Корени от сарсапарила почистват организма от токсините

Екстракт от корените на сарсапарила се прилага успешно при най-тежко протичащите инфекции.

А стероидоподобните субстанции от растението имат анаболни ефекти и действат не само като тоникум, но и увеличават мускулната маса

Сарсапарилата е тропическо растение, чиито корени се използват за медицински цели. Те съдържат ценни биологично активни вещества: стероидни сапонини, смилсапонин и сарсапонин, сарсапарилозид, както и агликоните сарсасапогонин, смилагенин и полинастанол, етерично масло, смоли и фармакологични свойства.

Изследванията показват, че екстракти от растението са в състояние да свързват и извличат от храносмилателния тракт ендотоксините, представляващи съставна част на бактериалната клетка, които се абсорбират от лигавицата на червата.

При нормални условия черният дроб, представляващ филтър, елиминира тези отпадни продукти от обмяната на бактериите, преди да навлязат в кръвообращението. Когато обаче е нарушена функцията на черния дроб, органът не е в състояние да обезвреди ендотоксините и те попадат в кръвообращението.

Това причинява обща интоксикация (отравяне) или, ако все пак организмът ограничи този процес, в най-добрия случай се развиват възпалителни процеси от типа на инфектртрита, подаграта, псориазиса.

Установено е, че болните от псориазис имат повишени стойности на ендотоксини в кръвта. Когато на такива пациенти се приложат препарати от сарсапарила, се констатира рязко подобрение в състоянието им, което корелира със значимо понижение и на ендотоксините в кръвта.

Терапевтичното въздействие само при неколкократно приложение на сарсапарила е довело до оздравяването на 62% от лекуваните болни. Този ефект на сарсапарилата и способността й да свързва и извлича от организма ендотоксините имат изключително важно практическо значение в областта на токсикологията и отравянето с най-различни агенти, както и при бактериални и вирусни инфекции, при които има освобождаване на голямо количество ендотоксини.

Дайте мнение и Вие тук!

Напоследък се появиха съобщения, че екстракти от сарсапарилата оказват цитотоксично действие върху експериментални тумори у животни. Проведените предварителни изпитвания върху болни с рак на млечната жлеза с препарати от сарсапарила показват, че тя потиска развитието на туморите приблизително в 70% от болните.

Изследванията в тази насока продължават, за да се изясни механизмът на действие на екстрактите от сарсапарилата. Клинично приложение. Като се изхожда от биологично активните вещества, съдържащи се в сарсапарилата, най-честата й употреба е като средство за дезинтоксикация на организма при най-тежко протичащите инфекции.

От друга страна, стероидоподобните субстанции, съдържащи се в сарсапарилата, упражняват анаболни ефекти и по такъв начин действат не само като тоникум, но увеличават и мускулната маса. Смята се, че сарсапарилата играе роля и като „сексуален обновител“. Дори в това отношение има създадени фармацевтични препарати.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *