здрави венци

7 безценни съвета за здрави венци от д-р Стилиянова

Знаете ли, че цветът на здравите венци е розов, а на възпалените – червен?

Знаете ли, че пастата за зъби няма никакво значение за пародонталното здраве?

Знаете ли, че пародонтитът е заболяване, което е заразно?

Все по-често в рекламите от телевизията и интернет слушате за възпалени и кървящи венци, за оголени зъби, отдръпнати венци, разклатени зъби. Диагнозата е пародонтит, познат още сред хората, като пародонтоза, макар и това да е неправилно тълкувание на това заболяване, което е зле за целия организъм.

Пародонталната инфекция не боли, не причинява дискомфорт, но в същото време може да се развие с изключително бързи темпове. Дори и в най-леката си форма – гингивит, заболяването е сериозна инфекция, която, трябва да бъде лекувана, в противен случай може да премине в пародонтит и да доведе до загуба на зъби и до други усложнения, които могат бъдат и фатални.

Науката вече доказа, че за хората с пародонтално заболяване, има по-голям риск да развият диабет, да получат инфаркт и инсулт. От друга страна пародонтитът по време на бременност пък, може да е причина за преждевременно раждане и недоносване на бебето.

Диабетиците също имат нужда от контрол на пародонтита (ако имат такъв), за да контролират нивото на кръвната захар успешно.

Днес знаем, че пародонтитът се лекува и дори ако имате генетично предразположение към пародонталното заболяване, можете да запазите зъбите си, разбира се, само ако полагате тези грижи дълго време.

Нашите съвети към Вас?

  • Почиствайте зъбите си при специалист веднъж годишно.
  • Незабавно се ориентирайте към спиране на цигарите!
  • Не пренебрегвайте изобщо хранителния си режим, който трябва да бъде здравословен.
  • Поне веднъж на ден почиствайте зъбите и венците си грижливо.
  • Почиствайте междузъбните пространства с конец, или ако ви е препоръчано от вашия дентален хигиенист, използвайте интердентална четка. Не забравяйте, че най-важното място, което възрастният човек трябва да почисти е зоната, където венецът среща зъба. Именно там се образува бактериалният биофилм, който е причина за пародонталната болест.
  • Не забравяйте, че устата е много интимно място, което споделяме с любимите си хора. Вашето пародонтално здраве засяга не само вас, а и хората, които обичате, хората с които общувате.

Така усмивката Ви ще бъде по-атрактивна, зъбите бели, венците розови, а дъхът свеж.

Дайте мнение и Вие тук!

И не на последно място, запомнете, че пародонтитът се лекува. Съвременната пародонтология е насочена все повече към красотата на усмивката и е все по-минимално инвазивна. Ето защо страхът дори и от най-сложните интервенции е неоправдан. Пародонталната грижа продължава цял живот и гарантира не само по-дълъг живот на зъбите и красотата на усмивката ви, но повлиява и здравословното състояние на целия организъм.

Ако Вие имате поставена диагноза пародонтит, или се съмнявате, че развивате пародонтално заболяване, не отлагайте лечението. Доверете се на нас, ние ще ви помогнем да възвърнете самочувствието и комфорта си.

“Фигурин

Автор:
Д-р Пламена Стилиянова от Екипът на „Специализирана Клиника по Пародонтология Кръстев“

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Лечение на клатещи се зъби с билки

Билки за клатещи се зъби и пародонтоза. Лечение на пародонтит у дома, заздравяване

Какви билки може да се използват за клатещи се зъби? Средства за лечение на пародонтоза …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!