Seh5

Сенна хрема: всичко важно за терапии и профилактика

Средства за лечение на сенна хрема (алергичен ринит). Антихистаминови препарати, хомеопатия и други лекарства. Капки и спрей за нос. Ериус, виброцил, билки

Съдържание на статията: ♠ Защо сенна хрема;

♠ Симптоми; ♠ Антихистаминови препарати; ♠ Терапии; ♠ Домашно лечение с билки; ♠ При деца; ♠ При бременност; ♠ Капки за нос: Ериус; ♠ Лекарства; ♠ Хомеопатия: Ринитал; ♠ Виброцил; ♠ Спрей: Фликсоназе; ♠ Алергичен ринит с кашлица.
Алергичен ринит или алергична хрема е едно от най-честите страдания, които ни отвеждат при лекарите алерголози. Възниква въпросът: кога всъщност да търсим алерголог и можем ли без медицинско образование да разпознаем сенна хрема?

И лаикът, при днешното разпространение на проблем от рода на сенна хрема, все пак трябва да е наясно със симптомите и може би – с причините за проявата на този вид алергия. Добре е да знаем как да предотвратяваме пристъпите, как да намалим риска от тях, с какво да се лекуваме. Без подценяване – да се уверим дали наистина хомеопатията и народната медицина предлагат достатъчно добри алтернативи. В крайна сметка – възможно ли е да се спасим завинаги от мъките на една сенна хрема или алергичен ринит.

Алергичен ринит или алергична хрема е възпаление на лигавиците в носа, когато причина за възпалението е алергична реакция. Обикновено тази реакция се проявява чрез кихане, ринорея или отделяне от носа на воднисти секрети, сърбеж в носа, затруднено дишане заради запушен нос. Сега именно е сезонът на алергичните ринити и няма да е пресилено да кажем, че всеки четвърти човек усеща в някаква степен пристъпите им.

Причини за сенна хрема/алергичен ринит

В основата на коментираната сенна хрема или алергичен ринит е алергичната реакция; по-точно – свръхбърза реакция на хиперчувствителност, коато може да се развие мигновено, само след няколко секунди или до 20 минути от момента на контакт с алергена. Алергичният ринит според науката е част от т.н. голяма тройка на алергичните заболявания. В нея влизат още атопичният дерматит и алергичната бронхиална астма.

сенна хрема
При сенна хрема дишането е затруднено от непрекъснат сърбеж в носа, кихане, запушен нос или сълзене на секрети от носа и очите

Най-често състоянията на сенна хрема се свързват с цъфтежа на треви и дървета и причинители на алергичните пристъпи са полените, т.е. частици от цветния прашец. Алергичен ринит обаче може да бъде провокиран и от други дразнители, спрямо които здравият организъм с нормално функционираща имунна система изобщо не реагира. Най-често коментираните фактори, освен цветен прашец, са:

  • Домашен прах;
  • Акарите от домашния прах;
  • Насекоми – реагира се на ухапвания, ужилвания;
  • Алергени-плесени и дрожди, гъбички;
  • Лекарства.

Генетичната предразположеност е рисков фактор за проява и развитие на алергичен ринит/ сенна хрема.

Сенна хрема и алергичен ринит са два термина, прилагани почти като синоними. В някои изследвания и коментари под сенна хрема се разбира единствено сезонният алергичен ринит, причиняван от полени – за разлика от целогодишния алергичен ринит.

Симптоми на сенна хрема/ алергичен ринит

Предположението, че ви мъчи сенна хрема, може да ви осени след мъчителни пристъпи от многократно кихане, сърбеж в носа, зачервяване на очите, сълзене. Другите симптоми са отделяне от носа на воднист секрет, който при възможна бактериална инфекция се променя и може да се трансформира до слузесто-гноен. Дишането през носа е затруднено, мъчително. Влошава се и качеството на съня, тъй като заради невъзможност да се диша нормално събужданията през нощта са твърде чести.

По време на пристъпи от сенна хрема болният човек е с отекло лице и зачервен нос, диша тежко през носа, очите му сълзят и под тях има тъмни кръгове. Болните от алергичен ринит или сенна хрема имат характерен тик – да търкат често-често с длан върха на носа си. Този симптом дори си има собствено название – т.н. алергичен салют.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Алергичният ринит, включително коментираната сенна хрема, като правило се проявява още в детска или в тийнейджърска възраст. Много често алергичен ринит или алергии имат и други членове на фамилията.

В зависимост от интензивността на симптоматиката може да се говори за лека, средна и тежка форма на алергичен ринит. Ако симптомите на алергията не намаляват работоспособността и не влошават съня, се говори за лека степен; ако сневната активност е леко накърнена, а сънят е отчасти повлиян – средна; за тежка степен е ясно, че характеристиките отбелязват крайна степен в проявленията си.

В зависимост от времето за проява на алергията може да се говори за сезонен или за целогодишен алергичен ринит. Сезонниат, както вече споменахме, се проявява през пролетта и лятото и обикновено той е наричан сенна хрема. Негови причинители са полените, в по-редки случаи плесени и гъби.

Не са малко случаите, в които пациентите сами насочват лекаря към вероятните алергени – след като опишат факти и условия като излет сред пролетната природа, наличие вкъщи на домашен любимец, пролетно почистване с много домашен прах във въздуха, и пр.

Редовна практика е в такива случаи да се препоръчат антихистаминови препарати с широк спектър на действие, но те облекчават само временно и не неутрализират опасността от развитие на алергичното заболяване – например проявите на алергичен ринит са предшественик на алергичната бронхиална астма.

Всъщност освен алергичен ринит може да ни сполети и един от останалите десетина вида винити, които въпреки различната си природа имат някои сходства. Говори се за инфекциозен ринит, хормонален ринит, медикаментозен, психогенен, атрофически, професионален и т.н. Всеки от тях изисква специфично лечение, при това съобразено с индивидуалните особености на конкретния пациент. Изглежда сложно – не е ли така? Именно по тази причина не е разумно сами да поставяме диагнозата си – сенна хрема и да се лекуваме напосоки с каквото сме чули. Нека специалистът да определи сенна хрема ли ни мъчи или ринитът ни е някакъв по-различен.

По правило хората с алергичен ринит или изобщо ринит използват лекарствени продукти със съдосвиващ ефект: това първоначално облекчава дишането, тъй като води до отпушване на носа за известно време. Прекалено дългото използване на подобни средства обаче може да влоши заболяването и пациентът да рзвие повишена чувствителност към всяка силна миризма, битова химия или тютюнев дим.

Какви изследвания се правят при подозрения за сенна хрема

сенна хрема
Точно сега активните полени причиняват най-мъчителните пристъпи на сенна хрема

Ако съществуват предположения, че страдате от сенна хрема, първо трябва все пак да идете при специалист – лекар уши-нос-гърло. Той ще проследи патологиите в съответната зона и ще препоръча терапия от своята гледна точка: възможно е да се комептират противовъзпалителни мерки. Много често алергичният ринит е съчетан с полипи в носа или със синузит, така че консултацията с оториноларинголог не е излишна дори тогава, когато сте сигурни, че проблемът ви е за елорголог.

Алергологът потвърждава или отхвърля – според случая – предположението за алергичен ринит/сенна хрема. Задачата на двамата специалисти е възможно най-точно да установят характеристиката на проблема и да назначат комплексно лечение, при което няма да е възможно един проблем да се решава за сметка на друг или някой от тях да бъде подценен. При неадекватна терапия заболяването винаги се усложнява.

Предположението за алергичен ринит изисква да се изследва намазка от носната лигавица, при която се установяват стойности на еозинофилите, или анализ на кръв за  имуноглобулини – IgE. Наличието на клетки от белия ред или високи стойности на имуноглобулина доказват алергичния характер на проблема.

Най-важно от всичко обаче си остава установяването на точния дразнител – т.е. кой е факторът, алергенът, който при контакт причинява описаната симптоматика. За неговото разконспириране се действа по два начина:

Кожни тестове: това е надежден и икономичен метод на алергодиагностика. За провеждането му е необходимо да потърсим специалист и специализиран кабинет. По кожата от вътрешната страна на ръката – между китката и лакътя, се правят леки одрасквания и върху драскотините се накапват много малки количества от предварително приготвени алергени. След около половин час се проверява дали организмът реагира на дразнителите. Методът е надежден, но има доста ограничения. Така например пробите не могат да се правят в момент, когато е налице пристъп на сенна хрема. Не се правят също при бременни и кърмачки. Оптималната възраст за подобни изследвания е от 4 до 50 години. Пет дни преди процедурата не трябва да се приемат никакви антихистаминови препарати.

Друг начин е кръвният анализ за специфични имуноглобулини IgE. Методът е по-удобен от кожния тест; той може да се прилага и при остри състояния на алергичен пристъп, както и при прием на противоалергични препарати. Не е противопоказан при бременност и кърмене, както и при наличието на някакво кожно заболяване. Няма възрастови ограничения. При всички плюсове обаче методът има два много сериозни минуса: скъп е и дава до 20% лъжливо положителни резултати. Случвало се е такъв тип изследване да даде лъжливо положителен резултат за бебета под едногодишна възраст, които според кръвния анализ са алергични към морски дарове – миди, раци и скариди, или към екзотични плодове, каквито никога не са вкусвали.

Ако трябва да се избира – все пак кожният тест е за предпочитане. Има случаи, при които се правят изследвания за хранителни алергии, като се изискват и проби от “заподозрените” храни. Такива тестове са напълно безполезни и по-добре изобщо не ги правете.

Ако лекарите преценят че това е необходимо – при вшия упорит ринит може да ви препоръчат и други изследвания като пълен кръвен анализ, рентген на носните кухини, намазка от секрет в носа, изследване за микрофлора и гъбички. В редки случаи може да се направи риноманометрия – това е изследване, което установява проходимостта на горните дихателни пътища.

Лечение на алергичен ринит

След като изследванията установят, че наистина става дума за алергичен ринит/ сенна хрема, се назначава и специалното лечение. То е съобразено с характера на алергените и с общото здравословно състояние на пациента.

Терапията трябва да изпълнява комплексни въздействия, организирани около два момента:

  • Намаляване, овладяване на алергичното възпаление на лигавиците;
  • Провеждане на алерген-специфична терапия.

Противовъзпалително лечение при сенна хрема

сенна хрема
Симптомите на сенна хрема не са трудни за разпознаване

За лечението на алергичен ринит често се препоръчва перорален прием на антихистаминови препарати под формата на таблетки или капки. Предпочитани по обясними причини са препаратите от второ поколение като кларитин, зодак или кестин, както и от трето поколение – ериус, зиртек, телфаст. Приемат се веднъж дневно; продължителността на терапията се определя от лекар, но рядко е по-кратка от 14 дни. Този тип медикаменти могат лесно да се набавят от аптечната мрежа, но самодейното лечение и най-вече продължителният им прием не са разумни и могат да влошат нещата. Някои от тези лекарства могат да имат кардиотоксичен ефект  или да въздействат негативно върху когнитивните способности. Най-малко странични ефекти имат най-новите препарати, но обикновено те са и с по-висока цена. Именно това ограничава прилагането им, особено за по-дълги периоди от време.

Ако прилагането на споменатите лекарства не постигне очаквания ефект, се назначават локални средства от типа на кромохексал, които въздействат директно върху лигавицата на носа. Препаратите под формата на назален спрей се прилагат три пъти дневно, с по 1-2 впръсквания във всяка ноздра. Ефектът от подобно лечение се проявява след 5 до 10 дни, а понякога и по-късно. Затова те са по-добри като профилактично, а не като лечебно средство. Вършат работа при деца или при леки форми на сенна хрема при възрастни. Такъв тип продукти се използват целогодишно, а лечението на един алергичен ринит най-често е с продължителност 2-4 месеца.

Много добър е и цинабсин! Също и Фортекал!

При тежка степен на сенна хрема се прилагат назални кортикостероиди – алдецин, беконазе, назонекс, фликсоназе. Те са под формата на назален спрей и обикновено впръскванията са 1-2 пъти дневно. Продължителността на лечението трябва да бъде определена от лекар и да има периодичен контрол за състоянието на пациента. Има немалко изразени резерви и страхове около лошото понасяне и многобройните странични ефекти при прилагането на интраназални глюкокортикостероиди. Това едва ли отговаря на реалното положение. Всъщност безопасното прилагане на тези продукти и ефектът им са потвърдени от множество международни изследвания. Лекарствата се отнасят към т.н. златен стандарт в лечението на алергичен ринит и помагат на стотици хиляди пациенти със сенна хрема в цял свят.

Често допускана грешка при лечението на алергичен ринит е продължителното използване на капки за нос със съдосвиващо действие. Това наистина облекчава за известно време дишането, както е при използването например на виброцил. Но продължителното използване на такова облекчаващо средство или подобно винаги причинява медикаментозен ринит с различен интензитет. Лечението на подобен проблем може да наложи дори операция на носовите проходи. Използването на съдосвиващи средства е целесъобразно само при запушен нос, ако предстои прилагането на интраназални глюкокортикостероиди. Като цяло е желателно да не се злоупотребява със съдосвиващи средства за нос при прояви на сенна хрема.

При алергичен ринит и като профлактика срещу заболяванията на уши-нос-гърло може да се приложат промивки на носа. Повечето разтвори за лечение на хрема под формата на аерозоли всъщност само оросяват носа, а не го промиват. Оросяването – за разлика от промивката – може единствено да намали гъстата консистенция на секретите от носа, но няма как да ги изчисти заедно с патогенните бактерии. След впръскване или оросяване лигавицата бързо изсъхва и това усложнява хремата, провокира оток.

Промивките могат да намалят възпалението, да подобрят работата на лигавицата и да намалят риска от усложняване до синузит. Съвременната методика предвижда промивки на носовите проходи със специални антисептични средства. Стара и доказана практика от Аюрведа пък е промиването със солена вода или физиологичен разтвор.

Пациентите, които трудно или твърде слабо се повлияват от консервативното лечение или имат противопоказания за прием на необходимите в случая медикаменти, могат да обсъдят с лекуващия възможността за провеждане на десензибилизираща терапия.

Десенсибилизираща терапия при сенна хрема

Най-радикалният начин за лечение на алергичен ринит е т.н. десенсибилизираща терапия. Такова лечение може да бъде назначено и провеждано само под контрола на много добре подготвен алерголог, като е налице лесен достъп до здравно заведение или специализиран кабинет. Смисълът на терапията е такъв: на пациента се въвеждат постъпателно малки дози алергени в постепенно нарастваща концентрация с цел създаване на толерантност или устойчивост на организма към въпросните алергени. Алергените се въвеждат инжекционно и при успешно лечение може да се постигне пълно изчезване на симптомите на алергичен ринит. Колкото по-рано започне този тип лечение, толкова по-добри са шансовете за постигане на пълна толерантност към алергените и съответно пълно спасение от неприятната сенна хрема. Пациентите, които са се подложили на десенсибилизиращата терапия и са се спасили от мъчителното заболяване, не са един и двама.

Хирургичните методи за лечение при алергичен ринит се използват рядко и само при наличието на определена патология, например изкривена носна преграда и пр.

Дайте мнение и Вие тук!

Привържениците на хомеопатичните методи за лечение биха препоръчали на заинтересовани пациенти препарата ринитал. Разбира се – има и други варианти за прилагането на този тип лечение при сенна хрема.

Лечение на алергичен ринит с народни средства

Алергичният ринит е едно от заболяванията, при които народната медицина не може да помага. В днешно време няма нито един наистина работещ метод на лечение от тази област, който да е препоръчан като ефективен и безопасен за широк кръг от пациенти със сенна хрема. Увлечението по различни билкови рецепти по-скоро може да причини усложнения  и обостряне на състоянието, вторични инфекции или най-малкото изборът на такъв метод отлага ранното и по-ефективно медикаментозно лечение.

Може би единствен доказано ефективен метод от народната медицина са промивките на носа със солен разтвор. Той се приготвя от преварена вода – на една чаша се сипва 1/3 чаена лъжичка, процедурата се прави 1-2 пъти дневно. Но дори в този случай само солената вода няма да е достатъчна и все пак е необходимо и медикаментозно лечение.

Начин на живот и хранене при сенна хрема

Основен подход при лечението на алергичен ринит, в частност сенна хрема, е намаляването на контактите с алергените. Разбира се, това може да стане след алергологична диагностика и изясняване на точните дразнители.

Алергените могат да са хранителни, битови – домашен прах, перушина и пух във възглавниците, акари; могат да са полени, животински косми, гъбични, промишлени и др. Как точно да се проведе елиминацията на алергените, зависи от природата и вида им.

При хранителните алергии изглежда най-просто: изключват се от менюто онези продукти, които при тестовете са дали положителни резултати като дразнители.

При полените също е донякъде определено: в периодите на тревен или дървесен цъфтеж алергичният човек трябва да си стои повече вкъщи, да отложи разходките из природата. Желателно е да излиза навън след 11-12 часа, когато концентрацията на полени във въздуха е по-ниска. Не се препоръчва да се отварят прозорците рано сутрин, да се пътува в кола с отворени прозорци, да не се използват билкови продукти, включително козметика. Най-радикалната мярка е смяна на местоживеенето за известно време – докато цъфтежът приключи. На морския бряг и високо в планината полените във въздуха винаги са по-малко.

При битови алергии се препоръчва щателно почистване на жилището не по-малко от три пъти седмично. Ако алергичният човек сам се грижи за това, трябва да го прави с маска, за да предпази лигавиците си от праха. Матраците, завивките и възглавниците трябва да са от хипоалергенни материали или да се поставят в такива калъфи. В такъв дом не бива да има килими, гоблени по стените, меки играчки и други източници на прах от този род. Вместо пердета и завеси да се сложат на прозорците щори, които периодично да се мият. Мебелите също трябва да са лесни за почистване от прах. Добра идея е снабдяването със специален домашен очистител на въздуха.

Най-сериозни проблеми в бита създават т.н. акари. Те са причина за около 60% от битовите алергии, включително алергични ринити. Добри резултати дават акарицидните препарати от битовата химия, които успешно унищожават по-голямата част от тях. Може да се разчита и на прахосмукачките със специални био-филтри.

Алергичен ринит при бременност

При една трета от бременните жени новото състояние провокира първи прояви на алергично заболяване, или ако то вече е проявено – обостряне на състоянието. Това затруднява бъдещите майки, както и техните лекари, защото голяма част от противоалергичните терапии са неприложими по време на бременност.

Симптомите на алергичен ринит при бременни с нищо не се отличават от тези при останалите хора. Заболяването може да се отрази на плода само при много тежки форми на алергия или при неадекватно лечение. Кожни тестове за идентифициране на алергени при бременност не се провеждат, диагностика е възможна единствено чрез кръвни изследвания – проследяват се специфични IgЕ-показатели.

Как все пак се лекува алергичен ринит по време на бременност? Тъй като съществува потенциален риск за плода от прилагането на антихистаминови препарати, употребата им се ограничава до минимум. Обикновено се избират лекарствени продукти от най-вомо поколение – с минимално проявени странични ефекти, и при възможно най-малки дози. Кортикостероиди под формата на капки или спрей са противопоказани през първия триместър на бременността.

Алергичен ринит при децата

Алергичен ринит или сенна хрема обикновено се проявяват при деца след тригодишна възраст, но е възможно това да се случи и по-рано. Много често алергичен ринит развиват деца, които преди това са имали и други алергични прояви, например алергичен или атопичен дерматит. Смяната на клинични прояви на алергията – от атопичен дерматит към алергичен ринит и впоследствие към бронхиална астма, е прието да се нарича алергичен марш.

Симптомите на алергичен ринит при децата на практика са същите както при възрастните. Единствена разлика е по-честата проява на  свръхчувствителност към хранителни алергени.

При лечението на сенна хрема у деца се прилага стъпаловиден подход на терапиите; лечението винаги започва с по-леки медикаменти – те са и с по-категоричен профил на безопасност и минимални прояви на странични ефекти.

Усложнения при алергичен ринит; прогнози

Алергичният ринит не е животозастрашаващо заболяване – от сенна хрема не се умира наистина, но при липса на адекватно лечение заболяването може да прогресира. Това означава по-силно изразена симптоматика – раздразнения по кожата над горната устна или около ноздрите, дразнене в гърлото, кашлица, влошено обоняние и невъзможност да се разпознават миризми, кръвоизливи от носа, главоболие. Освен това усложнението означава разширяване кръга на алергените, които причиняват ответните реакции.

Има ли успешна профилактика

За жалост тук отговорът ще е отрицателен. Специфична успешна профилактика срещу сенна хрема няма; предпазването може да заложи на укрепване на имунната система и на избягването – доколкото това е възможно – на съответните алергени.

Най-често препоръчвани медикаменти при лечение на алергичен ринит

Като правим уговорката за индивидуален избор на терапия и медикаменти, можем да отбележим все пак най-често прилаганите лекарства при алергичен ринит, в частност сенна хрема.

  • Ксизал: медикамент с активен компонент левоцетиризинов дихидрохлорид. Прилага се при алергичен ринит и кожни дразнения от алергично естество, уртикарии. Противопоказан е при бъбречна недостатъчност, не се прилага при деца под 6-годишна възраст. Сред проявяваните от ксизал странични ефекти най-често се потвърждават главоболие, алергични реакции, сънливост и умора – особено при продължителен прием, болки в корема, мравучкане и тремор, зрителни проблеми, зтруднено уриниране, болки в мускулите, сърбеж и обриви, агресия, отклонения в чернодробните функции.
  • Зиртек: облекчава алергична симптоматика при сенна хрема, алергичен конюнктивит, целогодишен алергичен ринит, хронична копривна треска. Пациенти с бъбречна недостатъчност или епилепсия се нуждаят от терапия с редуцирани дози. Противопоказан при деца под 6-годишна възраст и кърмачки; да се избягва от бременни – възможно е прилагане само в изключителни случаи, за кратко и под лекарски контрол.
  • Зодак: противоалергичен продукт на основата на цетиризинов дихидрохлорид. Приложение – за случаи като вече споменатите по-горе. Редовният прием е една таблетка от 10 мг веднъж дневно; това е дозата за възрастни и деца над 12 години. Деца на 6-12 години приемат същата дневна доза, но разделена поравно на два приема. Бъбречно болни вземат веднъж дневно редуцирана доза от 5 мг.
  • Кларитин: активен компонент лоратидин; предотвратява симптоматиката, проявена благодарение на хистаминовата продукция в организма. Облекчава прояви като кихане, сълзене на очите и носа, запушен нос – при сенна хрема, или обриви при уртикария. Рискова група са пациентите с чернодробно заболяване или алергични към активния компонент.Деца над 6-годишна възраст и възрастни се лекуват с дневна доза от една таблетка х 10 мг дневно. Децата под 6-годишна възраст приемат медикамента под формата на сироп.

Хомеопатия при сенна хрема. Ринитал

Макар този тип лечение на алергичен ринит/сенна хрема да не е сред най-често прилаганите, ефективността му е доказана и той има своите предимства. Естеството на хомеопатичните продукти изключва риска от негативни странични ефекти или обостряне на състоянието. Възможно е чрез хомеопатия или да се овладяват симптомите на ринита и по този начин пациентът да получава облекчение, или да се действа за предотвратяване на последващи рецидиви (homeopathybg.org).

Популярни хомеопатични средства срещу алергичен ринит са Allium cepa, Euphrasia, Sabadilla и Nux vomica.

Allium cepa се препоръчва при състояния с мъчително многоразово кихане, сълзене и зачервяване на очите, зачервяване на носа, отделяне на воднист секрет от носа и парене.

Euphrasia е точният избор при акцент върху раздразнения на очите, зачервяване, отделяне на парещи сълзи; неприятната хрема може да се усложни с кашлица; секретите от носа не са парещи, липсва сърбеж и силно раздразнение, секретите от гърлото при кашлица се отделят лесно.

Sabadilla е за алергичен ринит, усложнен със синузит и запушен нос.

Nux vomica е добър избор при серии от кихане. Носът се запушва нощем, сутрин след серия от епизоди с кихане започва отделяне на обилен недразнещ секрет от носа.

Изборът на точния медикамент трябва да бъде направен от лекар хомеопат. Специфика на това лечение е фактът, че то може да е успешно в рамките на три-четири последователни години, след което ефективността му намалява и се търсят други варианти.

Един от възможните варианти при сенна хрема е хомеопатичният продукт ринитал. Той е съчетание от компонентите Galphimia glauca и Luffa operculata. Има широк спектър на действие – намаляват субективните усещания за парене и сърбеж,  състояния със запушен нос, зачервени и сълзящи очи, проблеми с дишането. Добър е за профилактика; подходящ при сезонна сенна хрема и целогодишен алергичен ринит.

Ериус и виброцил

Ериус е пртивоалергичен продукт с активен компонент – деслоратидин. Предлага се под формата на сироп, таблетки и диспергиращи таблетки. Действието му се изразява в блокирането на специфични хистминови рецептори, така че информацията за определени алергени не достига до командните центрове в мозъка и липсва ответната реакция. Прилага се при целогодишен алергичен ринит, сенна хрема – сезонно, както и при уртикарии.

Ериус сироп може да се дава на деца от 1 до 5 години в съответни дози, определени от лекар; стандартните са 2.5 мл веднъж дневно. Дневната доза за група 6-11 години е 5 мл, а за тези над 12 и възрастни – 10 мл. Терапията за възрастни разчита преди всичко на таблетките ериус: приема се по една таблетка от 5 мг на ден. Важно за този медикамент: ериус няма седативен ефект, т.е. не причинява сънливост, както е при една немалка част от антиалергенните продукти. Медикаментът не се препоръчва  при бременност и кърмене.

Търсенето на подходящи капки за нос при сенна хрема е много важно за хората с алергии. Виброцил е един от сполучливите варианти; може да се използва и под формата на спрей или гел. Облекчава симптомите на сенна хрема, като съдейства за отпушване на носа и облекчаване на дишането. Съдържа фенилефрин, който улеснява отделянето на секрети и освобождаване на носната лигавица, и антихистамина диметинден малеат. При деца от 1 до 6 години се поставят по 1-2 капки в ноздра 3-4 пъти дневно. Деца над 6 години и възрастни получават по 3-4 капки в ноздра до 4 пъти дневно.

Спрей-формата на виброцил се прилага при възрастни и деца над 6 години; стандартната доза е 1-2 впръсквания в ноздра до 3-4 пъти дневно. Прилагането на медикамента може да причини и някои странични ефекти като парене и пресъхване на носната лигавица. Медикаменти с подобно действие са назик, ринолекс и септаназал. Вижте и този анонс (материалът продължава и след него):

https://www.lekar.bg/2015/06/16/%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%83%D1%81/

Спрей при сенна хрема

Освен спрей-формата на виброцил, при сенна хрема може да се приложи медикамента фликсоназе. Той е с активен компонент флутиказон пропионат и приложението му води до  облекчаване на симптомите на алергичен ринит и сенна хрема – кихане, сърбеж, отделяне на секрети от носа и очите, запушен нос, болка в синусите и напрежение около носа и очите. Спрей-опаковката е с дозирано съдържание, чрез нея могат да се приложат 120 спрей-дози.  Подобни медикаменти са олинт спрей, назонекс, муконазал.

При сенна хрема с кашлица

Продължителните раздразнения при сенна хрема обикновено водят и до хронична кашлица – част от секретите от носната кухина се стичат към гърлото и стават причина са допълнително усложняване на симптоматиката.  Обикновено кашлицата, свързана с алергични ринити, включително сенна хрема, е суха и на пристъпи. Лечението на такава кашлица е ориентирано към овладяване на алергията, тъй като успешното въздействие върху симптоматиката на хремата има положително отражение и върху кашлицата.

Източници:

Първоначално публикувано на:05.04.2016 @ 21:16

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Hos2

Кръв от носа? Ето как да реагираме!

Кръв от носа, първи въпрос: как да я спрем? Втори – защо ни тече кръв …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *