Можем ли да се къпем с контактни лещи за очи?
Заместител на разтвор за контактни лещи. Как се махат?

Може ли да се къпем с лещи? Как да си направим разтвор за контактни лещи за очи?

Заместител на разтвор за лещи. Можем ли да се къпем с контактни лещи за очи? Как се махат? Вредни ли са за очите? Как да изберем добри дневни контактни или цветни лещи и откъде + цена

Разтворите за лещи са ключов момент в носенето на тези приспособления. От тях зависи удобството и липсата на проблеми. Разтвори, съдържащи необходимите компоненти, не причиняват алергии, дискомфорт и повреди по структурата на лещите. Не случайно преди използването на лекарства лещите се свалят и се слагат отново най-малко след 20 минути.

leshti-01
Вижте по-долу даваме инструкции за слагане и сваляне на лещи на текст и видео

В разтворите задължително трябва да има повърхностни и дълбоки очистители, дезинфектант, овлажнител и буферно вещество. На какви условия трябва да отговарят разтворите за лещи (таблица).

Задължителни качества на разтвори за лещи
Задача на разтвораКак се изпълнява
повърхностно почистванепремахване на повърхностни отлагания и биофилм, образуващ се върху лещата. Те са йонни (лаурилсулфат) и нейонни (полоксамини). Нейонните са нетоксични, по-леко се понасят и по-рядко раздразват
дълбоко почистванеетилендиаминтетраоцетна к-на или др. премахват денатурирани протеини и предотвратяват образуването на соли
дезинфекциранеразтворът задължително трябва да изпълнява функцията дезинфекция. Бигуаниди, мирамистин и др. в-ва се ползват и като консерванти
овлажняванеовлажняващите агенти в разтвора увеличават времето за комфортно носене на лещи. Най-съвременният компонент за това е хиалуронова к-на и нейни соли
безопасно съхранениемногофункционалните разтвори позволяват дълъг престой на лещата в тях – до момента, в който пак ще потрябва
оптимално pHразтворът трябва да има pH 7.3 – 7.5 като на естествена сълза, за да изключва парене и раздразнение. Задачата изпълнява буферно в-во от типа на борна, фосфорна, лимонена к-ни

По-долу ще разгледаме заместители на разтвори и дали те биха могли да отговорят на толкова много и сериозни изисквания.

Можем ли да се къпем с контактни лещи?

Ползвателите на лещи най-напред се интересуват възможно ли е къпането и миенето с тях, а също така плуването в басейн или море?

Душ и вана

Специалистите препоръчват свалянето на лещите преди къпане под душа или във вана. Най-безобидният риск е водата под напор да изкара лещата от окото и да я загубим.

По-голяма опасност създават миещите средства – пяна, сапун, разтвори за сваляне на грим. Дори да мижим, частици от тези средства ще попаднат в окото и ще развалят лещата, особено ако съдържат маслени компоненти.

Най-същественият риск е замърсяване на лещата от примесите във водопроводната вода. Възниква опасност от очни инфекции. Някои производители препоръчват намокрена с вода леща да се изхвърли и подмени. Ето защо сваляйте лещите преди къпане и почистване на грим.

Басейн

Къпането и плуването в басейн с лещи не е ОК по 3 причини:

  1. Дезинфекциращите средства, включително агресивният хлор, дразнят очите и могат да развалят лещите. След намокряне с такава вода те не трябва да се слагат;
  2. В басейните има бактерии, устойчиви на дезинфектантите, например пръчицата псевдомонас аеругиноза, която причинява конюнктивит и ендофталмит;
  3. Може да загубите лещите във водата.

Знаете как след плуване в басейн излизаме със зачервени очи. С лещи очите се подлагат на двоен риск. Болевите усещания се усилват от въздействието на хлора и нараства рискът от увреждане на роговицата.

Река, езеро или море
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Лещите се свалят и преди влизане в природни водоизточници.

leshti-021
Очилата за плуване дават илюзорна защита на лещите. Не може да се разчита на тях за запазването им

В тях няма вредни дезинфектанти, но има огромен риск от инфекции. Дори да не потапяте главата, пръски вода могат да попаднат върху лещата и да я заразят. Пространството между лещата и окото е благоприятна среда за размножение на патогени, защото там се поддържа постоянна влажност и топлина.

След намокряне лещата не може да се дезинфекцира. Дори няколко капки морска или речна вода я развалят и трябва да я изхвърлим.

Освен това водата от природни източници съдържа малки песъчинки, които ще надраскат лещата и ще причинят дискомфорт.

И не на последно място морската вода е солена. Тя влошава влагосъдържащите свойства на лещата.

Ако все пак сте се изкъпали с лещите, веднага след излизане от водата ги свалете и ги заменете с нов чифт.

В случай че съзнателно избирате да се къпете с лещи, използвайте очила или маска за плуване. Те защитават очите от пръски и капки. Но тези средства не дават пълна защита, затова след излизане от водата сменете чифта и сложете овлажняващи капки. Те защитават повърхността от изсъхване и раздразнение, които могат да се получат при намокряне.

Допуска се къпане само с 1-дневни, които след излизане от водата веднага се свалят и заменят с нов чифт.

Как да си направим разтвор за лещи?

Фабричните разтвори са оптималното за лещи и очи. Те отговарят на множество условия (виж таблицата) и не е така просто да бъдат направени в домашни условия.

Все пак всеки може да изпадне в ситуация, когато няма под ръка разтвор за съхранение и изчистване на лещите и няма откъде да купи. Случва се при пътувания, почивки, гостуване в отдалечени местности. Или при инцидент с използвания разтвор. Никой не е застрахован, че ще се окаже далече от оптика, без разтвор, в който да съхрани правилно лещата, за да може да я използва отново.

Заместители на разтвора

При липсата на оптика наблизо, но наличието на аптека, купете физиологичен разтвор. По състав (9% разтвор на натриев хлорид) той прилича на многофункционалните разтвори за лещи. Главният му недостатък е, че не съдържа бактерицидни компоненти и ензими и не осигурява антибактериално почистване на оптиката. Бактерии и липидни отлагания по повърхността могат да провокират инфекции и възпаления на очите.

Все пак физиологичният разтвор е възможност за запазване на лещата в екстрени условия. Необходимо е предварително да дезинфекцирате контейнера, като го сложите да ври 10 минути. След това налейте от физиологичния р-р и потопете лещите. Течността трябва напълно да ги покрива.

Внимание! Не е допустимо да извадите лещите от физиологичния р-р и веднага да ги сложите. Първо ги промийте и ги потопете за 2-3 часа в истински разтвор.

При липса на аптека, физиологичен разтвор ще направим и сами.

leshti-03
Физиологичен разтвор от аптеката в различни количества и опаковки

Трябват ни само филтрирана вода и сол. Контейнерът и лъжицата, с който ще загребем сол, първо се преваряват за 10 минути, за да са стерилни.

  1. Вземете стерилния контейнер (с плътно прилягащ капак). Преварете го за 10 мин. или го обработете с антисептик;
  2. Преварете вода и я охладете. Помнете, че никой вид лещи не издържа на гореща вода;
  3. С помощта на готварска сол пригответе физиологичен разтвор в слаба концентрация. Съотношението е 0.5 ч.л. сол на 200 мл вода. Разбъркайте със стерилната лъжица до пълно разтваряне;
  4. Сложете лещите в тази течност и добре затворете капака.

Притежателите на твърди лещи могат да обработят оптиката с медицински спирт, но съвременните меки модели от силикон-хидрогел не допускат подобна манипулация.

Може ли да се мият в чиста вода?

Нито лещите, нито контейнерът не трябва да се мият с вода, особено от водопроводната мрежа. В нея има микроорганизми, хлор и примеси, които ще замърсят лещата или ще повредят повърхността й. Рискът е от травмиране на окото или провокиране на възпаляване. Използвайте за изчистване на оптиката само специалните разтвори, които са предназначени за лещи.

Какво не бива да се прави?
  • Да се пипат лещите с немити ръце: преди свалянето им добре се измийте, за да премахнете предаването на патогени от кожата към лещата. Препоръчително е измиването с антибактериален сапун. Ръцете се подсушават напълно, за да не се пренесат капчици вода върху лещите. Кърпите отделят власинки, затова по-добре да се избършете със салфетка;
  • Да се държат непочистени лещи: лещата се изчиства веднага след свалянето й. Тя се потапя в специален разтвор, който редовно се заменя с чист. Разтворът се сменя примерно веднъж месечно;
  • Да се слагат недезинфекцирани лещи: преди повторното слагане лещата трябва да е престояла няколко часа в дезинфекциращ разтвор. Средно трябват 4 часа, но има разлики според характера на разтвора и вида на лещите. Указания за това се дава в листовката на закупения от вас разтвор;
  • Не пестете от разтвор, а купете от оптика. Фабричният разтвор измива повърхността, обеззаразява от бактерии и задържа влагата в лещата (предотвратява пресъхването й).
Универсални разтвори, видове и цена

Разтворите са две разновидности – пероксидни и многофункционални.

  • Пероксидната система за изчистване на оптика представлява 3% разтвор на кислородна вода и катализатор. Преимуществата й са дезинфекция и изчистване в отсъствието на консерванти. Недостатък е, че разтворът е опасен за очите, ако не се неутрализира водородния пероксид. Той е токсичен за очната повърхност и може да изгори роговицата.

При използване на пероксиден разтвор е важно да се съблюдава времето за неутрализиране, за се използва определено количество от разтвора и само този контейнер, който е сложен в комплекта.

Пероксидните разтвори са подходящи носещите лещи от време на време. Цената им започва от 11 лв за 100 мл (Refine One Step) и прогресивно намалява при закупуване на голямо количество. Например 4 Х 360 мл Sept + Hydra Glyde струва 95.59 лв.

  • Многофункционалните разтвори подхождат за всички разновидности леки контактни лещи. Те провеждат повърхностно и дълбоко почистване, овлажняват и дезинфекцират, безопасно съхраняват оптиката до следващото й използване. Днес най-често се ползват тези универсални разтвори. Цената им започва от 7.89 лв за 100 мл (All In One Light) и прогресивно намалява при закупуване на голямо количество. Например 4 Х 360 мл Biotrue струва 84.19 лв.

Най-малките разфасофки са по 50 мл и те са най-скъпи, например 6.49 лв за Gelone, 8.89 лв за Laim-Care.

Някои световни класации поставят на първо място като най-добър пероксиден разтвор Seeway peroxide и Seeway miltuplus от универсалните, и двата производство на CooperVision. У нас се продават лещи на тази марка, но не и от нейните разтвори.

Признаци, че сме ги повредили

Инструкцията към новозакупените лещи е обемиста и има пасажи със ситен шрифт. Все пак отделете 5 – 7 минути, за да я прочетете, защото в нея няма излишна информация. Предварително се убедете, че знаете как да носите лещите и как да се грижите за тях.

leshti-04
Как не трябва да изглежда повърхността на лещата

Лещата е фино приспособление, което е чувствително към режима и срока на носене, както и към начина, по който се обработва и съхранява. Случва се сами да повредим лещата поради незнание или допуснати грешки.

Основни признаци на негодната за носене леща са:

  1. повреди по повърхността от надраскване, чукване или напукване;
  2. петна;
  3. остри краища.

Носенето на лещи с който и да е от тези признаци е опасно, има риск от влошаване на зрението и отключване на болести.

Острите краища на лещите са заводски брак, който трябва да забележим още при купуването им. Ако ръбът не е гладък, а е назъбен или с „чепове“, той ще надраска окото. Подобни лещи не трябва да се слагат, иначе ще повредят роговицата. Възможно е да не видите острите ръбове, но ще ги усетите по възникването на сълзене, болка от светлина и други неприятни ефекти.

Надрасканите лещи са супер опасни. По-евтините модели може да дойдат така от завода, това също трябва да проконтролирате, а може сами да ги повредим при употребата.

Носенето на лещи с механични повреди носи риска за сърбеж и парене в очите, сълзене, възникване на сухота и болка от светлина. Може да намали остротата на зрението.

След купуване и периодично разглеждайте лещите на светлина. На повърхността не трябва да има подозрителни точки, линии и каквото и да било друго. Ако имате съмнение, не ги слагайте.

Петната по контактната леща показват замърсяване – сериозно основание да се сменят. Някои замърсявания се изчистват в разтвора, но ако и след престоя в него петната останат, по-добре не слагайте оптиката, а я заменете с нова.

Още ТУК: Как да си направим физиологичен разтвор, включително и за лещи.

Как се махат лещи

Контактните лещи са тънки и меки. Те изискват внимателно отношение, за да не се повредят. Първото е да се научим да ги слагаме и махаме – тези манипулации се учат и тренират. Седмичните лещи се използват 7 дни без махане, но дневните се свалят за през нощта. Най-лесният начин за сваляне е по метода „щипка“.

Какво да направим преди свалянето на лещите: първо се убедете, че сте с лещи.

Затворете едното око и погледнете с другото. Ако образът е неясен, значи лещата отсъства или се е изместила върху склерата. За да намерите лещата, наклонете глава, вдигнете с пръсти горния клепач и огледайте горната част на окото в огледалото. После опънете долния клепач и огледайте долната половина.

Когато лещата е намерена, може да я свалите.

Спазете следните правила:

  • Докосвайте се до очите и до оптиката само с току-що измити ръце, които са напълно подсушени;
  • Предварително проверете контейнера за съхранение. Трябва да е чист и да съдържа пресен разтвор. Не използвайте вода от крана.

Сваляне по метода „щипка“

Най-лесният начин за се свали мека леща е да бъде защипана с пръсти. Погледнете нагоре и с показалеца изместете лещата от зеницата върху склерата. С показалец и палец хванете лещата (тя се сгъва) и я извадете от окото.

Ако лещата се е залепила към окото и не може да се измести, сложете овлажняващ разтвор и изчакайте 2-3 минутки. Отново опитайте.

Дайте мнение и Вие тук!

Леща, която се е прегънала или слепила при свалянето, веднага се полага в чист разтвор за няколко минути, след което опитваме да я разтворим. Лещата не остава да се съхранява в сгънат вид.

Видео инструкция за правилно сваляне на контактни лещи.

Как да се грижим за лещите

След сваляне лещите трябва да се изчистят. Ежедневната грижа не е трудоемка, но е задължителна, ако искаме да съхраним очното си здраве.

Придържайте се към следните правила:

  • Внимателно измивайте и подсушавайте ръцете преди всяка манипулация с лещите;
  • Промивайте лещата веднага след свалянето й. Не използвайте за изчистването разтвор, в който са съхранявани лещите;
  • Периодично промивайте с пресен разтвор контейнера за съхранение и сменяйте съдържанието му през 30 дни.

Дезинфекциране на лещи:

  • След сваляне на лещата, сложете я в дланта си и изсипете върху нея малко от разтвора;
  • С върха на пръста изтрийте лещата от двете страни;
  • Капнете още няколко капки от разтвора и изплакнете лещата;
  • Сложете я в контейнера с чист разтвор.

Видео инструкция как да се грижим за лещите след сваляне (и как да ги слагаме):

Вредни ли са контактните лещи за очите?

Най-лошото при лещите е, че те не позволяват в течение на деня очите периодично да се отпускат и отпочиват. С очилата е различно – сваляме ги, правим няколко движения с очите и премахваме умората.

При късогледството очнодвигателните мускули се намират в спазмирано състояние. Те изпитват хронично пренапрежение. Амплитудата им на работа е значително намалено, а очната ябълка има „миопатична“ форма – удължена по оптичната ос на окото.

Слагайки лещи, ние проясняваме образа, но пренапрягането на мускулите остава и с времето то само се усилва, което е напълно естествено. Носейки очила, можем да разхлабваме мускулатурата и да премахваме излишния спазъм на мускулите. Това възстановява нормалното състояние, които с лещите не е възможно, преди да приключим деня.

Други непосредствени рискове от носенето на лещи:

  1. На първо място са инфекциите, които лесно се внасят в окото;
  2. На второ място дългото носене на лещи провокира хипоксични изменения на роговицата. Дори за най-проницаемите за кислорода меки лещи се поставят сериозни ограничения относно продължителността на носене.

Всички лещи блокират достъпа на кислород до роговицата и нарушават осмотичните процеси в нея. Колкото и качествени и скъпи да са те. Ето защо.

Повечето хора слагат лещите сутрин и ги свалят след 12 – 14 – 16 часа късно вечерта. В резултат роговицата е в кислороден недостиг, на което тялото реагира с ръст на съдовете в лимбалната зона и проникването им в роговицата. Нормално роговицата няма съдове и се храни по осмотичен път, затова подобно изменение е необратимо.

Обобщение: винаги внимателно прочетете инструкцията и се информирайте за максималния срок, в който се носят закупените от вас лещи. И го спазвайте, без да го превишавате.

Как да изберем добри?

Досега не сте носили лещи. Тогава започнете от посещение при офталмолог. Ще се прегледате в поликлиниката или в някоя оптика, където също предоставят тази услуга (ако закупите от тях оптика).

Кажете на лекаря кога се е влошило зрението ви, с какъв темп спада остротата, имате ли главоболие и виене на свят и дали ваши роднини също са с намалено зрение. На базата на тази информация офталмологът ще прецени дали носенето на лещи е подходящо за вас или ще препоръча да се ограничите с очила.

Следващата стъпка е да се определи диоптърът и размерът на роговицата.

Съществува услуга пробни контактни лещи. Ако закупим постоянните лещи от същия салон, те са безплатни. Ако лещите не ни паснат и се откажем, то за пробния чифт ще трябва да платим неголяма сума.

Използването на пробни лещи е препоръчително при първоначално избиране на оптика, както и при смяна на лещите с нов модел/ вид. Те дават възможност за тестване, преди да купим голямо количество. Може да се поръчат пробни лещи и онлайн от специализираните сайтове за търговия с оптични приспособления. Там пробните лещи се заплащат, но са на намалена цена.

Не пропускайте възможността за пробни лещи, ако носите очила, но бихте искали понякога да слагате и лещи. Използвайте ги при смяна на марката и при включване на нови параметри. Така ще спестите пари и проблеми за очите си.

Когато избирате лещи, се интересувайте първо от техните качества. Цената не е определяща. Както при много стоки, и тук има добра оптика на достъпна цена. Високата цена не гарантира високо качество. Гледайте за биосъвместими технологии, за овлажняване, за нехлъзгащи се повъхности. Да има защита от УВ и радиация. Накрая може да изберете и цвят, който да промени визията ви.

Откъде да купим (топ сайтове)

На lentiamo.bg избираме измежду продуктите на 7 европейски производители на лещи. От сайта подчертават, че разполагат с над 1 милион чифта лещи на склад. Доставката на продукти със стойност повече от 10 лв е безплатна.

На lensmarket.bg ни продават лещи и очила, както и изгодни комбинации с разтвори. Предлагат се акции, карти и отстъпки.

leshti.bg е друг онлайн магазин с богат асортимент (31 различни производители и марки!) и лесно разглеждане на всички продукти.

Онлайн магазинът lenses.bg работи с петима производители, сред които CooperVision. Струва си да разгледаме и на адрес alensa.bg.

Днес лещи могат да се поръчват с куриер и от чуждестранни сайтове. Най-важното е да изпробваме и открием лещите, които ни подхождат и с които да се чувстваме удобно.

Вижте и ТОВА:

Контактни лещи за очи: Едногодишни, диоптрични и др. Мнения, цена

Указание за избора на лещи

Това, че лещите са по-удобни от очилата, ще ви каже всеки очилатко, които е усетил по себе си всички прелести на контактната корекция на зрението. Лещите не се запотяват, не развалят външния вид, не се смъкват на носа, не натискат слепоочията и основата на носа.

Как правилно да ги изберем и да ги носим така, че да не повреждат очите?

Колкото по-често се сменят вашите контактни лещи, толкова по-добре за очите. Според срока на носене лещите се делят на

  1. лещи с планова смяна (дневни, двуседмични, месечни)
  2. лещи за традиционно носене (годишни или полугодишни).

Колкото в по-кратък срокът на носенето им, толкова са по-големи шансове за производителя да одобри тяхната газопроницаемост и съдържание на влага – това са основните параметри, от които зависи способността им да пропускат кислород, а значи и удобството и безопасността за очите.

По-твърдите лещи са за по-дълго носене, ограничават достъпа на кислород към роговицата, което може да доведе до образуване на «ненужни» кръвоносни съдове, оток или промяна на формата на роговицата, промяна на състава на сълзите. Именно поради тази причина, лекарите препоръчват преди изследване на състоянието на очите да не носите лещи в протежение на една седмица. Иначе резултатите може да са недостоверни.

Дръжте си очила в запас

Много хора, които решават да носят лещи, напълно се отказват от очилата. А не трябва – очите трябва да си почиват от лещите. Колкото и качествени да са те, можете да ги носите без да навредите на очите не повече от 12 часа дневно. Най-добрият вариант е: лещи на работа или в дискотеката, а у дома – очила.

През нощта лещите трябва да се свалят. Неотдавна на пазара се появиха силиконхидролови лещи, които може да се носят и денем, и нощем. Те са по-кислородопроницаеми даже от обикновените дневни, но са доста тънички и лесно се повреждат.

Друго новина са ортокератологичните лещи: слагат се за през нощта, а през деня човек си ходи без очила. За сметка на своята специална форма (тези лещи са с обратна кривина) те раздвижват епителните клетки на очите и коригират повредената оптика.

Не трябва да се къпете в открит басейн или водоем с лещите. Първо, под лещите може да попадне паразит и да предизвика възпаление на роговицата. Второ, лещите могат просто да бъдат отмити от водата.

Забележки

Носенето на меки контактни лещи е противопоказано при почти всички заболявания на очите затова се консултирайте с лекар преди да ги използвате.

Няма възрастови ограничения за носенето на лещи. В някои ситуации, например, при вродена катаракта при новородените, даже ги назначават – вместо нова изкуствена очна леща се слагат лещи. При правилно използване и при лекарско наблюдение лещите могат да се носят дълги години.

Ако цяла седмица очите не могат да привикнат с лещите, възможно е да няма смисъл да се мъчите или пробвайте с друг модел. Напълно е възможно да имате индивидуална непоносимост. Цветните лещи са по-плътни от обикновените и затова кислородопроницаемостта им е по-малка, но затова пък боите, които се използват при производството им, са безопасни ..

ВАЖНО!

Даже и да нямате оплаквания и да сте доволни от лещите си, трябва веднъж годишно да ходите на лекар-офталмолог и да преминете изследване.

Трябва да свалите лещите и без да отлагате да се обърнете за консултация към лекар-офталмолог при следните симптоми:

  1. дискомфорт,
  2. усещане за чуждо тяло в окото;
  3. дразнене;
  4. помътнено зрение;
  5. зачервяване на очите.

Не носете лещи повече от 12 часа дневно.

Още нещо интересно ТУК:

Цветни лещи за очи: Кои са най-добри? Мнения на лекари и отзиви

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Max

Макситрол или Гентазон? Капки нос и за очи. Мнения

Гентазон, капки за нос. Мнения. Макситрол или Гентазон са по-добри при хрема? Антибиотични капки за …

3 Мнения

  1. Татяна Амар

    Купих едногодишни цветни лещи за 65 лв, но не съм особено доволна. Искам да нося постоянни лещи за очи, за да съм с различен цвят. Сега съм се спряла на Хидпокор за 175 лева, ако някой е ползвал, да сподели!

  2. Препоръчайте ми евтини дневни контактни лещи за очи, не искам да се занимавам с разтвори и почистване всеки ден, пък и няма да ги нося всеки ден. Въпросът е в цената и дали ще ми излезе сметката.

  3. Радостина

    Всеки разтвор за контактни лещи е добър, ако е купен от оптичен магазин, а не самоделен вкъщи, за да спестим. Разтворите изглеждат скъпи, но отиват са супер дълго време, така че просто не пестете от тях!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *