Vitamin E Podpomaga Nervnata Sistema

Витамин Е – ползи и предозиране

За какво е полезен? Храни с витамин Е. Ампули. Капсули. Цена. Дневна доза и предозиране. 400 mg – в какви случаи + действие при хемороиди. Витамини за забременяване и бременни. За кожа и против бръчки. При акне. За деца. За очи. В т.нар. “конски витамини”: тривитаминол. За коса и против косопад. При витамини за диабетици. За нокти. За подсилване на имунната система. При херпес. Противопоказания. Странични ефекти. В прочутите “Марсианци”. При рак. При разширени вени. При гастрит. С Омега 3 за зрение. При мастопатия

За какво е полезен витамин Е? На първо място трябва да се спомене функцията му на антиоксидант. Витамин Е, заедно с вигамините С и Б3, глутатион и селен предпазват организма от оксидативен стрес.

витамин Е
Най-добре е витамин Е да се набавя от храните

Витамин Е е мастноразтворим; научно доказана е защитната му функция и срещу ултравиолетовите излъчвания. Поддържа кожата здрава, ускорява регенерацията й, намалява риска от образуване на белези при зарастване на рани. Оптимизира кръвообращението и намалява опасността от образуване на тромби. Върши добра профилактика срещу болестта на Алцхаймер.

Предпазва от рак на простата и на пикочния мехур, предпазва от увреждания на нерви и мускули при активни занимания със спорт. Важен за здравето на зрителния апарат. И нещо, което ние, лаиците, няма как да разберем: витамин Е е отговорен за точното и пълно предаване на информация по клетъчен път (gotvach.bg).

Много е коментирана ролята на витамин Е за здравето на сърцето и дори в световен план е познато увлечението да се пият таблетки с този витамин или хранителни добавки, обогатени с витамин Е. Сега вече се знае, че не витамин Е на хапчета, а съдържащите витамин Е храни вършат истинската полезна за организма работа.

Храни с витамин Е

Животинските продукти са сравнително бедни на витамин Е, но ядките и семената могат да го доставят в достатъчни количества. Добре е да се похапват слънчоглед, бадеми и изобщо всякакви ядки, зелен фасул, грах, марули, моркови и патладжани, зеле, брюкселско зеле, броколи, домати, ряпа, магданоз, маслини, авокадо, киви, боровинки и къпини (gotvach.bg).

Ампули с масло

Както вече стана дума, витамин Е е маслено разтворим; допълнителният му прием става чрез маслени разтвори – например в масло от гроздови семена, кайсиево масло и др. Препоръчва се при всеки тип кожа: предпазва клетките на епидермиса от оксидативен стрес и изсушаване, подобрява тонуса на клетъчните мембрани и храненето на клетките, забавя процесите на стареене.

Маслените разтвори на витамин Е могат да се прилагат външно и вътрешно. В някои случаи се препоръчва прием на по една ампула маслен разтвор на витамин Е дневно. Външно същият продукт се прилага като масажно масло за лице, деколте и шия (bilki.bg).

Капсули

витамин Е
Витамин Е във високи дози се препоръчва при проблемна бременност

Капсулите витамин Е се препоръчват като продукт за профилактика на различни заболявания, тъй като витаминът е в състояние да подпомогне баланса на метаболитните процеси, обмена на мазнини, ензимната продукция, хормоналното равновесие (framar.bg).

Витамин Е може да бъде включен в програми за профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания, хипертония, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, за предотвратяване на инфаркт/инсулт или във възстановителния период след подобни събития.

Ползата от приема на витамин Е е доказана при комплексни терапии на затлъстяване, диабет, стеатоза или затлъстяване на черния дроб, както и при стерилитет, еректилна дисфункция, при опасност от аборт като профилактично средство.

“Фигурин

С витамин Е са по-пълноценни профилактичните програми за укрепване на имунната система и противораковата профилактика.

Цена

Цената на витамин Е зависи от производителя, от съдържанието на други субстанции в продукта – например лецитин, органични масла и пр. Така например капсули витамин Е със соев лецитин и слънчогледово масло на Фитофарм струва около 6 лв за опаковка от 60 таблетки по 100 мг (framar.bg).

Капсулите на Jamieson със соево масло и глицерин са по 14 лв за 100 броя. Има различни продукти и вариантите за избор са не един и два. Така например за около 25 лв може да се купи очевидно по-висок клас продукт – витамин Е на Viridian, цената е за 30 капсули. Анонсът е за чист растителен биопродукт, приготвен от люцерна, спирулина и боровинка.

Дневна доза и предозиране

Препоръчителните дневни дози отвитамин Е основно се определят от възрастта на потребителя. При бебета до 6-месечна възраст са достатъчни 4 мг, а при деца до едногодишна възраст – 5 мг (vitamin-e-400.blogspot.com).

При следващите възрастови групи нормата е както следва: до 3 години – 6 мг, до 8 години – 7 мг, до 13 години – 11 мг, над 14 години – 15 мг. При нормално протичаща бременност тази дневна доза е достатъчна и за бъдещите майки, а при кърмене са необходими 19 мг витамин Е дневно.

Според някои източници дневната доза от витамин Е е 20-30 мг (ezine.bg).

400 mg – в какви случаи + действие при хемороиди

витамин Е
Специалистите препоръчват естествено попълнение от витамин Е

Капсули витамин Е от 400 мг се прилагат при нарушени репродуктивни способности, профилактично – с цел осигуряване на правилно развитие на ембриона, при усложнения по време на бременността или на климактериума, в комплексна хормонална терапия при нарушения на месечния цикъл (mr.ru).

Този вариант на витамин Е е и част от лечението при заболявания на дихателните пътища, стави и мускули, при нарушения на функции на жлезите с вътрешна секреция, неврологични заболявания, при някои дерматози, отклонения в метаболизма и мастната обмяна.

Прилага се при хронични заболявания на сърцето, нарушения на имунната система и при онкологични процеси. Дозировките и продължителността на приема се определят от лекар; обикновено се приема една капсула витамин Е от 400 мг дневно, или два пъти по една капсула. Продължителният прием на високи дози може да има негативни странични ефекти и затова дозите не бива да се променят самоволно.

При хемороиди добра работа върши комбинираният прием на витамин Е и витамин А: от първия се приема по една капсула от 400 мг дневно, а от витамин А – по две таблетки сутрин. Комбинацията съдейства за оптимизиране на кръвообращението, тонизиране и заздравяване на стените на кръвоносните съдове. Острите състояния на хемороиди отминават по-бързо и болките и възпаленията отшумяват (lekar.bg).

Витамини за забременяване и бременни

Витамин Е или токоферол има съществена роля при образуването на половите хормони; важен е за репродуктивното здраве, както и за нормалното формиране и функциониране на мускулите и нервната тъкан (mamatatkoiaz.bg). Неслучайно програмите за репродуктивно здраве препоръчват прием на витамин Е като подготовка за успешно зачатие, тъй като той оптимизира яйчниковите функции и качеството на спермата (coralvita.com).

Потребностите от витамин Е при бебета, по време на бременност или климакс, през пубертета са повишени. Витамин Е съдейства за правилното формиране на нови клетки и за храненето им с кислород.

Когато се говори за витамините за бременни, на първо място все пак се споменават А, витамините от група Б, фолиевата киселина в частност, витамините С и Д. Съществуват комплекси витамини за бременни, в които специално са дозирани отделните витаминни компоненти, включително и витамин Е. Отделно този витамин се препоръчва в случаите, когато бременността е проблемна или се забелязват признаци на приближаващ спонтанен аборт. Важна подробност е, че дефицитът на витамин Е засяга и баланса на другия важен мастноразтворим витамин – А, а това вече е сериозен проблем с неприятни последици.

За кожа и против бръчки

Витамин Е има изключително позитивно въздействие върху състоянието на кожата, в частност кожата на лицето. Досещате се защо кремове и лосиони за зряла кожа почти винаги съдържат витамин Е: така се подобрява кондицията на клетъчните мембрани, възстановява се еластичността на кожата на лицето, забавят се процесите на стареене. Бръчките се изглаждат.

В домашни условия може лесно да се приготви подхранващ лосион против бръчки: необходими са 30 мл глицерин и десет капсули витамин Е. Съдържанието на капсулите се изтегля със спринцовка и бавно се прибавя към глицерина, като от време на време се разбърква. С получената смес вечер се масажира лицето, особено зоната около очите с малки бръчици. Резултатът е видим смед 2-3 седмици (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

При акне

Витамин Е заедно с А и В осигурява адекватна грижа за кожата при всички възрасти, включително при подрастващи с главоболния проблем акне. Присъствието на витамин Е с продукти срещу акне оптимизира мастната обмяна на епителните клетки и антиоксидантната им защита; предпазва от инфекции и действа регенериращо (ladyzone.bg).

За деца

Витамин Е като мастноразтворим има способността да се натрупва в организма и с приема му трябва да се внимава. Подрастващия детски организъм си набавя необходимите дози от правилно подбраните храни, за които вече стана дума. За детския организъм витамин Е има значение като фактор, който укрепва имунната система, подобрява клетъчното хранене и съдейства за правилен растеж на клетки и тъкани. Балансира кръвообращението, образуването на кръвни клетки, продущцията на хормони и ензими. Предотвратява заболявания на сърцето, не допуска сгъстяване на кръвта и образуване на тромби (semeistvo.rozali.com).

Прием на капсули с витамин Е принципно не се препоръчва за деца, особено под 3-годишна възраст. В качеството на лечебен продукт и под лекарски контрол може да бъде препоръчван в единични случаи.

За очи

За здравето на очите от особена роля е антиоксидантната защита на клетките, за която витамин Е има категоричен принос. Витамин Е защитава зрителните органи от въздействието на неблагоприятни фактори от външната среда, които причиняват т.н. сухо око и катаракта. Съществена е ролята му и при забавянето на процесите на стареене, особено драматични при зрителните органи с риска от отслабване на зрението и/или слепота (ezine.bg).

В т.нар. “конски витамини”: тривитаминол

Тривитаминолът е продукт от ветеринарната фармация, който се използва в животновъдството – за стимулиране растежа и здравината на косъма при домашни животни като коне и овце. Витаминният комплекс се състои от витамините А, D3 и Е. Добавя се в домашни подхранващи маски за коса с яйце, зехтин и кисело мляко и според коментари в социалните мрежи – подобрява състоянието на косата, прави я еластична и лъскава, ускорява растежа й (rozali.com).

За коса и против косопад

Витамин Е предпазва косъма от изсушаване и съхранява лъскавината и еластичността му. Подобрява кръвообращението на скалпа, с което съдейства за нормален растеж на косата. Предпазва корените на косата от действието на свободните радикали – антиоксидантна защита, с което ограничава косопада (framar.bg). При проблеми с косата е добре да се правят маски с витамин Е и да се наблегне на храни, които го съдържат в достатъчно количество.

При витамини за диабетици

Като антиоксидант витамин Е трябва редовно да участва във витаминните комплекси за диабетици. Доказано – той подобрява действието на инсулина и предпазва сърдечно-съдовата система от заболявания. Знае се, че късният диабет дава редица усложнения, сред които и сърдечни увреждания. Благодарение на витамин Е рискът от подобни проблеми чувствително се намалява (framar.bg).

За нокти

Ако освен с косата имате проблеми и с ноктите – те са чупливи и грапави, по тях се появяват петънца, това е част от един общ проблем. Или организмът ви преживява стрес, или страда от витаминен дефицит. По отношение на ноктите можем да прибавим и неблагоприятните външни въздействия – при поддържане на домакинството ръцете постоянно се мокрят и са в досег с различни дразнители. Същите препоръки и тук, както при косата: комплекс от витамини, сред които и витамин Е заради антиоксидантното му действие, активната роля при формиране на нови клетки и тъкани, подобрено клетъчно хранене и забавяне процесите на стареене.

За подсилване на имунната система

Витамин Е задължително участва в комплексна профилактика за подсилване на имунната система, тъй като подпомага образуването на антитела. Антиоксидантното действие на витамин Е е важен фактор и при сборна терапия и възстановяване след прекарано тежко боледуване.

При херпес

Честите епизоди с херпес, предимно херпес симплекс, са свидетелство за отслабена имунна система. Укрепването й става с комплекс от мерки, сред които и прием на комплекс от витамини. Витамин Е присъства като фактор, който укрепва имунната система, стабилизира антиоксидантната защита и подобрява устойчивостта срещу вирусни атаки (puls.bg).

Противопоказания

Витамин Е е противопоказан при алергични реакции, както и при подрастващи без лекарска препоръка (pro-vitamin-e.ru). Не бива да посягат към него без лекарска препоръка хора с хипертиреоза, захарен диабет, холецистит, хемофилия, чернодробна цироза, бъбречна недостатъчност. Макар да се използва в някои случаи при бременност, не е добре да се гълта самодейно във високи дози – това може да причини отклонения в развитието на плода.

Много внимателно трябва да се приема от алкохолици – само в случаите, когато черният дроб все още е съхранен.

Странични ефекти

Страничните ефекти от приема на витамин Е обикновено се проявяват при по-продължителен прием и в големи дози. Най-често това е кървене от лигавиците – носа, очите и половите органи (pro-vitamin-e.ru). Причината за това е, че витамин Е във високи дози блокира действието на витамин К, който е отговорен за способността на кръвта да се съсирва. Не са изключени и вътрешни кръвоизливи, разпознаваеми по черните изпражнения.

Пак при посочените условия витамин Е може да увеличи риска от усложнения на хронични заболявания като панкреатит и хипертония.

Някои мъже в зряла възраст, които са чували за ролята на витамин Е за усилване на либидото, са постигали обратен резултат заради прекалено високите приети дози. Слабост на мускулите, главоболие и зрителни проблеми също могат да са последица от неразумна употреба на витамин Е.

В прочутите “Марсианци”

Витамин Е (D-алфа-токоферил ацетат) е един от важните компоненти в състава на популярните детски витамини “Марсианци”. Точното дозиране на този и останалите витаминни компоненти изисква спазване на дневната доза – само една таблетка за смучене дневно (framar.bg). Използва се при профилактика за укрепване на имунната система и е добър вариант за деца над тригодишна възраст. Съдейства за по-бързото възстановяване след боледуване.

При рак

За витамин Е се говорип реди всичко като за мощен профилактичен фактор – т.е. силното му въздействие като антиоксидант е особено значимо в предотвратяването на тежки заболявания е по-слабо изразено при лечението им (puls.bg). Именно като антиоксидант витамин Е предпазва клетките от въздействието на свободните радикали, съхранява целостта на клетъчните мембрани и забавя процесите на стареене на клетъчно ниво.
При подобен ефект е по-малка вероятността от проявата на злокачествени изменения в клетки и тъкани, т.е. редуцира се рискът от ракови заболявания. При вече проявена онкология комплексните терапии с участието на витамин Е имат за цел забавяне и ограничаване на негативните процеси и намаляване на вероятността от появата на метастази.

В някои случаи ролята на витамин Е в онкологията се преекспонира; така например дълго време медицинско направление в САЩ е уверявало, че приемът на високи дози витамин Е предпазва от рак. Вече има доказателства, че такова твърдение не е състоятелно и че витамин Е наистина намалява риска например от рак на простатата, но съвсем не е панацея (zdrave.bg). Все пак са налице и изследвания за съдействаща роля на витамина при рак на гърдата, на дебелото черво, на устната кухина и храносмилателния тракт.

При разширени вени

По същия начин се пресилва ролята на витамин Е за съхраняване здравето на съдовата система – реално няма сигурни доказателства и хипотезата не е общовалидна (zdrave.bg). В същото време изследователи отбелязват, че резервите спрямо витамин Е засягат само качествата му при терапия с капсули или в състава на комбинирани витаминозни таблетки, но не и като присъствие и значение в приеманите храни.
Насърчава се консумацията на такива храни като зеленчуци със зелени листа или орехи като се споменава, че естественият витамин Е поддържа здравината и еластичността на кръвоносните съдове, като по този начин гарантира за пълноценното функциониране на сърдечно-съдовата системя, предотвратяване на застойни състояния, лошо хранене на тъкани с кислород и влошаване на общото здраве. Това е и пътят за преодоляването на масовия проблем “разширени вени”.

При гастрит

Приемът на достатъчно храни с витамин Е или допълнителен прием на витаминозни капсули е нещо важно при гастрит. Работата е там, че този витамин неутрализира въздействието на солната киселина от стомашния сок – върху стомашната лигавица (revita.bg). Балансът на витамин Е може да се поддържа чрез диета, в която са включени мляко, зелена салата, соево масло и слънчогледово олио.

С Омега 3 за зрение

Съчетанието на Омега 3 и витамин Е има няколко положителни въздействия. За доброто зрение е от значение предпазването и нормалното функциониране на ретината, поддържането на деликатното здраве на зрителния орган (framar.bg).
Заедно с това Омега 3 плюс витамин Е балансира стойностите на холестерол и триглицериди в кръвта, оптимизира мозъчното кръвообращение и с това също гарантира отличното зрение, стабилизира функциите на сърдечно-съдовата система.

При мастопатия

Счита се, че дефицитът на витамин Е в женския организъм е провокиращ фактор за появата на фибрози и мастопатии (zdrave.bg). Лечението в такива случаи е комплексно; то трябва да е насочено както към промените в тъканта на млечната жлеза, така и към здравето на черния дроб и възстановяването на хормоналния баланс. Част от комплексната терапия е приемът на комбинация от витамини – А, В1 и Е. Този прием трябва да продължи един месец (zdrave-bg.eu).

Първоначално публикувано на:12.12.2015 @ 19:23

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

2 Мнения

  1. zdr. az nqma da komentiram, a 6te popitam moje li da se davche kapsulite, za6toto nemoga da gi daltam celi. I za onkobolni podhodq6ti li sa ? Blagodarq

  2. Zdr.za maskata za bricki, kolko vreme moje da se polzva napravena vece smes.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *