Бронхопневмония - симптоми, лечение, антибиотици
Какво е това бронхопневмония - симптоми, лечение, антибиотици

Бронхопневмония – какво е успешното лечение

Симптоми. Двустранна бронхопневмония. От залежаване. Вирусна. Алергична. При деца. Лечение по официалния начин. Антибиотици и други лекарства.

Още в текста: Зинат. Сумамед. Инжекции: Цефтриаксон. Хомеопатия. Имуностимулатори. Пробиотици. Народна медицина и билки. Лечение след пневмония, възстановяване. Последици и смърт. Заразна ли е? Без температура. Без кашлица. Ваксина. Бронховаксом

Кои отклонения от нормалното здраве могат да ни подскажат, че развиваме пневмония? Кои са нейните симптоми?

Пневмония е възпаление на белите дробове; съществуват доста разновидности на това заболяване. Класификациите са в зависимост от обхванатата част от дробовете – може да се касае само за локализирано огнище, а може да са обхванати един или и двата дяла изцяло. Пневмонията може да се квалифицира и според причинител – вируси, бактерии, гъбички. Има някои разлики в протичането на пневмониите в зависимост от причинителя.

Редовните симптоми са задух и кашлица, висока температура, отпадналост, главоболие, липса на апетит (pharmacy-bg.com). Неправилно лекуваната пневмония или предварително отслабена имунна система могат да дадат усложнения, които са тежки до живото застрашаващи. Възможно е да се развие дихателна или сърдечна недостатъчност; чести усложнения са сърдечните, бъбречните, възможно е да се провокира менингит, отит.

Двустранна бронхопневмония

Когато възпалителният процес – независимо от причинителя – обхване и двата дяла на белия дроб, говорим за двустранна бронхопневмония. При нея инфекцията засяга специфичната тъкан на дроба – паренхим, алвеолите, дихателните пътища. Дишането е силно затруднено и целият организъм страда от недостиг на кислород (zdravenchas.org). Нормалните функции на белия дроб не могат да се изпълняват заради течността, която започва да се събира в него (ексудат).

При двустранна бронхопневмония е по-висок рискът от усложнения; фактът, че са засегнати и двата дяла на този важен орган затруднява мобилизацията на собствените сили на организма. Затова в повечето случаи при такава диагноза се препоръчва хоспитализация и комплексно лечение, в което задължително е включен подходящ антибиотик.

От залежаване

бронхопневмония
При бронхопневмония могат да бъдат засегнати и двата дяла на белите дробове

Бронхопневмония от залежаване или т.н. застойна бронхопневмония е опасна и нерядко – смъртоносна. При нея проблемът идва от продължителното пребиваване в една и съща лежаща поза – заради тежко заболяване, например онкологично, инсулт, гръбначна операция. При хората в напреднала възраст подобно развитие също е възможно. В старческа възраст дори се развива застойна пневмония без залежаване, тъй като диафрагменото дишане отслабва и дробовете не функционират пълноценно.

Пневмонията от залежаване започва без проява на типичните симптоми, усеща се само слабост, няма кашлица и температура. Впоследствие започва изпотяване и лека кашлица, едва в напреднала фаза се появяват хрипове и храчки. Заболяването се развива вяло и може да продължи 5-6 месеца. Характерно за пневмония от залежаване е събирането на течност в долните зони на дробовете – налага се да бъде изтегляна чрез пункции. Лечението е комплексно и под лекарски контрол; сред медикаментите могат да се включат и диуретици, лекарства за подкрепа на сърдечната дейност и други (blitz.bg).

Вирусна

бронхопневмония
Видове бронхопневмония

Този вид пневмония обикновено се развива през зимните месеци и е усложнение от вирусна инфекция на горните дихателни пътища (pharmacy-bg.com).

Заразяването с този вид пневмония става по въздушно-капков път. Патогените попадат в белите дробове, но не е задължително да се развие пневмония. Обикновено това се случва при отслабена имунна система заради друго предхождащо заболяване. Рискови групи са хората, наскоро прекарали друга вирусна инфекция, хората с хронични белодробни или сърдечни заболявания, алкохолици, наркомани, жертви на сърдечен удар или инсулт.

“Фигурин

Вирусната пневмония е коварна: известно време се развива като настинка, без висок температурен пик. Впоследствие се появяват и други симптоми като кашлица и висока температура, втрисане и слабост, недостиг на въздух. При пациенти от рискови групи напредналият стадий, в който често започва лечението, не дава шанс за оздравяване.

Алергична

бронхопневмония
последиците от една бронхопневмония могат да са много сериозни

Този вид бронхопневмония се развива на основата на свръхчувствителност към органични дразнители – растителни и животински протеини, спори на плесени, микроорганизми от храни и др. Ако един човек е алергичен към един или повече от споменатите компоненти, при вдишване на такъв компонент се предизвиква ответна реакция и бързо развиващо се възпаление (znam.bg). В първия си стадий алергичната пневмония прилича на вирусна инфекция, а впоследствие придобива характеристики на астма.

Понякога излекуването на такъв тип пневмония става от само себе си, спонтанно. В тъканта на белия дроб обаче всеки подобен пристъп причинява образуването на фиброзна тъкан.

При деца

Боледуването от бронхопневмония се счита за едно от най-тежките при децата. То е коварно заради първоначалните признаци на безобидна настинка; както е известно – при децата всяка болест протича много бързо и лечението понякога закъснява.

Силната кашлица, температура, отпадналост, нежелание за игра и пр. са симптоми на сериозен здравословен проблем при децата. Най-често при тях се проявява бактериалната бронхопневмония – причинителите са стафилококи, стрептококи, пневмококи. Сериозното заболяване личи също по кашлицата с храчки, втрисане, главоболие, ускорен пулс, забързано дишане (moetodete.bg). Бързите мерки предотвратяват усложненията, които могат да подкопаят здравето на един подрастващ организъм за цял живот.

Лечение по официалния начин

Лечението на една пневмония налага спазването на мерки за общото състояние – почивка, овлажняване на въздуха, грижи за подобряване на дишането и вкарването на достатъчно кислород в организма (zdrave-bg.eu). Необходимо е да се поемат много течности.

Практика е при поставянето на диагнозата да започне прилагането на антибиотици от широкоспектърен тип, за да се ограничи инфекцията. Междувременно се вземат проби за изследване и се установява причинителят на състоянието. Подбира се точният антибиотик, към който патогените са чувствителни, и се пристъпва към замяна на първоначалния. Възможно е да се действа по схема с два или три антибиотика.

Антибиотици и други лекарства

Лечението на бронхопневмония е комплексно и съществено място в него заемат антибиотиците. Изборът на подходящия антибиотик прави специалистът, който провежда лечението, след като е направено микробиологично изследване и е разпознат причинителят на болестта.

При избор на антибиотик се вземат предвид и други условия като възраст и общо здравословно състояние на пациента, проявена непоносимост към някои антибиотици, дали наскоро вече е лекуван с даден лекарствен продукт и пр.

Освен антибиотиците при лечение на бронхопневмония се прилагат и други медикаменти – химиотерапевтици, противогъбични, спазмолитици, температуропонижаващи, обезболяващи, за отхрачване. Няма универсална терапия, комбинирането за всеки пацие

Зинат

Зинат е антибиотик от групата на цефалоспорините. Предлага се под формата на таблетки от 125, 250 и от 500 мг, сашета за разтвор и на суспензия (framar.bg). Приемът му унищожава бактериите, причиняващи инфекции. Използва се при възпаления на синусите, гърлото, средното ухо, пикочните пътища, кожата и меките тъкани. Възможно е да се прилага при лаймска болест.

Зинат е един от медикаментите, успешно повлияващи случаите на бронхопневмония с бактериален причинител. Не бива обаче да се прилага при бебета до тримесечна възраст. За останалите потребители лекуващият избира най-подходящата форма, доза и продължителност на терапията. При бронхопневмония се избира вариант 250 до 500 мг, два пъти дневно за възрастни, а при деца – дозата зависи от килограмите, възрастта и състоянието на болното от бронхопневмония дете.

Сумамед

Сумамед е макролиден антибиотик с активен компонент азитромицин. Прилага се под формата на таблетки/капсули или сироп (framar.bg). Препоръчван е при инфекции на дихателните пътища, включително бронхопневмония, възпаления на кожата и меките тъкани и полово предавани болести.

Стандартното лечение при бронхопневмония е глобална доза от 1500 мг, разпределени в три дни; дозата се разделя по равно, приемът в рамките на деня е еднократен – т.е. веднъж на ден се приемат две капсули по 250 мг. Този антибиотик трябва да се избягва при пациенти с чернодробни проблеми. След тридневната терапия със сумамед лечението продължава по преценка на лекуващия.

Дайте мнение и Вие тук!

Инжекции: Цефтриаксон

Цефтриаксон е антибиотик цефалоспорин, който се прилага интравенозно (framar.bg). Обичайно се използва при тежки състояния – менингит, септицемия, инфекции на кости и стави, тежки коремни инфекции – включително перитонит, инфекции на меки тъкани, генитални, при усложнени постоперативни състояния или профилактично – за предотвратяването им. Инфекциите на дихателните пътища също могат да бъдат третирани с този антибиотик, особено бронхопневмонии.

Режимът на приложение на този медикамент се регулира от доста сложни правила, съобразени с възрастта и общото здравословно състояние. При определени условия се използва дори за новородени и недоносени деца, но преценката за това е професионална. Впрочем лечението с този медикамент, включително на бронхопневмония, може да се извършва само от медицински лица.

мнения, отзиви, коментари, форум

Хомеопатия

Доста различни мнения има по този ракурс на темата; хомеопатичният подход очевидно е достатъчно популярен, в същото време хората – особено родители на болни малки деца – си дават сметка, че при проявена бронхопневмония е мъчна работа тепърва да търсиш добър хомеопат и да започваш лечение по този начин. Самите лекари хомеопати смятат, че има критични ситуации, при които антибиотикът трябва да блокира бактериалната инфекция. Ролята на хомеопатията в случаите с бронхопневмония е да укрепи имунната система за по-лесно укрепване и оздравяване.

Имуностимулатори

Съществуват немалко природни продукти, чийто прием е в състояние бързо да стабилизира имунната система – ако е отслабена при боледуването от бронхопневмония (revita.bg). Такива имуностимулатори от природата са продуктите на черния бъз, ехинацея, прополис, витамин С и цинк.

Препоръчва се прием на имуностимулатори преди рискови отрязъци от време, когато се разпространяват вълните на грипа. Профилактичните програми могат да са с продължителност 2-3 месеца.

Пробиотици

Пробиотиците са част от успешната терапия при бронхопневмония. Ролята им е да поддържат полезните чревни бактерии, чиято сигурност се застрашава при приема на антибиотици. Приемът на пробиотици и витамин В съдейства за цялостно мобилизиране на вътрешните съпротивителни сили за възстановяване във фазата на оздравяване от бронхопневмония (puls,bg).

Народна медицина и билки

Народната медицина съдейства успешно при лечението на бронхопневмония. Най-малкото, което може да препоръча тя, е болният да пие достатъчно течности; да приема билкови чайове, улесняващи дишането и отхрачването. Включването на чесън в менюто е добра профилактика против инфекциите, които зачестяват през зимния сезон.

Практиката на лечение на бронхопневмония препоръчва прясно изцеден сок от моркови с по няколко капки зехтин – така пълноценно се усвояват витамините, а компонентите на моркова ускоряват оздравителните процеси в лигавиците на дихателните органи (puls.bg).

Има много рецепти за запарки и отвари, които при бронхопневмония подпомагат оздравяването и изчистването на кашлица и температура, мобилизират имунната система. Полезните билки са бял бор, липа, черен бъз, иглика, ленено семе, анасон, градински чай, исландски лишей, живовлек, ехинацея, мащерка, босилек и т.н. Добре помага при бронхопневмония и гамата пчелни продукти – мед, пчелно млечице, прополис.

Лечение след пневмония, възстановяване

Предварително е ясно, че храненето има голямо значение за възстановяването след бронхопневмония. Трябва да се приема “силна” храна, с добър баланс на основните компоненти. Препоръчват се леки меса – птиче, телешко и заешко, месни бульони, пресни плодове и зеленчуци, сокове – прясно изцедени. Добър ефект имат млечните продукти – не солено сирене, кисело мляко с умерена масленост. Добре е в менюто да се включат моркови, чушки, яблки, касис или продукти от тях, ако не е сезонът. Важни са пълнозърнестите храни, мед, яйца – особено жълтък. Препоръчват се отвари и чайове – шипков, лайка, мащерка, липа. Пие се алкална минерална вода, като се прави редуване с чешмяна.

При възстановяването след бронхопневмония е важно да се осигури достатъчно почивка: 8 – 8 и половина часа нощен сън и следобедна “дрямка”. Стаята на оздравяващия човек трябва да е винаги чиста и да се проветрява често; въздухът да се овлажнява, ако е отоплителен сезон.

След като започне да закрепва физически, преболедувалият трябва да започне да поема натоварвания – първоначално с кратки разходки, постепенно маршрутът да се удалжава. Да се избягват разходките във ветровито, дъждовно време (lekuva.net).

Последици и смърт

Може ли да се умре от бронхопневмония? Ако е проведено навременно и адекватно лечение, самото заболяване не е смъртоносно. М случаите на смърт след бронхопневмония обикновено става дума за пациенти в напреднала възраст или малки деца, чиято имунна система е била уязвима предварително. Също – и ако случаите са били занемарени и не са взети мерки навреме.

Ако тези условия не са изпълнени, инфекцията може да порази фатално важни вътрешни органи – сърце, бъбреци, черен дроб, и развитието на тези усложнения да доведе до летален изход. Особено опасни са вирусните пневмонии, които често засягат сърцето – последица от тях е миокардитът, а възпалителните процеси в сърдечния мускул са рискови и често стават причина за смърт (bnews.bg). Особено опасна е т.н. хеморагична бронхопневмония, която е считана за най-тежкото усложнение след вирусно заболяване – при нея следва кръвоизлив от белия дроб и жестока смърт. При този вариант не помагат нито антивирусните медикаменти, нито антибиотиците.

Заразна ли е?

Бронхопневмонията сама по себе си не би следвало да е заразна, тъй като в повечето случаи е вътрешно усложнение,у последваща инфекция след простуда или грип. Въпреки това изолирането на причинители – патогенни бактерии, вируси или гъбички, означава потенциална опасност при близък контакт и възможно развитие на заболяването в случаите с отслабена имунна система

Без температура

При нетипични случаи на бронхопневмония е възможно процесите да се развиват бавно и първоначално да липсва симптомът висока температура. Болният се чувства отпаднал, има мускулни болки, главоболие и кашлица. Ако той вече е боледувал от белодробно възпаление или принадлежи към рискова група, тези симптоми – независимо от липсата на висока температура – трябва да го отведат при лекаря за по-обстоен преглед и изследвания (medical.bg).

Без кашлица

Има и такива развития на бронхопневмония, при които кашлицата не е показателна или изобщо липсва. Така е когато инфекциозните огнища в белите дробове са разположени в по-горната им зона и не засягат основните трасета на вдишвания въздух. Независимо от липсата на кашлица обаче дробовете не функционират пълноценно – налице е осещане за непълно вдишване, болният се измъчва от задух и развива цианоза. Промененият цвят на кожата, която потъмнява, а устните посиняват, е заради недостатъчното постъпление на кислород в организма – от него тъканите силно страдат (medical.bg).

Ваксина

Много хора знаят и коментират необходимостта от противогрипна ваксина, но недостатъчно се говори за ваксините срещу пневмонии. Добре е да се интересуват повече за тях хората, в чиито семейства или сред чиито пациенти има бебета и малки деца, както и хора над 65-годишна възраст с хронични заболявания.

 • У нас са актуални някои ваксини против бронхопневмония. На първо място е 23-валентната полизахаридна пневмококова ваксина за възрастни (pik.bg). Има и нови ваксини, които работят срещу около 13 патогени-причинители на тежките белодробни инфекции.

Специалистите съветват междувременно да се погрижим за прием на т.н. имуномодулатори, с чиято помощ се стабилизират собствените съпротивителни сили на организма срещу болестта.

Бронховаксом

Бронховаксом е композиция от бактериални лизати, които се приемат под формата на капсули и имат задачата да стимулират имунната система. Продуктът е разработен във варианти за деца и за възрастни и се препоръчва от лекар при случаи на повтарящи се инфекции на дихателната система. Може да се приема в рамките на профилактична програма или като част от комплексна терапия при актуално заболяване (framar.bg).

Профилактичната програма е тримесечна: приема се по една капсула дневно в десет последователни дни от всеки месец. Терапията при актуално заболяване е една капсула дневно през целия остър стадий, но не по-малко от десет дни. Може да се взема паралелно с антибиотик.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Начини за моментално спиране и трайно лечение на упорита кашлица с храчки.

10+ начина за отхрачване на бели храчки в гърлото и др. Спиране на кашлица с храчки

При кашлицата дихателните пътища се очистват от натрупан бронхиален секрет и чужди частици

3 Мнения

 1. Алиьоша ганчев

  Здравеите ас се казвам алиоша и сам на 26 години и се чуствам супер зле разболях се за първи път от бронхо пневмониа и закъснях 20 дена с нея ноя изкарвам на крака и много силно и бързо кашлях и отидох до болницата направиха ми иследваниа ими казаха бронхо пневмониа и ме попита тя беше медицинска сестра и ме попита от кога си така и ас и казах от 20 дни и тя изрече боже мои немога да повярвам че сте на крака и разговаряте с мен спокоино без да сте на легло и ми каза момче ти трябва да си на легло и на инджекции трябва дате приемем в болницата вътре и ас отказах исках да се лекувам с лекарства и тя каза добре ще ти дам лекарства но при едно ословие ако се подобриш за една седмица от лекарсвата няма дате приема ватре но ако несе подобриш щете вкарам на сила и ас се съгласих с нея изпих лекарствата за една седмица и се почуствах много добре и тя ми каза чист си и ас отговорих добре ама тя ми каза ама няма да спираме с лекарствата и сега щети изпиша едни други обаче те не ми подеисваха добре и ги спрях и не отидох дая овидомя за това след една две седмици спах на оворен прозорец понеже го забравих и заспах на сутрента се сабудих чуствах се добре направих едно кафе и на парвата глъдка кафе и от парвата опънка от цигарата ме заболя отново бронхо пневмониата това е белиа дроп и ас отидох до аптеката и поисках хапчета за бронхо пневмониа и те ме попитаха имаш ли ги предписано от личен доктор и ас не но моляви даите ми лекарства за бронхо пневмониа и те изкараха едни розави хапчета каквито ми даде медицинската сестра самоче бяха пет хапчета в таблетката а онея бяха 7 в таблетката и ас ги взех не пих никакви антибиотаци втори път а парвиа път пиех с тея розавите но втори път не направих така а пих само розавите и бяха пет в таблетката и слет две три седмици ми се случи нещо истрапнаха ми краката като иглички от доло и това взе да ври като вода подобно и се изкачи из цялото тяло до главата до ошите всичко и пулса ми беше прекалено слап на раката на огънката много силно ме заболя от този ден до днескашен ден става две три години се чуствам опаднал не пълноцено дишане смисал сякаш касо и бързо дишане сякаш изкуствено сенче не дишам силно главоболие прекалено ниско кръвно болки в посредата на гърдите понякога ме боли белия дроп сарцето испадам в паника покачване на адреналина и се задушавам а слет толкова дълго време дето се мина от тази случка и сега понякога докато спя всякаш се паралезирам и като се опитам да наложа сили дасе помрадна а то е без резолтат да помръдна щото не оспявам да помръдна нищо и слет това това нещо се одвоява силата му да парализиране или истрапване незнам и както съм сас затворени очи очите ми се бращат горе и ме стяга в гърлото сякаш ме доши някои чат издавам звук като поискам да извикам за помощ нямам глас нямам сили да викам нито да помръдна и си оставам като безобиден страхувам се да не омра и немога да спа а когато си легна ми става лошо и трудно заспивам но като заспа друдно се събуждам ходех по получавам сърце биене барзо по някога бавно работи и имам забавено дишане по някога и то пак късо не е пълноцено отидох пак на доктор взеха ми кравни изледваниа от вените и от артериата казха че сам добре чесам чист а никак несъм добре прекараха ме през скенер и пак нищо ми няма пак ми казаха че съм чист после ми направиха кардиографиа и ми казаха че сам добре със сърцето и тумографиа сащиа резултат снимки на гърдите пак сащиа резултат неразбирам изобщо и ме страх щото изобщо не съм добре много съм зле дори може да се каже че съм на ръба от смърта казахами докторите че бронхо пневмониата няма нищо общо с нея че може даса остатък на микроби от нея незнам моля помогнете ми моляви даите ми един савет какво да сторя или направя или каде да отида за това състояние моляви щеви бъда много благодарен за помощта господа
  Щото ас си мисля че несам се лекувал както трябва от бронхо пневмониата и че е било погрешно или е било недостатъчно лекуване с лекарства и затова сам в такава състояние понеже ас така си мисля моляви нуждая се спешно от помощ
  Пишете ми на gmail за мнение или помощ или какво да направя и каде да отида моляви gmaila ми е [email protected]

 2. Варви в болнича ТОКУДА на ет-д-р Стоева. Тя излекува синът ми. eт 7

  • Лекар.БГ

   Благодарим ви, Милена! Препратихме вашия коментар до Альоша, който той остави под статията за лечението на бронхопневмония! Пишете ни пак!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.