Проф. д-р Православа Гугучкова-Янчулева: Обичам да съм първа в областта си

Проф. Гугучкова е известен офталмолог не само у нас, но и в чужбина. Специализирала е очни болести във франция, Швейцария, Белгия, Русия.

Била е гост-лектор и опериращ хирург в Куба, Израел, Македония. Има над 270 научни публикации, автор е на изобретения. Ръководила е катедра по офталмология, а от няколко години работи в частна очна клиника в София. Родом е от Бургас, а синовете й са лекари – единият е очен като нея, другият – анестезиолог.

Проф. Гугучкова внедрява у нас много нови методи -хирургията на катарактата, имплантацията на вътреочна леща, операциите на ретината и стъкловидното тяло. С най-голям опит сред лекарите у нас е в лазерната хирургия при корекция на късогледство и далекогледство.

– Проф. Гугучкова, защо станахте лекар?

– Винаги съм искала да стана лекар. Вуйчо ми беше много добър специалист по ушни болести, завеждаше отделение в Бургас и често ходех при него. Така у мен се зароди влечение към лекарската професия. Избрах специалност, в която има и консервативно лечение, и хирургия. Хирургията на окото е нещо много фино. Този малък и нежен орган е много разнопосочен и интересен.

– При толкова години наблюдения окото за вас сигурно не е тайна?

– Не е тайна за специалистите. Ние сме щастливци, че живеем във време, когато се намират решения на много проблеми. В следващите 5-6 години ще навлязат много нови медикаментозни средства в областта на очните болести, с което нелечими досега заболявания ще се лекуват. В последните 20 години очната хирургия се разви много.

– Какво е най-новото? Лазерната терапия?

– Не бих казала, тя е метод, който се наложи отдавна. Има пет вида лазерна терапия. Най-новата е корекция на диоптри, която вече има 10-годишна история. Имаме и лазерна терапия на ретинните заболявания, на вторичното перде, на глаукомата. Българите все повече се доверяват на лазера. Това е хубава терапия, но не може да се прилага на всеки – трябва да се използва след изследвания и прецизна преценка на лекаря. Рисковете са при хора с тънкироговици, с диабет и пр.

– Коя е най-сложната операция, която сте правили?

– Всяка операция е сложна, крие изненади и трябва да бъде направена добре. Хирургът не бива да бъде занаятчия, а да има познания и да избере най-доброто за пациента. При мен идват обикновено тежки и най-тежки случаи. Едни от най-сложните операции са при отлепване на ретината, т. нар. витреоретинна хирургия (на ретината и стъ-кловидното тяло), която аз съм въвела в България и сега се развива.

Дайте мнение и Вие тук!

– Бяхте неотдавна в Америка – какво ново научихте от колегите си там?

– Това са новите методи, които почват да се правят по цял свят – присаждане на стволови клетки, поставяне на чипове и широко приложение на нови лекарства. Някои от тези неща ги има в България, други ги очакваме. Перспективата е в лечението с тези модерни лекарствени средства. Лазерът като профилактика все още се ползва, но той е деструк-тивна терапия и в бъдеще ще бъде по-ограничен.

– Старее ли зрението? Защо с годините човек се затруднява да чете, да вижда?

– Не зрението, а лещата на окото старее. Стимулира го пушенето, излагането на слънце без очила. При голяма част от хората с годините се развива “перде”. Но след операция те си възстановяват зрението напълно.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

прескачане на сърцето в легнало положение, как да го спра?

Как да спра прескачането на сърцето? Има ли Ритмонорм вреда при екстрасистоли? Аритмия на нервна почва

Как да спра прескачането на сърцето? Опасни ли са екстрасистолите? Какво ако имаме прескачане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!