Алергиите: Възможни причини. Една от тях са акарите!

Никой не знае защо възниква алергията. По някаква си причина организмът на един човек възприема цветния прашец нормално

А за друг се оказва също толкова опасен агент, както вирусът или бактерията, срещу които трябва да се строят стени.

— От края на 60-е години на миналия век се наблюдава необясним епидемичен подем на алергичните заболявания. Направо ни заля като вълна. Изведнъж започнахме да водим статистиката не в проценти, а в пъти, казва проф. д-р Божко Божков, професор в Катедрата по алергология към МФ-София. — Броят на заболелите от бронхиална астма се е увеличило четири пъти, а алергичният ринит — шест пъти. А още в по-предишния век на английския лекар Джон Босток му се наложило да обиколи един куп болници за да намери дори и един болен от сенна треска и да опише болестта!

На учените е ясно, че не е имало време за изменения на ниво генетика в човешката популация – срокът е доста кратък. Значи цялата работа е в обкръжаващата среда. По статистика, Според статистиката най-много алергетици има в цивилизованите страни с така наречената западна култура.

Освен Кафка и Шопенхауер, тази включва в себе си и поголовна ваксинация, изобилие от антибиотици и стерилни, относително, например, спрямо африканските, условия за живот. В резултат, по мнение на учените, човешкият организъм още от детството не тренира имунитета, който, като всяка нетренирана система, се държи вяло и се предава при всяка агресия. При това понякога възниква алергия към съвсем непонятни неща.

Война с акарите

Към 2010 г. ще бъде създадена ваксина срещу алергии. Това гръмко изявление бе направено преди няколко дни от швейцарската компания Cytos Biotechnology.

— Ние завършихме клиничните изпитания на ваксината, която предотвратява развитието на алергии, — казва директорът по връзки с обществеността Клодин Блейзер. — В клиническите изпитания взеха участие 40 човека, които в продължение на 6 седмици им бяха правени инжекции с експерименталния препарат. По предварителни резултати, това повиши съпротивителните сили на организма към алергени със 100 пъти. Швейцарците правят ваксина срещу алергия от домашните акари с красивото латинско наименование dermatophagoides.

По информация на СЗО (Световната Здравна Организация), от алергии страдат 20% от населението в света и повече от половината от случаите са именно алергии към домашния акар. По принцип, този акар се движи в крак с човека не само от век, но едва сега човешкият организъм започна да възприема продуктите от жизнената дейност на малкия си събрат като силен раздразнител. Домашният акар се храни с частичките лющеща се човешка и обича да живее на топли и скришни места: килими, матраци, дюшеци, спално бельо. Ние от дълго време си имаме навика, когато се местим в ново жилище да вземаме със себе си и старите дюшеци и матраци, като непреходна ценност, макар че по всички санитарни норми, дюшекът трябва да се сменя на всеки 5-8 години.

За да сдобрят акара и човека, швейцарците са създали специален препарат, който се съединява алергена с частта на ДНК – възбудител на туберкулозата. Това вещество се въвеждало в пациентите, първоначално в малки, а по-късно и в по-големи дози, като предизвиква с това изработката на антитела към възбудителя. Методът, предложен от швейцарците, не е нов, казва професор Божков. —Той се нарича алерген-специфична ваксинация.

Цялото ноухау на швейцарските специалисти е в това, че те са започнали да съединяват ДНК възбудителя на туберкулоза със самия алерген. Като правило, ваксините срещу алергия се правят в есенно-зимния период, когато във въздуха има възможно най-малко раздразнители. За целта пациентите престояват две седмици в стационар, където се прави курса с инжекциите. Тази процедура трябва да се прави три години подред, а след това 5 години нямат никакви проблеми.

“Фигурин

Алерговаксината се оказа особено ефективна за битовите алергени, особено срещу домашния акар. С кожата на кучета и котки нещата стоят доста по-зле заради особеностите на строежа на алергените. Затова ваксинацията се прави само ако човекът е професионално свързан с животни. Ще е обидно за ветеринарния лекар да напусне 20-годишната си работа заради постоянната хрема и раздразнено гърло. Наистина, при около 20% от пациентите ваксината не помага.

За тях единственият начин е да избягват алергена по всички възможни начини,. Ако става дума за домашния акар – трябва често да се сменя спалното бельо, да се купят специални калъфи за матраците, а самите матраци да се обработват с така наречените акарициди — химически средства, които униват акарите и гарантират, че 3-4 месеца няма да спите в тяхната компания.

Много е сложно да се скриеш от цветния прашец. За да прекосиш София, например, трябва половин ден да прекараш в задръствания, а цветният прашец го прави за половин час. Нещо повече, споменаваме София защото на жълтите павета почни нищо не цъфти, но въпреки всичко вражеският десант я атакува. За това помага вятърът, който носи прашеца от други градове, най-вече от юг. Няма отърване, освен смяна на климатичната зона или противогаз.

Свежа кръв

Алергията е не само млада болест, но и болест на младите. Най-често от нея страдат хора на възраст 20 — 35 г. С възрастта метаболизмът на организма се забавя и алергията затихва. Може би затова сред младежите, колкото и да е странно, алергията е много популярна. В американските кафетерии, преи да си изберат нещо от менюто, младежите си обменят информация кой каква алергия има.

— И към краставици?! — удивено мига с очи студентка.

– И към презервативи?! — проявява майчинска грижа брадат младеж.

— Интересното е, че почти половината пациенти, които идват на прием, са уверени че имат ужасна алергия, но всъщност имат друго заболяване, — казва професор Божков. — Ще ви приведа прост пример: според анкетите 25 процента от населението смятат, че те или техните деца имат алергия към някакъв продукт. А според медицинската статистика, при децата тази цифра е 6 — 8 процента, а при възрастните – общо два. Всичко останало няма отношение към алергиите.

Най-често пациентите бъркат хранителната алергия с друга напаст – непоносимост към някои продукти, което е свързано с отсъствието на някои ферменти или друга патология на стомашно-чревния тракт. При непоносимост към даден продукт – просто го изключете от храненето.

Истинската алергия, напротив, не е дозозависимо заболяване. На човек с алергия към рибата му стига и миризмата на рибен бульон за да се изрине, да получи спазми на бронхите и тежко задушаване. (Между другото, именно за това в специализираните клиники за лечение на алергии никога не се предлага риба).

С времето агресивните форми на алергии зачестяват. А това означава колосални загуби за медицинско обслужване, особено като се има предвид трудоспособната възраст на пациента. Общо в света ежегодно болните от алергия дават 12 милиарда долара за покупка на противоалергични препарати. Това е доста скъпа болест.

Уловка за спор

В целия цивилизован свят алергията е призната за социална болест, тоест болест, която влияе на живота на обществото като цяло. Във връзка с това Евросъюзът още преди няколко години прие общоевропейска програма за борна с алергията, която си има собствен бюджет. У нас, както не е трудно да се отгатне, все още няма нещо такова.

— В наши дни, като никога досега, е необходимо да се правят фундаментални изследвания в областта на имунологията, — смята професор Божков. — Ако учените успеят да разберат защо възниква алергията, е стане възможна първичната профилактика и ще се прекрати наплива от детски алергии, който се наблюдава в наши дни.

Засега препоръките имат доста отвлечен характер. Например, лекарите препоръчват да не се пуши в присъствието на детето, тъй като никотина предизвиква синтеза на специфични за алергетиците имуноглобулини и съветват детето да се кърми през първата година от живота му (което на практика е невъзможно за трийсетгодишен човек).

Дайте мнение и Вие тук!

Скрита заплаха

мнения, отзиви, коментари, форум

В съвременния свят алергията може да възникне от каквото ви е угодно. Понякога от най-неподходящи неща…

Море

Алергията към чиста вода се среща крайно рядко, но организмът може да реагира на растенията и микроорганизмите, които живеят в морето, на промишлените отпадъци, които замърсяват крайбрежните води.

Пари

Най-често тази алергия се предизвиква от монетите-евро. В тях се съдържа 25% никел — най-силният алерген, който е на първо място сред металите, предизвикващи кожна алергична реакция.

Работа

Компютрите, направени от пластмаса, могат да предизвикат алергична реакция. Вина за това има компонентът трифенил фосфат. Отделянето му започва при 50 градуса температура на работещия.

Презервативи

Често става дума за реакция на латекс или спермицидната компонента ноноксинол-9. Това лесно се избягва като се използват специални хипоалергенни презервативи.

Бира

Организмът реагира на хмел, дрожди или малц. Хората, които са склонни към хранителни алергии е по-добре да избират добре пречистени сортове и да стоят надалеч от нефилтрираните «живи» напитки.

Мъж/жена

Алергията към друг човек е много рядко явление. В света са описани няколко единични случая. Алергени са микрочастички от слюнката, кожата, потните изпарения, космите…

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

лекарства против алергия

Кой домашен лек за алергия върши работа. Кои са добрите лекарства?

Алергичните заболявания тормозят милиони хора – постоянно или в определени сезони. Безброй научни екипи са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *