Лечение на хипохондрия с лекарства, билки и хомеопатия.
депресия. Действие на диазепам и амитриптилин Какво е хипохондрия;

Хипохондрия: Как се лекува? Симптоми, лечение с билки, ефекти

Лечение на хипохондрия с лекарства, билки и хомеопатия. Симптоми: Страхова невроза (паническо разстройство), депресия. Действие на диазепам и амитриптилин

Още в статията: ♠ Какво е хипохондрия; ♠ Причини; ♠ Симптоми; ♠ Лекарства; ♠ Хомеопатия; ♠ Билки; ♠ Амитриптилин; ♠ Диазепам; ♠ Психотерапия; ♠ Психиатри

Хипохондрия: произнасяме тази дума във всекидневието за състоянията на потиснатост и тъга по нещата от живота. Всъщност медицината счита въпросната дума за термин и той си има точно значение: като диагноза хипохондрия означава натрапчива идея за някакво неизлечимо или много тежко заболяване, което гризе здравето ни, но още не е диагностицирано.

Постоянната ни мисъл е за това заболяване; ние търсим признаците му, анализирайки всяко усещане и откривайки някакви промени по тялото си.

Хипохондрия е не въпросното реално или мнимо заболяване, а състоянието на психиката ни; става дума за психически нарушения, за особени личностни характеристики.

Какви са причините за хипохондрия

Самата хипохондрия се проявява в твърде разнообразни форми; прието е дори да се смята, че не става дума за самостоятелно психическо заболяване. Няма формулирани и специфични причини за проявата на въпросните отклонения от здравата психика.

Според физиолозите причините за хипохондрия трябва все пак да се търсят в следните посоки:

  • Нарушения в хармоничните функции на мозъчната кора;
  • Изопачено възприемане в мозъка на импулсите от вътрешните органи;
  • Първи прояви на халюцинно разстройство;
  • Нарушения в съвместната работа на вегетативната нервна система и мозъчната кора (вегетативната система отговаря за автономните функции на органите).

При хипохондрия пациентите са убедени в усещанията си и ярко, емоционално описват признаците на различни свои мними заболявания – онкологични, на бъбреците, чернодробни, на смъртоносни инфекции. Всички прегледи и изследвания впоследствие не потвърждават съобщаваната симптоматика.

Кои са рисковите групи пациенти с хипохондрия

хипохондрия
Страх от болести – това е всъщност мъчителната хипохондрия

От хипохондрия страдат емоционалните личности, поддаващи се лесно на внушения и на влиянията на средствата за масова информация.

Като правило хипохондрия развиват възрастните хора, но е възможно да се случи и на подрастващи. Тяхната психика е все още нестабилна и те лесно попиват негативна и излишна информация.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

С хипохондриците обикновено се познават всички лекари от кварталната поликлиника, от определени болници, аптекарите. Тези хора постоянно търсят начин да се изследват, да се лекуват от нещо си, да се запасяват с лекарства.

Хипохондрия развиват и жените, и мъжете. Такова отклонение могат да развият и млади хора, които учат медицина. Винаги има процент студенти-медици, които се “разболяват” редовно от болестите, за които учат.
Хипохондриците са знаещи и информирани хора; те четат медицински сайтове и гледат медицински програми по телевизията. Понякога си дават сметка, че оплакванията им са прекомерни и преувеличени, но не са в състояние да контролират страховете си. Това именно е основната разлика между хипохондрия и обикновена тревога за собственото здраве, от мнителността.

  • Най-често от хипохондрия страдат следните групи пациенти:
  • Хора с различни психози;
  • Страдащи от неврози;
  • С епизоди на халюцинации;
  • Възрастни, които не приемат остаряването си;
  • Хора в активна възраст, които имат проблеми с общуването и/или сексуалния живот (те си обясняват тези проблеми с лошо здраве).

За проявите на хипохондрия допринася и достъпността на медицинската информация; сензационното поднасяне в медиите на информация за смъртоносни нови болести; натрапчивите реклами на спасителни, също свръхнови лекарства.

За симптомите на хипохондрия

В различни периоди от живота на един човек склонността към хипохондрия може да се прояви в различна степен. Т.е. у всеки от нас живее по един скрит хипохондрик, който при определени житейски условия се “отключва”. Тогава като че ли рухва някаква защита и човекът се поддава на страховете си. При истинските хипохондрици обаче такива епизоди не се преодоляват, а преминават в болезнена мания.

Заболяването хипохондрия се проявява в три форми:

  • Натрапчива;
  • Свръхценна;
  • Налудна.

Хората с натрапчив тип хипохондрия са мнителни и склонни да се тревожат за всичко. Страхуват се за здравето си и постоянно анализират всички процеси в своето тяло: нормално ли се изходих; какво ме пробожда така; защо ме боли главата – сигурно имам тумор, рак…Ако пък липсват каквито и да било симптоми, започва едно оглеждане и опипване на тялото: защо нищо не ме боли, работата е лоша – ето, даже и болки нямам, значи идва краят!

Пристъпите на хипохондрия може да бъдат провокирани от медицински реклами или от някаква реплика на лекаря, която на хипохондрика му е прозвучала двусмислено.

хипохондрия
Къде да се скрия от болестите?!

При свръхценната форма на хипохондрия проявите са подобни, но има в добавка и характерни поведенчески и психически реакции. Пациентите остро и емоционално реагират на най-малките прояви на физически дискомфорт или на някакъв дефект. Дори леки здравословни проблеми като хрема например се коментират като нещо особено сериозно и опасно. Човекът с такъв тип хипохондрия полага неимоверни усилия да поддържа идеално здраве: спазва диети, изпълнява закалителни процедури, пие всякакви медикаменти, витамини и хранителни добавки. Такива хора често са убедени, че не ги лекуват правилно или че не искат да ги лекуват от реална болест; често досаждат с оплакванията си на какви ли не лекари. Такъв тип хипохондрия може да бъде сигнал за назряваща психопатия или дори шизофрения.

Най-тежката форма на хипохондрия е налудната. При нея болният е убеден, че има неизлечима болест. Опитите да го разубедиш се разбира така: “Ето, даже лекарят ми слага кръст”. Хипохондрикът се опитва да се самоубие, за да си спести очакването на и без това близката смърт. Развиват се състояния с халюцинации, налудност, депресии. При такива прояви без никакво отлагане трябва да започне лечение.

Диагностика

Първата работа на лекаря при хипотеза за хипохондрия е да изключи възможната реална болест, от която пациентът се оплаква. За това се правят стандартни лабораторни анализи на кръв и урина, ехография на вътрешните органи, електрокардиограма и ако е необходимо – консултация със специалист в зависимост от характера на оплакванията.

Ако се окаже, че всички данни от изследванията са в норма и че няма реално потвърждение за мнимата болест, се търси консултация с психотерапевт – при леките случаи, или с психиатър. Като правило такъв тип медицинска помощ търсят не самите хипохондрици, а техни близки или приятели.

Лечение на хипохондрия

Хипохондрия – това е работа за психотерапевти или за психиатри. Как точно ще се лекува една хипохондрия, зависи от вида й.

Важно: диагнозата изисква да се коригират нарушенията в мозъчната кора и да се нормализират физиологично верните връзки между кората и вегетативната нервна система. В основата на правилния подход е работата с психотерапевт и помощта на семейството и приятелите.

При невротичните разстройства основа на лечението са транквилантите или невролептиците – чрез тях се неутрализират проявите на неврозите. При хипохондрия от депресивен вид е необходимо да се прилагат антидепресанти от типа на амитриптилин, тразодон (тритико) или сертралин. Натрапчивите състояния са за кломипрамин и флуоксетин (бифлокс).

Ако обаче нещата са свързани с шизофрения, тази сериозна диагноза изисква лечение с мощни невролептици. Не е изключено и настаняване в стационар, а с пациента се заемат психиатрите.

Счита се, че народната медицина може да съдейства в немалко от епизодите с хипохондрия. В повечето случаи различните отвари и запарки действат на принципа на плацебо или имат традиционно успокояващ ефект. Ако лековитите треви помагат на пациента да се стабилизира психически – няма лошо тези методи да се приложат разумно и при медикаментозно лечение.

Все пак има личностни характеристики, които трудно биха се повлияли от такива средства. Като предпазна мярка психотерапевтите препоръчват хигиена на информираността: осъзнавайки проблема си, човекът с хипохондрия трябва съзнателно да избягва гледането на реклами за лекарства и за лечение на болести. Не е добра идея също такива хора да се пристрастяват към четенето на медицински сайтове.

Хипохондрия и медикаменти

хипохондрия
Човекът с хипохондрия е убеден, че усеща болестни симптоми

Ако лекуващият прецени, че е необходим прием на медикаменти, в зависимост от типа хипохондрия се препоръчват лекарствени продукти и се определят дневни дози и продължителност на приема. При всички случаи е наложителен лекарски контрол. Необходимо е и съчетаване с психотерапия; особена група пациенти са онези, които считат, че приемът на каквото и да било лекарство може да навреди сериозно на здравето им.
И така – кои медикаменти най-често се препоръчват при хипохондрия, свързана с депресии?

  • Тразодон – антидепресант, приемът при хипохондрия е по лекарска преценка 150-300 мг дневно. Противопоказан е при бременност и кърмене, не се прилага при деца и подрастващи под 18 години. Като странични ефекти се посочват спад на кръвното налягане, световъртеж, главоболие, забавен или ускорен сърдечен ритъм, аритмии, гадене и повръщане, диария, безсъние или сънливост, обриви, жълтеница (по framar.bg).
  • Тритико – медикамент с активна съ ставка традозон; прилага се само за възрастни. Приемът е 75-150 мг еднократно за деня, вечер. Взема се след хранене; един лечебен цикъл продължава месец.
  • Сертралин – антидепресант от типа инхибитори на обратното захващане на серотонина. Приложението е при депресии, тревожни разстройства, посттравматичен стрес. Страничните ефекти са подобни на описаните дотук за други антидепресанти, плюс понижено либидо, тремор, пресъхване на устата. Може да се прилага и при деца над 6-годишна възраст.
  • Кломипрамин – трицикличен антидепресант, инхибира обратното захващане на серотонин и норадреналин в мозъка. Не трябва да се дава при наскоро реживян инфаркт; противопоказан под 18-годишна възраст и при кърмене. Да не се комбинира с други антидепресанти.
  • Флуоксетин – селективен инхибитор на обратното захващане на серотонин. Има доста странични ефекти – при хипохондрия прилагането му е оправдано, ако са проявени натрапчиви състояния. Лекуващият трябва да следи системно за състоянието на такъв пациент.

Амитриптилин; мнения, цена

Амитриптилин е едно от възможните решения за лечение на депресивни състояния, на тревожност с прояви на хипохондрия. Трицикличен антидепресант; има и успокояващо действие. Не се прилага при преживян инфаркт на миокарда, хипертония, тежки бъбречни и чернодробни страдания, заболявания на кръвта, язва на стомаха и дванадесетопръстника, глаукома, при хипертрофия на простатата, атония на пикочния мехур. Не се прилага при деца под 6-годишна възраст, при бременност и кърмене.

Дайте мнение и Вие тук!

Как точно да се приема амитриптилин, решава лекуващият. Той трябва да бъде информиран за възможни странични ефекти, като особено внимание заслужават тези на сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт.

Медикаментът постига ефекта си след 2-4 седмици; приемът му не бива да се прекратява изведнъж, а чрез постепенно намаляване на приема.

Амитриптилин е сред достъпните – като цена, таблетки, опаковка от 60 хапчета по 25 мг струва около три лева. Ако успеете да се снабдите с лекарството без рецепта, все пак не гълтайте тези хапчета без лекарско одобрение и консултации за приема и въздействието му!

Ето и няколко потребителски мнения за амитриптилин:

  • Mafu от puls.bg: “Амитриптилина пише, че предизвиква сухота в устата, възможно е и да имам сухота , но не е толкова тежка, че да я забележа и ако не бях прегледал листовката изобщо нямаше да го разбера. Страничните ефекти са в главите на хората и са от внушение – а опитът ми с антидепресанти е голям – 5 или 6. Струва ми се ,че манията от странични ефекти е част от заболяването на някои хора – те са хипохондрици и започват да си втълпяват, че изпитват еди какъв си ефект, а някои дори не са описани в листовката и после обвиняват препарата за своята хипохондрична лудост.”
  • М.Кръстева от framar.bg: “Здравейте,и аз пия Амитриптилин от 1 година.Доволна съм,помогнаха ми до голяма степен,но има страничен ефект,като гадене.Да не говорим и за затластяване!Качих 16кг от тези хапчета 🙁 “
  • Гошо от framar.bg: “Исках да попитам има ли разлика между Амитриптилин Меда и Амитриптилин Валеант, и ако има разлика каква е разликата между тези две лекарства?”
  • Framar.bg: “Активната съставка е една и съща.”

Диазепам – предпочитана форма, цена, мнения

Този медикамент е от групата на бензодиазепините; има успокояващ, противогърчов, отпускащ мускулите ефект. Неутрализира усещанията за тревожност. Приемът не позволява прекалено възбуждане на нервните клетки; ефектът е доста бърз, постига се добра концентрация и стабилност на емоциите. Необходима е точна преценка за прилагането на този продукт при хипохондрия, тъй като по принцип не се препоръчва при хронични психози и фобии, маниакални състояния, тревожност.

Ако бъде преценено, че лечението на една хипохондрия се нуждае точно от диазепам, то лекуващият следва да обясни на пациента си режима на прием и начина, по който се прекратява терапията. Тази група медикаменти създават зависимост, затова лечението трябва да бъде възможно най-кратко и при минималната ефективна дневна доза. Дозата винаги се определя индивидуално, като се отчита основната диагноза, общото здравословно състояние, възраст, има ли наднормени килограми и пр. Цената на лекарството е около 3 лв за 20 таблетки от 10 мг, или 90 стотинки за ампула от 2 мл. Медикаментът се получава със зелена рецепта.

Ампулите диазепам се използват само в болнично заведение от лица с медицинска квалификация; разтворът се инжектира бавно – мускулно или интравенозно. Каква доза ще бъде инжектирана, определя лекар в зависимост от индивидуалната характеристика на конкретния пациент.

Какво мислят потребителите за диазепам? Вижте няколко мнения:

  • Люси от framar.bg: “…ако го спрете рязко,организъма ви ще бъде в такъв дискомфорт какъвно има само в кошмарите.Намалявайте го постепенно.И все пак задължително говорете с личния си лекар по този въпрос!”
  • Даниела Дечкова от framar.bg: “Може ли да се използва при паническо разстройство и ще помогне ли?”
  • Framar.bg: “Лекарството се отпуска с рецепта и консултацията с лекар е задължителна. Консултирайте се с лекар специалист, който ще определи подходящата за Вас терапия в зависимост от състоянието Ви.”

Хомеопатия и хипохондрия

Сравнително малко хора знаят, че с проявите на хипохондрия може да се справя и хомеопатията. Въпросът тук е да се намери опитен лекар-хомеопат, който да приложи точен продукт за конкретния пациент. Ето някои варианти за това:

  • Staphysagria, Delphinium staphisagria – при хипохондрия, апатия, отслабена памет, желание за усамотяване, натрапчиви мисли, упорити мисли за секс;
  • Anacardium orientale, Semicarpus anacardium – за тежка хипохондрия; пациентът е склонен към заинатяване и глупави постъпки, изпада  в състояния на плахост и потиснатост. Наблюдава се отслабване на паметта и концентрацията. Оплакванията често са насочени към проблеми със стомаха.
  • Aurum metallicum  – при дълбока потиснатост, хипохондрия, с наклонности към суицид; пациентът вижда всичко в черна светлина, плаче, мисли си, че за нищо не става.
  • Alumina, Argilla  – при хипохондрично, потиснато, мрачно състояние и склонност към плач, лошо самочувствие след събуждане сутрин; състояния на постоянна силна умора и безразличие към труд – изявено по-силно при мъжете; състояние на страх, опасения за полудяване. Мисли за самоубийство при вида на кръв и остри предмети.
  • Sulfur – при хипохондрия, меланхолия, пълно равнодушие към всичко, вялост.
  • Zincum oxydatum – хипохондрия и меланхолия, провокирани от слабост на нервната система.
  • Abies nigra – при потиснатост и хипохондрично състояние на духа.

Специалистите, разбира се, биха препоръчали и други продукти. Успешното хомеопатично лечение обикновено разчита на комбинация от два или повече продукта, които се прилагат по схема и в индивидуално определени пропорции. Особеното тук е, че за хипохондрия се говори като за фрагмент от комплексен психически проблем, така че въздействието следва да се разпростира и върху други симптоми. Припомняме, че и в този случай първата стъпка е да се отхвърлят или потвърдят симптомите, които пациентът съобщава. Ако са налице реални заболявания, да се предприеме като първа мярка тяхното лечение.

Хипохондрия, паническо разстройство, шизофрения

За специалистите няма съмнение, че проблемът хипохондрия може да бъде както самостоятелен, така и част от по-обширен психически проблем – паническо разстройство, депресия (puls.bg). Известно е, че и при най-точно намерен вариант за терапия лечението на хипохондрия е трудно и продължително. Възелът на проблема е в искреното убеждение на пациентите, че наистина са болни, наистина усещат симптомите на сериозно страдание.

Когато се взема решение за една или друга терапия, внимателно се проследява генезисът на проблема. Понякога проявената хипохондрия има връзка с преживявания в детството, с условия на живот в семейството. В други случаи проявите й са започнали след стрес и последвала депресия.

Паническите разстройства, при които даден човек изпитва неконтролиран страх от несъществуващ реално дразнител, могат да съдържат компонентите на хипохондрия под формата например на страх от смъртта заради заболяване на сърдечно-съдовата система и мним инфаркт или инсулт. Депресивните състояния съдържат в себе си “тъканта” на хипохондрия примерно под формата на усещането, че животът няма смисъл заради “нелечимото” заболяване.

Т.н. свръхценна форма на хипохондрия има естествена връзка с възможна прогресия в психопатични прояви или дори в шизофрения (вижте по-горе, в “За симптомите на хипохондрия”). В немалко случаи е непредвидимо как ще се трансформират симптомите на хипохондрия, ако не бъде предприето лечение. Ето защо на хипохондриците не бива да се гледа като на безделници, които си измислят здравословни проблеми – нормално да им се обърне внимание като на болни хора. Само че болестта им не е тази, от която се оплакват.

Билки и народна медицина при хипохондрия

След като сме наясно, че хипохондрия – това си е вид болест и че проявите й не бива да се игнорират, да видим дали предпочитаните от немалко хора билки могат да помогнат за лечението й. Медицината е на мнение като цяло, че народната медицина и билките могат да се впишат като полезна част от комплексната терапия, но самостоятелно едва ли биха постигнали пълен успех, особено при по-силно изразена и “вкопана” в психиката хипохондрия.

Можем с основание да споменем като добър допълващ продукт билковият чай Демир Бозан . Той съчетава целебното въздействие на глога – лист и цвят, котешка стъпка, спирея, хвощ, великденче и царевична свила (коса). Билковата комбинация е вече достатъчно популярна и проверена като въздействие при страхови неврози и паническо разстройство. Повлиява успешно и проявите на хипохондрия.

Ето и една проверена руска рецепта за билкова запарка, която в добавка към психотерапия или медикаменти – ако лекарят ги е препоръчал – върши чудеса. За нея е необходимо да се смесят хубаво по две части мащерка и корен от сибирски женшен, три части овесена слама и живовляк и по една – шишарки от хмел и корен от цветето Стъблата на Яков.  Сместа се залива с вряла вода – една чаена лъжичка билки на чаша вода. Прецежда се след изстиване се пие – сутрин на гладно и преди хранене през деня, всеки път по половин чаша. Лечебният курс е от 10 до 20 дни.

Привържениците на народната медицина все пак считат, че с проявената хипохондрия човек може да се справи и без хапчета. Те са прави в едно – медикаментите винаги имат странични ефекти, а тези за психични заболявания и отклонения не правят изключения. Сред препоръките на немалко лечители се набляга например на автохипнозата или самовнушението: започвайте деня с поглед в огледалото; харесайте образа си и си мислете, че всъщност страшната болест, от която ви се свива стомахът на топка, всъщност няма нищо общо с тялото ви. За да сте сигурни – престрашете се на обстоен преглед и изследвания.

Друг съвет е да се пият билкови чайове с успокоителен ефект – валериана, мента, маточина. Преди сън добра работа върши чаят от лайка. Има полза и настойката от дяволска уста, но там прилагането трябва да става с помощта на фитотерапевт заради страничните й ефекти и необходимостта от точно приготвяне и прием.

И народните лечители препоръчват при хипохондрия да се разчита на своеобразна домашна психотерапия: болният или потиснат човек, човекът с постоянни оплаквания за здравето трябва да бъде заобиколен с внимание, но да му се внушава, че всъщност нищо сериозно не застрашава здравето му. Да бъде насърчаван към подходящи трудови занимания, разходки, пребиваване на чист въздух. Закаляването и обливането със слънчева и с хладка вода също помагат за стабилизиране – физическо и психическо. В храната на такъв човек да присъстват подправките от рода на кимион и анасон.

Още за лечението на хипохондрия с билки четете ТУК!

Психотерапия, психиатри. Има ли излекувани?

След като е прието, че хипохондрията е вид тревожно разстройство или се проявява в комплекса от симптоми на тревожни разстройства и депресии, логично е да се търси лечението й чрез средствата на медицината. Вече стана дума, че с хипохондрия в лека форма човек може да се справи с помощта на психотерапия, промяна на начина на живот и хранене и волева мобилизация. По-тежките форми не могат да се преодолеят само с билков чай и очевидно се налага прием на медикаменти, както и срещи с психиатър – именно психиатър, а не психолог, психотерапевт. Посочихме и някои от медикаментите, които се препоръчват у нас. Важно условие за положителна промяна е дисциплинираното следване на терапевтичната схема, която лекарят е препоръчал. Няма полза – напротив! – от самодейни корекции на дневните дози, смяна на медикамента или спиране на хапчетата.

Още информация и източници на английски: Health anxiety (hypochondria); * Illness anxiety disorder; * Therapy via the internet and as bibliotherapy for somatic symptom disorder and illness anxiety disorder.

Бегъл поглед във форумите сочи някои имена на психолози и психиатри, които имат практика в тази посока: например д-р Ирина Лазарова, д-р Васил Герев, Орлин Баев, д-р Христо Теодосиев, д-р Янева (puls.bg). Поровете в нета и ще откриете още имена с отзиви за това как един или друг пациент е бил лекуван. Има и истории на излекувани, при които “чудото” е станало не толкова от хапчета и сеанси, колкото от лично намиране на причините за хипохондрия и преценката, че този проблем може да се преодолее.

Какво мислите за опасността да ви връхлети пристъп на хипохондрия; имали ли сте такива преживявания и как се справихте? Известни ли са ви специалисти, които успешно лекуват хипохондрия – назовете ги!

Първоначално публикувано на:25.04.2016 @ 17:43

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

депресия симптоми маниакална следродилна тест 01

Депресия, това е болест. Ето нейните симптоми и причини

♠ Какво е депресия и следродилна депресия? ♠ Как започва ♠ Основни симптоми на силна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *