Лечение на остеопороза с една инжекция годишно

Учени от САЩ и Великобритания съобщават за успешно завършени изпитания на ново лекарство за лечение на остеопороза, което е достатъчно да се въвежда един път годишно.

Мащабното изследване показало, че прилагането на препарата на жени, достигнали до менопаузата намалява риска от опасното за живота счупване на костите с 40%. Остеопорозата е възрастово заболяване, което води до намаляване на костното вещество и повишена чупливост на костите. Вижте подробности и за причините за възникване на остеопороза ТУК.

Счупванията на големите кости, най-вече бедрената, са особено опасни за възрастните пациенти. Според британската статистика един от пет болни с такива счупвания умира от съпътстващите усложнения и инфекции в рамките на няколко месеца след травмата.

Съвременните лекарства срещу остеопророза са разчетени на редовния ежедневен или ежеседмичен прием и затова тяхната ефективност често намалява заради недисциплинираност на пациентите.

Новият препарат под названието Alcasta, чието активно вещество е золедроновата киселина, действа в продължение на 12 месеца след еднократната вътрешновенозна инжекция. Предишни изследвания на препарата показали, че неговото приложение води до възстановяване на костната маса.

Новите изпитания, които продължиха три години, трябваше да демонстрират, че лекарството действително намалява риска от счупване на костите. В изследването участвали 8000 жени, достигнали менопаузата.

В продължение на 3 години участничките получили три инжекции, съдържащи 5 мг золедронова киселина. В резултат, сред пациентките било регистрирано 70-процентно намаление на риска от счупване на гръбначния стълб. Честотата на счупванията на бедрената кост се намалили с 41%, а честотата на другите, по-малко опасни счупвания – с 25%.

Отчетът за изследването е публикуван в New England Journal of Medicine. Както подчертават авторите на публикацията, за разлика от препаратите за орално приложение, режимът на еднократните инжекции позволява да се сведе до минимум рискът от преждевременно прекратяване или нарушаване на режима на лечение.

В настояще време препаратът Alcasta, разработен от компанията Novartis, е одобрен в ред страни за лечение на някои злокачествени заболявания на костната тъкан. Във Великобритания една инжекция от лекарството струва 284 фунта стерлинги (около 500 долара).

Дайте мнение и Вие тук!

Вижте още: Спасението от остеопороза е в боровинките!

И най-ценното даваме най-накрая за най-търпеливите:

“Фигурин

https://www.lekar.bg/2016/07/21/%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0-389/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

остеопороза лечение с билки и лекарства симптоми остеопения

Има ли ефикасни хапчета за остеопороза? Степени и последствия. Бонвива или Пролиа?

Лечение на остеопороза ♠ Лекарства ♠ Бонвива или Пролиа? ♠ Последствия ♠ Форум с коментари …

Едно мнение

  1. Гина Дюлгерова

    Здравейте,

    Моля да ме уведомите,ако имате такава практика,има ли на българския пазар Alcasta, и работи ли НЗК с този медикамент.
    Предварително благодаря!

    Гина Дюлгерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *