Болките в гърба изкривяват гръбнака

Читателски въпрос за болки в гърба и изкривяване на гръбнака (сколиоза), които са причинявали неописуеми страдания.

Аз съм майка на две деца, но още когато бях съвсем млада, ми откриха изкривяване на втори и трети прешлен на гръбначния стълб. От тогава досега няма ден, в който да не изпитвам ужасните болки в гърба и кръста. Ходила съм по много лекари, използвала съм много лекарства, чела съм много по въпроса, но мисля, че още малко няма да ми навреди.

Проблемът, който имате, е често срещан – и сред младите, и сред по-възрастните хора. Гърбът не обича обездвижването. За него не е препоръчително както дългото, стоене прав, така и продължителното седене. В основата на страданието стои заболяването, наречено сколиоза или странично изкривяване на гръбначия стълб.

Ако гръбначният стълб на абсолютно здравия човек изглежда изправен, то при сколиоза той е наведен надясно или наляво, а най-често приема S-образна форма. Заради неправилното натоварване гръбначните прешлени постепенно се изместват от своята ос, а това значително увеличава натоварването върху междугръбначните дискове.

В резултат се образуват между гръбначни хернии и се оказва силен натиск върху нервните окончания, а това води до появата на болка и нарушаване на функциите на вътрешните органи.Както и много други заболявания, корените на сколиозата са още в детството. Практически всяко едно ранно изкривяване на гръбначния стълб може да се излекува с помощта на лечебната физкултура, тъй като на 15-16-годишна възраст опорно-двигателният апарат на човека запазва своята еластичност.

В 85 на сто от случаите сколиозата е идиопатична – причината не е напълно изяснена. Съществуват различни теории. Дисплазична теория – според която заболяването се дължи на неправилно развитие на мускулно-връзковия апарат на гръбначния стълб.

Нарушена обмяна на мукополизахаридите, при което се размекват епифизните зони на растежа в областта на залавяне на междупрешлените връзки. Това довежда до подхлъзване на апофизите на телата на прешлените и до възникването на сколиоза. Не на последно място се поставя генетичната теория, според която заболяването се дължи на наследствени причини.

Тъй като по-голямата част от времето си прекарваме на крак, а някои от жените и на високи токчета, стъпалата не издържат повишеното натоварване. И възниква дюстабанът. И ако сводът на стъпалото е уплътнен, функцията на амортизатор трябва да се изпълнява от гръбначния стълб. Под въздействието на допълнителното натоварване той постепенно се изкривява – формира се сколиозата.

При изкривяване от първа и втора степен се провежда консервативно лечение – изправителна гимнастика, коригиращи гипсови корсети, електростимулация на мускулатурата от изпъкналата страна. Често при лека сколиоза се провеждат само периодични прегледи и се следи дали състоянието прогресира.Оперативно лечение се налага при тежки и прогресиращи сколиози.

Дайте мнение и Вие тук!

Прилага се при деца над 12-13-годишна възраст, когато растежът на гръбначния стълб е почти завършен. Използват се различни методи – метод на Котрел – Дюбосе, метод на Зилке и др.

Прогнозата при лека степен на сколиоза е добра. По-неблагоприятна е при пациенти с тежка степен. При тях възникват тежки функционални нарушения на сърдечносъдовата, белодробната, нервната системи поради разместването на органите в гръдния кош.Задължително е провеждането на профилактични прегледи при всички деца с цел ранно откриване и лечение на болестта.

“Фигурин

Погледнете и ТУК:

https://www.lekar.bg/2009/07/15/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

сколиоза - упражнение, лечение

Упражнения при сколиоза. ТЕЛК. Колан при болки, хранене и лечение

Къде е най-доброто лечение на сколиоза у нас? Какви упражнения се правят? Сколиоза и ТЕЛК (инвалидност). …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.