Cik2

Полезната цикория (синя жлъчка): кога може да навреди

Ползи: Кафе от цикория като билка. Какво лекува, ползи? Цена на цикория (синя жлъчка). Вреди. Като чай. Кафе Инка. С мляко. За нерви и сърце – сок от синя жлъчка. За какво друго служи сокът, дозировка. При отслабване + отзив. При диабет, настойка.

Още в текста: За кожа. За коса + рецепта. За черва и при запек. За имунитет + рецепта за общоукрепваща отвара, чай. При анемия. За черен дроб и бъбреци + рецепта за настойка. Против паразити + рецепта. При разширени вени. За черен дроб. Усилване на апетит. Превъзбуждане. Свойства и рецепти. Противопоказания и странични ефекти. Разтворима цикория, с канела

Не всеки е наясно какво точно е лековитото растение цикория (синя жлъчка) и каква може да е ползата му за човешкото здраве. Растението е от онези, които са постоянно пред очите и в краката ни, но не знаем как да се възползваме от качествата им.

Лековитата цикория (синя жлъчка) е чудесен заместител на кафето – важно е за онези, които по медицински показания не бива да пият кафе. Напитката се приготвя от корените на билката – нагарча леко и е ободряваща. Може да се приема със соево или бадемово мляко, а за подслаждане се използва натуралният продукт стевия. Така напитката е изцяло полезна за здравето, като в същото време е и вкусна (health4ever.org).

Специално обработен корен от цикория (синя жлъчка) е основен компонент в популярното кафе-заместител “Инка”. За една чаша от напитката ви трябват само две малки лъжички цикория и чаша гореща вода.

Цена

Цикория (синя жлъчка) може да се приема като ободряваща напитка – тогава разчитаме на разтворимия продукт, който може да е с добавени съставки като канела или екстракт от женшен например. Има е миксове с пудра от изпечени зърна ръж и ечемик, още по-здравословно.

Натуралният продукт цикория (синя жлъчка) е на достъпна цена: 100 г чиста цикория, екстракт за топла напитка, струва около 4 лв. С добавки е по-скъпа, особено ако има етикетче “био”: тогава същото количество може и да надхвърли 10 лв.

Сухата билка – корен, за приготвяне на лечебни отвари, е доста по-евтина, около 2.50 за 100 г. Има и цикория (синя жлъчка) на капсули – като продукт за детокс програми или в комплексни терапии на вътрешни органи, особено жлъчка и черен дроб. Може да се купи по около 13 лв за опаковка от 60 капсули.

За нерви и сърце – сок от синя жлъчка

цикория (синя жлъчка)
Кафето от цикория (синя жлъчка) има целебно действие

Прясната билка е евтина суровина за приготвянето на сок от цикория (синя жлъчка), който действа балансиращо на нервната и сърдечно-съдовата система.

Как да си приготвим сок от цикория (синя жлъчка)?

  • За да се справим с тази задача ще ни трябват около един килограм млади стебла, които още не са формирали цветни пъпки. Стеблата се режат на около 20 см от върха. Цялата тази маса се измива хубаво и се попарва с вряла вода (polza-trav.ru/lechenie-travami).

След това билковата маса се смила с мелничка за месо; получената каша се изцежда внимателно, поставя се в емайлиран съд и се кипва за не повече от две минути. Получената течност е лековитият сок от цикория (синя жлъчка). Съхранява се в хладилника в стъклена бутилка.

цикория (синя жлъчка)
Капсули с екстракт от цикория (синя жлъчка) – и така може
“Фигурин

Сокът действа успокояващо и в този смисъл е полезен за нервната система. Ефектът се дължи на витамините от Б-групата в него – това са Б1, 2 и 3. Приемът подобрява настроението и балансира телесните енергии, ободрява без да напряга.

При неврози и сърдечни проблеми е добре да се приема по една чаена лъжичка от този сок, разтворен в 100 мл соево мляко. Приемът е три пъти дневно в продължение на месец – месец и половина.

За какво друго служи сокът, дозировка

Така приготвеният сок от цикория (синя жлъчка) може да се използва и при други здравословни проблеми. Помага при захарен диабет и дерматологични проблеми – в последния случай приложението му е външно. Тогава се проявяват антибактериалните и антисептичните свойства на билката и има полза дори при псориазис.

Вътрешният прием в посочените дози се препоръчва като допълнително средство освен при диабет, също и при хипертония; тук лечебният ефект е свързан със съдържащия се в билката компонент инулин. Може да се разчита също на вече споменатото кафе от цикория, както и на различните отвари и настойки от корена и стеблото (health4ever.org).

При отслабване + отзив

Вярно ли е, че с помощта на продукти от цикория (синя жлъчка) се топят килограми? Ето как наистина се случва това. Вече споменахме за компонента инулин в билката: той е способен да редуцира кръвната захар и потози начин да предотврати вредите от увлеченията ни по сладките храни. Б-витамините, за които споменахме по-горе, успешно трансформират въглехидратите и мазнините в енергия и предотвратяват създаването на мастни депа.

С помощта на вълшебната цикория се оптимизира мастната обмяна; съдържащите се в билката тритерпени ускоряват метаболизма и редукцията на теглото наистина се случва.

Диетолозите отбелязват, че цикорията съдържа и пектин: този компонент създава задълго усещане за ситост и помага за контрола върху апетита. Ако след хранене изпием една топла напитка с билков екстракт, няма да усещаме глад часове наред (health4ever.org).

Вижте как се чувстват потребители, които са опитали отслабващия ефект на напитките с цикория (синя жлъчка):

  • “Пробвах какви ли не диети, пих всякакви хапчета за отслабване – полза никаква. Сега килограмите ми са 70 вместо 80. Чувствам се бодра, кожата ми засия!”
  • “ Минус 6 кг за два месеца и половина: сънят ми се нормализира и забравих какво е настинка.”

Ето и точната рецепта за отвара от цикория, с която отслабването е винаги успешно:

цикория (синя жлъчка)
За отвари и запарки се използва натуралната билка цикория (синя жлъчка)

Корените на билката се нарязват на парченца и се запържват до кафяво. Парченцата се оставят да изстинат и се прибират в буркан; съхраняваме ги в хладилник. От тази “суровина” се приготвя отвара за отслабване, всеки път прясна. За една доза са необходими две чаени лъжички от корените, които се заливат с 200 мл вода и се кипват. Отдръпваме от огъня и след 10 минути прецеждаме. Изпиваме преди хранене. Рецептата се изпълнява два пъти на ден (polza-trav.ru/lechenie-travami).

При диабет, настойка

Не е случайно това, че на хората с диабет се препоръчва да пият кафе “Инка”. Положителният ефект на цикорията като регулатор на кръвната захар се дължи на компонента инулин. Добра работа в такива случаи върши настойката от цикория – вижте как се приготвя по два начина:

  • Ситно накълцан корен от билката – две супени лъжици, се залива с 200 мл студена вода и се сварява за 10 минути. Прецежда се и се пие като обикновен чай.
  • Класическата настойка се приготвя от една чаена лъжичка накълцана тревиста част. Залива се с 200 мл вряла вода в термос и се оставя да кисне половин час. Прецежда се и се пие три пъти дневно преди хранене, по 100 мл (polza-trav.ru/lechenie-travami).

За кожа

цикория (синя жлъчка)
Корените на лековитата цикория (синя жлъчка) помагат за отслабване

Приемът на сок, отвара или настойка от цикория (синя жлъчка) без съмнение ще помогне за преодоляването на някакъв здравословен проблем, но същевременно ще има и благотворно въздействие върху кожата. Това се дължи на съдържащите се в билката калий, калций и магнезий, както и на витамините от Б-групата – за тях вече стана дума, и още на А, Е, С и РР. Този състав оптимизира продукцията на колаген в организма и подобрява еластичността на епитела.

Освен вътрешен прием, грижата за кожата включва и външно приложение. Вече стана дума за бактерицидните и противовъзпалителни свойства на растението: по тази причина и благодарение на споменатия състав от минерали и витамини използването на сок, настойка или отвара от цикория съдейства за по-бързо и чисто зарастване на рани, действа оздравяващо при екземи, дерматит и псориазис (health4ever.org).

Вижте и ТОВА: Какво точно лекува билката цикория и как, с какви рецепти?

За коса + рецепта

Доказано е, че косата може да бъде предпазена от опадване и накъсване, а също да бъде здрава и еластична, ако се използват отвари и настойки с билката. Ето една лесна рецепта, която е постижима в домашни условия:

Пет супени лъжици цикория – корени и зелената част, се заливат с един литър вряла вода и се оставят на тих огън за 30 минути. Отварата се налива в термос за осем часа, след което се прецежда.

С тампон, потопен в отварата, внимателно намазваме корените на косата, след което разресваме и добавяме от билковия продукт по цялата дължина на косата. Изчакваме десет минути и измиваме само с вода. За препоръчване е да не използваме сешоар.

За черва и при запек

Чаят и настойките от цикория са подходяща терапия при проблеми на стомашно-чревния тракт, в частност при констипация (запек). Цикорията съдържа инулин, а това вещество балансира функциите на храносмилателния таркт, нормалицира чревната микрофлора и насърчава чревната перисталтика. Чрез прием на цикория дори под формата на заместител на кафето се подобряват условията за размножаване на полезните бактерии в чревния тракт, а също и се предотвратяват състоянията със запек и забавяне на метаболизма. Добър ефект при по-тежки случаи имат напитките от корени на цикория. Приготвя се по рецептата, препоръчвана при диабет (вижте по-горе).

За имунитет + рецепта за общоукрепваща отвара, чай

При отслабен имунитет и за подкрепа на организма след тежко боледуване или преумора се препоръчва обикновен чай от корени на цикория. Отмерваме на 200 мл вода една чаена лъжичка надробен корен. Залива се с вряла вода и се оставя да поври кротко десетина минути. Веднга след тва се прецежда и се пие по 50 мл три пъти дневно. Може да се приема продължително време; този чай е полезен и при заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет и нарушен метаболизъм.

Дайте мнение и Вие тук!

При анемия

Цикорията съдържа желязо, затова приемът на настойки и чай е препоръчван като профилактично средство срещу анемия, както и при лечението на анемия заедно с други медикаменти. Върши работа и пиенето на споменаваната вече инка. Само не бива да се забравя, че ако в кафето от цикория прибавяме мляко, ефектът на желязото отслабва. Затова при анемия напитките от цикория се комбинират със соево или бадемово мляко.

За черен дроб и бъбреци + рецепта за настойка

Цикорията прочиства черния дроб и бъбреците от шлаки и токсини и подпомага освобождаването от отработения жлъчен сок. Ето как се случва това: за очистване на черния дроб – споменатата универсална рецепта за чай от цикория, или настойка от букет билки – цикория плюс мента, шипка, коприва, змийско мляко, царевична коса, бял равнец, пелин. Всички билки или само онези, които сме намерили, се смесват в равни части и от сместа се вземат две супени лъжици на половин литър вряла вода. Заливаме в термос и след 6 маса прецеждаме; запарката се изпива на два приема в рамките на деня. Повтаряме всеки ден в продължение на месец.

Против паразити + рецепта

След като ни е известна ролята на продукти от цикория за очистване на черния дроб и бъбреците от шлаки и токсини, можем да допълним и това, че екстракти, запарки и настойки от цикория съдействат за очистването на организма от паразити. Ето например една рецепта, която спасява от глисти за една седмица:

Вземаме по една чаена лъжичка настърган корен от цикория, нратига и бял равнец Тази билкова смес заливаме с две чаши студена вода; оставяме съда да ври на водна баня 15 минути. Прецедената отвара се пие на гладно – веднъж дневно, по четвърт чаша, в продължение на седмица.

Вреди: Синя жлъчка с мляко

Специалисти по фитотерапия и народни лечители предупреждават продуктите от цикория или синя жлъчка да не се смесват с мляко. В най-добрия случай това отслабва полезните ефекти, както е при усвояването на желязо – ако лекуваме анемия.

По-опасни са последиците, ако имаме заболяване на сърдечно-съдовата система и пием инка с прясно мляко. Прясното мляко променя действието на билката, в резултат на което могат да се получат нездравословни колебания на артериалното налягане или аритмия. Именно по тази причина се препоръчва да се добавя соево мляко, защото така вкусовите потребности са удовлетворени по един безопасен за здравето начин.

При разширени вени

Без съмнение цикорията помага за лечението на множество заболявания, но в някои случаи следва да се избягва. Тя има действие, разширяващо кръвоносните съдове. Това при разширени вени не е здравословно, затова хората с варикоза трябва да избягват продуктите с тази билка.

За черен дроб

Споменахме за използването на цикория за пречистване на черния дроб. Специалистите по фитотерапия все пак отбелязват, че с подобна цел цикорията се използва в умерени количества, или в съчетание с други билки и не за продължително време. Продължителното лечение с цикория може да навреди на черния дроб.

Усилване на апетит

Принципно чрез цикория се оптимизира метаболизмът и това подпомага поддържането на здравословно тегло. При отделни хора обаче чаят и отварата от цикория могат да причинят повишен апетит.

Превъзбуждане

Кафето от цикория няма ефекта на истинското, но при отделни хора то може да причини безсъние и превъзбуда.

Свойства и рецепти

Както в много случаи с лековити растения, свойствата на билката цикория са опознавани поколения наред, проверени и описани в рецепти. Дори за неспециалист е ясно, че ползите от нея с повече от вредите, стига да се прилагат те разумно. Дали вашият здравословен проблем има нужда от цикория или не, преценявате сами – но все пак и с помощта на достатъчно компетентно лице.

Противопоказания и странични ефекти

Веднага трябва да се отбележи, че въздействията на продукти от цикория върху детския организъм не са изследвани, затова не бива да се дават на тази потребителска група. Да се избягват също от бременни и кърмачки; предполага се, че може да пворокират спонтанни аборти. Няма данни за това – дали компонентите на цикорията се излъчват чрез майчиното мляко, по тази причина се игнорира като предпазна мярка за кърмачетата.

Сред страничните ефекти от прием на цикория също могат да се посочат вялост и безсилие, незадържане на урина, затруднено дишане, кожни обриви, сърбеж и зачервяване.

Хората със здравословни проблеми посягат към цикорията в търсене на спасение, но билката е толкова силна, че могат да се получат сериозни усложнения. Например фактът, че стимулира жлъчната секреция, може да предизвика усложнения ако потребителят има жлъчни камъни. Затова – да си помогнем с цикория, но разумно и по възможност под лекарски контрол.

Разтворима цикория, цена, с канела

Комбинацията от цикория и канела е позната от напитка, която се използва вместо кафе. Съдържа инулин, интибин, глюкоза от цикорията; не съдържа кофеин. Канелата регулира кръвната захар, има антимикотично и антимикробно действие. Съчетанието от двете суровини дава продукт със следното действие: балансира кръвното налягане и кръвната захар, подобрява храносмилането, има антистрес-ефекти. Не пренапряга нервната система. Цената на такъв продукт е около 5 лв за 100 г.

https://youtu.be/Ncro5SGpgSE

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

храни богати на желязо

Храни, богати на желязо: вижте най-важните!

Храни, богати на желязо (ТОП 10). Защо желязото е важно за организма, какви са дневните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *