Витамин А, противопоказания и предозиране

Витамин А: Предозиране, противопоказания. Как се ползва и кога?

Какво са витамин А, ретинол и каротин? Какви противопоказания имат? Какво се случва при предозиране? Хранителни продукти с витамин А. Хубави ампули и капсули. При бременни и кърмачки. За деца. За коса. За очи

Какво са витамините и кои от тях подразбираме под общото обозначение – витамин А? Най-общо, витамините са биоорганични нискомолекулярни съединения, необходими за нормалния обмен на веществата във всички органи и тъкани на човешкия организъм.

Принципно витамините постъпват в организма ни отвън, не са продукт на вътрешен синтез. Обикновено техен източник са ядливите растения, по-рядко ги набавяме от микроорганизми. Тъкмо затова е много важно в менюто ни постоянно да има пресни плодове, зеленчуци, семена и ядки, зеленина. Нормалната чревна микрофлора например включва бактерии, които са източник на част от необходимите витамини.

Всеки отделен витамин по същество е самостоятелно биоорганично съединение с уникална структура и функции. Науката разпознава отделните витамини, въздействията им са добре проучени, както и последиците за здравето в случаите на дефицит. Витамините са в някаква степен “личности” с имена и работа, която трябва да вършат; за именуването им се използват латинската азбука или кирилицата, и ако трябва да си говорим за витамини – има логика да започнем от самото начало, и в двата случая с витамин А.

Витамин А е общо название на четири химически вещества

Витамин А е сборно название на четири сродни вещества: витамин А1 или ретинол, дехидроретинол – А2, ретинова киселина и ретинал.

И четирите са форми на коментирания витамин А. Когато стане дума за витамин А може да се подразбира както само едно от изброените вещества, така и всички заедно. Общо наименование на витамин А е и ретинол; все пак при описването на съдържанието в хранителните добавки производителите подробно описват кое точно от четирите вещества е вложено. Това е важно при избора на дозировка, тъй като въздействията на всяко от веществата е различно – например дехидроретинолът е два пъти по-слабо активен от ретинола. Не е без значение това за физиологичния ефект и положителните ефекти върху човешкия организъм.

витамин А
Витамин А има важни функции в организма

Не бива да се забравя и това, че различните форми на витамин А имат различна функция. Например ретинолът и дехидроренолът са необходими за растежа и за формирането на нормална структура на всяка тъкан и за правилното функциониране на половите органи. Ретиновата киселина е необходима за изграждането на нормален епител. Ретиналът е със специална роля за нормалната работа на очната ретина – той е съставка на зрителния пигмент родопсин, наричан още зрителен пурпур. В популярните текстове за витамин А функциите на четирите разновидности обикновено не се разграничават, а се говори общо за ролята на витамин А. Само в някои случаи се отбелязва специалната роля на една или друга разновидност.

Обща характеристика на витамин А

витамин А
Оранжевият цвят в плодове и зеленчуци “съобщава” за витамин А

Витамин А е мастноразтворим – лесно се разтваря в мазнини и лесно се натрупва в организма на човека. Свойството му да се натрупва – както и на другите мастноразтворими витамини – е причина при продължителен прием на високи дози да се получи предозиране (от рода на 180-380 микрограма за денонощие в зависимост от възрастта). Предозирането, както и дефицитът на витамин А, води до сериозни нарушения в нормалното функциониране на различни органи и системи – на първо място се отразява на зрението и репродуктивната система.

Ето още една класификация за форми на витамин А според произхода на този важен компонент:

  • Витамин А или ретинол – съдържа се в продукти от животински произход;
  • Провитамин А или каротин – съдържа се в растителни продукти.

Ретинолът от животинските продукти се усвоява веднага в храносмилателния тракт. Каротинът, т.е. провитамин А, попадайки в чревния тракт се превръща първо в ретинол и едва тогава се усвоява от организма. От сумарното количество ретинол в кръвта се всмукват от 50 до 90%. В кръвта ретинолът се свързва с протеини и в този вид отива в черния дроб, където формира депо и се натрупва в запас. Ако по някаква причина приемът на витамин А се прекрати, организмът ще потребява количества от депото – те могат да стигнат за цяла година. Ретинолът от споменатото депо в черния дроб ще достига до различни органи чрез кръвообращението; там клетките ще го усвояват за собствените си потребности.

Постъпилият в организма витамин А първоначално попада в черния дроб, където попълва изразходваните обеми от запаса, а останалото количество циркулира из организма с кръвта. Попадайки в клетките на различни органи, ретинолът се трансформира в активните си форми – ретинал и ретинова киселина. Под такава форма витамин А се включва в различните ферменти и други биологични структури, изпълняващи жизнено важни функции. Без активните форми на витамин А въпросните биологични структури не са в състояние да реализират функциите си и се развиват различни нарушения и заболявания.

“Демир

Витамин А се усвоява най-пълноценно и усилва въздействието си в съчетание с витамин Е и микроелемента цинк.

Ролята на витамин А в организма: защо е важен

Струва си да проследим ролята на витамин А в човешкия организъм, за да си дадем сметка колко важно е да поддържаме правилния му баланс. И така:

  • Витамин А оптимизира растежа и развитието на клетките във всички тъкани и органи;
  • Участва в нормалния растеж и формиране на костите;
  • Необходим е за нормалното функциониране на всички лигавици и кожния епител, предотвратява хиперкератоза или образуване на рогово вещество, прекалено лющене на кожата и злокачествено израждане на епителни клетки;
  • Осигурява добро зрение при слаба или недостатъчна светлина, т.н. сумрачно зрение. Вече стана дума, че ретинолът е съставна част от зрителния пигмент родопсин, който се намира в клетките на очната ретина. Тъкмо благодарение на въпросния родопсин здравото око е в състояние да вижда в условия на недостатъчна осветеност;
  • Подобрява състоянието на косата, зъбите и венците;
  • Оптимизира растежа на човешкия ембрион, съдейства за правилно формиране и развитие на различните тъкани и органи на плода;
  • Активира образуването на гликоген в черния дроб и мускулите;
  • Увеличава концентрацията на холестерина в кръвта;
  • Участва в синтеза на стероидните хормони – тестостерон, естрогени, прогестерон;
  • Предотвратява образуването на злокачествени тумори в различни органи;
  • Балансира имунната система – витамин А е задължителен за изчерпателното протичане на процеса фагоцитоза, т.е. унищожаването на патогени от собствените имунни клетки. Ретинолът ускорява синтеза на антитела от всички типове, както и на важните Т-клетки.
  • Витамин А притежава мощни антиоксидантни свойства.
витамин А
Витамин А изпълнява важни задачи на клетъчно ниво

Изредените ефекти се отнасят за въздействията на витамин А на ниво органи и тъкани. На клетъчно ниво той може да играе следните роли в сложни биохимични реакции: активира киселини и съставни компоненти в съединителната тъкан, хрущялите и костите, в междуклетъчната течност, в собствени антикоагуланти, във вещества посредници за предаването на импулси от невроните към тъканите на различни органи, в чернодробните ензими. Коментираният витамин има специална роля в образуването на протеини за колагена и мускулната тъкан, в синтеза на половите хормони, на компонентите от имунната система – имуноглобулин, интерферон. Той активира рецепторите за витамин Д, предотвратява процесите, водещи до вроговяване и лющене на епителни клетки; може да бъде спирачка в злокачественото израждане на клетки и развитието на онкологично заболяване.

Кои са здравословните норми за прием на витамин А?

Потребностите на организма от витамин А за едно денонощие са различни в различните възрастови групи. Те са диференцирани и в детска възраст първоначално дори по месеци. Така например новородени и до 6 месеца се нуждаят от 400-600 микрограма, от 7 до 12 месеца – 500 до 600; 1 до 3 години – 300 до 600; 4 до 8 години – 400 до 900; 9 до 13 години – 600 до 1700 .

След навършване на 14-годишна възраст влизат в сила специфични таблици за двата пола, тъй като потребностите им не са еднакви поради спецификите на някои функции.

Ето какви са потребностите на мъжете по възрастови групи: 14 до 18 години – 900 до 2800 микрограма; 19 до 70 години – 900 до 3000; над 70 години – 1000 до 3000. При жените за същите възрастови групи стойностите са съответно и в такава последователност: 700 до 2800, 700 до 3000, 900 до 3000. При бременните жени е характерна завишена потребност в рамките на 1500-4000 микрограма, а при кърмещите майки – от 1800 до 4500

Според препоръките на Световната здравна организация първата цифра във всяка двойка означава оптималния прием за съответната възраст, а втората – пределната безопасна доза. Необходимият дневен прием трябва да се осигурява 75% от храни с животински произход, и 25% – с растителен.

витамин А
При дефицит на витамин А е възможен допълнителен прием

Недостатъчният прием на витамин А в посочените редовни дози води до дефицит, който причинява нарушения във функциите на различни органи. Прекалено големите количества на приетия витамин А също не са полезни – те водят до хипервитаминоза и могат да провокират различни разстройства на здравето. Ретинолът има способността да се натрупва в тъканите, а отделянето му от организма протича бавно. Който си мисли, че се грижи за здравето си с приема на повече витамин А, може да направи сериозна грешка и сам да си създаде проблеми. Витамин А наистина е полезен, но при него не важи принципът “колкото повече – толкова по-добре”. Най-разумно е да се придържаме към научно обоснованите норми – да не прекаляваме, но и да не допускаме дефицит.

От кои храни да си набавяме витамин А?

Ето кои животински храни съдържат витамин А под формата на ретинол: черен дроб – пилешки, телешки и свински; дроб от треска в консерва; яйчен жълтък; хайвер; сметана и краве масло; кашкавал; мазни риби – скумрия, сьомга.

А ето и растителните храни с провитамин А – каротиноиди: моркови, магданоз, кервиз, спанак, див чесън – левурда, шипки, червени чушки, зелен лук, марули, кайсии, тикви и домати.

Има едно много просто правило за разпознаването на онези плодове и зеленчуци, които могат да ни доставят част от необходимия витамин А: каротин съдържат онези от тях, които са червени или оранжеви. Ако днес имате в менюто си салата от настъргани моркови или печена тиква, то вие правилно сте се погрижили да не ви липсва витамин А под формата на каротин. Вижте подробности (текстът продължава и след видеото):

Как се разпознават дефицит и хипервитаминоза на витамин А

Вече стана реч за това, че не само дефицитът на витамин А, но и прекомерно високите му стойности са в състояние да създадат сериозни здравословни проблеми. Ето какво се случва при липса или недостиг на необходимите количества ретинол или кератин:

  • Сухота на кожата – започна загрубяване на кожата по лактите и коленете, хиперкератоза, лющене;
  • Фоликулярна хиперкератоза – т.н жабешка кожа;
  • Акне, гнойни обриви;
  • Суха, изтощена коса, чуплив косъм, цъфтеж на косъма;
  • Промени в ноктите – помътняване, чупливост;
  • Отслабване на т.н. сумрачно зрение – кокоша слепота;
  • Блефарит – възпаление на клепачите;
  • Ксерофталмия – пресъхване на окото, недостиг или липса на сълзене;
  • Перфорация на очната роговица, слепота;
  • Разстройство на имунната система;
  • Често боледуване от повтарящи се инфекции;
  • Еректилна дисфункция;
  • Влошено качество на спермата;
  • Повишен риск от онкологични заболявания.

Не по-малки са рисковете за здравето от хипервитаминоза – особено ако витамин А се приема с хранителни добавки. Затова приемът на такива продукти или на чистия витамин А не може да става по лично усмотрение или от желание за укрепване на имунитета – без да знаем какъв точно е балансът на този компонент в организма.

Предозиране на Витамин А

Хипервитаминозата в този случай може да бъде остро състояние, но може да се прояви и в хронична форма, ако например в храненето редовно се включва продукт с високо съдържание на ретинол. Такъв е да кажем рискът при следване на меню, в което се включва хранителен продукт с подчертано високо съдържание на ретинол – като животинския черен дроб в зоните около Полярния кръг. При редица северни народи като ескимосите например има табу за консумацията на дроб от полярни млекопитаещи. Въпросното табу е резултат от опита на поколенията, които имат информация за тежките последици на подобно меню и с предпазна цел проблемните продукти са забранени по възможно най-сигурния начин, чрез традиционните вярвания на етническите групи. Любопитно е да научим какво все пак се случва при рязко предозиране на витамин А? Ето какво – отнася се за епизоди с остра хипервитаминоза:

  • Появяват се болки в корема, костите и ставите;
  • Засегнатият човек изпитна обща слабост, безсилие;
  • Типичен признак е нощното потене;
  • Главоболие, придружено с гадене и повръщане;
  • Косопад;
  • Нарушения на месечния цикъл;
  • Уголемяване на черния дроб и далака;
  • Смущения във функционирането на храносмилателната система;
  • Цепнатини в ъгълчетата на устата;
  • Раздразнителност;
  • Чупливи нокти;
  • Сърбеж по цялото тяло.

Някои от тези симптоми се проявяват и при хроничната хипервитаминоза. Тя се развива значително по-често: тогава, когато пределните дневни дози системно се надхвърлят с малко. Развиват се някои от следните симптоми:

  • Лющене на кожата на необичайни места – дланите, ходилата;
  • Пърхот, косопад;
  • Болки и отоци на меките тъкани около дълги кости – на бедрата, глезените, плешките, около ключиците и ребрата;
  • Калциране на ставните връзки;
  • Главоболие;
  • Раздразнителност;
  • Превъзбуда;
  • Обърканост на съзнанието;
  • Виждане на двойни образи;
  • Сънливост или безсъние;
  • Хидроцефалия при новородени;
  • Повишено вътречерепно налягане;
  • Кървене на венците;
  • Зачервяване и сърбеж на кожата;
  • Язви и ранички в устната кухина;
  • Гадене и повръщане;
  • Разстройство;
  • Уголемяване на черния дроб и далака;
  • Псевдохепатит.

Ето още подробности по темата (и след видеото също):

Приложение

Витамин А има най-широко приложение в козметологията, лечението на заболявания на кръвоносните съдове, както и при терапии на кожни болести. През последните години вниманието на медиците е насочено към този витамин и заради отговорната му роля при лекуването на безплодие и изпълнението на програми по репродуктивно здраве и родителство.

Всъщност комплексният терен за прилагане на витамин А е много по-широк, отколкото можем да си представим. Тъй като той оптимизира растежа и развитието на различни тъкани и органи, специалистите го препоръчват за деца за нормално формиране на кости, мускули и ставни връзки.

Ретинолът в същото време е важен в периода на полово съзряване – за пълноценно развитие на репродуктивните системи, по-късно за успешно зачеване и износване на бременности. В периода на бременността витамин А съдейства за нормален растеж на плода и предпазва от задържане на развитието му. При подрастващите пък витаминът нормализира развитието и формирането на половите органи и настройва детеродните функции чрез качеството на спермата и стабилизирането на месечния цикъл. В полово зряла възраст витамин А допринася за успешно зачатие, износване и раждане на здраво бебе. Най-ефективно приложение за функциите на витамин А има при съчетаване с друг мастноразтворим витамин – витамин Е. Ето защо тези два витамина – А и Е, неслучайно се считат за гаранти на успешното раждане на нов живот.

Да добавим и това, че ретиновата киселина съдейства за по-бързото оздравяване на кожни наранявания и възпаления като псориазис, акне, екземи, лишеи, фурункулоза, копривна треска, пиодермия, предотвратява преждевременно побеляване на косата. Витаминът ускорява оздравителните процеси при слънчеви изгаряния и други рани от изгаряне, а също така намалява риска от инфекции на рани.

Дайте мнение и Вие тук!

Вече стана дума, че витамин А повишава устойчивостта на лигавиците към инфекции и това е удобно да се използва като профилактично средство срещу инфекции на дихателните пътища при простуда, срещу възпаления в стомашно-чревния тракт и отделителната система. Разумно е също да се включва в комплексното лечение на ерозия и язва на стомаха, хроничния гастрит, при хепатит, цироза, трахеит, бронхит и катар на носоглътката.

Антиоксидантните свойства на ретинола пък определят способността му да унищожава ракови клетки и да предпазва клетките на различни тъкани и органи от онкологични трансформации. Особено важно и силно е противораковото действие на витамин А срещу рака на панкреаса и на млечната жлеза.

Като мощен антиоксидант витаминът повишава съдържанието на добрия холестерин в кръвта, което е ключов момент в профилактиката на сърдечно-съдови заболявания като хипертонична болест, инфаркти и инсулти. Контролираният прием на високи дози от витамин А се практикува при лечението на съдови заболявания.

Витамин А и бременност

Витамин А има специална роля в нормалното протичане на една бременност и пълноценното развитие на плода. На първо място витаминът има важно значение за здравето на бъдещата майка: той стабилизира имунната система и предпазва от простудни и други инфекциозно-възпалителни заболявания, които може да развие една бременна жена. Добра профилактика е за здравето на дихателните органи, храносмилателната и отделителната система – предотвратява бронхити, ринити и гъбични инфекции на уро-гениталната система, всички те с чести прояви през бременността. Съхранява еластичността и нормалната кондиция на кожата, изложена на опасност от появата на стрии; поддържа нормални нокти и коса, съдейства за избягване на изтощаване, трошливост и косопад.

Особено важно е съдействието за безпроблемно нарастване на тъканите на матката, осъществява зрителна профилактика, неутрализира опасността от преждевременно раждане. Всички тези ефекти от приема на витамин А се отразяват положително върху самочувствието и общото здравословно състояние на бременната жена, подобряват качеството на живота й и увеличават шансовете за благоприятен финал, за успешно износване и раждане на бебето.

Да видим как се отразява правилният прием на витамин А върху плода: той подобрява растежа и развитието на костната система на бебето, хармонизира цялостното развитие на плода, предотвратява забавянето на развитието му. Витаминът съдейства за нормално формиране на отделителната система, предпазва от хидроцефалия и аномалии, предпазва също от спонтанен аборт и преждевременно раждане. Благодарение на витамин А майчиният организъм възпира зарази, които могат да проникнат през плацентата и да увредят плода. С две думи – витаминът се отразява положително и на майчиния организъм, и на плода, и приемът му в терапевтични дози е оправдан.

  • Нещо много важно: витамин А се съдържа в немалко хранителни добавки, които се продават свободно и до които една бременна жена има лесен достъп. Водена от информацията за плюсовете на ретинола, тя би могла да прояви самоинициатива и да започне прием на някакъв продукт с витамин А. Това е недопустимо! За да започне системен прием на витамина, трябва да се установи дали е налице дефицит и каква точно доза е най-добре да приема конкретната бременна жена. Добре е да се приема комбинация от мастноразтворимите витамини А и Е, но само по лекарска препоръка и в доза, съобразена с конкретни потребности. Да не забравяме, че дозирането на витамина е едно при подготовката за зачеване, и различно – когато бременността вече е факт. Докато при подготовката са допустими доста високи дози – при настъпила бременност такива дози биха застрашили плода и нормалното протичане на бременността.

За деца

Вече отбелязахме, че витамин А е много важен за нормалното формиране и развитие на опорно-двигателния апарат при децата. Затова именно е препоръчително той да се дава допълнително в периодите на бурен растеж, когато само чрез храненето не могат да се обезпечават високите потребности на развиващия се организъм.

Освен това в периода на полово съзряване в детския организъм се формира репродуктивната система и за нейната надеждност в бъдеще също има значение нормалното постъпление на витамин А. Това се отнася и за момичетата, и за момчетата. При момичетата той съдейства за стабилизиране на месечния цикъл и устойчивостта на лигавиците в репродуктивната система, а при момчетата – за нормален механизъм на ерекция и спермогенеза. Паралелно с тази функция, витамин А реализира още една – прави лигавиците на дихателните пътища по-устойчиви и по този начин спасява децата от честите бронхити и ринити. Да добавим също съдействието за добро зрение и за спасението от досадното акне и всякакви пъпки и обриви, от които особено болезнено страдат тийнейджърите от двата пола.

Самодейността в приема на витамин А от деца също е немислима: има кратки профилактични серии, които могат да бъдат следвани при определена дозировка, но за това е необходима лекарска препоръка и контрол.

Източници и още информация на английски: Противопоказания, предозиране и други факти за Витамин А; * Как се ползва Витамин А на перли (капсули)? * Концентрираният Витамин А Олеозум.

Препарати, съдържащи витамин А

На родния лекарствен пазар витамин А може да се намери както самостоятелно, така и в комбинация с други витамини или в състава на комплексни хранителни добавки. Вашият лекар ще ви препоръча варианта, който съответства на потребностите и общото ви здравословно състояние.

Да вземем за пример продукта “Мангостийн+акай+витаминА” (framar.bg). това е комбинация от екзотични плодови екстракти, кверцетин, селен и витамин А. Продуктът е предназначен за стабилизиране на антиоксидантната защита; ролята на витамин А е да подсили очаквания ефект. Приемат се дози от по 20 мл два пъти дневно.

Друг продукт са например капсулите с масло от черен дроб на треска, Омега-3 и витамините Д и А. В тази “компания” коментираният витамин А играе ролята на фактор, гарантиращ нормално състояние на кожа, кости и зъби, стабилна имунна система и превенция на сърдечно-съдови заболявания и хипертония. Препоръчваният прием е 1-2 капсули дневно (framar.bg).

Витамин А в комплекси от витамини

Много често витамин А се предлага в комбинация с други витамини, или в хранителни добавки с участието на още съставки от рода на минерални компоненти. Така например в списъка с добавки често можем да открием съчетанието на витамин А с витамин Д, с витамин С, Е, със селен, с цинк. Вече бе отбелязано, че най-пълноценно витамин А се усвоява в “компанията” на витамин Е и цинк (framar.bg).

Да разгледаме например комплекса от витамини А, С и Е плюс селен и цинк на производителя “Биофар”. Това са ефервесцентни таблетки, от които се приема по една на ден – разтворена във вода. Препоръчва се при диагностициран дефицит на витамин А, анемия, за стабилизация на имунната система.

Ето още една витаминозна комбинация с участието на витамин А: капсули витамин А и Д3 на MASON. Препоръчва се за укрепване на зрението и имунната система, стабилизира състоянието на костите и ставите. Допринася за нормалното състояние на зрителните органи и имунната система. Предпазва клетките от преждевременно стареене и злокачествени трансформации. Възрастни и деца над 12 години могат да приемат по една капсула дневно, препоръчително с храна. Продължителността на приема трябва да бъде определена от лекар (framar.bg).

И комбинация от витамините А, Е и С плюс селен (“Селениум”) – антиоксидантни таблетки, които забавят процесите на стареене и съхраняват еластичността на тъканите. Приема се по една таблетка дневно.

Витамин Б комплекс. Колко време се пие и как? Странични ефекти

Най-добрите витамини А. Кое е важното в листовката

Ако трябва да приемате витамин А по някаква причина, направете консултация с лекар и фармацевт и изберете надежден производител. Сред продуктите, от които ще избирате, има съвсем евтини, но и доста скъпи. Няма как да не се съобразим с личния си бюджет, но правилото е да се купува продукт от позната марка, която отдавна е на нашия пазар.

Немалко специалисти смятат, че най-добрите витамини А се набавят по естествен път – чрез продукти от рода на студено пресованото масло от гроздови семки или пчелния прашец. Известните производители от рода на “Центрум” или “Солгар”, които предлагат витамина самостоятелно – капсули, таблетки, или в комбинация, обръщат внимание върху признаците за дефицит или А-хипервитаминоза (вижте по-горе). Макар да се описват причини и режими на прием, странични ефекти, самостоятелният избор крие риск и консултацията с лекар е задължителна.

Витамин А в ампули най-често се прилага в козметиката – в състава на кремове, маски за лице и за коса. Витамин А самостоятелно или в съчетание с Е и С обикновено са дозирани в ампули с базово масло (бадемово). Прилагането в козметични процедури подобрява състоянието на кожата, ноктите и косата; витамин А действа като антиоксидант, забавя стареенето и помага срещу бръчки, изтощена и начупена коса и преждевременно побеляване.

Тривитаминол за коса: Как се прави маска? Цена, мнения. За лице

Как да приемаме витамин А

Витамин А се приема вътрешно под формата на капсули, таблетки или капки, но може също да се инжектира или да се прилага локално външно. Мускулното инжектиране се реализира само в болнични условия при сериозна авитаминоза, тежки инфекции на дихателните органи, храносмилателната или отделителната система.

Външно се прилагат маслени разтвори под формата на компреси и превръзки – при лечение на изгаряния, рани, екземи и измръзвания. Вътрешният прием чрез капсули, таблетки или капки се препоръчва при лека авитаминоза или дефицит, който може сравнително за кратко време да се компенсира.

В зависимост от препоръчаната доза и съдържанието на витамин А в избрания продукт се приемат едно или повече дражета, капсули, таблетки, след хранене. Практикува се и прием на маслен разтвор, от 10 до 20 капки три пъти дневно, върху хапка хляб след хранене. Продължителността на приема може да е от две седмици до четири месеца. При кокоша слепота или разколебан имунитет най-често приемът е един месец, пауза от 2-3 месеца и нов едномесечен курс.

Приемът вътрешно е строго индивидуален; за предпочитане е да се направи консултация с лекар, да не се следват стандартни схеми.

При външно приложение проблемните рани се обработват с маслен разтвор с витамин А по 5-6 пъти дневно, възможно е също и да се използва мехлем с добавения витамин А.

Витамин A се усвоява най-пълноценно в комбинации с витамин Е.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

2 Мнения

  1. Мерси за яката статия! Аз лично ползвам витамин А под формата на Ретинол за коса. Но също така е много хубав известният Тривитаминол, от който косата расте като конска грива. Супер е!

  2. Станислав

    Безсмислено словоблудство с рекламна цел. Писах много пъти тук, но явно “не пея в хора”. Важното за вас е да ви върви далаверата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *