Билкови таблетки – активен принцип на действие

Билкови хапчета, билкови таблетки, билкови пастили, билкови сиропи; всички те са широка гама билкови продукти от полето на фитотерапията

Съвременната медицина и древната фитотерапия, позната и нас като билколечение, отдавна са си подали ръка, за да произведат продукти, които да отговарят на изискванията на съвременния фармакологичен пазар.

Благодарение на изследванията върху растенията от различните народни рецепти на много култури по-света, днес редом с хапчетата на алопатичната медицина и хомеопатичните медикаменти, можем да разполагаме с богата гама от билкови продукти.

Основно билковите таблетки се правят от растенията, които са проучени и одобрени чрез научните методи на изследователските лаборатории.

Днес за науката е ясно, че растенията, тревите, корените, наричани билки от народната медицина, са основен източник на лекарствени вещества.

В своята еволюция, те са развили много вторични метаболити, които за растението са различни животоспасяващи функции; защита срещу тревопасни, борба срещу други растителни видове за контрол на ресурси, пропускане на вредители, привличане на опрашители и т.н. Тези вторични метаболити, в изследванията са показали значителна фармакологична активност при хората.

В списъка на активните съставки в билките спадат:

  • прости феноли; полифеноли; гликозиди; терпени; терпеноиди и сапонини; смоли и етерични масла; алкамиди; алкалоиди

Въздействията, които тези метаболити могат да оказват върху човешката физиология са много. Най-добре изучените, както следва:

  • токсични вещества; вещества регулатори на хормони; вещества с антимикробно въздействие (бактериоциди, виростатики, фунгициди); разхлабителни вещества; противовъзпалителни; вещества оказващи въздействие върху централната или периферната нервна система; антиоксиданти

Съвременните билкови хапчета, билкови таблетки и пастили, билкови сиропи и всички билкови продукти, които спадат към билколечението се произвеждат като се започне от растителния материал, който може да е пресен или сушен, може да бъде получен чрез екстракция с различни разтворители.

Важно е да се знае, че билковите таблетки съдържат в себе си широк спектър от активни вещества, които имат терапевтичен ефект (от това произлизат различните предписания и указания), докато синтетичните лекарства имат по малко активни вещества и обикновено имат по-специфичен кръг на въздействие и повече странични ефекти.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Билкови таблетки – активен принцип на действие
5 (100%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *