puls

Нормален и ускорен пулс. Измерване и лечение с лекарства и билки

Измерване на сърдечен пулс – с уред пулсомер и без. Пулсова диагностика: Нормален пулс, норма (за жени, мъже, дете и бебе), стойности. Ускорен пулс, висок, учестен. Причини, аритмия, тахикардия. Лечение. Антиаритмични лекарства. Билки и домашни средства. Хомеопатия. Забавен пулс. Висок пулс и ниско кръвно. Ускорен пулс и високо кръвно. В покой. При възрастни. След хранене. В ушите, в главата. В корема

Няма да отречете, че е важно да знаем как правилно да измерваме пулс (нормален, ускорен). Измерването на сърдечен пулс може да стане с уред – пулсомер, или по класически начин, като се проследи пулсацията на сърцето по кръвоносен съд – чрез лекото му притискане и броене.

пулс (нормален, ускорен)
Промененият сърдечен ритъм се отразява в нашия пулс (нормален, ускорен)

Квалификацията на измервания пулс (нормален, ускорен) се установява най-често чрез проследяването му по артериалните тласъци на кръвта. Това може да се усети чрез показалеца и средния пръст на измерващия, ако лесно притиснат сънната артерия в основата на шията или кръвоносен съд в основата на китката. Практикува се обикновено измерване на пулс (нормален, ускорен) при китката. Погрешно някои хора поставят на точката за измерване палеца си – в такива случаи към пулса на пациента се прибавят пулсации на измерващия и не се получават точни данни за това какъв пулс (нормален, ускорен) сме измерили (blitz.bg). При ръчното измерване на пулс (нормален, ускорен) трябва да се сравнят показателите и на двете ръце – понякога има разлики и медицинското лице трябва да отчете това като симптом. Ръката на пациента трябва да бъде вдигната до нивото на сърцето.

Очаква се по-точни данни за определен пулс (нормален, ускорен) да даде измерването чрез уред – пулсомер. Най-често това устройство е част от електрониката на различни уреди, които проследяват телесни параметри по време на физически натоварвания. Има и часовници с пулсомер, които отчитат промените при бягане и как се променя пулсът в процеса на движение (bb-team.org).

Пулсова диагностика: Нормален пулс, норма (за жени, мъже, дете и бебе), стойности.

Здравият възрастен човек има стойности на пулса от 60 до 80 удара в минута; тези удари са ритмични, равномерни, еднакви по сила (framar.bg). Споменатите стойности се считат нормални за мъже, а за жени обикновено са с 5-10 удара в минута повече.

Стойностите на нормалния пулс при бебета и деца са по-различни. Нормално е например едно бебе да има по 20 – 140 удара в минута. Децата до 6-годишна възраст са в норма с 90-110 удара, тези от 6 до 14 години с 80-90, а по-големите постепенно влизат в “таблицата” на възрастните (bremennost.bg).

Отклоненията от тези стойности могат да са причинени от външни фактори – физическо натоварване, стрес, но може и да са симптом на здравословен проблем.

Ускорен пулс, висок, учестен

пулс (нормален, ускорен)
Хипертонията често е причина за променен пулс (нормален, ускорен)

Ако пулсът излезе от цитираните граници – ако е неестествено учестен или не е ритмичен, най-често се касае за сериозно заболяване и медицинската намеса е необходима много бързо. Промяната в пулса може да свидетелства за хипертонична криза – ако стойностите на артериалното налягане са по-високи от 120/80, а на пулса надминават 100. Висок пулс може да причини и отклонение във функциите на щитовидната жлеза (framar.bg).

Пулс от рода на 150-200 говори за критично състояние на сърцето, особено ако ударите са с различна интензивност и между тях има паузи. В такива случаи вярното решение е настаняване в интензивно отделение и активно лечение с подходящи медикаменти.

Причини, аритмия, тахикардия

Самоусещането за висок, ускорен пулс се свързва със задушаване, световъртеж, отмаляване, бодежи в сърдечната област. Причините за това състояние могат да са многото кафета или тонизиращи напитки, дехидратацията, физическите натоварвания. Ако тези условия се неутрализират и нямате повече главоблъсканици за вашия пулс (нормален, ускорен) – просто избягвайте да си го причинявате (ezine.bg).

За жалост в много случаи подобен тревожен пулс (нормален, ускорен) е резултат от здравословни проблеми със сърцето, щитовидната жлеза, бъбреците. За ускорен пулс или тахикардия се говори и при хора с емоционална или психическа нестабилност – учестеният пулс тогава е резултат от стрес, притеснение, паника. Тахикардия може да има и при ниски стойности на кръвната захар (rozali.com).

“Фигурин

Отклоненията от нормалния пулс носят общото название аритмии. Когато пулсът е висок, учестен над нормата, говорим за тахикардия; ако е прекалено нисък – става дума за брадикардия. Непостоянният пулс – ту забавен, ту прекалено учестен, също е отклонение от ритъмната норма; в такива случаи се коментира проблемът фибрилацио (pharmacy-bg.com). При всички случаи тези състояния не са безобидни и ако не са случайно причинени от външен фактор, налагат спешна медицинска намеса.

Лечение

пулс (нормален, ускорен)
Постоянният контрол на пулса може да става с пулсомер

Отклоненията при установени различни стойности на пулс (нормален, ускорен) налагат своевременно лечение, ако не става дума за описаните епизоди на случайни външни въздействия. Има методики за консервативна терапия с различни медикаменти, които се приемат дългосрочно и по лекарско предписание. Има също и лекарства за въздействие при остри състояния. В много случаи може да се разчита на продукти на билкова основа и на самите натурални билкови отвари и запарки.

Много важно условие обаче е начинът на живот, особено за лица в напреднала възраст. Важно е храненето, физическата активност, осигуряването на достатъчно почивка и здрав сън.

По отношение на храненето – ето кои са полезните храни при аритмия: круши, сливи, малини, домати и червени чушки, касис, кайсии, розмарин, краставици, дини и пъпеши, цвекло, ряпа, магданоз, грозде, царевица, ябълки, авокадо, картофи, зеле, цитруси, нар, ленено масло, пълнозърнест хляб, леща и боб, тиква, чесън, броколи, риба, птиче месо.

А ето и кои храни трябва да се избягват в името на нашия пулс (нормален, ускорен): мазно месо и сланина, сметана, яйца, силен чай, кафе, пикантни подправки и сол, сладкиши, продукти с консерванти и Е-та, колбаси, пушени меса.

Антиаритмични лекарства

Лекарствата с антиаритмично действие са доста голяма група и към нея спадат различни медикаменти, способни да въздействат на сърдечната дейност и да стабилизират проблемния пулс (нормален, ускорен). Такива са амиодароноподобни средства, АСЕ-инхибитори, бета-блокери, блокери на ангиотензин, калциеви антагонисти, лидокаиноподобни, мембраностабилизиращи, органични нитрати, хинидиноподобни средства (puls.bg).

Има добри медикаменти, които са със слаби странични ефекти и с възможности за продължителен прием – при системни отклонения в сърдечния ритъм това е необходимост, в повечето случаи за цял живот. Въпросът е да се намери адекватна лекарствена схема за конкретния случай, което си е работа на специалист. Самоволните експерименти в това поле не свършват добре, затова е по-добре изобщо да не си помисляме за тях.

Билки и домашни средства

Пулс (нормален, ускорен) може да се регулира и с помощта на билки. Известна е рецептата на Ванга за успокояване на учестен пулс със запарка от маточина. Тя се приготвя от две супени лъжици суха билка и две чаши вряла вода; билката се залива, съдът се похлупва и се оставя да изстине. След това се прецежда и се изпива за един ден на четири равни части.

Дайте мнение и Вие тук!

Друго средство от народната медицина е пепелта от кората на липа. Суха кора от липа се изгаря на пепел; една чаена лъжичка от тази пепел се смесва с чаша вода, разбърква се хубаво и се изпива на бавни глътки. Такава пепелна вода се пие три пъти на ден в продължение на месец – месец и половина.

Петър Димков има цяла пространна технология за нормализиране на ускорения пулс, която включва няколко билкови продукта – приемат се последователно. В приготвянето им се използват билки и продукти като тинктури от глог, мента и валериан, камфор, исландски лишей, мъх от бук, мащерка, чубрица, бъзов цвят, карамфил, лимони и лимонови листа, лайка, индрише, кайсиеви ядки (подробности вижте ТУК ).

За нормализиране на пулса помагат и такива трикове като пиене на студена вода на малки глътки, притискане на очните ябълки и пр.

Хомеопатия

Ускореният пулс е един от симптомите, при които се препоръчва хомеопатичният продукт Аконитум напелус 15 СН. Приемат се по пет гранули около половин час след хранене. Точната методика на приема трябва да се консултира с лекар хомеопат; общата препоръка е приемът на гранули да е толкова често, колкото е необходимо (framar.bg).

Хомеопатичното въздействие при състояния с ускорен пулс винаги трябва да бъде съобразено с индивидуалната здравна характеристика на потребителя. Затова е нормално като подход приемът на такъв продукт да бъде определен от специалист; има и други варианти за хомеопатично лечение.

Забавен пулс

Забавен е пулсът в рамките на 50-40 удара в минута. Такъв пулс се наблюдава при спортисти, чието сърце е тренирано да работи с по-малко енергия (zdravnitza.com). При неспортуващите състоянието, известно като брадикардия, говори за здравословен проблем. Забавен пулс с подобни стойности може да е и резултат от предозиране на медикаменти.

При забавен пулс сърцето не е в състояние да осигури кислорода, необходим за нормалното функциониране на организма. Човекът със забавен пулс усеща слабост и замайване, не може да се концентрира, губи ориентация, изпитва исхемични пристъпи на болка в гърдите. Такива симптоми се появяват при миокардит, ендокардит, прекаран инфаркт, коронарна болест на сърцето, както и при повишени стойности на калия в организма, отклонения във функциите на щитовидната жлеза. Приемът на някои медикаменти в по-висока доза причинява същия ефект, както и състояния от рода на инфекции и жълтеница (arcmedica.bg).

Висок пулс и ниско кръвно

Състоянията с висок пулс и ниско кръвно обикновено са свързани с преживяването на някакъв шок – сърдечен инцидент, травма, токсично въздействие. Същата картина се получава при масирана кръвозагуба или при т.н. вегетативно-съдова дистония (ezine.bg).

мнения, отзиви, коментари, форум

При висок пулс и ниско кръвно налягане усещанията са слабост, замайване, виене на свят. Такива състояния нерядко се случват при бременните под влиянието на хормона прогестерон. Други симптоми, описвани от хора в споменатото състояние, са главоболие и болка в сърдечната област, тревожност. Състоянията са преходни и може да са случайни. Ако обаче се повтарят на всяка цена трябва да се обсъдят с лекар. Понякога е достатъчна промяна в начина на живот – например повече сън, по-спокойно и позитивно отношение към житейските събития, за да се нормализират нещата.

Ускорен пулс и високо кръвно

Ускореният пулс или тахикардия може да е причинен от случайно външно въздействие, но може да е и резултат от болестен проблем. Възможно е при стрес учестеният пулс да е съчетан с повишено кръвно налягане. Това е преходно. Ако обаче един човек трайно има отклонения в кръвното налягане, т.е. развива хипертония и пристъпите й са свързани с учестяване на пулса, това са опасни състояния и е необходима лекарска намеса. В случаите, когато пулсът се учестява поради хипертония, нормализирането му става чрез контрол и терапия на кръвното налягане (trud.bg).

В покой

Измерването на пулса обикновено се прави в състояние на покой; това означава, че лицето трябва да е прекратило движенията си поне за 10 минути. Тогава кръвообращението влиза в нормалните, обичайните си граници – стойностите не са свързани с активност на двигателната система. Стойностите на пулс в покой при здрави хора – възрастни или деца, би трябвало да са в посочените по-горе параметри (ezine.bg).

При възрастни

Особеност на пулса, свързана с възрастта, е неговото забавяне. При стареенето на организма се променя интензивността на сърдечните удари; кръвоносните съдове са засегнати от склеротични промени – започва втвърдяването им. По тази причина пулсът се усеща по-слабо и е забавен (blitz.bg).

След хранене

След хранене пулсът обикновено се учестява – това е рефлекторно, свързано е с навлезлите в организма хранителни компоненти. Тялото “включва” програма за асимилация на хранителните компоненти и това забързване е нормално. Друг е въпросът, когато храненето е прекалено обилно, когато се приеме голямо количество храна. Това затруднява сърцето, тъй като наличната кръв в организма се отправя към зоната на стомашно-чревния тракт (framar.bg).

В ушите, в главата

Ако сте преживели някаква тревога, стрес, усещането на пулс в ушите е признак на емоционалния, нервния ви дисбаланс. Ако обаче това усещане за пулс в ушите или черепа е постоянно или ви се случва често, състоянието изисква консултация с лекар. Такива усещания има при високо кръвно налягане, когато горната граница е над 150, а долната е ниска и между тях има голяма разлика.

Друга причина може да е възрастова склероза на кръвоносните съдове, които снабдяват мозъка с кислород. Отклоненията във функциите на щитовидната жлеза, възпаленията на средното ухо, болестта на Мениер – всичко това може да е причина за необичайно проявление на пулс в ушите или в главата (doctorbg.net).

В корема

Усещането на пулс в корема може да е краткотрайно и епизодично, но ако е постоянно – може да се дължи на аневризма на коремната аорта. Това е опасна промяна на стената на кръвоносния съд – тя е отслабена и е възможно в един момент да се разкъса. При описаните усещания трябва да се направи обстойно изследване и да се вземе решение за лечение и отстраняване на проблема (pharmacy-bg.com).

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Сънна артерия: къде се намира, защо се нарича така. Последици от заболяване или травми, засягащи сънна артерия. Лечение

Сънна артерия: Запушване, болки, смърт. Анатомия

Сънна артерия: къде се намира, защо се нарича така. Последици от заболяване или травми, засягащи …

Едно мнение

  1. Харесва ми подробното обяснение на проблемите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!    АБОНИРАЙ СЕ!