Симптомите, които издават извънматочна бременност

Извънматочна бременност е състояние, при което оплодената яйцеклетка се имплантира извън маточната кухина.

Най-често тя се разбива в различни части на маточната тръба т.нар. тубарна бременност.

По-рядко се среща овариалната (яйчникова), а най-рядко абдоминалната (в коремната кухина) извънматочна бременност.

Най-честата причина за състоянието е нарушената проходимост на маточната тръба,вследствие на възпаление. Това води до забавяне или спиране на движението на оплодената яйцеклетка.

Друга причина може да бъде преждевременната имплантационна зрялост на оплоденото яйце.

Симптомите на извънматочната бременност са много характерни при тубарна руптура (разкъсване на стената на маточната тръба) и помалко типични при тубарен аборт (отлепяне на яйцеклетката).

Най-същественото от анамнезата е липсата на менструация. Болката е другият характерен признак.

Тя може да бъде остра, режеща (при разкъсване на тръбата) или спастична, непостоянна, неопределена и засилваща се при вдишване. Кръвотечението от матката най-често е оскъдно, тъмноръждиво, а понякога напълно липсва.

При по-обилен кръвоизлив в корема могат да се наблюдават симптоми на перитонеално дразнене – болка, гадене, повръщане. Кожата и лигавиците са бледи, пулсът – ускорен.

Дайте мнение и Вие тук!

При потежките случаи се наблюдават бледа и студена кожа, ливидни (синкави) нокти, изострени черти на лицето. Пулсът е ускорен, кръвното налягане -ниско.

Коремът е болезнен и подут. При гинекологичното изследване се установяват характерните симптоми.Изследването на кръвната картина показва най-често анемия. Изследването на ЧХГ (хормона, наречен човешки хорионгонадотропин) дава положителен резултат в около 55-60 %, така че отрицателните проби не изключват извънматочна бременност.

Ултразвуковото изследване е подходящ метод в помощ на диагнозата. При съмнение за извънматочна бременност пациентката трябва да се хоспитализира и наблюдава от лекар специалист до уточняване на диагнозата. Лечението е оперативно.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!