Псориазис. Организмът е отровен, кожата се бели

• Псориазисът има наследствен характер• Между един и три процента от хората по света страдат от заболяването

Все повече хора в днешно време страдат от псориазис. За съжаление заболяването още е сред нелечимите., но напредъкът в науката е все по-осезаем.

Това е не толкова болест на кожата, колкото заболяване на целия организъм, който обикновено е свръхинтоксикиран.

Може да се каже, че псориазисът е очистителна реакция на организма, който се освобождава от токсините през кожата. Ето защо е погрешно да се използват мазила за ликвидиране на обривите. Подобен метод на лечение няма ефект, тъй като след кратък период от време обривите се появяват отново.

Уместно да се обърне първостепенно внимание върху нарушената функция на някой от отделителните органи, вследствие на което тъканите не се освобождават по нормален път от натрупаните токсини, а те се отделят през кожата.

Що е то?

Псориазисът е хронично кожно заболяване, при което кожните клетки нарастват много бързо и се получават плътни, бели, блестящи или червени кожни плаки. Те са с различни размери. Обикновено се появяват по коленете, лактите, скалпа, ръцете, стъпалата или ниско по гърба. Болестта е най-честа при възрастните, но могат да бъдат засегнати деца и тийнейджъри.

Жените и мъжете боледуват еднакво често. От псориазис боледуват между един и три процента от хората по света.

Обикновено кожните клетки узряват постепенно и отпадат на всеки 28 дни. Нови кожни клетки заместват външните слоеве на кожната повърхност, които отпадат при ежедневната ни дейност. При псориазиса, кожните клетки не узряват, а вместо това бързо се увеличават на брой и се качват към повърхността на кожата за 3-6 дни, като оформят характерните за заболяването плаки.

Точната причина за псориазиса е неизвестна. В много случаи той се унаследява. Въпреки това не е ясно дали само генетичните фактори, определят дали ще развиете псориазис. Те се явяват преди всичко като предразполагащи. Хората, които носят определен ген, са в 10 пъти по-голям риск да развият псориазис. Около 1/3 от хората с псориазис имат един или повече членове на семейството с това заболяване.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Фактори, отключващи болестта

Дайте мнение и Вие тук!

Сред тях са наличието на твърде студен или топъл климат, дисфункция на имунната система, стрес, инфекция, алкохол, непоносимост към определени медикаменти.

Симптомите на псориазиса са променливи и могат да се появяват в различни комбинации. Обикновено се наблюдава подуване на ставите, болка и скованост, състояние известно като псориатичен артрит. Вдлъбване, жълтеникаво оцветяване и отделяне на нокътя от нокътното легло, както и разрастване на кожата под ноктите.

Как да се избавим?

Науката разполага с няколко подхода, които държат заболяването под контрол. Целта на лечението е да се забави бързият растеж на кожните клетки, което всъщност е причината за псориазиса.

Лечението зависи от типа на псориазиса, локализацията на плаките, тежестта на заболяването, възрастта на пациента и общото му състояние.

Лечението започва с грижа за кожата, което включва поддържане на кожата влажна с различни лубриканти. Необходимо е също така кратко излагане на слънчева светлина. Основните лечебни подходи често се използват в комбинация и включват използването на козметични продукти: кремове, лосиони, шампоани, масла и др.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

крем витасин мнения, или родопско чудо?

Крем Витасин. Мнения, приложение на Мадански крем. Родопско чудо

Мнения за крем Витасин. Мадански крем Витасин или Родопско чудо? Приложение за гъбички по ноктите, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *