Ayurveda-Sofia 03

Какво трябва да знаем за Аюрведа?

Аюрведа – наука за здравето и живота

Аюрведа /Ayurveda/ е една от най-древните науки, чиито корени са положени преди повече от 5000 години в Индия. Тя обяснява заобикалящия ни свят и живота. Аюрведа е учение за здравословен начин на живот и за постигане на хармония вътре в нас и с всичко около нас.

Познанието, което е събирано и развивано през вековете, днес е разпространено по цял свят. Аюрведа има последователи на всички континенти на планетата. Причината е, че тази древна наука сочи пътя за постигане на лично благополучие и пълноценен начин на живот. Индийската система за дълголетие е широко приложима за усъвършенстване на човека не само физически, но също така психически и емоционално.

Трите Доши – ключ към личностните характеристики на човек

Всеки човек носи своите индивидуални особености. Аюрведа отдава личностните качества на превеса на една от трите Доши. Те са носители на енергиите в нашето тяло. Кафа, Вата и Питта присъстват у всеки от нас от самото раждане. Дошите отговарят за жизнените функции и когато балансът между тях е нарушен, това променя енергийното поле на човек. Дисбалансът е предпоставка за поява на болестите.

Ayurveda-Sofia-02

Наред с трите Доши, светът около нас е изграден от пет елемента, считат древните мислители. Те са вечни и основополагащи за Вселената. В индийската наука основните елементи са въздух, земя, огън, вода и пространство. Връзката между тях и Дошите предопределя особеностите на всеки един човек – неговия характер и външните му белези като цвят на кожата, очите, косата и т.н.

Аюрведа и смисълът на битието

В своята реализация в живота всеки човек е подвластен на една от четирите ключови цели, според Ayurveda . Първата се нарича Дарма и е свързана с дълга и с отговорността. Нейните носители обикновено са хора с лидерски черти, които се изявяват като водачи и закрилници на другите. Арта се свързва с предприемачеството, което се проявява като основна черта в нейните носители. Според индийската философия за живота третата основна цел е Мокша. Притежаващите я хора обикновено се занимават с наука и философия. Подвластните на емоциите са мъжете и жените, носители на Кама. За тях усещанията за другите и за света са движещата сила в тяхното личностно развитие.

Аюрведа проповядва, че у всеки от нас е заложен неговият път. Осъзнаването на нашата предопределеност е начин за правилното развитие на потенциала и за постигане на разбирателство със себе си.

Ayurveda-Sofia-01

Дайте мнение и Вие тук!

Лечебни практики в Аюрведа

Индивидуалният подход на лечение е в основата на индийската медицина. Прилаганите техники и практики са изцяло съобразени с постигане на единство между тялото и духа на човек. Балансът в организма се постига с билкови терапии, с вътрешни и външни процедури, с природосъобразно хранене, практикуване на йога и медитация.

Аюрведа лекува болестните състояния, като търси първопричинителя на нарушения баланс, за да се възстанови хармонията и единението с вътрешния и външния свят.

Какво трябва да знаем за Аюрведа?

“Демир

Хора от цял свят откриват в Аюрведа практиките алтернативен начин за живот, съобразен със собствения им ритъм и този на природата. Търсенето на баланс е път към хармонично развитие, добро здраве и успех. Хилядолетното индийско учение помага да се преодолеят болестни състояния, психическите и емоционални сривове, на които ни подлага стресовото и забързано ежедневие на нашето съвремие.

Ayurveda-Sofia-04
Снимки: Pixabay

Хубавото е, че не е нужно да се стигне чак до Индия, за се почерпи от опита на Аюрведа. В България всички лечебни терапии и практики са достъпни в специализираните центрове. Най-популярните аюрведа клиники у нас функционират в София и Банско. В тях работят високо квалифицирани индийски терапевти с дългогодишна практика. Те консултират, диагностицират и назначават необходимите лечебни терапии. На място се предлагат Аюрведа билкови и натурални продукти, провеждат се курсове по правилата на автентичните индийски методи.

Вижте и ТОВА: Аюрведа при подагра, билки на Петър Димков, Аденурик, Милурит, Тилкотил, хомеопатия и други средства за лечение.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какви мнения съществуват за Аквасорс. Измама ли е?

Аквасорс, АФА водорасли и Зелена енергия. Мнения. За отслабване

Какви мнения съществуват за Аквасорс? Измама ли е? Мнения за Зелена енергия и АФА водорасли. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *