Копривната треска (уртикария) е алергична реакция

Уртикарията, или така наречената копривна треска, е алергично заболяване. То се познава по неприятните розовочервени обриви (уртики).

Понеже освен кожата се засягат и лигавиците, и вътрешните органи, и нервната система, уртикарията се смята не за отделен симптом, а за болест.

ВАЖНО! Вижте ТУК: Нашата още по-полезна статия за уртикарията!

Копривната треска предпочита повече дамите, но не пропуска и мъжете. Общо взето уртикарията може да се каже, че е твърде разпространено явление. Различаваме кратковременна „остра форма“, която минава за между един и четири дни. И „хронична форма“, която по правило е по-тежка. Нейната трайност започва от 2-3 месеца и стига чак до половин година.

Ако копривната треска при пациента продължи повече от половин година, последствията за болния могат да бъдат наистина ужасни. Принципно тя се води безобидно заболяване, което свършва добре, но в случай че се проточи толкова дълго време, имате всички основания да се притеснявате.

Фигурин чай за отслабване

Болестта никак не е за подценяване

Ако уртикарията, която иначе е заболяване с благоприятен изход, трае повече от това време, за болния може да има изключително опасни последици, затова не бива да се подценява.

Както всяка болест, така и това „еманципирано“ заболяване има своите симптоми:

 1. температурата се вдига, но не много, и остава в рамките на приемливите граници;
 2. появява се треска, треперене, на пациента му е студено и го побиват тръпки;
 3. заедно с това се наблюдава тежка отпадналост, болният няма сили да извършва ежедневните си дейности;
 4. заедно с това преживява неприятно безсъние, отпаднал е, но не може да заспи;
 5. от своя страна безсънието и отпадналостта причиняват естествено чувство на безпокойство – то се допълва и от неприятните петна по кожата, които се появяват след всичко това;
 6. повръщане и диария затварят кръга на симптомите на копривната треска.

Въпросната „уртика“ или обривът, наречен уртикария, е белезникавочервена. Тя прилича на тежко „ужилване“ от коприва, откъдето идва и името на копривната треска. Също така някои го оприличават на следите, които дървеницата оставя върху човешката кожа след ухапване. При нашия градски свят обаче е по-вероятно човек първо да види как изглежда обривът на копривната треска, отколкото да се запознае с неприятностите, причинявани от дървениците.

Големината на обрива е различна: от половин до пет и повече сантиметра. Той излиза на различни места по тялото – краката, ръцете, лицето, и се придружава от сърбеж, който е особено силен вечерно време. Подуват се и се зачервяват лигавите ципи, особено на устата, гърлото и гръкляна.

Причините за уртикарията са много и от различно естество.

Те могат да се сведат до два вида: от външен и от вътрешен произход.

Слънчева уртикария – възниква поради облъчване на кожата с ултравиолетова или видима слънчева светлина. Тя се характеризира със зачервяване и сърбящи уртики в участъците на изложената на облъчване кожа.

Топлинна уртикария провокира се от прекалено висока температура – над 50 градуса.

Съществува и студовата уртикария, която се появява под влияние на ниски температури или значителни температурни колебания.

Много растителни видове могат да предизвикат обрив: водорасли, портокали, мушмули, орехи, жиловлек и др. Ухапване от насекоми, като от тях най-голямо значение имат осите, пчелите, стършелите, паяците, комарите, бълхите, дървениците също може да развият тази болест.

До уртикария водят всички химически вещества и продукти, които имат пряк контакт с кожата: перилни препарата, бои за коса и други.

Сред вътрешните причини, които носят това страдание, на първо място е приемането на храна, която не се понася от даден организъм:

 • морски дарове и подобни като – миди, скариди, раци, жаби, риба;
 • горски растения и зле консервирани зеленчуци като – гъби, малини, кисели краставици, къпини, ягоди;
 • шоколад, ако развиете съответната алергична реакция към него;
 • яйца, месо, развалени суджуци, пастърма и други продукти, които променят силно химичния си състав при отлежаване;
 • сладолед, ако развиете алергия към него, впрочем нещо все по-често срещащо се напоследък;
 • сирене и особено по-екзотичните мухлясали сирена, меките сирена и онези сирена, които са оставени да ферментират дълго.

Освен чрез естествените си съставки храните действат и чрез примесите, които съдържат:

 1. бои,
 2. консерванти,
 3. подобрители,
 4. емулгатори,
 5. подправки.

Тоест в това число влизат всички колбаси, които се намират по магазините, и част от онези, които бихме си произвели сами.

Друг вътрешен фактор с голямо значение за развитието на уртикария е употребата на медикаменти:

 • антибиотици,
 • производни на аспирина,
 • серуми,
 • ваксини,
 • кръвозаместители.

Значение за обриването на кожата имат и силните душевни вълнения, страхът, уплахата, като в този случай говорим за нервна уртикария.

Разбира се, появата на уртикария се обуславя и от общата реактивност на организма, от някои негови генетични и придобити особености.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *