колко вода трябва да пие детето, зависи от храненето и температурата на въздуха, но ако то рядко уринира, кожата и устните му са сухи, значи е обезводнено. Предлагайте на бебето поне 300-400 мл вода дневно, а на по-големите повече. Някои майки не дават на кърмачетата вода, но в жегите това може да е опасно.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Бебе на 9 месеца - 02 bebe-9-meseca1

Развитие на бебе на 9 месеца

9-ият месец на бебето е момент, в който по всяка вероятност родителите вече се чувстват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *