Хомеопатия при ускорен пулс: Нукс вомика, Аконит
Лекарства за висок пулс. Какво е пулс 200?

Хомеопатия при ускорен пулс. Нормален пулс при възрастни, жени и т.н. Лекарства

Хомеопатия при ускорен пулс. Мнения за Аконит и Нукс вомика 15. Как се ползват при стрес, тревожност, депресия и тежест в гърдите. Нормален пулс за възрастни и при жени. Лекарства за висок пулс. Какво е пулс 200?

Задъхване, потъмняване на очите, световъртеж, пробождания в сърдечната зона – това са белези на настъпила тахикардия (пулс над 90).

Ускореният пулс по-често говори за нарушения в сърдечната работа (тахикардията е само симптом). Възможно е да показва още анемия, хипертиреоза, изменения в кръвното налягане, баланса на електролитите и телесната температура, вътрешни и външни кръвоизливи, патологии на бели дробове.

пулс (нормален, ускорен)
Промененият сърдечен ритъм се отразява в нашия пулс (нормален, ускорен)

Да видим как може да помогне хомеопатията при тези състояния.

Хомеопатия при ускорен пулс

Физиологичната тахикардия е умерено изразена, продължителна. Тя се усилва от физическо натоварване и силни емоции. При повечето хора не причинява сърдечни нарушения. Такива моменти на сърцебиене и ускорен пулс се наблюдават при прекаляване със стимулиращи напитки – цялата гама от чая до алкохола. Те изчезват при прекратяване на токсичното натоварване и не искат специално лечение. Сърдечната дейност се нормализира по-бързо с препарати като:

 • Нукс вомика 15 – при ускорен пулс поради препиване, махмурлук;
 • Спигелия – когато се ускори поради препушване;
 • Хамомила – при прекаляване с кафе;
 • Туя – при прекаляване с черен чай.

Ускореният пулс в тези случаи е тясно свързан с влиянието на стимулиращите напитки върху скоростта на циркулация на кръвта. Това предизвиква ускоряване на пулса, но и бързо се нормализира.

Високият пулс може да се провокира и от приети лекарства – успокоителни като Амитриптилин, диуретици от тиазидните, гликозиди като Дигоксин, препарати за свиване на съдовете при хрема. В тези случаи вместо да се търси хомеопатия, да преразгледаме приема на съответните медикаменти.

А сега ще разгледаме патологичните причини за ускоряване на пулса и как да се помогне с хомеопатични средства.

Хомеопатичното въздействие при състояния с ускорен пулс винаги трябва да бъде съобразено с индивидуалната здравна характеристика на потребителя. Затова е нормално като подход приемът на такъв продукт да бъде определен от специалист; има и други варианти за хомеопатично лечение.

Аконит

Ускореният пулс е един от симптомите, при които се препоръчва хомеопатичният продукт Аконитум напелус 15 СН. Приемат се по пет гранули около половин час след хранене. Точната методика на приема трябва да се консултира с лекар хомеопат; общата препоръка е приемът на гранули да е толкова често, колкото е необходимо.

пулс (нормален, ускорен)
Постоянният контрол на пулса може да става с пулсомер
“Демир

Главната характеристика на Аконит е учестеният пулс, затова този препарат се приема в аналогични случаи. Пациентът, който би се повлиял от Аконит, вероятно не забелязва препускането на пулса. Но медик с лекота ще установи не само ускоряването, но и фактът, че пулсът е „твърд“, „напрегнат“.

Друг симптом, който ни насочва към избора на Аконит, е свиване на зениците. Ако зениците са разширени, по-скоро ще е необходима Беладона, но при свиване на зениците точният препарат е Аконит.

Аконит е подходящ при наличието и на главоболие, изразено в зоната на челото. Главата – като натежала, има явна пулсация в съдовете на слепоочието. Такова главоболие ни кара да избираме между Аконит и зелен Вератрум, като различието ще направим по пулса. Аконит е нужен при ускорен пулс, а Вератрум – при забавен, мек, слаб, неравномерен.

Аконит се избира и при съчетанието от втрисане с учестен пулс и безпокойство (страх). Възпалителните прояви от типа на Аконит са възбуда, повишаване на температурата, страх и значително учестяване на пулса. Според някои автори специфичен симптом е изменение на горната третина от левия бял дроб.

При инфекции, които започват с обриви, като скарлатина и дребна шарка, Аконит е добър само в началния стадий. Той се предпочита при суха треска, учестен пулс, крайна възбуда, страх от смъртта, непоносима болка, неутолима жажда.

пулс (нормален, ускорен)
Хипертонията често е причина за променен пулс (нормален, ускорен)

Други случаи на учестен пулс

 • Ендокринна тахикардия – причина са хормони като тироксин, който успешно се нормализира с Игнатия, Йодум и Натрум Муриатикум;
 • Учестен пулс при тиреотоксикоза – Игнатия, Йодум и Ликопус;
 • При преумора на мозъка помагат Арника и Рус Токсикодендрон;
 • При слаба вегетативна система, вродена слабост на сърцето и повишена възбудимост показани са Кратегус, Арсеникум албум, Натрум Муриатикум;
 • При внезапни пристъпи на тахикардия – внезапно ускоряване на пулса и бързо прекратяване на пристъпа, причина може да са силните емоции. Помагат Игнатия, Мосхус, Аконитум.
Хомеопатия при стрес и тревожност
 • Игнатия – учестяване на пулса поради емоции, нервни и функционални разстройства. При внезапно сърцебиене и крайно неустойчива нервна с-ма. При невралгични блуждаещи болки. При диспепсия по психични причини. При ускоряване на пулс поради огорчения, неприятности, преумора;
 • Мошус – ускорен пулс поради вълнения, свързани със събития или спомени. При внезапна поява на сърцебиене, задушаване и силно безпокойство. При пациенти, които се нервират без сериозна причина. При нервна раздразнително, редуване на смях и сълзи. Учестен пулс при нервна криза, провокирана от най-малък повод. При това се отбелязва полова възбуда;
 • Кофеа – хиперчувствителни пациенти с повишена умствена активност, която пречи на съня. Всяка емоция, дори радостната, влошава състоянието, причинява безсъние, главоболие и учестен пулс;
 • Беладона – при силно изразено съдово и нервно напрежение. Възбуда, която стига до бълнуване, разширени зеници, сухи лигавици. Силна тахикардия, енергични сърдечни удари, които се предават на сънната артерия и на съдовете на слепоочията. Главоболие с чувство за пулсиране на мозъка. Повишена емоционалност и хиперчувствителност на нервна система.
Класическа хомеопатия при депресия

Неврогенна тахикардия се провокира от най-малките емоции – положителни и отрицателни, от умствено напрежение и от най-обикновени противоречия. Обикновено помага Игнатия 9CH, която веднага нормализира състоянието.

 • Кратегус – тахикардия от най-малки усилия, нарушена ритмичност, потиснато настроение, учестен пулс, стягане на сърцето.
 • Лилиум тигринум – разстроен пулс, учестяващ се при движение, свиване на сърцето и обездвижване на дясна ръка. При учестен пулс поради нервни и сърдечни разстройства, както и депресия през менопаузата.
Тежест в гърдите и хомеопатия
 • Спигелия – при силно сърцебиене, осезаемо и за пациента. Видимо и в легнало положение, а в някои случаи сърдечните удари са видими в областта на гърдите. Болезнено чувство от свиване на сърцето, усилващо се при най-малко движение и безпричинна тревога;
 • Ликопус – силни, нередовни удари с чувство за тревога. Пулсът е силно учестен Пациентът е депресиран и се оплаква от свиване и тежест в сърдечна зона;
 • Табакум – изразено сърцебиене, усилващо се при лежане наляво и намалява при лежане надясно. Неравномерен пулс, студени крайници. При сърцебиене поради прекаляване с тютюн обаче не е този препарат, а Спигелия;
 • Кактус – болка в сърцето, която се отдава наляво, нерядко отичане на китката. Усещане за притискане, свиване или тежест в гърдите;
 • Найя – изразена тахикардия, задушаване, силна сърдечна болка, отдаваща се към тила, рамото и дясната ръка. Безпокойство, сякаш смъртта приближава. Пулсът е ритмичен, но с различни по сила удари;
 • Строфантус – слаб, но учестен пулс, нередовен. При нарушено кръвообращение, при което пулсът ту се ускорява, ту се забавя. Показан при интоксикация с алкохол и тютюн.
Мнение №1: Как ползвах Аконит, Нукс вомика и билки
Ружа Нинова от Плевен
Ружа Нинова от Плевен

Проблемите ми започнаха от пандемията. Предположението бе – отключени от стрес. Получавах кризи с ускорен пулс и непреодолимо притеснение. Усещах вените си препълнени, напрегнати. Появи ми се страх от смъртта. Въпреки мерките, тръгнах по лекари. Отхвърлихме възпаления, инфекции и сърдечни болести. Остана нервна почва и затова отидох при хомеопат. Той ми даде Аконит. От него страхът явно намаля. Изчезна едно плашещо усещане за студ и вледеняване от ужас. Но кризите продължиха и аз отидох при холистичен терапевт. Той ми препоръча някои неща, включително Нукс вомика. Била съм добросъвестна и надеждна, но податлива на гняв. Успокоих се, частично. Кризите се разредиха, но още ги имаше.

Истинската промяна настъпи, когато включих в билки. Случайно чух за Демир бозан, че се пие при нервни разстройства и психози. Имах си теория, че пулсът ми се вдига от нерви. Сама реших и поръчах билките. Смятах, че няма да навредят. Демир бозан помогна и то бързо. От седмици нямам кризи. Спокойна и уверена съм. Страхът отстъпва. Планирам да спра хомеопатията, но първо съм на преглед. Каквото и да кажат,  фактът е налице – билките регулираха пулса ми и ми помогнаха да овладея страховете.

Ружа Нинова от Плевен

Нормален и ускорен пулс

Няма да отречете, че е важно да знаем как правилно да измерваме пулс (нормален, ускорен). Измерването на сърдечен пулс може да стане с уред – пулсомер, или по класически начин, като се проследи пулсацията на сърцето по кръвоносен съд – чрез лекото му притискане и броене.

Квалификацията на измервания пулс (нормален, ускорен) се установява най-често чрез проследяването му по артериалните тласъци на кръвта. Това може да се усети чрез показалеца и средния пръст на измерващия, ако лесно притиснат сънната артерия в основата на шията или кръвоносен съд в основата на китката. Практикува се обикновено измерване на пулс (нормален, ускорен) при китката. Погрешно някои хора поставят на точката за измерване палеца си – в такива случаи към пулса на пациента се прибавят пулсации на измерващия и не се получават точни данни за това какъв пулс (нормален, ускорен) сме измерили (blitz.bg). При ръчното измерване на пулс (нормален, ускорен) трябва да се сравнят показателите и на двете ръце – понякога има разлики и медицинското лице трябва да отчете това като симптом. Ръката на пациента трябва да бъде вдигната до нивото на сърцето.

Още в текста: Измерване на сърдечен пулс – с уред пулсомер и без. Пулсова диагностика: Нормален пулс, норма (за жени, мъже, дете и бебе), стойности. Ускорен пулс, висок, учестен. Причини, аритмия, тахикардия. Лечение. Антиаритмични лекарства. Билки и домашни средства. Хомеопатия. Забавен пулс. Висок пулс и ниско кръвно. Ускорен пулс и високо кръвно. В покой. При възрастни. След хранене. В ушите, в главата. В корема

Очаква се по-точни данни за определен пулс (нормален, ускорен) да даде измерването чрез уред – пулсомер. Най-често това устройство е част от електрониката на различни уреди, които проследяват телесни параметри по време на физически натоварвания. Има и часовници с пулсомер, които отчитат промените при бягане и как се променя пулсът в процеса на движение (bb-team.org).

Нормален пулс, норма (за жени, мъже, дете и бебе)

Здравият възрастен човек има стойности на пулса от 60 до 80 удара в минута; тези удари са ритмични, равномерни, еднакви по сила (framar.bg). Споменатите стойности се считат нормални за мъже, а за жени обикновено са с 5-10 удара в минута повече.

Стойностите на нормалния пулс при бебета и деца са по-различни. Нормално е например едно бебе да има по 20 – 140 удара в минута. Децата до 6-годишна възраст са в норма с 90-110 удара, тези от 6 до 14 години с 80-90, а по-големите постепенно влизат в “таблицата” на възрастните (bremennost.bg).

Отклоненията от тези стойности могат да са причинени от външни фактори – физическо натоварване, стрес, но може и да са симптом на здравословен проблем.

мнения, отзиви, коментари, форум

Ниско кръвно налягане и ускорен пулс – опасно ли е?

Ускорен пулс, висок, учестен при възрастни

Ако пулсът излезе от цитираните граници – ако е неестествено учестен или не е ритмичен, най-често се касае за сериозно заболяване и медицинската намеса е необходима много бързо. Промяната в пулса може да свидетелства за хипертонична криза – ако стойностите на артериалното налягане са по-високи от 120/80, а на пулса надминават 100. Висок пулс може да причини и отклонение във функциите на щитовидната жлеза (framar.bg).

Пулс от рода на 150-200 говори за критично състояние на сърцето, особено ако ударите са с различна интензивност и между тях има паузи. В такива случаи вярното решение е настаняване в интензивно отделение и активно лечение с подходящи медикаменти.

Причини, аритмия, тахикардия

Самоусещането за висок, ускорен пулс се свързва със задушаване, световъртеж, отмаляване, бодежи в сърдечната област. Причините за това състояние могат да са многото кафета или тонизиращи напитки, дехидратацията, физическите натоварвания. Ако тези условия се неутрализират и нямате повече главоблъсканици за вашия пулс (нормален, ускорен) – просто избягвайте да си го причинявате (ezine.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

За жалост в много случаи подобен тревожен пулс (нормален, ускорен) е резултат от здравословни проблеми със сърцето, щитовидната жлеза, бъбреците. За ускорен пулс или тахикардия се говори и при хора с емоционална или психическа нестабилност – учестеният пулс тогава е резултат от стрес, притеснение, паника. Тахикардия може да има и при ниски стойности на кръвната захар (rozali.com).

Отклоненията от нормалния пулс носят общото название аритмии. Когато пулсът е висок, учестен над нормата, говорим за тахикардия; ако е прекалено нисък – става дума за брадикардия. Непостоянният пулс – ту забавен, ту прекалено учестен, също е отклонение от ритъмната норма; в такива случаи се коментира проблемът фибрилацио (pharmacy-bg.com). При всички случаи тези състояния не са безобидни и ако не са случайно причинени от външен фактор, налагат спешна медицинска намеса.

Лечение

Отклоненията при установени различни стойности на пулс (нормален, ускорен) налагат своевременно лечение, ако не става дума за описаните епизоди на случайни външни въздействия. Има методики за консервативна терапия с различни медикаменти, които се приемат дългосрочно и по лекарско предписание. Има също и лекарства за въздействие при остри състояния. В много случаи може да се разчита на продукти на билкова основа и на самите натурални билкови отвари и запарки.

Много важно условие обаче е начинът на живот, особено за лица в напреднала възраст. Важно е храненето, физическата активност, осигуряването на достатъчно почивка и здрав сън.

По отношение на храненето – ето кои са полезните храни при аритмия: круши, сливи, малини, домати и червени чушки, касис, кайсии, розмарин, краставици, дини и пъпеши, цвекло, ряпа, магданоз, грозде, царевица, ябълки, авокадо, картофи, зеле, цитруси, нар, ленено масло, пълнозърнест хляб, леща и боб, тиква, чесън, броколи, риба, птиче месо.

А ето и кои храни трябва да се избягват в името на нашия пулс (нормален, ускорен): мазно месо и сланина, сметана, яйца, силен чай, кафе, пикантни подправки и сол, сладкиши, продукти с консерванти и Е-та, колбаси, пушени меса.

Антиаритмични лекарства за ускорен пулс

Лекарствата с антиаритмично действие са доста голяма група и към нея спадат различни медикаменти, способни да въздействат на сърдечната дейност и да стабилизират проблемния пулс (нормален, ускорен). Такива са амиодароноподобни средства, АСЕ-инхибитори, бета-блокери, блокери на ангиотензин, калциеви антагонисти, лидокаиноподобни, мембраностабилизиращи, органични нитрати, хинидиноподобни средства (puls.bg).

Има добри медикаменти, които са със слаби странични ефекти и с възможности за продължителен прием – при системни отклонения в сърдечния ритъм това е необходимост, в повечето случаи за цял живот. Въпросът е да се намери адекватна лекарствена схема за конкретния случай, което си е работа на специалист. Самоволните експерименти в това поле не свършват добре, затова е по-добре изобщо да не си помисляме за тях.

Вижте още лекарства за ускорен пулс, имаме по-подробно разглеждане на т.нар бета-блокери:

Бета-блокери, спасителите от хипертония и болно сърце

Билки и домашни средства. Капки

Пулс (нормален, ускорен) може да се регулира и с помощта на билки. Известна е рецептата на Ванга за успокояване на учестен пулс със запарка от маточина. Тя се приготвя от две супени лъжици суха билка и две чаши вряла вода; билката се залива, съдът се похлупва и се оставя да изстине. След това се прецежда и се изпива за един ден на четири равни части.

Друго средство от народната медицина е пепелта от кората на липа. Суха кора от липа се изгаря на пепел; една чаена лъжичка от тази пепел се смесва с чаша вода, разбърква се хубаво и се изпива на бавни глътки. Такава пепелна вода се пие три пъти на ден в продължение на месец – месец и половина.

Петър Димков има цяла пространна технология за нормализиране на ускорения пулс, която включва няколко билкови продукта – приемат се последователно. В приготвянето им се използват билки и продукти като тинктури от глог, мента и валериан, камфор, исландски лишей, мъх от бук, мащерка, чубрица, бъзов цвят, карамфил, лимони и лимонови листа, лайка, индрише, кайсиеви ядки Подробности вижте ТУК:

Капки за ускорен пулс. Народна медицина и рецепти за сваляне на пулса

За нормализиране на пулса помагат и такива трикове като пиене на студена вода на малки глътки, притискане на очните ябълки и пр.

Други отклонения от нормалния пулс

Забавен пулс (нисък пулс)

Забавен е пулсът в рамките на 50-40 удара в минута. Такъв пулс се наблюдава при спортисти, чието сърце е тренирано да работи с по-малко енергия (zdravnitza.com). При неспортуващите състоянието, известно като брадикардия, говори за здравословен проблем. Забавен пулс с подобни стойности може да е и резултат от предозиране на медикаменти.

При забавен пулс сърцето не е в състояние да осигури кислорода, необходим за нормалното функциониране на организма. Човекът със забавен пулс усеща слабост и замайване, не може да се концентрира, губи ориентация, изпитва исхемични пристъпи на болка в гърдите. Такива симптоми се появяват при миокардит, ендокардит, прекаран инфаркт, коронарна болест на сърцето, както и при повишени стойности на калия в организма, отклонения във функциите на щитовидната жлеза. Приемът на някои медикаменти в по-висока доза причинява същия ефект, както и състояния от рода на инфекции и жълтеница (arcmedica.bg).

Висок пулс и ниско кръвно

Състоянията с висок пулс и ниско кръвно обикновено са свързани с преживяването на някакъв шок – сърдечен инцидент, травма, токсично въздействие. Същата картина се получава при масирана кръвозагуба или при т.н. вегетативно-съдова дистония (ezine.bg).

При висок пулс и ниско кръвно налягане усещанията са слабост, замайване, виене на свят. Такива състояния нерядко се случват при бременните под влиянието на хормона прогестерон. Други симптоми, описвани от хора в споменатото състояние, са главоболие и болка в сърдечната област, тревожност. Състоянията са преходни и може да са случайни. Ако обаче се повтарят на всяка цена трябва да се обсъдят с лекар. Понякога е достатъчна промяна в начина на живот – например повече сън, по-спокойно и позитивно отношение към житейските събития, за да се нормализират нещата.

Ускорен пулс и високо кръвно

Ускореният пулс или тахикардия може да е причинен от случайно външно въздействие, но може да е и резултат от болестен проблем. Възможно е при стрес учестеният пулс да е съчетан с повишено кръвно налягане. Това е преходно. Ако обаче един човек трайно има отклонения в кръвното налягане, т.е. развива хипертония и пристъпите й са свързани с учестяване на пулса, това са опасни състояния и е необходима лекарска намеса. В случаите, когато пулсът се учестява поради хипертония, нормализирането му става чрез контрол и терапия на кръвното налягане (trud.bg).

В покой
Хомеопатия 02 при ускорен пулс: Нукс вомика, Аконит
Пулс 200 означава 200 удара в минута. Това е страшно високо по принцип, но е нормално да кажем за 20-годишен след физическо натоварване.

Измерването на пулса обикновено се прави в състояние на покой; това означава, че лицето трябва да е прекратило движенията си поне за 10 минути. Тогава кръвообращението влиза в нормалните, обичайните си граници – стойностите не са свързани с активност на двигателната система. Стойностите на пулс в покой при здрави хора – възрастни или деца, би трябвало да са в посочените по-горе параметри (ezine.bg).

При възрастни

Особеност на пулса, свързана с възрастта, е неговото забавяне. При стареенето на организма се променя интензивността на сърдечните удари; кръвоносните съдове са засегнати от склеротични промени – започва втвърдяването им. По тази причина пулсът се усеща по-слабо и е забавен (blitz.bg).

След хранене

След хранене пулсът обикновено се учестява – това е рефлекторно, свързано е с навлезлите в организма хранителни компоненти. Тялото “включва” програма за асимилация на хранителните компоненти и това забързване е нормално. Друг е въпросът, когато храненето е прекалено обилно, когато се приеме голямо количество храна. Това затруднява сърцето, тъй като наличната кръв в организма се отправя към зоната на стомашно-чревния тракт (framar.bg).

В ушите, в главата

Ако сте преживели някаква тревога, стрес, усещането на пулс в ушите е признак на емоционалния, нервния ви дисбаланс. Ако обаче това усещане за пулс в ушите или черепа е постоянно или ви се случва често, състоянието изисква консултация с лекар. Такива усещания има при високо кръвно налягане, когато горната граница е над 150, а долната е ниска и между тях има голяма разлика.

Друга причина може да е възрастова склероза на кръвоносните съдове, които снабдяват мозъка с кислород. Отклоненията във функциите на щитовидната жлеза, възпаленията на средното ухо, болестта на Мениер – всичко това може да е причина за необичайно проявление на пулс в ушите или в главата (doctorbg.net).

В корема

Усещането на пулс в корема може да е краткотрайно и епизодично, но ако е постоянно – може да се дължи на аневризма на коремната аорта. Това е опасна промяна на стената на кръвоносния съд – тя е отслабена и е възможно в един момент да се разкъса. При описаните усещания трябва да се направи обстойно изследване и да се вземе решение за лечение и отстраняване на проблема (pharmacy-bg.com).

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Билки против високо кръвно visoko-kravno-01

Натурални методи за контрол на хипертонията – кои билки помагат?

Според статистика, споделена от СЗО (Световната здравна организация) хипертонията е сред най-разпространените заболявания в световен …

4 Мнения

 1. Харесва ми подробното обяснение на проблемите.

 2. Станислава

  Какво ще кажете за пулс 200, какво да взема за бързо сваляне?

 3. Жули Червенкова

  Аконит съм пила заради сърце и високо кръвно, но как тъй сами ще си избираме лекарството. Холеопатията не е беззъба, ха!

  • Ивелина Атанасова

   +1! Примерно Нукс вомика не е за пулс и сърце, има напълно други приложения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *