Ленено брашно. Цена. С кисело мляко
Ленено брашно с ленено семе за отслабване и против запек

Ленено брашно. С кисело мляко и др. за отслабване, прочистване и подмладяване. Цена

Ползи, вреди и противопоказания на знаменитото ленено брашно. При кои болести и как помага. В козметиката. Топ рецепти за отслабване и диета. Прочистване на организма с ленено семе и кисело мляко. Цена.

Ленено брашно: това е един от често споменаваните продукти, когато стане дума за здравословно хранене.

Знаем ли всъщност какви точно са ползите от знаменитото ленено брашно и как точно да го използваме с най-силен ефект?

Ползи от лененото брашно – изглеждат неизброими. Най-често се акцентира върху тях във връзка с поддържането на оптимални килограми и предотвратяването на запек. Лененото семе и приготвеното от него ленено брашно съдържат до 30% фибри – добър показател, който гарантира нормална чревна перисталтика и редовно освобождаване от шлаките на обменните процеси. Едновременно с това става прочистване на чревния тракт от паразити и се оптимизира изгарянето на мазнините.

Коментираното ленено брашно съдържа и специфични растителни протеини, които се усвояват много лесно и са чудесен енергиен източник. Специално трябва да се отбележи наличието на важните ненаситени мастни киселини омега-3 и омега-6.

Те поддържат здравословни стойности на кръвните показатели – например предотвратяват образуването на тромби, поддържат косата, ноктите и кожата. Особено ценна е подкрепата им за хормоналния баланс и добрата кондиция на клетъчните мембрани.
Подобреното благодарение на тях клетъчно хранене забавя процесите на стареене.

Същевременно има доказателства за принос на нашето ленено брашно към баланс на психиката и емоциите и намаляването на риска от депресивни състояния. Продуктът има положително въздействие в профилактиката на диабет, хипертония, болестта на Алцхаймер, атеросклероза и артрит.

Няма как да се отмине и фактът, че чрез включването на ленено брашно в храненето се поддържа равновесието на чревната микрофлора; естеството на антиоксидантно въздействие укрепва способността на имунната система да блокира възможни възпалителни и онкологични процеси. Сърцето и кръвоносните съдове също изпитват благотворните ефекти от приема на ленено брашно.

ленено брашно
С ленено брашно се постигат множество здравословни ефекти

Ето накратко обобщени полезните ефекти на чудесното ленено брашно:

  • Намалява с около 30% риска от поява на злокачествени заболявания.
  • В частност – с 35% редуцира опасността от рак на простатата.
  • Забавя процесите на стареене.
  • Предотвратява появата на захарен диабет.
  • Съдейства за пречистване на черния дроб, за бързо извеждане на шлаки и токсини от организма.
  • Успокоява нервната система.
  • Балансира женската репродуктивна система.
  • Оптимизира метаболизма и подкрепя програми за редукция на теглото.

И нещо много важно: брашното постига противовъзпалителен и обезболяващ ефект, успешно се прилага при психически заболявания и алкохолизъм. Народната медицина пък го прилага при лечение на възпалителни заболявания на дихателната система. Тъй като лененото брашно е с доказано болкоуспокояващо и противовъзпалително действие, то може да се използва в комплексни терапии при гастрит и язва.

При толкова много и многопосочни ползи – човек да не смее да си помисли няма ли някаква вреда, ако в името на здравето наблегнем силно на великолепното ленено брашно?! Когото и да попитате ще ви каже, че вреда от брашното няма. което не означава, че може да се използва без спазване на правила. Консултирайте се със специалист по хранене, ако искате към вашата комплексна терапия да добавите още нещичко – въпросното ленено брашно; научете как точно да го използвате.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Ако обаче страдате от камъни в жлъчката, не се изкушавайте – особено с комбинацията от ленено брашно и кисело мляко. Камъните могат да се раздвижат и да запушат жлъчните пътища, което е опасно – и изключително болезнено. Едно наум трябва да имат и хората с камъни в бъбреците.

При кои болести и как помага

ленено брашно
Добавено в тестени храни, то смъква калориите

Вече споменахме някои заболявания, които се повлияват положително от приема на ленено брашно. Използвайте грубо смляно ленено семе, а не целите семена – така продуктът се използва пълноценно, вместо да бъде изхвърлен почти необработен и изпълнил единствената функция да активира чревната перисталтика.

При заболявания на стомаха и червата действат фибрите, на които е богато нашето ленено брашно. Същевременно се балансира съставът на полезната микрофлора, което насърчава оздравителните процеси и преодоляването на възпалителните процеси.

Специалистите по онкология пък препоръчват като профилактика на рака всеки ден да се приема по една лъжица ленено брашно. Продуктът съдържа растителните антиоксиданти лигнани; именно те предотвратяват отключването на злокачествени трансформации на клетките. Същевременно селенът, който се съдържа в лененото брашно, потиска бързия растеж на вече формирани ракови клетки и това ограничава разпространението на болестта.

Сърдечно-съдовите заболявания също се повлияват оздравително от приема на ленено брашно. Няма точно препоръчвана дневна доза, просто се приема редовната консумация на продукта заради съдържащите се в него калий и магнезий. Тази наличност оптимизира кръвообращението и предотвратява образуването на тромби. Омега-киселините пък балансират стойностите на холестерина и благодарение на тях стените на кръвоносните съдове остават здрави и еластични. Балансираща роля играе чудното ленено брашно и при стойностите на кръвната захар – важен момент при контрола й и терапиите при захарен диабет.

Вижте и ТОВА:

Ленено семе: истинските ползи и вреди на продукта

В козметиката

Ако сте готови да жертвате 1-2 лъжици ленено брашно в името на красотата, опитайте тези рецепти за маски с продукта:

  • При мазна кожа: по една супена лъжица ленено и овесено брашно се смесват и разреждат с хладко прясно мляко, докато се получи кашичка. Оставяме я да “узрее” 15-20 минути и я нанасяме като маска въху лицето и шията. След 10 минути отмиваме с хладка вода. Маската подхранва и подобрява показатели на епидермиса като хидратиране, еластичност.
  • За суха кожа – в този случай към приготвеното ленено брашно добавяме 1-2 лъжици пълномаслено кисело мляко. Технологията е същата като при мазна кожа.
  • При смесена кожа трябва да действаме с по-голяма изобретателност. Там една лъжица ленено брашно се залива с малко вряла вода – да стане гъста кашичка. Разбъркваме и оставяме за 20-30 минути, след което добавяме по една чаена лъжичка мед и студено пресован зехтин. Добре разбитата смес се нанася на лицето като маска и след 10-15 минути се измива.

Ленено брашно може да се добавя към традиционни домашни маски за коса, например със зехтин, витамин А, жълтък, мляко. Условието е намазаните корени и косата по дължина да постоят открито около половин час и след това да се измият с мек шампоан. Понякога е достатъчно маската да се забърка само с ленено брашно и топла вода: също върши работа, особено ако косата е в добро състояние и това е само профлактика.

Дайте мнение и Вие тук!

Топ рецепти за отслабване и диета

ленено брашно
В комбинация с кисело мляко прочиства стомашно.чревния тракт и балансира микрофлората

С ленено брашно се провеждат успешни програми за редукция на теглото. Знаем, че това брашно за различа от пшеничното съдържа малко въглехидрати. Това е нажно – защото една въглехидратна молекула в организма ни се трансформира в две мастни и това е една от причините за наднорменото тегло на милиони хора. Ако пшеничното брашно се заменя в някои храни с ленено, този ефект няма да може така масово да въздейства върху визията и здравето.

И така – продуктът ленено брашно е подходящ за здравословно хранене, тъй като съдържа малко въглехидрати и наситени мастни киселини. Освен това той ускорява метаболизма и ограничава усвояването на пълните количества хранителни компоненти. Бързото изхвърляне от организма на отпадните шлаки предпазва поемането на токсични съставки, които също могат да са фактори за отклонения в процесите на усвояване.

Вижте една примерна дневна програма за хранене с включено ленено брашно – килограмите се топят без мъчителните усещания за недохранване и глад:

  • Закуска – 4 лъжици ленено брашно се заливат с 4 лъжици вряла вода и се оставят за десетина минути. Можем да прибавим настъргана ябълка или круша.
  • Втора закуска – сезонен плод, праскова или круша; един настърган морков. Към моркова добавяме кафена лъжичка ленено масло или зехтин. Ако ни мъчи глад, можем да си вземем неголямо парченце пълнозърнест хляб от грубо смляно зърно.
  • Обяд – зеленчукова супа без застройка.
  • Следобедна закуска – супена лъжица ленено брашно с 200 г кисело мляко.
  • Вечеря – бяла риба на пара или печена, с малка зеленчукова салата.

Прочистване на организма с ленено семе и кисело мляко

Сместа от кисело мляко и ленено брашно се взема като вечерно хранене; достатъчна е една малка купичка мляко с една лъжица брашно. Забърква се 15-20 минути преди хранене; може да се подслади с малко мед. Такава вечеря се похапва една седмица. През втората седмица към млякото се прибавят по две лъжици ленено брашно, а през третата – по три. Ако междувременно се появят смущаващи симптоми – например болезнени колики или разстройство, тази рецепта не е за вас и трябва да си потърсите друг начин за отслабване.

Цена

Цената на нашето ленено брашно зависи от много фактори, на първо място от произхода и технологията, по която е приготвено. Има разлика между класическото смляно брашно и съвременния продукт, при който са приложени предварителни обработки – пропарване, сушене и пр., и то е станало по-лесно за приготвяне – но и по-скъпо. Естествено по-висока цена има и онова ленено брашно, което има етикетче “био” или “органик”.

Така пакетче от 200 г студено пресовано и фино смляно ленено брашно от zoya.bg върви по 2.25 лв. консистенцията позволява да се добавя в здравословни каши и кремове, да се добавя като сгъстител в сурово тесто за крекери или пица и пр.

Обикновено ленено брашно – опаковка от 400 г, може да се купи онлайн за 1.47 лв, което прави около 3.80 лв за килограм. Такава е средната цена на голяма част от брашната, използвани през последните години в практиките на здравословното хранене. С ленено брашно от стандартен тип се приготвят вкусни печива; може да се смесва с пълнозърнесто пшенично брашно, като прави готовите продукти по-еластични и с по-богат вкус. Съществува и вид полуобезмаслено ленено брашно, което е на по-висока цена и там опаковката от 400 г струва около 2.50 лв.

В зависимост от предхождащите обработки лененото брашно може да достигне и по-висока цена, от порядъка на 8-9 лв за килограм. Това се случва, когато продуктът е от предварително обезмаслено ленено семе – тогава в него се набляга на фибрите, както и на съдържанието му от витамини и минерали. Обезмасленото ленено брашно е и по-трайно, тъй като раздробяването и смилането на здравите семена допуска окисляване на продукта – той придобива горчив вкус и неприятна миризма.

Ако предпочитате ленено брашно от пълноценни семена, може да жертвате едни 14 лв за 425 г ленено брашно от Канада. То е според анонсите “с всичко” и освен с фибри и витамини, ще обогати организма ви с незаменимите Омега-3 и Омега-6.

Популярно е и едро смляното брашно от ленено семе, което се препоръчва като добавка или “поръска” за салати.

Още рецепти с ленено брашно

Ако по някаква здравословна причина не бива да консумирате ленено брашно, включвайте този полезен продукт редовно в менюто си – доброто ленено брашно дава микроелементи, протеини, омега-киселини, витамини и фибри с малко калории. Специалистите са категорични, че то е подходящо като компонент в детското хранене, храненето на бременни и хора в напреднала възраст.

Ето някои идеи, които лесно може да пробвате вкъщи:

  • Супа с ленено брашно: към постна супа от зеленчуци се добавя застройка от една лъжица ленено брашно, разбъркано в 2-3 супени лъжици кисело мляко. Лененото брашно дава плътност и приятен вкус на супата.
  • Сос с ленено брашно – листни зеленчуци от рода на спанак, коприва, киселец, се бланшират и пасират до получаването на зелен бульон, към който добавяме 2-3 супени лъжици ленено брашно, размини с малко студена вода. Получената смес се вари до кипване, след което се овкусява с бял пипер и готварска сметана.
  • Катми с ленено брашно – отмерваме пшеничено и ленено брашно в съотношение 2:1, добавяме по една щипка сол и сода бикарбонат, след което забъркваме рядко тесто с половин литър айрян от нискомаслено кисело мляко. Ако е необходимо, добавяме малко пшеничено брашно, за да сме точни с условието да работим с палачинково тесто. Печем на сух тиган с тефлоново покритие.
  • Халва с ленено брашно – към ситно нарязани сушени плодове добавяме 2-3 супени лъжици ленено брашно и захаросан мед, след което омесваме лепкаво тесто и оформяме “саламче”. Увиваме в хартия за печене и стреч-фолио, след което оставяме в хладилника за 2-3 часа. Режем на кръгчета.
  • Каша с ленено брашно – за нея ни трябва брашно от елда и ленено брашно. Смесваме равни части от двата продукта и заливаме с вряла вода, като бъркаме постоянно – целта е да се получи гъста каша. Оставяме я “да бухне” за десетина минути. Важно е да знаем, че по-сериозна термична обработка в случая не е необходима. Кашата увеличава обема си и се сгъстява, а за постигане на желания вкус може да се добави задушен лук, сирене, варено плешко месо, нарязани на ситно зеленчуци.

Лечение с ленено масло

Още един продукт на основата на лененото семе – ленено масло, може да се използва за профилактика и като допълващ компонент в комплексно лечение на хронични заболявания, както и на онкологични страдания. Лененото масло съдържа всички полезни компоненти, за които стана дума при характеризирането на лененото семе и ленено брашно. Само че тук продуктът е с висока концентрация на полезните компоненти и очакваното въздействие е значително по-убедително.

Най-често ленено масло се приема на гладно, веднъж дневно – сутрин; касае се за една или две супени лъжици. Точната доза зависи от естеството на здравословния проблем. Счита се за полезно при нормализирането на метаболизма, при атеросклероза, диабет, стомашна язва, при заболявания на щитовидната жлеза. Съдейства още за нормализиране на артериалното налягане, подкрепя имунната система и стабилизира организма спрямо кожни заболявания и алергични реакции.

Още ТУК:

Ленено масло: Ползи, вреди. Рецепти, лечение. Цени. На капсули

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ориз за отслабване

Отслабване с ориз

Реабилитация: и белият е полезен!

7 Мнения

  1. Хубаво би било освен цените за ленено брашно, да се да се дадат и координати на тези, които предлагат този продукт – ленено брашно (телефони, адреси)!?!

    • Лекар.БГ

      Това са ориентировъчни цени на ленено брашно, да знаете колко струва. Не даваме линкове към търговци, защото при всяка тяхна смяна на цената ще трябва да редактираме със задна дата публикацията си. А те си променят цените, правят промоции и така нататък.

    • В кварталния супермаркет 200гр обезмаслено и смляно ленено семе струва 1,50лв!
      който търси-намира!

  2. Росица Вълкова

    Здравейте! Лично аз реших да проведа един курс, като лечение, пречистване или профилактика от вчера. Купих си от кварталната аптека 1 пакетче от 200 гр., което струваше 1,10 лв. Смлях го кафемелачка и… готово. Днес сутринта смесих 1 суп. лъжица от брашното в 1 кафяна /100 гр./ чашка кисело мляко и това ми е закуската за сега. Ами… ще чакам резултати:).

  3. Stefka Dimitrowa

    От години всяка сутрин закусвам със следната смес- 1 лъжица финни овесени ядки,1 лъжица от моя смеска и кисело мляко за размесване.Чувствам се много добре.Тази закуска влияе на кости стомах кожа.
    Моята смеска съдържа: 1 буркан мед, 400 г сусамов тахан, по 200г смлени сусам,сланчогледови семки,ленено семе.Всичко това излиза около два буркана от компот.Има вкус на халва и е много приятно.Опитайте!

  4. ПАУНКА БОЖИНОВА

    АЗ ПРАВЯ ОТ ГОДИНИ ТУРШИЯ ОТ ЧЕСЪН. ИЗЧИСВАМ ДО СКИЛИДА 11-12 КГ ЧЕСЪН В МЛЕЧНА ЗРЕЛОСТ. ИЗЧИСТЕНОТО КОЛИЧЕСТВО ПОСТАВЯМ В 2 3-ЛИТРОВИ БУРКА, КОИТО НЕ СА ПЪЛНИ. РАЗТВАРЯМ СОЛ НА ВКУС ВЪВ ВОДА И ПРАВЯ СМЕС ОТ 1/3 ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ С 2/3 ОТ ПОДСОЛЕНАТА ВОДА. ОСТАВЯМ ТАКА БУРКАНИТЕ ДО МОМЕНТА, КОГАТО ЗАПОЧНАТ ДА СЕ ПОЯВЯВАТ БАМЯ, ЛУТИ МАЛКИ БЕЛИ КАМБЕТА, РИБКИ И НАКРАЯ КРАСТАВИЧКИ – ДРЕБНИ КОРНИШОНЧЕТА. ПОЛУЧАВА СЕ ЧУДЕСНА ТУРШИЯ. пОНЯКОА УСПЯВАМ ДА НАМЕРА ДЖАНКИ-АФЪСКИ И ТЕ СА ПЪРВИЯ ПРОДУКТ КОЙТО ДОБАВЯМ. МИСЛЯ СИ, ЧЕ И ТОЗИ ЧЕСЪН ПОМАГА ЗА ИМУННАТО С-МА. ОТ ГОДИНИ НЕ МЕ Е ХВАЩАЛ ГРИП.
    ЛЕНЕНО БРАШНО. ИЗПОЛЗВАЛА СЪМ ГО КАТО СМЕС С ОВЕСЕНИ ЯДКИ, СЛЪНЧОГЛЕДОВО, СУСАМЕНО И ТИКВЕНО СЕМЕ. ДОВОЛНА СЪМ ОТ ТАЗИ КОМБИНАЦИЯ. НАИСТИНА РЕГУЛИРА РАБОТАТА НА ЧЕРВАТА И ВНАСЯ КАЛЦИЙ ПРОТИВ ОСТЕОПОРОЗА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *