Глаукомата е тихият крадец на зрението

Глаукомата, чийто Световен ден се отбелязва на 12 март, заема второ място като причина за слепота в света /на първо са травмите и диабетът/, обяснява д-р Диди Казакова.

Няма нужда да се убеждаваме колко важно е зрението – 80% от информацията, която получаваме, е чрез зрителния анализатор. Глаукомата е лична трагедия за всеки пациент, но тя е и социално заболяване, защото инвалидизира и защото лечението и е скъпо.

Колкото по-рано се определи диагнозата, толкова лечението е по-евтино за държавата и за самите болни. Ако това стане по-късно, шансовете за лечение са по-малки и то струва по-скъпо.

В терминален стадий глаукомата излиза на държавата над 3000 долара годишно, а в ранните стадии – стотина долара.

Има различни социални програми в отделните държави, според които лечението се реимбурсира, т.е. възстановява.

У нас, за съжаление, това става частично – максимално до 50%. Д-р Казакова се е върнала току-що от конгрес на глаукомната асоциация на Румъния, където реимбурсацията е 100%, т.е. лечението се поема изцяло от държавата.

Според статистиките през 2010 г. в света ще има 44,76 млн. човека, страдащи от глаукома, а в Европа тази бройка е над 10 млн. Вече се знае, че се лекуват 45 % от болните и от тях 4,5% нямат достатъчно добри резултати, независимо от начина на лечение – медикаментозно, лазерно или хирургично. Това е доста обезкуражаващо, защото показва, че медицината все още е безсилна пред някои страдания.

Затова под егидата на Световната асоциация по глаукома и на Асоциацията на пациентите, страдащи от глаукома, се организира световен ден заболяването, който се отбелязва на 12 март. Неговата цел е да се информират хората за болестта и нейните последици и да бъдат призовани те след 40-годишна възраст да ходят поне веднъж на профилактичен преглед при очен лекар.

Глаукомата е дегенеративно заболяване на зрителния нерв, което, ако не се лекува, води до слепота.

След като процесът се хване навреме, с помощта на лекарства или с други средства може да се удължи периодът на дегенерация на зрителния нерв и по този начин се гарантира зрителната острота. Целта на лечението, от една страна, е да се намали вътреочното налягане, и от друга, да се предотврати дегенеративният процес.

Глаукомата е прогресивно заболяване, но процесът може да се прекрати или да се забави благодарение на терапията. Затова са важни профилактиката и започването на лечение навреме с подходящи медикаменти, напомня д-р Казакова.

Причините за глаукомата се крият преди всичко в наследствеността.

Имат значение късогледството и полът /жените страдат по-често от мъжете/. Заболяването се развива също на стресова основа и поради васкуларни /съдови/ причини -високо кръвно налягане, диабет, които нарушават храненето на съдовете. И възрастта е фактор – с нея настъпват атрофични промени във всички клетки, включително в ганглиевите.

При жените заболяването е свързано не толкова с климакса, с хормоналните промени, колкото например с мигрената.Повишеното вътреочно налягане води до атрофични промени в зрителния нерв, но странното е, че има и глаукома с ниско налягане. Когато стойностите му са между 12 и 13 мм, въпреки всичко настъпва атрофия и тя се обяснява със смущение в храненето на съдовете и на зрителния нерв.

Дайте мнение и Вие тук!

Но всеки пациент трябва да бъде консултиран от офталмолог, защото прицелното налягане в окото е различно за всекиго.

“Фигурин

От Европейската глаукомна асоциация е прието за нормално налягане докъм 15-16, но има много други критерии, като дебелина на роговицата, съдови заболявания, артериално налягане, диабет, възраст, които се обобщават и тогава прицелното налягане при всеки трябва да бъде индивидуално.

При един човек налягане от 15 мм може да бъде фатално, а при друг, с по-дебела роговица, и 20 да не оказва влияние.

За съжаление глаукомата протича безсимптомно. Наричат я “тихият крадец на зрение”. Понякога при офталмолога идват 50-годишни пациенти.

————-

Д-р Диди Казакова, д.м., е офталмолог, специалист-консултант в Очен сектор на Първа градска болница – София. Специализирала е в областта на глаукомата в различни клиники по света – в Израел, Швейцария, в Лондон, Москва, Кьолн – при корифеи от ранга на проф. Гюнтер Кригълщайн /Кьолн/ и д-р Андре Мермут/Лозана/. Защитила е докторска дисертация в Германия върху хирургичното лечение на глаукома.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

max

Макситрол или Гентазон? Капки за очи с локален антибиотик

Медикаментът макситрол: какво представлява, кои са активните му съставки. Продуктът като капки за нос – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!    АБОНИРАЙ СЕ!