yersinia enterocolitica бактерия

Yersinia Enterocolitica: Лечение и какво представлява бактерията

Всяко лечение на Yersinia Enterocolitica се осъществява с помощта на антибиотици, които трябва да ви бъдат изписани от лекаря.

Съществува бактерия, наречена Yersinia enterocolitica, която за разлика от глупавите си сестри един ден седнала и помислила как да направи така, че завинаги да си осигури храна и спокойствие.

Тя си дала сметка, че за да получиш едно, често трябва да се лишиш от друго.

Така решила да се пресели в хладилника и цял живот да трака със зъби при 4°С, но в замяна получила правото да направи хората свои роби. И до ден днешен милиони хора покорно я хранят с най-отбрани ястия и никога не я безпокоят, докато тя ги яде в собствения им хладилник.

Yersinia enterocolitica е като прелетните птици.

Тя се спуска на юг през зимата дотам докъдето достигне студът и после пак се връща на север. Епидемиите и са най-пищни през зимата.

На хората причинява предимно остър гастроентерит, ако ядат заразени с нея храни. Най-често това са сладоледи, студени кремове, сурово мляко и др. млечни продукти.

Освен диария – резултат от нейното заселване в червата е и болка ниско долу в дясната част на корема. Много са случаите на оперирани без нужда апендикси заради леля Yersinia.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако човек приема, че диарията и болката в корема са нормално нещо, може да влачи инфекцията с месеци. През това време бактерията прониква в ставите и предизвиква артрит, в сърцето и предизвиква миокардит, в черния дроб и предизвиква подостър хепатит, а това вече не е просто диария…

Лечение на Yersinia Enterocolitica

  1. Ако имате съмнителна диария с болки долу в дясно за по дълъг период от време, най-добре да се обадите на лекар гастроентеролог – за лечение.Предписват се антибиотици от различни групи, но самолечението е забранено.
  2. По време на лечението трябва да дезинфекцирате хладилника си чрез изхвърляне от него на всичко и обработка с дезинфектанти.
  3. Препоръчително е всички продукти в хладилника да си имат свои, плътно затварящи се съдове за съхранение, които често да бъдат измивани основно и едва тогава зареждани с нов продукт.
  4. Не кихайте и не кашляйте в хладилника.
  5. Не пипайте в хладилника с неизмити ръце.

Подобен е случаят и с ешерихия коли

Можете да намерите повече подробности за лечението на всички бактерии, включително и на Yersinia Enterocolitica в материала, към който ви даваме анонс по-долу:

Страшна ли е ешерихия коли в урината? Лечение с Ципрофлоксацин и др. Симптоми

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

стрептококи

Стрептококи в кръвта: Лечение на стрептококова инфекция

Как действат коварните стрептококи в кръвта. Какво лечение се предвижда за стрептококова инфекция. Агалактия. Антибиотик. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.