Кой витамин от кои храни да си набавим

 Ще ви запознаем с източниците на различните витамини и със заболяванията, които причинява недостигът им в организма.

Витамин А (ретинол).

Съдържа се в морковите, спанака, тиквите, рибеното масло, черния дроб, ориза, боба, яйцата, месото и др. При авитаминоза настъпват нарушения от страна на редица системи: кокоша слепота, язвена болест, цироза, колити, тиреотоксикоза и т.н. Витамин В1 (тиамин, антиневрин). Богати на него са житните зародиши, ядките, оризът, бобът, грахът, лещата, жълтъкът, рибите, месото и др. Предпазва от болестта бери-бери, Витамин В2 (рибофлавин).

Набавя се от бирената мая, черния дроб, соята, рибата, птичето месо, фасула, зеленчуци и плодове, млякото. Защитава от очни и кожни заболявания, инфекции.

Витамин ВЗ (ниацин).

Източници са бирената мая, соята, фъстъците, бадемите, черният дроб, сьомгата, фасулът, смокините, сухите сливи, кайсиите, яйцата, млечните продукти и зеленчуците. Необходим е срещу нарушения в обмяната на веществата, чревна атония, дерматози и др.

Витамин В5 (пантотенова киселина).

Съдържат го черният дроб, пълнозърнестият хляб, слънчогледовото семе, орехите, млякото, месото и зеленчуците. Предпазва от стомашно-чревни заболявания, хепатит, атеросклероза и др.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Витамин В6 (пиридоксин).

Намира се в черния дроб, бирената мая, ядките, зелето, спанака, сушените плодове, рибата и др. Предотвратява нарушения в кръвотворната система, нервната система, токсикози на бременността и др.

Витамин В12 (цианкобаламин).

Най-много от него има в черния дроб, пастета, рибата, жълтъка, бирената мая, млечните продукти и др. Дефицитът му е причина за пернициозна анемия и полиневрити.

Витамин С (аскорбинова киселина).

Доставят го чушките, шипките, доматите, цитрусовите плодове, касисът, френското грозде. Предпазва от развитие на скорбут, хеморагична диатеза, понижен имунитет, инфекциозни болести и др.

Витамин Д (калциферол).

Съдържа се в рибеното масло, млечните продукти, орехите, фасула, покълналото жито, пълнозърнестия хляб, яйчения жълтък и др. Недостигът му води до нарушения във фосфорно-калциевата обмяна, рахит у бебетата, остеопороза, остеомалация и др.

Витамин Е (токоферол).

Намира се в соевото масло, зехтина, бадемите, орехите, фасула, житните зародиши. Има голямо значениеза профилактиката на стерилитета, мускулната атрофия, половата слабост, склеродермията, колагенозите и др.

Витамин К (канавит).

Негови източници са киселото мляко, зеленият боб, доматите, марулята, тиквичките, бадемите и др. Играе важна роля в процесите на кръвосъсирването. Предпазва от кръвоизливи.Витамините не са лекарствени средства, но те се използват нашироко при различните болестни състояния и в качеството си на катализатори на метаболитните процеси в организма, подпомагат оздравителния процес. Тяхното основно предназначение е за профилактика на авитаминозните състояния.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *