Уголемена простата: Какво трябва да знае всеки мъж над 50 години

Какво трябва да знаем за състоянието на уголемена простата. Простатната жлеза е разположена точно под пикочния мехур и в нормално състояние е с големина колкото питомен кестен.

Доброкачественото увеличение на простатната жлеза се среща най-често при мъже над 60-годишна възраст. При него се притиска минаващата през жлезата уретра и така се нарушава оттичането на урина от пикочния мехур. Страдащият има непрестанни позиви за уриниране, но самият процес е затруднен.

Урината се отделя на малки порции, а особено притеснително за мъжете е, когато се появи и незадържане (инконтиненция). Поради застоя на урината могат да се образуват и камъни в пикочния мехур, а при по-тежък застой се стига до увреждане на бъбреците.

СИМПТОМИ на уголемена простата.

Първите признаци на проблема са честите нощни уринирания по 3 и повече пъти. Появяват се трудности в започване на уринирането, намаляват силата и дебелината на излизащата урина, появяват се остатъчни капки, които продължават да капят след уриниране. Консултацията със специалист уролог е задължителна!

В симптоматиката се включват и чувството за тежест зад скротума, болки в кръста и корема. Понякога се появяват болезнено уриниране и висока температура. Урината става мътна, има следи от кръв и остра миризма.

ПРОФИЛАКТИКА срещу уголемена простата.

Наблягайте на бобови растения, богати на цинк кореноплоди, ядки и семена – тиквеното и пъпешовото са особено подходящи. Вземайте по една кафена лъжичка ленено масло всеки ден. Намалете консумацията на млечни продукти и захар. Лещата, ядките, млечната царевица съдържат глутаминова киселина, която предотвратява уголемяването на простатата.

Дайте мнение и Вие тук!

Морковите, ряпата и копривата също се препоръчват.Никога не бива да се отлага уринирането. Не допускайте запек. Откажете се от тютюнопушенето. Моногамията ще ви спести грижите с полово предавани инфекции.

Фитотерапията препоръчва билката живовлек. А една от най-ефикасните и лесни за прилагане рецепти е: вземат се по 3 чаени лъжички смляно ленено, пъпешово и тиквено семе и 1 чаена лъжичка кори от леска. Тази смес се залива с 1 литър вода, вари се 8 минути. Прецежда се и отварата се пие по винена чашка три пъти на ден преди хранене.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Проблеми с простатата. Вредни храни и напитки

Вредни храни и напитки за простатата. Простатната жлеза, разположена точно под пикочния мехур при мъжете в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!