лекар при дископатия
Дископатия или дискова херния е наименованието на заболяване на гръбначния стълб

Многоликата дископатия – симптоми, лечение и упражнения

Дисокопатия е заболяване, което мъчи много българи и голяма част от тях страдат години наред преди да намерят лек

Основният признак на заболяването дископатия е болката в кръста, която се появява най-често прихора на възраст между 30 и 50 години.

Кои са симптомите на дископатия (дискова херния) и как се провежда нейното лечение?

Дископатия или дискова херния е наименованието на заболяване на гръбначния стълб, което се среща доста често.
Заболяването се свързва преди всичко с междупрешленните дискове, намиращи се между всеки два гръбначни прешлена. Те са предназначени да осигурят гъвкавост на гръбначния стълб, който извършва разнообразни движения във всички посоки и да способстват за намаляване на напрежението, което се оказва върху него.

За изпълнение на тези функции допринася специфичната структура на междупрешленните дискове, състояща се от централно пулпозно ядро, което е своеобразен желеобразен амортизатор на гръбначния стълб, фиброзен пръстен в периферията и хрущялни пластинки.

Основната конструкция на междупрешленния диск се състои от плътни влакна от съединителна тъкан, които се прикрепят плътно към два съседни прешлена и образуват кухината, в която се помества пулпозното ядро.

То се състои от полутечна маса от съединително тъканни влакна и желеобразно вещество. Закрепването на диска се осигурява от хрущялните пластини.

Благодарение на полутечната си структура, пулпозното ядро осигурява равномерно разпределение на натоварването върху цялата повърхност на гръбначния стълб.

Дегенеративните изменения на гръбначния стълб обикновено започват в междупрешленните дискове

Различни патологични въздействия водят до структурно-биохимични изменения на пулпозното ядро. То засъхва и подвижността му се загубва. Дегенеративни изменения на фиброзния пръстен намаляват неговата здравина и в резултат на външни въздействия върху него могат да се появят пукнатини.

дископатия лекар

При силни физически натоварвания или в случай, че мускулният апарат не изпълнява добре функцията си за поддържане на гръбначния стълб, част от пулпозното ядро излиза навън през пукнатините на фиброзния пръстен, в резултат на което се появява така наречената дискова херния.

Симптомите на дисковата херния се обуславят най-вече от притискането на нервните коренчета и гръбначния мозък от тази част на пулпозното ядро, която е излязла извън фиброзния пръстен.

Симптоми на дископатия могат да бъдат:

  • болка, локализирана в засегнатия участък;
  • болка, която се разпространява в зоната на сетивност на засегнатото нервно коренче;
  • промени в чувствителността;
  • затруднения в моториката; проблеми със задържане или изпускане на урина.
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Обикновено болките започват в областта на гърба и на шията, а след няколко дни преминават в болки по протежение на засегнатия нерв. Често се констатира засилване на билката при кашляне, кихане и др.
Диагностицирането на дисковата херния се извършва с разнообразни методи, като:

  • рентгенови снимки
  • компютърно- томографско изследване
  • ядрено – магнитен резонанс рентгеново изследване с въвеждане на контрастно вещество в гръбначния канал.

Обикновено лечението на дископатия е консервативно

Дископатия или дискова херния е наименованието на заболяване на гръбначния стълб
Дископатия или дискова херния е наименованието на заболяване на гръбначния стълб

Преди всичко се препоръчва покой и спазване на определен режим на двигателната активност.

Приемат се аналгетици за облекчаване на болката, в съчетание с нестероидни противовъзпалителни препарати и се отдава голямо значение на физиотерапията. При чести рецидиви или по-тежки случаи се прилага оперативно лечение.

Дайте мнение и Вие тук!

Счита се, че приблизително половината от страдащите от дискова херния се възстановяват до месец, а останалите – до половин година. Само в 10 % от случаите е неизбежно хирургично лечение.

При физиотерапията се цели болният да се научи да извършва упражнения, които ще укрепят мускулите, поддържащи гръбначния стълб. Обикновено това са достатъчно прости упражнения ,които с лекота могат да се изпълняват самостоятелно у дома.

Вижте хубави упражнения за дископатия и малко народна медицина

В легнало положение се сгъват в коленете последователно единия и другия крак. Това се прави 10-12 пъти, след което се изпълнява още толкова с двата едновременно, като си помагате с ръце. (ВАЖНО: Текстът продължава и по-долу, след големите илюстрации!)

дископатия лекар упражнения

Отново легнали на пода сгъвате единия крак в коляното колкото можете по-близо до гърдите, докато другият е опънат на пода. След това се повтаря с другия крак.

дископатия разлика с дискова херния

Няколко упражнения, които могат да се правят и в офиса:

Седнали на стола, с изправен гръб, изпъвате ръцете вертикално нагоре, успоредни една на друга;

дископатия
Седите на стола с изправен гръб, опрян до облегалката и изпъвате назад ръцете,отпуснати надолу; след това, без да отделяте кръста от облегалката, изпъвате ръцете напред;
Застанали прави, с ръце на кръста, накланяте горната част на гърба назад; седнали на стола, се опитвате да докоснете с ръце пода.

В книгите на доктор Мермерски могат да се намерят три прости рецепти при дискова херния:

  • Настъргани на едро картоф и глава кромид лук се посоляват с щипка сол и се нанасят върху полезния участък, покрити с памучен плат. Престояват през нощта. Препоръчва се да се прави 3 поредни нощи
  • Според големината на болезнения участък той се налага с една или повече филии хляб, поръсени със сода бикарбонат и намокрени с оцет. Компресът се държи няколко часа.
  • Приготвя се разтвор от една супена лъжица камфор на прах и 180 г силна ракия или спирт. Нанася се с памук върху болезнения участък многократно.

Още няколко лесни за изпълнение рецепти от народната медицина:

  • Смесват се 4 глави счукан чесън, 1 с.л. олио, сол и сода бикарбонат. Намазва се болното място със сместа и се увива с плат. Държи се 12 часа.Това се прилага в продължение на 3 дни
  • Всяка вечер, до отминаване на болката, се разстила върху засегнатото място един настърган картоф, като се увива добре.
  • Напоява се с ябълков оцет парче памучен плат, след което се наръсва с бял тамян. Носи се върху кръста един час. През нощта болното място се намазва със силна ракия, покрива се с вестник и се омотава с вълнен шал.
  • Можете да използвате и билката мумийо – сутрин (на гладно) и вечер преди лягане се пие по 1 с.л вода с мумийо, колкото грахово зърно, разтворено във водата. Смесва се 95% спирт със същото количество и се натрива засегнатото място.
  • Смачкайте един лист от прясна зелка с 1 с.л свинска мас. Поръсете със захар и сложете на засегнатото място, сложете вълнен шал и останете така няколко часа.

Как можем да се предпазим от дископатия?

За да се предпазим от дискова херния, е важно да поддържаме подвижността на гръбначния стълб, с помощта на упражнения и подходящ спорт. Мускулите изграждащи мускулния корсет, трябва да се поддържат в добра форма.
Важно е да се предпазване от възпалителни процеси и инфекции, чийто усложнения също могат да доведат до развитието на дискова херния.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/08/22/%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F/

Вижте още упражнения във видеото:

Първоначално публикувано на:12.05.2009 @ 1:21

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

дексаметазон

Дексаметазон на ампули и таблетки. Мнения, кога, как?

Какво е дексаметазон. Капки за очи. Ампули. За инхалации. При бронхит. При ларингит. Други респираторни. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *