Prostatit4

Простатит: Лекарства и свещи като Прокселан и др. начини на лечение

Всички начини за лечение на простатит: Лекарства, масаж, билки за простата и другите. Симптоми на остър и хроничен простатит

Съдържание на публикацията: Причини; Симптоми и признаци; Остър и хроничен простатит; Електростимулация; Магнитотерапия; Масаж на простатата; Операция на простата; Профилактика; Лекарства; Домашни средства и билки; Тиквено семе; Леска; Трепетлика; Сокотерапия; Кестени; Магданоз; Свещи.

Простатит е възпалението на простатната жлеза, т.е. простатата. Става дума за второстепенна част на мъжката репродуктивна система. Разположена е под пикочния мехур; тръбичката, извеждаща урината – уретер, преминава през жлезата. При простатит или възпалителен процес се получава притискане на уретера и затруднено отделяне на урина. Това елементарно обяснение е необходимо, за да се разбере по-лесно същността на здравословния проблем.

При много мъже на възраст над 35 години често се получава увеличена простата, простатит. Явлението е типично. При мъжете над 50 години от простатит се получават редица усложнения във функциите на отделителната система, а оттам – и на други органи и системи. Колкото по-уголемена е простатата, толкова повече урина се задържа и настъпва отравяне на организма. Такъв проблем имат – оказва се – над 80% от полово зрелите мъже, като от тях 30% са на възраст 20-40 години. Ако тази статистика е точна, излиза, че всеки десети страда от простатит.

Причини за простатит

Основна причина за простатит е нарушеното кръвоснабдяване в интимната зона – именно то причинява уголемяване на простатата. Циркулацията съответно се нарушава от заседналия живот и наднорменото тегло.
Друга съществена причина за простатит са инфекциите. Много често това са полово предавани инфекции като гонорея, също и възпаление на уретера, по-рядко инфекциите са последица от усложнение на ангина, грип или туберкулоза.

Простатит може да се развие и при възпаление от бактериален причинител, който попада в простатата чрез биологични течности – кръв лимфа, както и при полов акт без предпазни средства. Някои от патогените присъстват нормално по повърхността на кожата или дори в органи от коремната кухина – например в червата. При определени условия същите тези микроорганизми могат да предизвикат споменатите инфекции.
Честа причина за простатит са още травмите на органи и меки тъкани от малкия таз, нарушеното им кръвообращение. Като правило този път на разболяване е свързан с професионални вредности – такива, каквито има при шофьорите. Те трябва да понасят вибрации, сътресения, увеличено натоварване на мускулатурата около перинеума.

простатит
Много мъже не споделят първите признаци на простатит от неудобство

Още една група причини – честите простуди и ниската физическа активност, хронични заболявания на уро-гениталните органи, хормонален дисбаланс, въздържане от уриниране, нередовен полов живот.
При бурна полова активност у мъжете може да настъпи нервно и физическо изтощение; нарушава се хормоналният баланс, секрецията на половите жлези, постепенно отслабване на потентността. Недобре се отразяват на мъжкото здраве и прекъсваните полови актове.

Заседналият начин на живот въздейства негативно върху ендокринната, нервната и сърдечно-съдовата система. Влошеното кръвоснабдяване на малкия таз води до кислороден глад за тъканите на простатата. Всичко това създава благоприятна среда за размножаване на патогенни микроорганизми, което пък логично е свързано с опасността от простатит. Критично погледнато – в повечето случаи причините не са непосредствени причинители на простатит, но създават благоприятни причини за проявата му.

Възпаленията в правото черво или уретера също могат да провокират вторична инфекция на простатната жлеза. При това инфекцията би могла да се движи както по низходяща посока – с урината, така и по възходяща, от изхода на уретера към вътрешността.

За появата на простатит специфична роля играе и запекът. Хроничният запек има немалко негативни последици, като опасността от простатит е една от тях.

Не можем да обобщим причините за простатит, без да коментираме състоянието на имунната система. Вредни навици, силни емоции и стрес, непълноценно хранене, преумора – всичко това прави човека уязвим за различни инфекции заради отстъпланията на разколебаната имунна система.
Не на последно място следва да се обърне внимание на урологичните инфекции и някои венерически болести. Всьщност всяка инфекция в организма, включително възпаление на сливиците, може да отключи възпаление на простатата и в резултат – простатит.

Признаци на  простатит

простатит
Симптоматиката на опасния простатит е комплексна
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Признаци на простатит в остра форма са повишената телесна температура и честото уриниране, което е характерно с мъчителни колики и слабо налягане. В зоната около гениталиите се усеща парене, а при дефекация се появяват болки в правото черво. Всичко това означава гнойно възпаление. Не е изключено процесът да достигне до спонтанно разкъсване на абсцеса и отделяне на събраната гной през изходите на отделителната система.

При хроничния простатит е налице споменатото парене, отделянето на гной в края на уринирането или дефекацията, постоянна умора, раздразнителност.

Затрудненото уриниране при простатит е много опасно, защото при липса на лечение може да причини задържане на урина.

Мъжете не бива да игнорират косвените признаци за поява на простатит, каквито са отслабването на половото влечение, прекалено бърза еякулация, болезнена и продължителна ерекция нощем. Това наистина говори за простатит, но все още в неусложнен стадий и поддаващ се на лечение.

Дори за неспециалист някои признаци на заболяването са ясни: например прозрачни или гнойни секрети от уретера при уриниране сутрин преди закуска.

Симптоми на простатит

Добре е да се различават острата форма на простатит от хроничната, при проявата на следните симптоми:

Остра форма:

  • Обща слабост, бърза умора и изчерпване на енергията;
  • Повишена температура и главоболие;
  • Болка в зоната на перинеума – с разпространение в целите слабини, ярко изразена и усилваща се при уриниране или дефекация;
  • Чести позиви за тоалетната, отделяне на незначителни количества урина и усещане за непълно освобождаване.
  • Раздразнителност и нервна възбудимост; в някои случаи се развива остро състояние със задържане на урината.

Хронична форма: за разлика от острата тя маже да протича латентно, напълно безболезнено. Клиничната пътека може да е объркана, със слабо изразена симптоматика. Пациентът усеща известен дискомфорт, но не счита за необходимо да потърси медицинска помощ. Неглижирането на появяващите се дискомфорт и болки, макар и слаби, може да бъде последвано от тежки усложнения.

Пониженото самочувствие, проблемите с потентността и нервните разстройства при мъжете често се обясняват с умора и липса на отдих. Това означава, че подобно състояние не се възприема като заболяване и не се търси медицинска помощ. Затова е важно да не се бяга от годишните профилактични прегледи, когато нещата се оценяват адекватно и се диагностицира проблем. По този начин всъщност проблемът простатит може да бъде формулиран на много ранен стадий и да се вземат адекватни мерки за неутрализирането му.

Хроничният простатит се характеризира със сравнително слаби болки в интимната зона. Променя се продължителността на половия акт, който може да бъде и по-продължителен. Наблюдава се отделяне на секрети от уретера, а в урината се появяват бели “парцали”.

Първото, което човекът с простатит забелязва, е затрудненото уриниране: струята отслабва и уринирането е със затруднения в началото или на финала. Налице е усещане за непълно освобождаване на мехура или неволно изпускане на урина.

простатит
При простатит започва да боледува целият организъм

Честите позиви за уриниране се дължат на възпалените нервни окончания; започват нощните одисеи с многократно ходене до тоалетната за по няколко капки. Това без съмнение са признаци на патология и отиването при лекар уролог става неизбежно. Още една причина да не се отлага въпросното посещение – описаната симптоматика може да означава и рак на простатата.

При навреме проведено лечение на простатит няма причина да се получат смущения в половия живот. Без лечение скоро се развива отслабване на тягата към интимен живот, както и безплодие на мъже в репродуктивна възраст.При простатит в отделителната система се поддържа едно възпалително огнище, което може да провокира и хронична бъбречна недостатъчност.

Развитието на болестта причинява промени и в пикочния мехур: той е засегнат от влошеното кръвоснабдяване и започва склероза на стените му.

Терапии при простатит

Терапиите при простатит могат да са напълно успешни, ако са спазени няколко условия. На първо място и много важно – “читав” уролог. Лекарят трябва да е компетентен, с опит, да знае какво точно трябва да се направи. Не е без значение отношението на пациента към лекаря – той трябва да му вярва и да не изпитва неудобство да сподели с него деликатните си проблеми. Разбираемо е – основен принос за такива отношения трябва да има лекарят. Следва точна диагноза и адекватни препоръки за лечение от страна на доктора – и готовност да спазва препоръките и да бъде постоянен от страна на пациента. При добро стечение на всички условия и спазване на определените правила лечението може да даде очаквания резултат за месец и половина, а може и за по-малко. Лечението е амбулаторно.

Съвременната медицина подхожда към лечението на простатит по няколко начина и обикновено те се предлагат комплексно. Рисковано е да се предприема самолечение: самодейните опити, особено популярният масаж на простатата, по-скоро биха навредили, ако не са под лекарски контрол. Най-правилно е при смущения да се търси лекарска помощ, да не се чака проблемът да отзвучи сам. Не бива да се залага прекалено силно и на народните средства – това не винаги е най-правилният и ефективен вариант. Народната медицина наистина е с принос, но само в комплекс с още терапевтични мерки.

  • Лечение чрез електростимулация. Електростимулацията е един от популярните методи за лечение на простатит. Обикновено се препоръчва в комплекс с лазерна терапия; резултатът във висока степен зависи от използваната техника и от умението на лекаря да борави с нея.
  • Магнитотерапия. Не се прилага самостоятелно, а само в допълнение към други процедури. Безболезнена е и рискът от каквито и да било увреждания е минимален. По-често прилагана в днешно време е трансректалната ултразвукова терапия, комбинирана с фонофореза. Процедурата е безболезнена и с висок процент добри резултати.
  • Масаж  на простатата. Звучи простичко и като че ли всеки може да се справи с подобен терапевтичен метод, но рискът от усложнения при самолечение или некомпетентно приложение е голям. Особено ако в простатата има огнища на гнойна инфекция или пациентът страда от камъни в простатата. Процедурата не е от приятните, болезнена е и не се прилага в състояния на остро възпаление.

Нито един от изброените методи не се прилага без комплексна симптоматична терапия. Задължително е прилагането на противовъзпалителни средства с локално и общо действие, както и на антибиотици в началната фаза на лечението. Физиотерапията е възможна едва към края на основното лечение, след като цялата остра симптоматика бъде овладяна. За укрепване на имунната система се препоръчват имуномодулатори; част от комплексната терапия са също витамините и минералните комплекси.

Простатата е хормонозависим орган и е целесъобразно да се прилагат хормонални препарати за косвено положително въздействие върху възпалителния процес. При болезнени състояния пък са препоръчителни мускулни релаксанти, които неутрализират мъчителните симптоми.

Ако диагнозата е потвърдена и е сигурно, че не се касае за възпалителен процес, може да се използва и фототерапия. Винаги при прилагането на каквито и да било терапии може да се очакват странични ефекти, особено при медикаментите и дори при лекарствата на растителна основа. Наистина при последния случай този риск е минимален. Добър ефект дават промените в начина на живот и хранене, в доброволния отказ от вредни навици.

Споменахме, че лечението на простатит изисква постоянство и дисциплина от страна на пациента. Обикновено с един терапевтичен курс проблемът не се решава изцяло. По-категорично може да се очаква бързо излекуване в начална остра фаза. Ако болестта е станала хронична, като успех следва да се отчитат дори краткосрочните ремисии. В медицината се счита за нормално едно успешно лечение на хроничен простатит да отнеме година – година и половина.

Оперативно лечение на простатит

Има риск при операциите за премахване на простатата или част от нея; този риск и опасност от лоши резултати съществуват и при специалните инжекции за умаляване на простатата. Освен това операцията на практика не премахва причините за простатита, а само ликвидира последиците от тях.  Сама по себе си операцията не възстановява здравето.

Простатата се увеличава под въздействието на фактори като преяждане, нервна възбуда, преумора от работа, сексуални излишества. Логично е да се премахва причината за простатит, а не следствието. Ясно е, че става дума за задължителна промяна в начина на живот, ако искате вашата простата да не ви тормози.

Какво става, ако не се лекуваме от простатит?

простатит
Богатите на цинк тиквени семки са изпитан цяр против простатит

Ако не се лекува един остър простатит, той неизбежно преминава в хронична форма. Опасното при отказано лечение както при остър, така и при хроничен простатит е вероятността възпалението да причини абсцес на простатата, цистит, пиелонефрит, везикулит и аденом на простатата. В перспектива тези състояния “обещават” импотентност и безплодие, а да се лекуват подобни неща е продължително, трудно и скъпо.

Профилактика

Профилактичните мерки при простатит на първо място изискват пикантните храни и алкохола да се откажат. При остра фаза на болестта се забраняват сексуалните контакти. Не бива да се допускат състояния със запек, в менюто трябва да има достатъчно храни с фибри. Препоръчва се увеличена консумация на зеле, магданоз, аспержи, портокали, ягоди, пълнозърнест хляб от едро смляно брашно.

Дайте мнение и Вие тук!

Специално внимание трябва да се отдели на рисковите фактори, които провокират появата на простатит. Здравословно хранене, подходяща физическа активност, редовен полов живот – последното е важно, за да не се получава застой на сперма и влошено кръвоснабдяване на простатата. Ако работата ви е свързана с продължително пребиваване в седнало положение, погрижете се в свободното си време да се движите повече – подходящи са бягане, плуване, тенис. Дори обикновената разходка на чист въздух върши работа.

Медикаментозно лечение на простатит

При адекватна преценка за състоянието на даден пациент е възможно да се получат положителни резултати чрез използването на т.н. алфа-1 блокери. Това са лекарства, които отпускат гладката мускулатура в простатата и улесняват отделянето на урина. Вършат работа при леки форми на простатит, когато увеличението на жлезата все още е малко до умерено. Такива медикаменти са например тамсулозин, теразозин, афлузозин (urology.bg).

Друга прилагана при простатит лекарствена група са 5-алфа редуктазни инхибитори. Те действат, като препятстват трансформацията на тестостерона в дихидротестостерон – основен и непосредствен фактор са нарастването на простатната жлеза. Приемът на този продукт може да намали обема на жлезата с 20%, но затова е необходим прием в продължение на половин до една година. Лекарства от този тип са дутастерид и финастерид; обикновено се прилагат комплексно заедно с алфа-блокери.  Неприятното е в страничните им ефекти – понижаване на либидото и гинекомастия. Подхозящи за терапия при напреднал простатит.

Следващата група използвани у нас медикаменти срещу простатит са антимускариновите. Прилагат се в случаите, когато простатит се комбинира със свръхактивност на пикочния мехур и чести позиви за уриниране. Представители на групата – троспиум и солифенацин. Прилагането им постига ефект, но има неприятни странични действия като констипация и зрителни проблеми.

Прокселан свещи

Прокселан свещи супозитории
Известните свещи Прокселан

Свещите Прокселан се използват за укротяване на симптомите и лечение чрез тяхното смекчаване, когато става дума за всякакъв вид простатит или пък за увеличена простатна жлеза. Те съдържат семки от тиква, набиращата напоследък популярност азиатска центела и други ценни съставки. Възможно е обаче да имате повишена чувствителност към някой от съдържащите се компоненти, затова трябва да се подхожда внимателно и да спрете веднага, ако забележите проблем. Най-добре е лекар да ви изпише Прокселана, защото той може да има неправилно и болезнено взаимоотношение с някой от другите фармацевтични продукти, които приемате.

Свещта се поставя в дебелото черво, като преди това се дърпат двете предварително отрязани крайчета на съответния блистер. Ръцете трябва да се мият както преди поставянето, така и след него. Слага се по една свещ за 24 часа, като най-добре е това да става вечерно време. Ако лекарят е предписал друго, съобразете се с него, защото е важно. Може да се наложи да се слага Прокселан и дълго време.

Лечение на простатит с лекарства (антибиотик), билки и упражнения

Билки и рецепти от народната медицина при простатит

Макар много уролози да считат лечението на простатит с билки за обречена работа, природата си знае своето и нерядко народната медицина сполучливо допълва въздействията на медикаментите – получават се добри резултати. Тук ще посочим само някои проверени практики, които са познати от поколения и са помогнали на не един мъж с проблеми.

Лечение с тиквени семки

Стари знахари са практикували този вид терапия много отдавна. Със сигурност е по-добре да пробвате някоя от предложените тук рецепти, отколкото да рискувате с масаж. Няма да пострадате – това е сигурно, а облекчение ще има. Тиквените семки съдържат много цинк, който е твърде важен за мъжкото здраве и по-специално за здрава простата. Достатъчно е при простатит да се изяждат по 30 обелени сурови семки на гладно всеки ден. Именно това е дневната доза цинк, необходим на мъжкия организъм.

Втори начин за използване е със смлени семки – за рецептата ви трябват половин килограм обелени сурови семки. След смилне се смесват с 200 грама мед и хубаво се обърква получената маса. От нея се оформят топчета, малко по-големи от едър лешник. Държат се в хладилник; хапва се по едно от тях половин час преди хранене един-два пъти дневно. Топчето трябва да се смуче две-три минути, а не да се дъвче или гълта цяло.

Терапията с топчета от тиквени семки е много ефективна; по описания начин се приемат всичките приготвени хапки и тази серия се прави само веднъж в годината.

Как се прави с леска

Лечението с леска или лешник не е от най-популярните, но казват, че върши работа. За целта е необходимо неголямо количество кора или листа от храста. Еднакво полезни са и двата компонента, но кората трябва да се запарва доста по-дълго, защото е твърда. Затова най-добре е да не се смесват, а ако имате и двата – да ги редувате.

Една супена лъжица леска се залива с чаша вряла вода. Похлупва се и се изчаква половин час, а ако запарвате парченца кора – един час. Прецедете; получената запарка се разделя на четири равни части – за четири приема в рамките на деня. Хубаво е всеки ден да си правите запарка от пресни листа, но една доза може да се използва и два-три пъти. Народни лечители твърдят, че ако пиете отварата една седмица, ще се спасите от простатит.

Терапия с трепетлика

За такава процедура ще ви трябва кора от трепетлика – точно сега е времето да си я набавите, защото в момента дърветата се събуждат и раздвижват соковете си. късчетата кора не трябва да са по-дебели от 3-5 милиметра.

След като се снабдите с кората, изсушете я и една доза от 100 г наситнете, след което я сипете в буркан. Трябва да ви остане място да залеете ингредиента с 200 г водка. Затворете плътно с капачка и оставете на тъмно за две седмици. След това можете да прецедите.

Настойката се приема три пъти на ден по следния начин: 20 капки се разтварят в четвърт чаша вода, около 50 мл, и се изпиват преди хранене. Количеството, което е приготвено, стига за около два месеца и половина.

Сокотерапия за простатит

Приемът на твърде много протеинови храни претоварва организма с токсини, особено отделителната система. Много често големи количества пикочна киселина не могат да се изхвърлят и се натрупват в стави и мускули. Ето още една предпоставка за болести на простатата – тя е едно от уязвимите места, атакувани от въпросните отлагания. Това може да се неутрализира с плодови и зеленчукови сокове: вършат работа например коктейли от моркови, краставици и червено цвекло. Говори се, че най-добри резултати срещу простатит дава сокът от аспержи (!), който едва ли ще е по вкуса и по джоба на всеки.

Сред народните церове е и сокът от черен бъз, с който обаче трябва много да се внимава. Достатъчно е сутрин на гладно да се изпива една чаша вода, а след десетина минути – супена лъжица от сока.

Помагат ли кестените

Помагат и т.н. конски кестени, но за следващия цяр трябва да почакате до есента. Той се приготвя от бодливите обвивки на кестените – трябва да се избират здрави и свежи. Три супени лъжици от този материал, накълцан, се заливат с 600 мл вряла вода и се оставят да киснат цяла нощ. На сутринта настойката се прецежда и се вари на водна баня, докато остане 200 мл; прибира се в хладилника. От нея се приемат три пъти дневно по 30 капки на гладно, докато свърши цялото количество. Прави се почивка от два месеца и се повтаря още два пъти в същия ред. Този метод е ефективен, но действа твърде стимулиращо на апетита!

Нещо по-просто: лечение с магданоз

Баналният магданоз има множество целебни свойства и при простатит е особено важен противовъзпалителният му ефект. Не бива да забравяме, че в 100 г магданоз има две дневни дози провитамин А, много важен за зрението. Витамин С пък е 4 пъти повече в сравнение с лимоните. Инулинът от магданоза регулира кръвната захар и е чудесна храна за полезната чревна микрофлора.

  • При простатит се препоръчва сок от магданоз – по една супена лъжица три пъти дневно, половин час преди хранене.
  • Пробвайте и със семе от магданоз: за целта смелете 4 чаени лъжички и залейте прахчето с чаша вряла вода. Сварете сместа за 15 минути и вземайте от нея 4-6 пъти дневно по една супена лъжица.

Ефикасни билки за простата? Ето някои наистина хубави!

Гимнастика при простатит

Опитайте да облекчите програма за физически упражнения; тя не е трудна и не изисква много време или специални условия.

След събуждане сутрин масажирайте внимателно зоната между половите органи и аналната област. Масажът за около пет минути ще ви спаси от застойни състояния и ще подобри кръвоснабдяването. След това се изправете със събрани крака и се опитайте да приклекнете на около една трета  от ръста си. Опитайте се, запазвайки позата, да движите по ред коленете си напред. Това също е упражнение за пет минути – отначало ще е трудничко, но бързо се свиква. Същото упражнение правете за пет минути и вечер. Трябва да знаете, че добра профилактика срещу простатит е и ходенето пеш – правете го всеки път, когато можете.

Домашни свещички срещу простатит

Лечението на хроничен простатит в народната медицина включва и рецепти с прополис. Знае се, че това е мощно противовъзпалително и спазмолитично средство. То много бързо неутрализира симптомите на простатит и участва успешно в комплексното лечение на болестта.

  • Приготвя се прополисов екстракт от 40 г прополис и 200 мл чист спирт. Прополисът се замразява и стрива на прах, лазива се със спирта и се затопля на тих огън, докато остане гъста маса, екстракт. От екстракта се взема 0.1 г и се смесва с 2 г какаово масло. Оформя се свещичка, която се вкарва анално за през нощта. Процедурата се повтаря всяка вечер в продължение на месец. Прави се прекъсване за 4-6 седмици и курсът се повтаря.
  • И още една рецепта – тя е по-лесна от прополисовата. За нея са необходими три супени лъжици ръжено брашно и по една чаена – мед и разбито сурово яйце. Замесете тесто и оформете от него свещички, супозитории. Дръжте ги във фризера; изваждайте всеки ден по една за сутрешна и една – за анална вечерна апликация. Най-добре е свещичката да се поставя след дефекация и грижливо измиване.

Предварително  ги приготвяйте – да са със стайна температура. Терапията се прилага четири седмици; следва седмица почивка и лечебният модул се повтаря.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ползи от аспержи.

Аспержи, бели, зелени и др. – топ рецепти за готвене+ползи за лечение

Консумацията на бял хляб рязко е намалена през последните 20 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *