Тобрадекс или Тобрекс? Капки за нос, за очи и за уши
Тобрадекс или Тобрекс? Капки за нос, за очи и за уши, колир, маз ,унгвент

Тобрадекс. Капки за нос, за уши и очи. По колко се слагат и как? Тобрекс

Как се ползва Тобрадекс като капки за нос, за уши и очи? По колко капки се слагат? Маз (унгвент) или колир? Тобрадекс или Тобрекс?

Още в текста: Тобрадекс на капки за хрема, задна хрема и течащ или запушен нос. При аденоиди. Маз (мехлем) за очи при конюнктивит. При ечемик. При блефарит. Против алергия. За уши. За деца и бебе. При бременност и кърмене. Дозировка и приложение. Мнения и отзиви. Противопоказания и странични ефекти. Тобрадекс или тобрекс (разлика). Или макситрол? С гаразон. С виброцил. С алкохол? Цена. Съдържа ли наркотик? Срок на съхранение.

Кога да използваме тобрадекс? На капки – за хрема, задна хрема и течащ или запушен нос.

Тобрадекс е комбинация от кортикостероид – дексаметазон, и противовъзпалителен компонент от рода на тобрамицин. Медикаментът овладява възпалителни процеси в деликатни зони – очи, нос, уши. Ако възпалението е причинено от патогенен микроорганизъм, блокира размножаването му и игнорира опасността (puls.bg).

Тобрадекс е популярен медикамент в качеството му на капки или мехлем за очи. Чистият му състав и ефективността обаче са причина да бъде прилаган и като капки за нос. Нерядко педиатрите препоръчват тобрадекс при хрема, включително задна хрема. Споделеното във форумите за родители е, че капките за очи тобрадекс помагат по-лесно да се преодолеят състояния със запушен или течащ нос. Медикаментът потиска възпалението и съдейства за намаляване на мъчителните отоци.

При аденоиди

Аденоидит или трета сливица е възпаление и уголемяване на лимфната тъкан в задната част на носа (d-rmario.com). Обикновено болестните заболявания започват с вирусна инфекция, която в 80% от случаите се усложнява и от последваща бактериална. Запушен нос, кашлица, хъркане и затруднено дишане по време на сън – всичко това е мъчително, особено за малките деца. Търсенето на ефикасно средство и в този случай е достигнало до тобрадекс-капки.

Важен момент в прилагането на капките тобрадекс като лек срещу възпалението на третата сливица е това да става за не повече от 5-7 дни. Обикновено положителният ефект се усеща още след втория ден, но терапията трябва да продължи.

Маз (мехлем) за очи при конюнктивит

тобрадекс
И мехлемът тобрадекс успешно овладява локални възпаления на лигавиците!

Мехлемът тобрадекс се използва при възпаление на окото или след операция от катаракта. Прилага се и при деца над двегодишна възраст. Медикаментът не бива да се прилага при херпес или туберкулоза, засягащи очната зона (framar.bg).

Мазането с тобрадекс изисква концентрация и постоянно внимание. От специалната тубичка се изстисква в болното око малко количество маз тобрадекс и се вкарва в “джобчето” между клепача и окото. Необходими са и няколко мигвания, за да се разнесе лекарството по повърхността на очната ябълка. Процедурата може да се изпълнява 3-4 пъти дневно.

При ечемик

Много често появата на малък цирей по ръба на клепача – т.н. ечемик, се развива паралелно с конюнктивит. Ако е налице единствено неприятната, дразнеща подутинка, в повечето случаи е достатъчно мазането с мехлема тобрадекс. Прави се внимателно, 3-4 пъти дневно, в рамките на 5-7 дни според препоръката на офталмолог (lekar.bg). Ако едновременно с ечемика е налице и общо възпаление, т.е. конюнктивит, може да се наложи едновременна употреба на двете форми – капки и маз.

При блефарит

Блефаритът е възпаление на клепача, при което е необходима точна инструкция за лечение от офталмолог (proglaza.ru).Възможно е блефаритът да е проява на алергична реакция или на бактериална инфекция; и в двата случая прилагането на тобрадекс е препоръчително като част от обща терапия. Акцентира се и върху хигиената на окото, като мазането с унгвент тобрадекс или капки се съчетава с промивки.

“Демир

Трябва да е ясно, че възпалителни заболявания като блефарит освен неприятни са и доста упорити. Лечението с тобрадекс не бива да се прекратява след 2-3 дни, когато се появяват симптоми на подобрение. Пълното излекуване понякога отнема месеци; самолечението не се препоръчва – необходимо е професионално мнение за начина, по който да се прилага тобрадекс като дозировка и продължителност.

Против алергия

Тобрадекс може да се прилага при лечението на алергични възпаления на очите, особено ако алергичната реакция е съчетана с бактериална. Принципно кортикостероидната съставка дексаметазон е достатъчна за въздействие при чисто алергично възпаление (zdravoe.com). Проблемът е в това, че раздразненото око често се инфектира допълнително с бактерии, тъй като естествена реакцияв търсене на облекчение е да се търка с ръце.

При алергични възпаления на очите основно правило е да се разкрие дразнителят и да се отстрани. Ако това не е възможно, тобрадекс облекчава и в съчетание с антихистаминов продукт съдейства за лечение.

За уши

В кои случаи се препоръчва лечението на ушно възпаление с тобрадекс? Много често родители се притесняват от препоръката на лекари да овладяват ушно възпаление при деца с капките тобрадекс. Коментар във форумите: нали това са капки за очи?! Капките тобрадекс всъщност повлияват отлично локални инфекции на деликатни лигавици като тези в носа, очите и средното ухо. Това е и причината да бъдат препоръчвани при отит като компонент от комплексна терапия.

Спрей за уши. Как да изберем добър на хубава цена?

За деца и бебе

Тобрадекс може да се използва при деца на възраст над една година (puls.bg), като стриктно се спазват указанията на лекуващия за дозировка и продължителност. Обикновено се поставят по 1-2 капки тобрадекс във всяко око на всеки 4-6 часа. Колко дни да се прави това, преценява лекуващият.

При бременност и кърмене

Не се препоръчва използването на тобрадекс по време на бременност и кърмене (framar.bg). При такива случаи е задължително да се обсъжда с лекар всяка потребност от прием на медикамент, като се преценява дали потенциалната полза превишава възможната вреда.

Дозировка и приложение

тобрадекс
Капките тобрадекс помагат при възпаления в окото, носа и средното ухо

Капките тобрадекс се поставят в проблемното око/очи със специален апликатор. Внимателно се пуска капка в “джоб” между клепача и окото, спуска се клепачът и леко се притиска окото в ъгълчето при носа. Операцията се повтаря с втора капка или и с другото око.

Мнения и отзиви

  • Love_85 от bg-mamma.com: “ На някого педиатъра да му е предписвал капки ТОБРАДЕКС при секрет на оченцата? Бебка е на 20 дни, а на листовката на капките пише, че не са за деца под 2 годишна възраст.”
  • Paff от bg-mamma.com: “Не се притеснявай,слагай ги спокойно.Това са едни от най-масово изписваните капки при секрет от очите при новородени.Но ако слъзния ви канал е запушен надали ще помогнат.”
  • Димитър от framar.bg: “Имах ечемик на долния клепач и ми препоръчаха Тобрадекс. Използвах го 5 дни и прилагах 3-4 пъти дневно. Помогна ми, но след като преустанових употребата забелязах, че като че ли виждам по-слабо на средно разстояние 20-30 метра. Възможно ли е това да е нежелана реакция вследствие употребата на капките?”
  • Gabriela от framar.bg: “ Преди години ми са се появявали симптоми на конюнктивит, и когато съм слагала Тобрадекс, веднага очите ми се оправяха. Сега реших да си ги взема на своя глава и да видя дали ще имат по-добър ефект от предишните капки,к/о ми бяха изписани(дори бяха и по-скъпи,но без ефект). Само за едно се притеснявам тази съставка Дексаметазон- дали ще ми навреди по някакъв начин ?”

Противопоказания и странични ефекти

Тобрадекс не бива да се използва при алергия към някой от компонентите (framar.bg). Капките не са препоръчителни в случаи с херпес, вирусна инфекция на окото, туберкулоза или гъбична зараза.

Дайте мнение и Вие тук!

При предозиране или продължителна употреба на тобрадекс е възможно да се развие податливост към очни инфекции, да се повиши очното налягане или да се провокира появата на катаракта.

Прилагането на тобрадекс понякога е съпроводено с неприятни усещания – сърбеж и зачервяване, замъглено зрение, сълзене и оток на клепачите. Съобщавано е също и за общи реакции от рода на главоболие, стомашен дискомфорт, обрив, оток на лицето и зачервяване (framar.bg).

Тобрадекс или тобрекс (разлика)

Тобрадекс е комбинация от кортикостероид и антибиотик, докато тобрекс е антибиотичен продукт (тобрамицин) с широкоспектърно действие. При бактериални очни инфекции тобрекс е подходящото лекарство (framar.bg).

Или макситрол?

Макситрол е медикамент – капки и унгвент, за лечение на очни възпаления (framar.bg). Съдържа дексаметазон, неомицин сулфат, полимиксин Б сулфат. Комбинацията от кортикостероид и антибиотик осигурява действие от същия тип, както при тобрадекс. Не се препоръчва за бебета и деца. Бременни и кърмачки могат при изключителни случаи да го използват, но само по лекарска препоръка и под контрол.

При сходството в действието на двата продукта решаваща може да бъде цената: тобрадекс капки е испански продукт на цена около три лева за опаковка от 5 мл. Макситрол със същите количествени параметри се доставя от Швейцария срещу двойно по-висока цена.

Макситрол или Гентазон? Капки за очи с локален антибиотик

С гаразон

Гаразон е комбинация от бетаметазон и гентамицин – кортикостероид и антибиотик. Препоръчва се при очни инфекции и отити; предпочитан е в немалко случаи заради малките дози, в които е ефективен (framar.bg). Лечението с гаразон има ефект при бактериални инфекции с доста разнообразни причинители; върши работа и при алергични реакции.

Не се прилага при вирусни и гъбични инфекции, както и при глаукома – за очния вариант на терапия. Има случаи, при които помага редуването на гаразон и тобрадекс. Двата продукта не се приемат едновременно.

С виброцил

Виброцил капки за нос е продукт с антихистаминов ефект. Често се изписва на малки деца; позволена е употребата му след навършване на една година. При случаи на задна хрема се практикува редуване на виброцил с тобрадекс (bg-mamma.com).
Виброцил не може да се използва – самостоятелно или съвместно с други продукти – повече от една седмица.

Виброцил на гел, спрей или капки при хрема и запушен нос

С алкохол?

Комбинацията алкохол-тобрадекс не е желателна, тъй като лекарството съдържа антибиотичен компонент. Знае се, че приемът на алкохол по време на лечение с антибиотици блокира пълноценното действие и усвояването на медикамента (piluli.kharkov.ru)

Цена

Цената на опаковка тобрадекс капки – 5 мл, е около три лева. Унгвентът
(маз) – тубичка от 3.5 г, може да се купи приблизително за пет лева (framar.bg).

Съдържа ли наркотик?

Тобрадекс съдържа дексаметазон, а при продължително приложение дексаметазоновата съставка може да провокира ефект на зависимост (steroid.su). Това е много вероятно особено в случаите, когато се работи с по-високи дози. Точно по тази причина се препоръчва ограничено във времето приложение, както и схема на прием с постепенно увеличаване, а след това и намаляване на дозата. Възможно е при рязко спиране на медикамента да се почувства ефект на отнемането, макар и в слаба форма.

Срок на съхранение

Тобрадекс трябва да се съхранява според указанията в листовката – далеч от слънчева светлина и при температура под 25 градуса. Разтворените опаковки, било то капки или маз, се съхраняват в хладилник. Могат да се използват не по-късно от четири седмици след разпечатването и първото приложение (framar.bg).

Капки за очи, за уморени, осветени, възпалени или сълзящи очи. Лечение

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ca

Калциев глюконат при кашлица. На ампули. Сироп

Що е калциев глюконат, какви лечебни ефекти има. Как да го вземаме при различни заболявания. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *