Най-доброто лечение на бурсит е лед и почивка

Болезненото възпаление на бурсите се нарича бурсит. Заболяването бурсит има някои доста интересни имена като „коляното на домакинята“, „коляното на свещеника“.

Въпреки тези наименования бурситът не засяга само коляното. Може да засегне всяка става включително рамото, лакътя, бедрото, глезена, петата или големия пръст на крака.

Всеки, който е изпитал болка от бурсит знае, че това не е шега работа.

Обикновено бурситът се свързва с физическо натоварване, но може и да не сте атлет, за да ви се случи.

Всеки път, когато тренирате прекалено усилено, особено след дълга пауза, може да развиете бурсит.

Може да развиете бурсит също така, ако правите постоянни повтарящи се движения, особено свързани с повдигане на предмети над главата. А понякога бурситът се появява без видима причина.

Бурситът се развива при хора от всички възрасти, не само хора в напреднала възраст.

Какви са основните симптоми на бурсит:

  • Болката е локализирана и специфична
  • Болката може да се характеризира като тъпа болка или скованост
  • Болката се локализира в областите около ставите
  • Влошава се при движение
  • Засегнатите части са подути и топли на допир

Домашни средства за лечение на бурсит

Почивка

Болката може да изчезна изцяло след няколко дни пълна почивка. Това не означава да спрете да се движите изцяло, а да намалите до минимум натоварването в засегнатите участъци.

Нови обувки

Ако бурситът е на петата, една от вероятните причини са неудобните обувки. Решението е лесно – купете си нови, по-удобни обувки.

Демир бозан за безсъние

Сложете лед

  1. Ледът е задължителен, когато е на лице подуване. Ледът помага за намаляване на подуването чрез забавяне притока на кръвта. Ледът се държи около 20 минути (ако бурситът дълбоко в ставата се дължи два пъти повече време) три-четири пъти на ден. Защитете кожата като поставите кърпа между кожата и леда.

Затоплете мястото

Какво представляват бурсите:

Бурсите са сакчета, пълни с течност, които предпазват мускулите, сухожилията или кожата, която се трие в костта. В телата ни има 150 бурси, но най-често се възпаляват тези в раменете, лактите, коленете и петите.

Това е стъпката след като се премахне подуването (обикновено след 3-4 дни). Топлината от електрическа възглавница не само ще ви накара де се чувствате добре, но и ще помогне за премахването на излишната течност чрез подобряване на циркулацията.

Премахнете възпалението

Вземете аспирин или ибупрофен, за да намалите възпалението и болката. Консултирайте се с лекар, ако приемате лекарства за високо кръвно налягане или имате проблеми с бъбреците.

Куркума

Жълтият пигмент в куркумата, наречен куркумин, има силен противовъзпалителен ефект. Според учените ефектът на куркумата е толкова силен, колкото и на кортизона.

Ананас

Ананасът съдържат бромелин, ензим, който според проучванията намалява възпаленията при спортни травми като бурсит и намалява подуването.

Портокалов сок

Витамин С е удивителна хранителна добвка. Антиоксидантните му свойства са чудесна добавка към всяка диета, особено, когато се възстановявате от травма. Витамин С е много важен и за предпазване и възстановяване след травма.

Хомеопатия срещу бурсит

Дайте мнение и Вие тук!

Хомеопатията може да бъде много полезна при лечение на бурсит.

Арника монтана

Често под формата на гел за локално приложение – може да осигури голямо краткотрайно облекчаване на болката, когато бурситът е в резултат на травматично увреждане или в засегнатата зона има синини, подуване и болка при допир.

Беладона

По същия начин, беладона е отличен помощник, когато бурситът ви причинява пулсираща болка и възпаление в засегнатата зона, която е гореща на пипане и се появяват подутини и зачервяване.

Бриония

Използвайте бриония когато:

  • Болката е остра и режеща
  • Влошава се и при най-малкото движение
  • Болката е остра, а засегнатият участък е зачервен и болезнен на пипане

Каустикум

Помага, когато сковаността и дискомфортът се влошават при излагане на студ.

Сулфур

Ако в следствие на бурсита, не можете да стоите изправени дълго време и болката е локализирана предимно в лявата част на тялото.

Стикта пулмонария

Прави чудеса за остра болка при бурсит.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *