Внимание: Строфулус! Какви храни да не давате на малкото бебе

Как да предпазим бебето от строфулус (детска уртикария)? Какви храни не може да му се дават, за да не се стигне до това?

Към първата година бебето иска да опита всичко, което види на трапезата на възрастните.

Някои майки си позволяват да му дават обща храна: цяло яйце, салам, луканка, торта.

Но трябва да знаете, че бебето не понася сурови белтъци освен тези в майчиното мляко.

Белтъците от месото, яйцето, дори и прясното краве мляко могат да причинят алергични реакции у бебето. Най-често това са обриви, наричани детска уртикария (строфулус).

Суровите белтъци оказват влияние и върху развитието на детската астма. В тази възраст не трябва да се дава и шоколад, който също предизвиква алергии. Една от най-опасните храни са ядките и семките. Бебето обикновено посяга към тях и плаче ако не му се даде.

Не правете грешката да се поддавате на неговия плач. Ядките могат да попаднат в дихателните пътища на бебето и то да се задуши, затова ги дръжте далеч от него. То вече е достатъчно голямо само да посегне и да си вземе.

Дайте мнение и Вие тук!

Не са безопасни дори и смлените орехи и фъстъци, които се прибавят към захарните изделия. Не оставяйте бебето да се налага по отношение вида на храната. Някои бебета искат да ядат само мляко тъй като в супата и готвеното има продукти, които трябва да се дъвчат.

Погрешно е да давате мляко вместо вода през нощта.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кремове за лице, грижи

Грижата за лицето с кремове за лице – основни напътствия

Заставайки пред някой човек, първото което се вижда, е неговото лице. То може да покаже …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!