Коприва против отпадналост (пробвайте и студена вода!)

Разнообразието от биологичноактивни вещества, съдържащи се в копривата (витамин С, каротин, пантотенова киселина, танини, хлорофил и други), я правят растение с доказано противоанемично, метаболично и общоукрепващо действие.

Наличието на микроелементи в нея (фосфор, желязо, магнезий, силиций, сяра, натрий, калций, мед, кобалт, титан) играят важна роля за развитието и растежа на подрастващите организми. Копривата повишава хемоглобина в кръвта, стимулира растежа, премахва токсичните явления при бременност, предпазва дихателните пътища от възпалителни заболявания и увеличава теглото.

В народната медицина билката се използва най-често като кръвоспиращо средство при кръвоизливи от храносмилателния тракт и белите дробове. Известно е биостимулиращото и ободрително действие на копривата при отпадналост, тъй като повишава обменните процеси, а заедно с това и имунобиологичната бариера на организма.

Всичко това играе ролята на солидна профилактика срещу редица инфекциозни заболявания. Копривата е ефикасно растение срещу косопад и оплешивяване. Тя благоприятства заздравяването на косъма, а също и зарастването на рани, язви и кожни придатъци.

Може спокойно да бъде наречена и противодиабетична билка, тъй като стимулира функцията на панкреаса, което я прави подходяща за лечението на старчески диабет. Корени от коприва с успех се използват при лечение на хипертрофи-рала простатна жлеза.

Дайте мнение и Вие тук!

Много добро лечение против отпадналост е да си измиете краката със студена вода на чешмата. Същата работа върши и студен планински поток, но те по-трудно се намират или човек ще се умори допълнително, докато стигне до тях. Така че пробвайте с чешмата! Ефектът е незабавен!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *