Какво ни “казва” езикът!

Цветът на езика, формата му и различно разположените налепи могат да ви подскажат какви заболявания имате. И така: Какво ни “казва” езикът!?

Освен че езикът е орган, който ни помага да говорим, той също може да говори на нас. Начинът, по който изглежда езикът, може да ни подскаже какво е здравословното ни състояние. Затова изплезете се пред огледалото и нека диагностиката започне сега!

Кой орган къде се намира?

Нека първо уточним коя част на езика за кой орган отговаря.

Сърцето се намира малко преди края на езика. Дробовете са отляво и отдясно на езика.

За стомаха отговаря коренът на езика, от лявата му страна пък е левият бъбрек, а отдясно – другият. Ако имате петна по езика, особено в тази част, бъдете сигурни, че страдате от бъбречно заболяване. Между бъбрека и десния бял дроб се намира черният дроб.

Сами виждате, че езикът е проекция на почти всички органи, но не бива да се бърка с акупунктурните точки. Езикът служи само за диагностика, не за лечение. Много по-лесно е обаче да предотвратиш една болест, отколкото да я лекуваш. Ето защо тази статия е толкова полезна.

Какво ни говори цветът на езика?

Диагностиката чрез езика може да се направи по няколко критерия – в зависимост от цвета на езика, нелепите, формата му и браздите. Неслучайно, лекарите често ви карат да се изплезите по време на преглед, за да видят обложен ли е езикът.

Розовият, чист цвят говори добре – здрави сте.

Ако цветът му е бял на места, възможно е да имате анемия, а ако е жълт, то трябва да проверите жлъчката си. Жълтият цвят също може да говори за чернодробно заболяване. Синият или лилавеещ цвят сигнализира за проблеми със сърцето, не ги пренебрегвайте! Кафевите налепи пък говорят за възпаление на белите дробове, особено ако са придружени с температура. Бледият цвят с червени петна пък говори за астма.

Налепите

Налепите по езика, независимо къде се намират, не говорят добре за здравето ви.

Ако са отзад, имате нужда от прочистване от токсини, дебелото ви черво най-вероятно е затлачено.

“Фигурин

Ако са в средата на органа, добре е да си проверите далака или задстомашната жлеза, а ако са най-отпред, имате проблеми с дихателната система.

Релеф

Дългата линия, която минава по целия език в средата трябва да е права. Ако е изкривена, значи имате проблеми с гръбначния стълб и изкривявания. Ако целият ви езика е набразден, на малки цепнатини, може би имате бъбречно заболяване или проблеми с дебелото черво.

Дайте мнение и Вие тук!

Сухота

Ако в продължение на повече от седмица забелязвате постоянна сухота на езика, чувствате жажда, проверете си захарта, може да имате диабет!

Сухият език може да говори и за язва на стомаха, особено ако има и сиви налепи по него.

Масажирайте езика!

Макар да няма общо с акупунктурата, няма да си навредите, ако периодично масажирате езика си. Няма да излекувате заболяване, ако имате такова, но ще премахнете облаганията, които са доста неприятни. Те причиняват лош дъх, а и могат да увредят зъбите.

С четката за зъби често масажирайте езика, като така ще предотвратите и появата на кариеси.

И между другото, лошият дъх може да говори за остър или хроничен гастрит, така че не го подценявайте!

Надяваме се да сме ви били полезни с тази статия! Бъдете полезни и вие на вашите близки и приятели, като я споделите с тях!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

лекарство за афти

Лекарство за афти: кои са най-добрите и как да изберем?

Афти: що за проблем и как да го разрешим. Варианти за лечение: готови медикаменти, хомеопатия, …

2 Мнения

  1. На какъв лекар се ходи ?

  2. Здравейте, Вели! Всеки един лекар от специалност вътрешни болести трябва да може да ви направи диагностика по езика!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *