Д-р Маргарита ЕТЪРСКА, к.м.н., гастроентеролог

Стомашната язва или Профилактика на язвената болест

Язвената болест (язва) е често срещано заболяване, предизвикано от комплекс фактори, водещи до повишена киселинност на стомашния сок или до намалена резистентност на лигавицата му.

Протича с болки в горната част на корема, киселини, гадене, повръщане и често с усложнения – кръвоизливи, стеноза на пилора, перфорации, налагащи оперативно лечение.

Заболяването протича хронично-с периоди на затихване (ремисия) и периоди на обостряния, настъпващи най-често сезонно – пролет и есен.

Комплексното лечение на активната язва води до успешно отстраняване на оплакванията и стихване на болестния процес, но остава готовност за ново активиране в следващия сезон – пролет или есен.

За да предотвратим рецидивите, както и усложненията и постигнем пълно излекуване на заболяването, е необходимо след началното комплексно лечение на активната болест да се провежда редовно пролетно-есенна профилактика, 6-8 седмици в продължение на няколко години, до доказване пълното изчезване на язвата, както и на предразполагащи фактори за появата й.

КАКВО ВКЛЮЧВА ПРОФИЛАКТИКАТА?

ДИЕТИЧНИЯТ РЕЖИМ е от съществено значение както за лечение на активната язва, така и за нейната профилактика. Той включва: приемане на храна 5-6 пъти дневно, която да е механически, химически и термически щадяща.

Избягват се храни с груба целулоза (боб, грах, леща, зеле, краставици, плодове с твърди обвивки и незрели), изключват се силно концентрирани захари (компоти, конфитюри, сладка), както и пикантни подправки, газирани напитки, кафе, алкохол.

Кулинарната обработка да бъде: варене, печене, но не пържене. Препоръчват се супи, пюрета, плодови и зеленчукови сокове, не много сладки, добре узрели плодове – без люспи и семки. В храната трябва да преобладават мляко и млечни продукти, яйца, месо, масло, както и зеленчукови и плодови сокове и пюрета.

Дайте мнение и Вие тук!

Диетата при язвено болните трябва стриктно да се спазва в сезоните на обостряне, както и при активната язва. Извън тях тя може да се разшири, с по-малки ограничения, без да се преминава на общ хранителен режим.

МЕДИКАМЕНТОЗНАТА ПРОФИЛАКТИКА се осъществява съвместно с диетичния режим. Ползват се същите лечебни средства като при обостряне, но в по-малки дози. Лечението започва преди появата на рецидива. Подходящи са медикаментите, потискащи солно-киселата стомашна секреция. Могат да се ползват и алкализиращи средства – алмагел, антиацид и др., но с по-малък успех.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

В помощ на лечението и профилактиката на язвената болест е отстраняване на хеликобактер пилори, ако наличието му в стомашния сок се докаже. За срок от 7-10 дни към основните медикаменти се прибавя и антибиотик. Билките могат да бъдат помощно средство в лечението и профилактиката на язвената болест.

Препоръчват се комбинации от живовляк, смрадлика, жълт кантарион, сладък корен, бял равнец и др. Помощно средство в профилактиката са и алкалните минерални води. У нас почти всички минерални изводи са алкални и подходящи. Най-вече се ползват водите на Сливенски минерални бани, Горна баня и някои извори на Хисаря.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Фамотидин или Омепразол, Квамател, Ранитидин?

Фамотидин, Омепразол, Квамател или Ранитидин? Странични ефекти, мнения, цена

Фамотидин се препоръчва като един от заместителите на Ранитидин, след като се заговори за спирането …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!