profesor-guguchkova-01
проф гугучкова мнения, биография

Проф. д-р Православа Гугучкова-Янчулева: Обичам да съм първа в областта си

Проф. Гугучкова е известен офталмолог не само у нас, но и в чужбина. Специализирала е очни болести във франция, Швейцария, Белгия, Русия.

Била е гост-лектор и опериращ хирург в Куба, Израел, Македония. Има над 270 научни публикации, автор е на изобретения. Ръководила е катедра по офталмология, а от няколко години работи в частна очна клиника в София. Родом е от Бургас, а синовете й са лекари – единият е очен като нея, другият – анестезиолог.

Оставете и вие своите мнения ТУК!

Проф. Гугучкова внедрява у нас много нови методи -хирургията на катарактата, имплантацията на вътреочна леща, операциите на ретината и стъкловидното тяло. С най-голям опит сред лекарите у нас е в лазерната хирургия при корекция на късогледство и далекогледство.

– Проф. Гугучкова, защо станахте лекар?

– Винаги съм искала да стана лекар. Вуйчо ми беше много добър специалист по ушни болести, завеждаше отделение в Бургас и често ходех при него. Така у мен се зароди влечение към лекарската професия. Избрах специалност, в която има и консервативно лечение, и хирургия. Хирургията на окото е нещо много фино. Този малък и нежен орган е много разнопосочен и интересен.

– При толкова години наблюдения окото за вас сигурно не е тайна?

– Не е тайна за специалистите. Ние сме щастливци, че живеем във време, когато се намират решения на много проблеми. В следващите 5-6 години ще навлязат много нови медикаментозни средства в областта на очните болести, с което нелечими досега заболявания ще се лекуват. В последните 20 години очната хирургия се разви много.

– Какво е най-новото? Лазерната терапия?

– Не бих казала, тя е метод, който се наложи отдавна. Има пет вида лазерна терапия. Най-новата е корекция на диоптри, която вече има 10-годишна история. Имаме и лазерна терапия на ретинните заболявания, на вторичното перде, на глаукомата. Българите все повече се доверяват на лазера. Това е хубава терапия, но не може да се прилага на всеки – трябва да се използва след изследвания и прецизна преценка на лекаря. Рисковете са при хора с тънкироговици, с диабет и пр.

Дайте мнение и Вие тук!

– Коя е най-сложната операция, която сте правили?

– Всяка операция е сложна, крие изненади и трябва да бъде направена добре. Хирургът не бива да бъде занаятчия, а да има познания и да избере най-доброто за пациента. При мен идват обикновено тежки и най-тежки случаи. Едни от най-сложните операции са при отлепване на ретината, т. нар. витреоретинна хирургия (на ретината и стъ-кловидното тяло), която аз съм въвела в България и сега се развива.

проф гугучкова мнения
Проф. Православа Гугучкова

– Бяхте неотдавна в Америка – какво ново научихте от колегите си там?

– Това са новите методи, които почват да се правят по цял свят – присаждане на стволови клетки, поставяне на чипове и широко приложение на нови лекарства. Някои от тези неща ги има в България, други ги очакваме. Перспективата е в лечението с тези модерни лекарствени средства. Лазерът като профилактика все още се ползва, но той е деструк-тивна терапия и в бъдеще ще бъде по-ограничен.

– Старее ли зрението? Защо с годините човек се затруднява да чете, да вижда?

– Не зрението, а лещата на окото старее. Стимулира го пушенето, излагането на слънце без очила. При голяма част от хората с годините се развива „перде“. Но след операция те си възстановяват зрението напълно.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

3 Мнения

  1. Васил Ангелов

    Много съм доволен от проф. Гугучкова. Вълшебен лекар! Това е моето мнение.

  2. Марти Ст.

    Доктор проф. Гугучкова е невероятна специалистка. Излекува ме от абсолютна катаракта. Препоръчвам.

  3. Таня Тодорова

    Имате ли координати и линк към някаква биография на проф. Гугучкова? Не искам да чета мнения!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.