yersinia enterocolitica бактерия

Yersinia Enterocolitica: Лечение и какво представлява бактерията

Всяко лечение на Yersinia Enterocolitica се осъществява с помощта на антибиотици, които трябва да ви бъдат изписани от лекаря.

Съществува бактерия, наречена Yersinia enterocolitica, която за разлика от глупавите си сестри един ден седнала и помислила как да направи така, че завинаги да си осигури храна и спокойствие.

Тя си дала сметка, че за да получиш едно, често трябва да се лишиш от друго.

Така решила да се пресели в хладилника и цял живот да трака със зъби при 4°С, но в замяна получила правото да направи хората свои роби. И до ден днешен милиони хора покорно я хранят с най-отбрани ястия и никога не я безпокоят, докато тя ги яде в собствения им хладилник.

Yersinia enterocolitica е като прелетните птици.

Тя се спуска на юг през зимата дотам докъдето достигне студът и после пак се връща на север. Епидемиите и са най-пищни през зимата.

На хората причинява предимно остър гастроентерит, ако ядат заразени с нея храни. Най-често това са сладоледи, студени кремове, сурово мляко и др. млечни продукти.

Освен диария – резултат от нейното заселване в червата е и болка ниско долу в дясната част на корема. Много са случаите на оперирани без нужда апендикси заради леля Yersinia.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако човек приема, че диарията и болката в корема са нормално нещо, може да влачи инфекцията с месеци. През това време бактерията прониква в ставите и предизвиква артрит, в сърцето и предизвиква миокардит, в черния дроб и предизвиква подостър хепатит, а това вече не е просто диария…

Лечение на Yersinia Enterocolitica

  1. Ако имате съмнителна диария с болки долу в дясно за по дълъг период от време, най-добре да се обадите на лекар гастроентеролог – за лечение.Предписват се антибиотици от различни групи, но самолечението е забранено.
  2. По време на лечението трябва да дезинфекцирате хладилника си чрез изхвърляне от него на всичко и обработка с дезинфектанти.
  3. Препоръчително е всички продукти в хладилника да си имат свои, плътно затварящи се съдове за съхранение, които често да бъдат измивани основно и едва тогава зареждани с нов продукт.
  4. Не кихайте и не кашляйте в хладилника.
  5. Не пипайте в хладилника с неизмити ръце.

Подобен е случаят и с ешерихия коли

Можете да намерите повече подробности за лечението на всички бактерии, включително и на Yersinia Enterocolitica в материала, към който ви даваме анонс по-долу:

Страшна ли е ешерихия коли в урината? Лечение с Ципрофлоксацин и др. Симптоми

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

клацид

Лечение с клацид – за и против

За лечение на какво е този антибиотик? Клацид при пневмония. При синузит. При бронхит. При …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!