Кои прахчета за настинка са добри?
Как да пресека настинка в домашни условия с хапчета, сироп, чай и разтривки.

Бързо лечение на настинка с прахчета, сироп, лекарства и разтривки

Кои прахчета за настинка са добри? Какво лечение се предвижда за дете? Как да я пресека в домашни условия с хапчета, сироп, чай и разтривки. Лекарства и хомеопатия

Респираторните инфекции се пораждат от болестотворни микроорганизми, които омаломощават имунната защита. Грип, парагрип, ОРВИ, рино- и аденовируси са агресивни към тялото агенти, но те са неустойчиви в околната среда и бързо загиват от антисептици. Тяхното влияние е краткотрайно. Лечението представлява прием на противовирусни препарати, подсилване на имунитета и потискане на симптомите.

При простуда (настинка) също са намесени микроорганизми, но те не са успели да завземат сериозни позиции. Поради преохлаждане защитата на тялото е свалена и не успява да елиминира ефектите от съществуващите патогени.

В повечето случаи няма болестно разрастване на вируси, затова и противовирусни препарати не са нужни. Допустими са в първите дни за ускорен ефект. Иначе стандартното лечение на простуда е симптоматично – помощ за по-бързото преминаване на хремата, умората и другите прояви.

Как да различим настинка от грип
симптомнастинкагрип
висока Т°Срядкочесто
кашлицарядкочесто (суха)
задухнене
киханечестоне
болки в ставитечесточесто
хремачестопонякога
болно гърлочестопонякога
главоболиерядкочесто
уморапонякогачесто
диариянепонякога

Прахчета за настинка

Прахчетата са стандартно средство при възникване на респираторни симптоми. Вземаме ги без консултация, без рецепта, дори без да сме наясно със заболяването. Те са адекватни при простуда, ОРВИ, ОРЗ и грип. В тях има съставки, които противодействат на типичните прояви – температура, втрисане, разбитост в тялото, главоболие, хрема, запушване на носа, кихане.

prostuda-nastinka-021
Описваме лекарствата, които преборват тези признаци на вирусно и простудно поражение

Всички прахчета представляват прахообразни или гранулирани препарати, отделно опаковани в еднократна доза (саше), продават се отделно и можем да купим, колкото са необходими. Те се разтварят в топла вода и се получава приятна на вкус напитка, която щади стомашната лигавица – много повече от таблетираните лекарства. Разтвореното прахче се изпива веднага, след като изчезне утайката в чашата.

Повечето прахчета против простуда съдържат парацетамол и витамин С в типичната лечебна доза.

Фервекс

Френските прахчета са предназначени за отстраняване на симптомите на простуда и ОРЗ. Те са комбинирани препарати, които свалят Т°С и обезболяват, намаляват отичане и зачервяване. Назначават се при запушен нос, главоболие, сълзене. По-внимателно се приемат при недостиг на бъбреците. Спокойно лечението с Фервекс протича 3 дни.

Фервекс се намира в 4-5 варианта. Единият е с надпис „настинка и грип“ и съдържа парацетамол срещу болките и вдигната температура и хлорфенамин срещу хрема, сълзи и кихавици. Той намалява подпухването на носната лигавица и околните кухини.

Вариантът за възрастни има противоалергична съставка фенирамин, която прави тези прахчета по-добрият избор при алергичен ринит, ринофарингит и всякакви подобни на грип състояния. Вариантът за деца е подобен като състав, но съобразен по доза и без захар.

“Фигурин

По-рано се продаваха таблетирани Рино и Септо варианти за нос и гърло, но към момента те са оттеглени от пазара.

Колдрексprostuda-nastinka-031

Под името Максгрип тези испански прахчета облекчават симптомите на простуда, ОРЗ и грип. Те са на основата на парацетамол, вит. С и фенилефрин. С този си състав обхващат цялата гама от простудни симптоми. Въздействат комплексно върху Т°С, възпаление, имунитет. Свиват съдовете, регенерират тъканите. Назначават се за симптоматична терапия, когато болният се оплаква от болки, втрисане и хрема. Курсът продължава не под 5 дни.

Колдрекс се предлага в два вкуса – горски плод и лимон, има и детски вариант от 6-год. възраст нагоре.

Тайлол хот

Прахчетата са български. Те съчетават болкоуспокояващо с антипиретик и антихистамин. Предпочитат се при сериозен оток по дихателния път, зачервяване и дразнене в очите. Специално срещу отока работят две от съставките. Тези прахчета са добри при изразена хрема или запушване на носа, кихане и сълзене. Производителят посочва срок за самолечение от 3 дни.

Парацетамакс

Грип и гранули с ягодов вкус са двете разновидности на лекарството в прахообразна форма. Освен това то се произвежда на сироп и на таблетки.

Парацетамакс Грип съчетава парацетамол с фенилефрин, което го прави идентично като въздействие на Кафетин Колдмакс.

Парацетамол Кофеин

Тук комбинацията е от парацетамол и кофеин, второто прави препарата подчертано обезболяващ. Въздейства на ниво ЦНС, свива съдовете. Предпочита се при болки в главата, мускулите, ставите.

Още прахчета с комбиниран състав при простудни и грипоподобни състояния са: Грипекс, Грипофен, Викс Антригрип, Алка Зелцер, ТераФлу, Флудрекс хербал, Флурапид и др.

Сироп за настинка

Препаратите срещу настинка и грип за деца се правят в течна форма – така лесно се приемат от малчуганите и са приятни на вкус.

При подчертан проблем с кашлица, запушване на носа и болезненост в гърлото се предпочитат Улитус и Silvertuss на AboPharma, Фитолор на Fortex – прополисов и билков, Джуниър-Ангин, Билколинче, Pediakid и и др.

При повишена температура се дават Парацетамакс Кидс, Blokmax Kids, Нурофен (има детски сироп и такъв за юноши), Ibuprom Optima.

С по-общо въздействие са Sambucol Immuno Kids и Солволан.

Други лекарства

При простуди и грипни състояния първо средство е нестероидното противовъзпалително. Хубаво е да се знае, че познатите ни аспирин, ибупрофен, индометацин са от първо поколение. Те веднага обезболяват и свалят Т°С, но доста често дават нежелани явления, особено ако се предозират. Нимезулид и мелоксикам са от второ поколение, с по-малко негативи, но не са така типични за простуда. Може да се предпочетат при подчертани болки.prostuda-nastinka-071

Вирусните инфекции не изискват постоянен прием на лекарства за сваляне на Т°С. Ако се постигне ефектът, приемът се прекратява.

Хапчета Нурофен или Ибупрофен

Ибупрофен е стандартно противовъзпалително при грипоподобни състояния. Спокойно се дава от 6-мес. възраст. При деца се дава до 6 таблетки, през 4 часа, максимум 3 дни. Добре се приема и не дразни особено с негативни ефекти. Смята се за безопасно

Нурофен е лекарство, в което ибупрофен е допълнен с псевдоефедрин, който спира хремата и облекчава дишането. Затова Нурофен Стопколд и Ибупром Синус са предпочитани при състояния с течащ нос.

Други наименования с ибупрофен са Ибупром Макс, Ибуфен, Бруфен Ретард. В Лекадол ибупрофенът е подкрепен от парацетамол.

Парацетамол и Парацетамакс

Ефералган, Парацета, Парацетамакс са търговски наименования на препарати с парацетамол. Тази акт. съставка силно повлиява Т°С и по-малко обезболява. Подходяща е за над 6-год. възраст, като дозата за деца е 4 Х ½-1 бр., за възрасти 4 Х 1-2 бр. през 4 часа.

Тъй като парацетамол не дава изразен обезболяващ ефект, в някои лекарства той се комбинира с обезболяващи като кофеин и кодеин (Солпадеин, Ацефеин), с трамадол (Паратрамол).

Парацетамол спокойно се взема с ибупрофен и нимезулид – това е нужно, когато максималната за деня доза е взема, а все още температурата е висока и има нужда от още лекарство. Нимезулид е по-ефективен при възпаление и доста добре обезболява.

Биозин Мама

А това е един по-различен от разглежданите дотук препарати. Действа като пробиотик, но има антивирусно въздействие. Базира се на коластрата, която е основен имунен агент при новородените. Добър вариант е при леки състояния при бременни и мъници.

Вижте и ТОВА: Мнения за Биозин Мама и странични ефекти. Изопринозин или Биозин? Как действа и колко време се пие?

Тамифлу

Суспензия и капсули с озелтамивир представлява целенасочено срещу грипа лекарство. То атакува грипния вирус и ограничава движението му, както и  причинената от него симптоматика.

Tamiflu еднакво безопасно се ползва и при новородени. Подхожда при грипоподобни вируси, както и за предпазване при подозрение за контакт с грипно-болен. Производителят го насочва за профилактика при сезонни епидемии. Още ТУК: Мнения за Тамифлу, как се пие и кога? Заместители и странични ефекти.

Аналгин хинин

Аналгин Хин съдържа метамизол натрий – нестероидно противовъзпалително от първо поколение. Той, както и чистият аналгин се предпочитат за понижаване на температура. Смята се за по-ефикасен от парацетамол, макар е по-известен като обезболяващо.

Аналгин Хин е различно от Аналгин Хинин, където е добавен и хинин. Тази комбинация към момента не се предлага на пазара.

Аспирин

Стандартно средство против Т°С, особено когато е разтворим и съчетан с витамин С (Аспирин С, Упсарин, Алка Зелцер, Байер аспирин и др.). Но спрямо него има някои безпокойства – първо, не става за деца, категорично. И второ, дразни стомаха. Той е доста токсичен и спрямо органите-филтри.

Антибиотик

При простуди и грипоподобни състояния, дори при ковид инфектиране антибиотици не се изписват. Антибиотични препарати се включват в терапевтичната схема при подозрение за вторично бактериално разрастване на фона на първичното заболяване.

prostuda-nastinka-01
Простуда, ОРВИ, грип и подобни състояния се лекуват с противовирусни препарати, а не с антибиотици

Видът антибиотик зависи от бактериалната инфекция. По-често се предпочита амоксицилин (Амоксиклав, Аугментин), левофлоксацин (Левокса), Ципрофлоксацин, норфлоксацин (Нолицин, Норфлохексал).

Флуорхинолоните от ново поколение се назначават само при устойчивост на бактериалния агент към традиционните антибиотици с широк спектър.

Изопринозин

Той е сред препаратите, които засилват имунния отговор по време на вирусно инфектиране. Спада към противовирусните средства, на които се базира лечението на ковид. Но при простуда и ОРВИ те рядко се използват. Подходящо е да се приемат при първи признаци на грип и ОРЗ за по-бързо и успешно оздравяване. Действието на лекарства като Изопринозин и Авирон Рапид е избирателно – те не представляват опасност за здравите клетки, а атакуват болните. Но коварните вируси развиват устойчивост към подобни препарати.

Погледнете и ТОВА: Изопринозин при настинка. На сироп и таблетки. Схема на прием. Как се пие и колко време? За деца.

Дайте мнение и Вие тук!
Калциев глюконат

Калцият е катализатор на целителните процеси в тялото. Минералът активизира ензими, които привличат клетки от имунната система към мястото на поражение. Подпомага унищожаването на вируси и патогенни бактерии, причиняващи възпалителна реакция. Отделно калцият притежава интоксикационно, противовъзпалително и противоалергично действие.

Недостигът на калция е доказан фактор за развитие на тежки усложнения от COVID-19.

Ролята на калция обяснява нуждата от попълване на запасите в момент на заболяване. Форма на калция с особено висока способност да бъде усвоявана се продава на сироп, по-често адресиран към децата. Добавката подкрепя имунитета.

Примерен продукт: Калциев глюконат 15% на Мирта Медикус – 109 мл, 6 лв.

Още по темата ТУК: Калциев глюконат за гърло. Прием на ампули през устата. При ларингит и кашлица. Как се дава на бебе? Мнения.

Хомеопатия при хрема или настинка

За състояния на простуда и грип са разработени готови хомеопатични препарати.

Инфлуцид

Инфлуцид е хомеопатична комбинация, чието действие е пряко следствие от препаратите в неговия състав. Назначава се при вирусни респираторни патологии, вкл. ковид инфекция. Особено ефикасен е при повишена Т°С.

Инфлуцид съдържа 6 проверени компонента. Те са се доказали при остри състояния на втрисане, характеризиращи се с остро начало и бързо нарастване на симптоматиката. Бори се с всички компоненти на настинката, има ефект върху суха кашлица, отпадналост, болки в тялото, зачервяване на  гърлото, пресипнал глас. Цялостно подкрепя имунитета.

prostuda-nastinka-041
Хомеопатията добре се съчетава със соли на Шуслер

Още готови комбинации:

  • Осцилококцинум – анасбарбарисан за лечение и профилактиране на лека и средна степен на грип и ОРВИ. Препаратът има висока имуномоделираща стойност;
  • Коризалия – шесткомпонентен състав за лечение на ринит поради настинка;
  • Парагрип – петкомпонентен състав, насочен към симптомите на грип и грипоподобни патологии. Особено ефикасен срещу втрисане, болезненост в мускулатурата и главата, повишена Т°С;
  • Цинабсин – хомеопатичен състав за терапия на синузит.

С висока ефективност са и някои моно хомеопатични препарати:

  • Пулсатила – приема се при запушен нос, загуба на вкус и мирис, хрема;
  • Аптечен аконит – срещу повишена Т°С, но без наличието на изпотяване. Ако пациентът се поти – Беладона;
  • Цепа – при обилна течаща хрема като от рязане на лук, болка от светлина, кихане, болезнена кашлица и бронхит;
  • Арсеникум албум – при хрема, разранени ноздри, парене в гърдите, жажда, общо влошаване през нощта, облекчение от топло, слабост и немощ, страх за здравето;
  • Хина – при обилно изнурително потене, кихане с кашлица или без, пулсиращо главоболие, обострени сетива, непонасяне на шум, обезводняване;
  • Арника – знаменито хомеопатично лекарство при мускулни болки, каквито има и при простудата и ОРВИ;
  • Еупаториум перфолиатум – водещ препарат при силни болки в костите, като счупени, висока Т°С сутрин, втрисане, гадене, пулсиращо главоболие, болки в очите, хрема с болка в костите на лицето;
  • Рус токсикодендрон – разбитост, скованост, червен край на езика, сухо кашляне, втрисане като от студена вода, болки в гърлото, хрипове;
  • Гелсемиум семпервиренс е подходящ при слабост и силно отпадане на пациента;
  • Дулкамара се взема при диария в следствие на антибиотично лечение.
Как да си върнем обонянието при настинка?

Когато имунитетът започне да се справя с вируса, отокът спада и клетките се възстановяват. Молекулите на ароматите отново получават възможност да проникват до рецепторите. Обонянието се връща за около 1-2 седмици след овладяване на острото състояние. При повреда на неврони регенерацията може да отнеме до 5-6 седмици и повече.

Възстановяването на сетивата се подкрепя от хомеопатичната Пулсатила, ефективна е ароматерапията.

Как да пресека настинка при дете?

Противовирусните препарати помагат за бързото извеждане на вируса от тялото и стартират оздравяването. За децата подхождат горещи инхалации, гаргара за гърлото и обилно приемане на течности под формата на топъл чай, несладък компот. Може да потрябват антихистаминни препарати при развиване на болести като ларингит. При усложнения в белите дробове и бронхите се изписват антибиотици.

При малките пациенти особено тревожен момент е свалянето на температуратата. Ефикасни са разтривките в съчетание с традиционното медикаментозно лечение. Обтриването с оцет или лимонов сок облекчава и сваля високата Т°С. Ледените компреси и завиването в мокри студени чаршафи се практикува за бързо сваляне на особено високи и опасни стойности.

Противотемпературните лекарства не трябва да се предозират, дори и стойностите все още да остават високи. Практикува се комбиниране на лекарства от различен клас. Например парацетамол и ибупрофен са допустими до 4 дози за 24 ч. Парацетамолът е по-безопасен, ибупрофенът – по-ефективен. За бебета се предпочитат сиропи и ректални супозитории, за деца – сиропи и разтвори.

Лечение в домашни условия

Лекарствата за простуда непременно се комбинират с народни средства, подходящо хранене и повече течности.

prostuda-nastinka-051
Какво да правим при заболяване на дете

Храненето трябва да е балансирано, да не тежи на стомаха. Подходящо е да се засили консумацията на антибиотични храни като лук и чесън + витаминосъдържащи растителни продукти. Болните се подобряват от супи и каши, варени картофи и чай – от лайка, джинджифил, шипка. При силна кашлица помага мед с топло мляко. Ако няма температура, се добавят инхалации с евкалипт и мента. Режимът на легло е без компромис.

Основни правила срещу вирусно заразяване:

  • Непродължително пребиваване на места с масово струпване на хора и в обществения транспорт;
  • Избягване на контакт с имащи признаците на заболяване;
  • В сезона на вирусните заболяване се препоръчва промиване на носа с водни разтвори с морска сол след всяко посещение на обществени места;
  • Редовно проветряване на помещенията, овлажняване на въздуха, мокро почистване на праха;
  • Прием на противовирусни препарати, когато някой от домакинството заболее – с цел предотвратяване на инфектиране. Добри противовирусни средства за възрастни са Римантадин, Авирон рапид + добавки за повишаване на имунитета като Гриполеп, Байкавир, Тибанол, Биозин, Вирус гард и др.
Разтриване на дете със загряващ гел

Има готови продукти за разтривки при простудни състояния, съпроводени с чувство за разбитост и за отпускане на мускулатурата.

Примерни продукти: Загряващ гел с шест растителни екстракта за отпускане (250 мл – 7.59 лв). Гелът на Krauterhof е пряко насочен към сковаване на мускулите при простуда (250 мл – 9.90 лв). Хустагил не само загрява, но и облекчава дихателната функция и отпушва носа (30 мл – 6.00 лв).

Мазане с мас

Домашна алтернатива на аптечните препарати за сгряване е свинската мас. Тя е известен бабин лек за простинали деца. Маста се втрива в гърба и в краката (отгоре вълнени чорапи) или се налага на компрес. Бързо загрява и способства оздравяването. Със засилен ефект е комбинацията от мас с пюриран чесън – маже се на гърба и на гърдите при кашляне и тежест.

Чай от джинджифил

Коренът е показан при простудни заболявания, проблеми с дихателната с-ма, хрема, повишена Т°С, сгъстяване на кръвта. Той е добър антисептик – убива бактериите, помага за извеждане на секрети и пот, предпазва от възпаления, бори се с болки и спазми.

За лечение се предпочита пресен корен. Парче от 1 см се почиства, настъргва и запарва в чайник за 20 мин. Отлично върви с лимон.

Греяно вино или ракия

Възрастните бързо ще се сгреят с алкохолна напитка, подправена с мед, карамфил, черен пипер, лимон, канела, ябълка. Виното се слага в тенджера и само се кипва с подправките. Ракията се добавя към карамелизирана захар. За нея вървят плодове като дюля и круша, цитрусови кори и карамфил.

Други домашни средства
Мазане с йод

Йодът е мощен антисептик, подобрява кръвообращението и имунната защита при вирусна и бактериално нападение. Най-безопасен е приемът през кожата, затова с йодна тинктура се рисува решетка за равномерно разпределине и абсорбиране.

Мед и лимон
prostuda-nastinka-061
Техника за разтривки и загряване при простуди

Това е класическа комбинация при простуди и ОРЗ. Подхожда при обща слабост, повишена Т°С, кашлица, хрема, хронично безсилие.

Витамин Ц

Аскорбиновата к-на е популярно средство против простуда с над 120-годишна история на използване. Стандартната дозировка е 1000 мг на ден за профилактика и поддържане на добро самочувствие.

За по-пълно усвояване на витамина днес се произвеждат ретард форми с удължено освобождаване. Те са особено ефикасни при вирусни заболявания. Например Cetebe на Стада се препоръчва за повишаване на имунитета. Капсулите дават по 500 мг с постепенно освобождаване (30 капсули за 8.46 лв).

Парна баня

Напарването и сауната са отлични при простуда, но само в началните етапи и при леки състояния. То по-скоро предотвратява разболяване, но е рисково, когато вече е развита инфекция.

Напарването не е подходящо при повишена над 37°C температура, в остър стадий, при главоболие и обща слабост. Топлината задълбочава инфекцията, провокира усложнения и усилва симптомите.

Инхалации

Напарването е полезно в случай на кашлица и хрема, прави се под формата на инхалации. Горещите влажни пари помагат да се отпуши дихателния път и да се свали отока от лигавиците.

Отлични билкови масла за инхалация при простуда и вирусни поражения са:

  • За кашлица – чаено дърво, сандалово, кипарис, розмарин, мента, бергамот, лавандула, ела, салвия;
  • За хрема – босилек, копър, хвойна, мирта, портокал, чаено, мента, кипарис, евкалипт, роза, лимон, бор, лавандула.

Инхалациите също имат своите ограничения – например не се прилагат при телесна Т°С над 37.5°С.

Шуслерови соли

Соли с номера 3, 6 и 7 се комбинират за подсилване на имунитета. Номера 3, 4 и 6 се комбинират при силно изразена хрема (или Цинабсин). Номера 3, 5 и 8 са подходящи при остри състояния и повишаване на Т°С (или Инфлуцид). Номера 3, 8 и 11 са добри при вирусни атаки. Самостоятелно приета, сол №3 сваля телесната Т°С, дава се при високи стойности над 38.5°С, №5 е за стойности над 39.9°С, №8 е при риск от гърч.

Още информация за лечението на настинка и източници на английски: Лекарства, сиропи и прахчета против настинка; * Домашни средства против настинка; * Инхалации и чайове за настинка.

Симптоми на настинка накратко

Симптоматиката на простудните заболявания включва висока Т°С, кашляне, болезнено гърло, запушен и хремав нос, главоболие, втрисане и слабост, загуба на апетита и обща разбитост.

Вижте точните и изчерпателни признаци за настинка в по-подробния ни материал по темата ТУК: Симптоми на настинка или ковид? Или грип? Или хрема? Загуба на обоняние, болки в очите, гърдите, гърба. Температура и другите.

И едно видео по темата за настинките:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

синупрет

Синупрет – опитайте го при хрема и синузит!

Синупрет – всички растителни съставки на медикамента; как действа. Лечение със синупрет, дози и ефекти. …

3 Мнения

  1. Светла Якимова

    Ужасна практика е да се бута веднага антибиотик при най-малко разболяване. Предпочитам да започна с имунен стимулатор, препоръчвам Гриповит Макс, което е напълно растително, мултивитамини и Билкова кръв.

  2. Georgi Kolarov

    Упсарин Це, Нурофен плюс виетнамско чудо за отпушване на носа и съм като нов за 3-4 дни. Това при простуда, а ако е вирус – Хюмексгрип, Ибупром, Тантум Флу. Горе-долу сe пресичат нещата за 2-3 дни.

  3. Соня Александрова

    Благодаря за сравнението между настинка и грип, аз лично никога не съм сигурна какво е и как да действам. Откакто се появи ковидът, започвам веднага Авирон рапид, цинк и витамин Д, за сигурност. Като се окаже простуда, нищо не губя, но два пъти беше ковид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *