слънчева алергия - симптоми.
Ще започнем с най-търсеното: Как се проявява слънчевата алергия - симптоми. Алергия към вода и други видове.

Слънчева алергия и други видове. Симптоми, причини и как да се справим

Ще започнем с най-търсеното: Как се проявява слънчевата алергия – симптоми. Алергия към вода и други видове.

Симптомите на слънчева алергия могат да бъдат доста различни в зависимост от вашата възраст и основните фактори (вътрешни или външни).

Сърбеж и обрив, повишена чувствителност на определени участъци от кожата обикновено са признаци на алергия. Най-често слънчевите алергии са подобни на копривна треска (уртикарията) или на екзема и могат да се появят и като „мехурчета“. Лицето, гърдите, ръцете и краката стават груби, сърбящи и зачервени. Ако реакцията на организма е тежка, дори могат да се появят корички на кожата, люспи и кървене.

Не забравяйте, че не само откритите части на тялото могат да бъдат обект на алергични реакции, но и тези, които уж са скрити. Това се получава заради влиянието на UV лъчите.

Причини за слънчева алергия

Не бъркайте случаите, когато просто сте „изгорели“ и когато са се появили алергии. Поради продължителното излагане на слънце, особено когато слънцето е в зенит (приблизително от 11 до 17 часа), абсолютно всеки може да пострада. В някои случаи, когато се използват някои перорални (през устата) или инжекционни лекарства с подобни противопоказания, слънцето може дори да доведе до изгаряния под формата на мехури и оток.

Слънчевата алергия е патологичен процес, причинен от непоносимостта към UV лъчите от организма. В този случай човешкото тяло (кожа, лигавици) възприема слънцето като агресивно външно влияние. Често тази алергия се появява при хора с нарушения на имунната и ендокринната система, с бъбречни и чернодробни заболявания.

Рисковата група се допълва от първия фототип на кожата (така наречения келтски фототип). Това са хора с млечнобяла кожа, често с лунички, светли очи, руси или червенокоси.

Какво може да причини слънчева алергия?

Освен това има редица вещества, които могат да причинят слънчева алергия при всеки. Например:

 • козметика и парфюмерия: парфюми, лосиони, дезодоранти, антибактериални сапуни, червила, кремове, включително слънцезащитни продукти, ако съдържат пара-аминобензоена киселина и бензофенони,
 • подсладители в храните
 • домакински химикали, които сте използвали преди да излезете навън
 • някои лекарства (орални контрацептиви, антибиотици, противовъзпалителни, сърдечно-съдови, антидепресанти),
 • някои растения, като коприва, острица, елда, боровинка
 • продукти: киселец, магданоз, чушки, смокини, сок от моркови,
 • това включва и алкохол (особено с оцветители), както и пикантни храни.

Как се лекува слънчева алергия?

 • Необходимо е незабавно да спрете откриването на тялото към слънцето, става задължително носенето на затворени неща с дълги ръкави, панталони, затворени яки. Използвайте слънцезащитен крем с висок SPF върху откритите части Have just started using this product but it was highly recommended by a friend/dietition. Viagra online sale: online Canadian Pharmacy provides one of quickest and easiest ordering processes available oline today. на тялото.
 • Кремове и мехлеми за слънчеви алергии трябва да се ползват. В случай на сериозни алергични реакции, трябва да се консултирате с лекар, за да може той да предпише курс на лечение. В други случаи можете да използвате кое да е хубаво средство за изгаряне. Народните средства за лечение на алергии у дома също са полезни: сок от краставици, картофи или зеле. Те ще помогнат за успокояване на възпалението на кожата.
 • Антихистамини за кожни алергии. Те също трябва да бъдат предписани от лекар, след като той установи причините за появата. Такова лекарство е Алергозан. Други са Медрол, Преднизолон или Урбазон. Също и Ксизал.
 • Прочистване на организма.
 • Превенция на слънчеви алергии – приемайте витамини С, В, Е и ниацин.

Както се казва, предупреден е предварително въоръжен! Въоръжете се с информация, за да не получите слънчева алергия, следете здравето си и реагирайте на появяващите се симптоми. Тогава лятото ви ще бъде забавно и безгрижно!

Тук ще намерите още лекарства против алергии:

Кой домашен лек за алергия върши работа. Кои са добрите лекарства?

“Демир

Никой не знае защо възниква алергията. По някаква си причина организмът на един човек възприема цветния прашец нормално

А за друг се оказва също толкова опасен агент, както вирусът или бактерията, срещу които трябва да се строят стени.

— От края на 60-е години на миналия век се наблюдава необясним епидемичен подем на алергичните заболявания. Направо ни заля като вълна. Изведнъж започнахме да водим статистиката не в проценти, а в пъти, казва проф. д-р Божко Божков, професор в Катедрата по алергология към МФ-София. — Броят на заболелите от бронхиална астма се е увеличило четири пъти, а алергичният ринит — шест пъти. А още в по-предишния век на английския лекар Джон Босток му се наложило да обиколи един куп болници за да намери дори и един болен от сенна треска и да опише болестта!

На учените е ясно, че не е имало време за изменения на ниво генетика в човешката популация – срокът е доста кратък. Значи цялата работа е в обкръжаващата среда. По статистика, Според статистиката най-много алергетици има в цивилизованите страни с така наречената западна култура.

Освен Кафка и Шопенхауер, тази включва в себе си и поголовна ваксинация, изобилие от антибиотици и стерилни, относително, например, спрямо африканските, условия за живот. В резултат, по мнение на учените, човешкият организъм още от детството не тренира имунитета, който, като всяка нетренирана система, се държи вяло и се предава при всяка агресия. При това понякога възниква алергия към съвсем непонятни неща.

Домашни лекове срещу алергична кашлица

Война с акарите

Към 2010 г. ще бъде създадена ваксина срещу алергии. Това гръмко изявление бе направено преди няколко дни от швейцарската компания Cytos Biotechnology.

— Ние завършихме клиничните изпитания на ваксината, която предотвратява развитието на алергии, — казва директорът по връзки с обществеността Клодин Блейзер. — В клиническите изпитания взеха участие 40 човека, които в продължение на 6 седмици им бяха правени инжекции с експерименталния препарат. По предварителни резултати, това повиши съпротивителните сили на организма към алергени със 100 пъти. Швейцарците правят ваксина срещу алергия от домашните акари с красивото латинско наименование dermatophagoides.

По информация на СЗО (Световната Здравна Организация), от алергии страдат 20% от населението в света и повече от половината от случаите са именно алергии към домашния акар. По принцип, този акар се движи в крак с човека не само от век, но едва сега човешкият организъм започна да възприема продуктите от жизнената дейност на малкия си събрат като силен раздразнител. Домашният акар се храни с частичките лющеща се човешка и обича да живее на топли и скришни места: килими, матраци, дюшеци, спално бельо. Ние от дълго време си имаме навика, когато се местим в ново жилище да вземаме със себе си и старите дюшеци и матраци, като непреходна ценност, макар че по всички санитарни норми, дюшекът трябва да се сменя на всеки 5-8 години.

За да сдобрят акара и човека, швейцарците са създали специален препарат, който се съединява алергена с частта на ДНК – възбудител на туберкулозата. Това вещество се въвеждало в пациентите, първоначално в малки, а по-късно и в по-големи дози, като предизвиква с това изработката на антитела към възбудителя. Методът, предложен от швейцарците, не е нов, казва професор Божков. —Той се нарича алерген-специфична ваксинация.

Цялото ноухау на швейцарските специалисти е в това, че те са започнали да съединяват ДНК възбудителя на туберкулоза със самия алерген. Като правило, ваксините срещу алергия се правят в есенно-зимния период, когато във въздуха има възможно най-малко раздразнители. За целта пациентите престояват две седмици в стационар, където се прави курса с инжекциите. Тази процедура трябва да се прави три години подред, а след това 5 години нямат никакви проблеми.

Какво се пие при обрив от антибиотик? Алергия. За колко време минава?

Алерговаксината се оказа особено ефективна за битовите алергени, особено срещу домашния акар. С кожата на кучета и котки нещата стоят доста по-зле заради особеностите на строежа на алергените. Затова ваксинацията се прави само ако човекът е професионално свързан с животни. Ще е обидно за ветеринарния лекар да напусне 20-годишната си работа заради постоянната хрема и раздразнено гърло. Наистина, при около 20% от пациентите ваксината не помага.

За тях единственият начин е да избягват алергена по всички възможни начини,. Ако става дума за домашния акар – трябва често да се сменя спалното бельо, да се купят специални калъфи за матраците, а самите матраци да се обработват с така наречените акарициди — химически средства, които униват акарите и гарантират, че 3-4 месеца няма да спите в тяхната компания.

Много е сложно да се скриеш от цветния прашец. За да прекосиш София, например, трябва половин ден да прекараш в задръствания, а цветният прашец го прави за половин час. Нещо повече, споменаваме София защото на жълтите павета почни нищо не цъфти, но въпреки всичко вражеският десант я атакува. За това помага вятърът, който носи прашеца от други градове, най-вече от юг. Няма отърване, освен смяна на климатичната зона или противогаз.

Дайте мнение и Вие тук!

Свежа кръв

мнения, отзиви, коментари, форум

Алергията е не само млада болест, но и болест на младите. Най-често от нея страдат хора на възраст 20 — 35 г. С възрастта метаболизмът на организма се забавя и алергията затихва. Може би затова сред младежите, колкото и да е странно, алергията е много популярна. В американските кафетерии, преи да си изберат нещо от менюто, младежите си обменят информация кой каква алергия има.

— И към краставици?! — удивено мига с очи студентка.

– И към презервативи?! — проявява майчинска грижа брадат младеж.

— Интересното е, че почти половината пациенти, които идват на прием, са уверени че имат ужасна алергия, но всъщност имат друго заболяване, — казва професор Божков. — Ще ви приведа прост пример: според анкетите 25 процента от населението смятат, че те или техните деца имат алергия към някакъв продукт. А според медицинската статистика, при децата тази цифра е 6 — 8 процента, а при възрастните – общо два. Всичко останало няма отношение към алергиите.

Най-често пациентите бъркат хранителната алергия с друга напаст – непоносимост към някои продукти, което е свързано с отсъствието на някои ферменти или друга патология на стомашно-чревния тракт. При непоносимост към даден продукт – просто го изключете от храненето.

Истинската алергия, напротив, не е дозозависимо заболяване. На човек с алергия към рибата му стига и миризмата на рибен бульон за да се изрине, да получи спазми на бронхите и тежко задушаване. (Между другото, именно за това в специализираните клиники за лечение на алергии никога не се предлага риба).

С времето агресивните форми на алергии зачестяват. А това означава колосални загуби за медицинско обслужване, особено като се има предвид трудоспособната възраст на пациента. Общо в света ежегодно болните от алергия дават 12 милиарда долара за покупка на противоалергични препарати. Това е доста скъпа болест.

Ухапване от оса (ужилване). Първа помощ, лекарства и билки

Уловка за спор

В целия цивилизован свят алергията е призната за социална болест, тоест болест, която влияе на живота на обществото като цяло. Във връзка с това Евросъюзът още преди няколко години прие общоевропейска програма за борна с алергията, която си има собствен бюджет. У нас, както не е трудно да се отгатне, все още няма нещо такова.

— В наши дни, като никога досега, е необходимо да се правят фундаментални изследвания в областта на имунологията, — смята професор Божков. — Ако учените успеят да разберат защо възниква алергията, е стане възможна първичната профилактика и ще се прекрати наплива от детски алергии, който се наблюдава в наши дни.

Засега препоръките имат доста отвлечен характер. Например, лекарите препоръчват да не се пуши в присъствието на детето, тъй като никотина предизвиква синтеза на специфични за алергетиците имуноглобулини и съветват детето да се кърми през първата година от живота му (което на практика е невъзможно за трийсетгодишен човек).

Видове алергии

В съвременния свят алергията може да възникне от каквото ви е угодно. Понякога от най-неподходящи неща…

Алергия към вода

Алергията към чиста вода се среща крайно рядко, но организмът може да реагира на растенията и микроорганизмите, които живеят в морето, на промишлените отпадъци, които замърсяват крайбрежните води.

Пари

Най-често тази алергия се предизвиква от монетите-евро. В тях се съдържа 25% никел — най-силният алерген, който е на първо място сред металите, предизвикващи кожна алергична реакция.

Работа

Компютрите, направени от пластмаса, могат да предизвикат алергична реакция. Вина за това има компонентът трифенил фосфат. Отделянето му започва при 50 градуса температура на работещия.

Презервативи

Често става дума за реакция на латекс или спермицидната компонента ноноксинол-9. Това лесно се избягва като се използват специални хипоалергенни презервативи.

Бира

Организмът реагира на хмел, дрожди или малц. Хората, които са склонни към хранителни алергии е по-добре да избират добре пречистени сортове и да стоят надалеч от нефилтрираните «живи» напитки.

Мъж/жена

Алергията към друг човек е много рядко явление. В света са описани няколко единични случая. Алергени са микрочастички от слюнката, кожата, потните изпарения, космите…

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

хексалгин дозировка

Хексалгин на капки. Дозировка на Кидс за деца. За възрастни. С Нурофен

Как се дава Хексалгин на деца за температура? Хексалгин Кидс. На капки. Комбинация с Нурофен. …

Едно мнение

 1. Аз имам слънчева алергия, затова на морето не излизам от кръчмата. Къпя се с тениска в последния ден, ако е лошо времето само.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *