Токсоплазмоза кои симптоми и лекарства
Токсоплазмоза кои симптоми и лекарства. Какво лечение?

Опасната токсоплазмоза: Симптоми, лечение и лекарства

Токсоплазмоза – с какво е опасна, симптоми. Лечение: Лекарства: Бисептол и др. Билки: Шведска горчивка. Хвощ. Масло от риган. Гръмотрън. Кокосово масло.

Още в текста: Чесън. Ябълков оцет.

Куркума. Азиатска ряпа дайкон. Хомеопатия. Симптоми при хора, котки и кучета. Токсоплазмоза и бременност. Изследване и цена. Стойности и антитела. Токсоплазмоза IgG. Как се предава (заразяване). Последствия. Аборти. Реактивен артрит. Косопад

Токсоплазмоза – с какво е опасна? Това е остро развиващо се заболяване, причинено от едноклетъчния паразит Toxoplasma gondii. Човекът е един от междинните му гостоприемници, а крайният са екземпляри от семейство котки (puls.bg).

Заразата се предава чрез храната при неспазени хигиенни правила, или по линията на мръсните ръце. Една бременна жена може да предаде заразата на плода в утробата си.

Опасностите при заразяване с токсоплазмоза са сериозни – особено за бременни, тъй като състоянието може да усложни бременността и да провокира спонтанен аборт, мъртво раждане, вродена токсоплазмоза. Ако организмът на заразения е със здрава имунна система, компонентите (цисти) на паразита се капсулират в различни части на тялото – бял дроб, мозък, сърце, мускули.

При отслабване на имунната система латентните “яйца” на паразита се активират и нанасят сериозни поражения на окупираните органи. Касае се са менингит, енцефалит, миокардит, пневмония, хориоретинит или засягане на окото. Дори да не се стигне до такива сериозни поражения, най-малкото заразеният ще преживее нещо като грип. Лимфните възли се увеличават, усеща се отпадналост.

Лечение: Лекарства: Бисептол и др.

токсоплазмоза
На практика от токсоплазмоза може да бъде поразен всеки орган

Има ли ефективно лечение за токсоплазмоза? Има – макар и тук да работи правилото, че най-добро лечение е профилактиката. Добре е например в градината да се работи с ръкавици, а ако в семейството има бременна жена – не тя да се грижи за хигиената на домашния любимец.
Обикновено лечението на диагностицирана токсоплазмоза се основава на приема на пириметамин с фолиева киселина. Паралелно с това се препоръчва сулфонамид или антибиотик (puls.bg). При бременност се прилагат също cпиpaмицин и лeвкoвopин.

Един от вариантите за лечение на токсоплазмоза е с прилагането на бисептол. Обикновено се препоръчва прием на таблетки – два пъти дневно по една на 12 часа, в продължение на десет дни. Пълната лечебна програма се състои от три десетдневни модула с по един месец пауза, като по време на паузите се приема фолиева киселина (tiensmed.ru).

Билки: Шведска горчивка

Малката шведска горчивка е един от вариантите за билкова терапия при токсоплазмоза. Както е известно, композицията се прави от няколко лековити растения в точни пропорции: това са алое, мира, шафран, камфор, майчин лист, корени от ангелика и куркума, от ревен, манна, териак венециан, стъблена решетка. Билковият продукт може да се купи готов или да се приготви вкъщи от заготовка – всички компоненти в сух пакет, който се накисва по определена рецепта. От получения извлек се пие три пъти дневно след хранене по една супена лъжица (zdravnitza.com).

Хвощ

токсоплазмоза, лечение, симптоми и лекарства
Заразата от токсоплазмоза е особено опасна за бременните

За лечение на токсоплазмоза се използва лятното – зелено – стъбло на полския хвощ, което се отрязва на 20 см от върха и се изсушава на сянка. Една чаена лъжичка суха маса от полски хвощ се залива с чаша вряла вода и се оставя за половин час да къкри на водна баня. След това се охлажда до 10 градуса и се прецежда. Готовата отвара се разделя на три равни части за деня и всяка от тях се изпива един час след хране. Хвощът има отровни разновидности, затова е много важно това лечение да е под контрола на опитен фитотерапевт (medn.ru).

Масло от риган

“Демир

Маслото от риган има слава на продукт, който чисти организма от паразити. То е много силно и за да не се получат нежелани ефекти, трябва правилно да се приготви за вътрешен прием. Не повече от 2-32 капки масло се разбиват хубаво в чаша вода и се изпиват на бавни глътки. Може да се добави и лимонов сок. Това се прави три пъти на ден (zdravivsekiden.com).

Гръмотрън

токсоплазмоза, симптоми, паразити
Паразитът разболява от токсоплазмоза без да разберем

Тази билка върши добра работа при застойни състояния и възпалителни процеси в организма. Подходяща е за укрепване на съпротивителните сили при прясна зараза от токсоплазмоза (zdravivsekiden.com). Приема се под формата на запарка: супена лъжица наситнен корен от билката се залива с половин литър вряла вода, похлупва се и се оставя така за 15 минути. Прецежда се и се изпива за един ден на 3-4 приема.

Кокосово масло

Наситените мазнини от студено пресованото кокосово масло създават неприемливи условия за причинителите на токсоплазмоза. Неблагоприятната среда в организъм, който приема и преработва кокосово масло, блокира развитието на паразитите и колонизацията им се осуетява (zdravnitza.com).

Чесън

Той е истински природен антибиотик, редовната му консумация гарантира добро здраве. Похапвате ли чесън, токсоплазмите снами ще потърсят начин да напуснат тялото ви (zdravivsekiden.com).
Ябълков оцет

Заразата от токсоплазмоза може да причини неприятни състояния дори когато паразитът е в латентно състояние. Един от болестните ефекти са болките в мускулите. За да се неутрализират такива състояния, специалистите препоръчват топла вана или джакузи. Ако си вземате вана у дома, добре е да помогнете на мускулите си с малко ябълков оцет. Чаша ябълков оцет в топлата вана ще помогне за отпускането им и за намаляването на болката (lekuva.net).

Куркума

Тази уникална подправка е препоръчвана като добавка при приготвянето на печени меса, особено любимото барбекю. Известно е, че полусуровото месо крие опасност от тежки зарази, като заразата с токсоплазмоза е една от тях. Специалистите по хранене препоръчват при приготвянето на такива храни да се използват добавки от рода на куркума и джинджифил, които гарантират по-голяма сигурност, ограничават риска от проникването на патогенни микроорганизми в стомашно-чревния тракт, а и подобряват вкусовите качества на блюдата.

Азиатска ряпа дайкон

Азиатската ряпа дайкон е едно от оръжията на народната медицина срещу токсоплазмоза – заедно, впрочем, с чесън и риган. Препоръчва се редовно присъствие на този екзотичен кореноплод в менюто като профилактика – дайкон има противовирусно, противовъзпалително, антибиотично и диуретично действие (ru.wikihow.com). Специалистите признават, че дайкон може да се подложи на термична обработка – запарване или печене, но е по-добре да се консумира в сурово състояние.

Хомеопатия

токсоплазмоза, още симптоми
Добрата хигиена намалява риска от токсоплазмоза

Хомеопатичното лечение според множество източници помага при хронични състояния след заразяване с токсоплазмоза. Хомеопатичните средства се подбират индивидуално; самолечението е изключено, идеята е да се подкрепи имунната система. Основен терапевтичен подход си остават посочените по-горе медикаменти.

Дайте мнение и Вие тук!

Симптоми при хора, котки и кучета

За много специалисти токсоплазмоза – това е зараза, която много хора прекарват, без да разберат. При здрава имунна система те могат да носят в себе си заразата, капсулирана и в латентно състояние, в различни органи. При заразяване все пак се проявяват симптоми, които могат да се свържат с настинка или грип – субфебрилни състояния, отпадналост, зачервени и сълзящи очи, увеличени лимфни възли.

Заразените животни изпадат в летаргия, губят апетит, трескави са. Обикновено – както и при хората – симптомите се проявяват при отслабена имунна система (centralvetclinik.com). При кучетата заразата може да провокира симптоми, сходни с тези при гана или бяс.

Токсоплазмоза и бременност

Едно от обичайните изследвания при бременност е за токсоплазмоза, тъй като паразитът създава риск за нормалното протичане на бременността и раждането на здраво дете.

Ако бременната жена е била заразена преди зачеването, тя има изградени антитела и те пазят нероденото бебе. Ако обаче заразяването става по време на бременността, има риск токсоплазмите да преминат в плода и да причинят вродена токсоплазмоза. Ако заразяването стане в етапа на ранната бременност са възможни тежки поражения и отклонения в развитието на плода, спонтанен аборт, мъртво раждане (genicalab.com). Ако заразяването стане в последните месеци може да се роди привидно здраво бебе, но впоследствие да се проявят психични отклонения, детето да има зрителни проблеми и да прави гърчове.

Изследване и цена

Токсоплазмоза се установява чрез специализиран кръвен тест, който установява наличие или отсъствие на определени антитела; по вида им се съди дали пациентът е прекарал токсоплазмоза в миналото, или заразата е прясна. Титрите са IgM – за нова инфекция, и IgG – за стара; високите стойности доказват наличието на антитела. Резултатите се приготвят за 1-3 дни (framar.bg). Изследванията за всеки титър са по около 12-13 лв.

Стойности и антитела

Кръвният тест за токсоплазмоза представлява проследяване на два имуноглобулина – IgG и IgM. Това са антителата към паразита, причиняващ токсоплазмоза (blitz.bg). Първият показател свидетелства за стара инфекция, а вторият – за нова, прясна. В някои случаи се налага да се изследват още антитела. Колкото по-високи са титрите, толкова повече са антителата в кръвта. Нормалните стойности на IgM – за нова инфекция, при здрави бебета и малки деца са почти нулеви, а при възрастни трябва да са по-ниски от 1:64 (framar.bg). Нормалните стойности на IgG не трябва да са по-високи от 1:1024.

Какви отклонения са възможни? При заразяване с токсоплазмоза антителата се образуват след две седмици и стойностите им са най-високи до втория месец след това. Високите стойности над споменатите по-горе означават съответно нова инфекция или прекарана в миналото инфекция.

Токсоплазмоза IgG

Показателят IgG при високи стойности доказва прекарана в миналото токсоплазмоза. Заразените някога с токсоплазмоза не могат да се заразят отново.

мнения, отзиви, коментари, форум

Как се предава (заразяване)

Заразяването с токсоплазмоза става по невидим път и тъкмо това е коварното. Паразитът може да се предаде директно от животно на човек – бездомна или домашна котка, която е яла сурово месо или е била носител на цисти преди контактите с човека. Друг път на заразяване е когато човекът консумира полусурово месо от заразено животно – то е било междинен приемник на паразита (zachatie.org). Разпространява се и по фекално-орален път – когато хигиенните навици на човека са небрежни, при почистване на котешка тоалетна и пипане на храна или дори само на устата и очите с мръсни ръце; от котешки изпражнения на улицата, които съдържат цисти на паразита и които попадат в човешкия храносмлателен тракт при случайно докосване или дори при вдишване във ветровито време. Заразата се предава и от бременна жена на плода й.

Последствия

При отслабена имунна система заразяването с токсоплазмоза може да има много тежки последици – развива се некротизиращ енцефалин, ендокардит, пневмонии. Не са изключени и летални изходи (policlinica.ru). Възможни са също болести на зрителните органи, храносмилателната и нервната система.

Човекът със здрава имунна система изработва за около две седмици антитела, които блокират паразита и изграждат имунитет. Заразяването се изживява почти като вирусна инфекция. Възможно е обаче останалите в латентно състояние в тялото му токсоплазми при имунен срив да се активират.

Най-сложно е при заразяване с токсоплазмоза на бременна жена: ако бременността е в първите три месеца, вариантите са спонтанен аборт или тежко увреждане на плода. Ако заразяването стане по-близо до раждането, може да се роди видимо здраво бебе, което обаче е възможно в процеса на развитието си да прояви различни отклонения, провокирани от паразита.

Аборти

Думата на специалистите е, че ролята на паразитните зарази – включително токсоплазмоза – е преекспонирана при анализа на причините за ранни спонтанни аборти (biberinbg.com). Опасност от спонтанен аборт във връзка с инфекция от токсоплазмоза съществува наистина, но само ако става дума за заразяване по време на ранната бременност и ако инфекцията протича бурно.

Реактивен артрит

Реактивният артрит е хронично заболяване, което засяга ставите, зрителните органи, пикочно-половата и храносмилателната система (puls.bg). Често проявата на заболяването е провокирана от токсоплазми, а възникващият възпалителен процес е автоимунната реакция на организма.

При заразяване с токсоплазмоза паразитът “пътува” в организма в търсене на подходящо място за колонизация. Ставите с наличието на своеобразна камера с околоставна течност е подходящо за целта и атаките на собствената имунна система към тези точки са обясними. Според здравната статистика ставната инфекция обикновено е вторична, развива се след инфекцията на пикочно-половата или храносмилателната система; средно три седмици по-късно.

Косопад

За някои специалисти връзката между заразяването с токсоплазмоза и косопад не е директна (blitz.bg). Истината все пак е, че както всяка паразитоза, и тази причинява отклонения в нормалното хункциониране на организма, в обменните процеси, в изграждането на клетките и тъканите. В този смисъл може да се очаква, че ако една зараза с токсоплазми причинява общо отслабване на имунната защита и небалансирана работа на органи и системи, косопадът може да се приеме за един от резултатите на въпросната токсоплазмоза.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Боракс. Цена, мнения, таблетки

Опасен ли е Боракс? Лечение с боракс за пиене. Борна киселина за гъбички и др.

Кое е доброто лечение с боракс? Как се ползва боракс за пиене? Опасен ли е? …

4 Мнения

 1. Искам да попитам може при токсоплазмоза да изпитваш постоянен страх и обърканост безсъние и безапетитие

  • Не може сътоянието ти е по-скоро от магия или уроки-върви на литургия-в православна църква или помоли свещеник да ти чете молитва за здраве-обясни му проблема или за магия молитва но тя е по-дълга и несе плаща за това,номоже да оставиш петдесет стотинки или лев или колкото искаш ей така. Може да се изповядаш на свещеника но в православна църква и щ ти олекне и ще се очистиш и ще се махнат злите сили от теб. Стахът често е причинен от зли духове насочени от магия към човека.

   • Kakvi sa tezi magii??? Statiata e nauchna ne religiozna!!!
    Prochetete I se ogramotete malko, ima isledvania v produljenie na godini ot cial sviat durjavi I e ustanoveno I dokazano nalichie na antitela za tozi parazit pri vsichki kotito imat shizofrenia, bipoliarno razstroistvo, i ot sorta emocionalni I psihichni razstroistva. Vsichki izsledvani sa imali priak kontakt s domahni kotki, ne kucheta!!! Tozi parazit kara gostopriemnika si da ima neadekvatno povedenie. Pri zarazeni mishki I drugi drebni jivotni te se vcepeniavat ot strah, ne biagat, ot kotkata za da moje da gi iziade, i taka parazitut da premine v kotkata, krainiat gotopriemnik i da si snese jaicata!!! Sled koeto toi napuska kotkata chrez fekalite za da otide v drugo jivotno, v koeto se razviva kto zrial. Tozi parazit moje da jivee v vsichki bozainici i ptici!!!
    Izuchete Organizmite’ malko biologia’ himia, naukite…zacepete vzamovruzkata I kak raboti prirodata’ puk posle si viarvaite tam v razni religii I procheee…

   • Иванова tralala ти е отговорила много точно!!!Макар че ти си май тралала

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.