Bolki V Garba Lejanki 03

Боли те гърба – помогни си сам

Основни причини за болките в гърба: Най-разпространият дискомфорт, който ни спохожда често, са болките в гърба.

Тази болка е толкова често срещана като оплакване при млади и по-възрастни хора, че може би няма човек, който да не я е изпитвал.

Не винаги болките в гърба са симптом за заболяване. Понякога те се дължат единствено на преумора, свръх физическо натоварване, дълго стоене в определена поза. Нерядко неприятното усещане може да е съпроводено със схващане на врата, изтръпване на краката или временно нетрудоспособност.

При хроничност на оплакванията е необходим консулт с лекар-специалист, за да се изключи или потвърди наличието на по-сериозен причинител. Най-разпространените болестите на опорно-двигателния апарат като дискова херния, дископатия, лумбаго и стеноза, се свързват също с оплаквания в гърба и кръста. Точното диагностициране се постига с набор от медицински изследвания, за да конкретизира произхода на симптоматиката.

Лечение при болки в гърба

Приемът на медикаменти е един от най-разпространените начини за преодоляване на болките в областта на гърба. Разбира се, когато се касае за продължителен прием на лекарства, те трябва да бъдат назначени от лекар.

Самите медицински препарати могат да бъдат разделени на няколко основни групи:

Болкоуспокояващи лекарства

Както и самото наименование показва, тези лекарства помагат за преодоляване на неприятните усещания и дискомфорта. Подобни препарати могат да бъдат закупени от аптечната мрежа и без рецепта.

В повечето случаи те са универсално средство за преодоляване на болките в тялото. Но не е препоръчително да се пият продължително време, а и нямат противовъзпалително въздействие. Медикаменти от този вид помагат най-вече при преумора, травми и единични симптоми.

Противовъзпалителни медикаменти

Това е лекарство за болки в кръста, което пряко въздейства на възпалението и по този начин се преодолява последващата болка. От своя страна те могат да бъдат нестероидни и стероидни. За последните задължително се изисква да има рецепта и назначено лечение от медицинско лице. Причината е, че някои от тези лекарства имат странични ефекти при продължителен прием, затова трябва да бъдат прецезирани и съобразени с индивидуалното състояние на съответния човек.bolki-v-garba-lejanki-05

Мускулни релаксанти

Следващата група медикаменти въздействат директно върху мускулите и съответно помагат за преодоляване на болките в гърба и кръста, където се намират основни мускулни групи. При тези, както и при останалите видове лекарства, най-важно е да се оцени точното състояние, за да въздействат по необходимия начин. Т.е., ако проблемът е с възпалителна първопричина, то релаксантите няма да дадат необходимия ефект. А и те също дават странични ефекти, ако се предозират като количество и време на прием.

Инверсна лежанка – стоп на болките в гърба без лекарства

Медикаментите могат да бъдат съчетани или заместени с ефективен и лесен начин за преодоляване на дискомфорта на опорно-двигателния апарат. Лечебното възддействие се постига с гимнастика, която се изпълнява с помощта на иновативния уред инверсна лежанка.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

В основата на тази терапия е използване на тежестта на човек, за да се преодолее напрежението в мускулите и гръбнака, което е следствие на естествената гравитация. За целта тялото се накланя под определен ъгъл.bolki-v-garba-lejanki-04

Дайте мнение и Вие тук!

Инверсната лежанка е уред за лечебна гимнастика, с който може да се тренира и в домашни условия. Сглобява се бързо, не заема много място и не се изискват специални умения, за да се използва. Няма възрастови и други ограничения, единственото условие е хората, които го използват да не тежат повече от 135 кг.

С лежанката човек може да наклони своето тяло под ъгъл от 20. 40, 60 или 90 градуса и да стои в тази позиция за определен брой минути. Уредът е напълно безопасен и не крие рискове. Препоръчително е в една поза да не се стои повече от 15 минути. Това време е напълно достатъчно, за да се освободи напрежението между прешлените на гръбнака и на мускулните групи, което води до трайно преодоляване на болките по тялото. Проучвания показват, че дори само по 7 минути дневно са достатъчни, за да се стопира неприятният дискомфорт в гърба.

Инверсната лежанка може да се използва за всекидневни тонизиращи упражнения вкъщи.

Как помагат инверсните лежанки и как да се използват, още по темата може да научите на Lejanki.bg.

Източник на изображения:Lejanki.bg

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

разлика между милгама н и милгама

Какво лекува Милгама Н? Милгама или Невробекс? Или Уримил? Мнения

Разлика между милгама Н и Милгама. Милгама N на ампули. Невробекс или Милгама? Милгама Н …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *