розалгин дамски душ, тантум роза

Розалгин, дамски душ, гел, саше: Сигурното женско лекарство

Топ приложения на розалгин. Дамски (женски) душ (иригатор). При бяло течение. След епизиотомия. При специфичен вагинит. При бактериална вагиноза.

Още в текста: С антибиотици. При операция. Химиотерапия и лъчетерапия. Бензидаминов хидрохлорид. Цена. Розалгин изи. На таблетки (хапчета). Интимен гел. Гранули и прах. При бременност. По време на цикъл. За деца. Розалгин или тантум роза? Има ли странични ефекти?

Розалгин е нещо, срещу което гинекологът ви няма да възрази – при необходимост. Продуктът действа доказано в три посоки: овладява възпаления, обезболява, спасява от бактерии (ladyzone.bg).

Действието на розалгин се основава на бензидаминовия хидрохлорид – синтетичен компонент, използван фармакологично над 45 години. Той позволява успешно оздравително въздействие чрез розалгин при вагинози, бяло течение, след инфекции в следродилния период, при гъбични инфекции след прилагането на антибиотици, след химио- и лъчева терапия.

Продуктите розалгин имат локално приложение с интересна характеристика: активната съставка се абсорбира многократно по-активно от болните зони на тъканите, отколкото от здравите. Още при първите терапевтични процедури се чувства отслабване на симптомите, присъщи на гинекологичните инфекции – намаляват зачервяване, парене и сърбеж, отоци. Продуктът се прилага успешно в следоперативни състояния, при подготовка за хирургични процедури, както и профилактично при поддържането на интимната хигиена.

Дамски (женски) душ (иригатор)

Дамският душ РОЗАЛГИН е помощно средство за вагинални промивки, но може да се използва продукт от серията розалгин и с обичайния личен дамски душ (иригатор). За вагиналните промивки има различни мнения – за и против. Тук не е мястото за подобна дискусия: приемаме, че гинекологът е препоръчал вагинални промивки и има смисъл това да са промивки с розалгин. За целта трябва да се набавят от аптеката прахчета розалгин; всяко от тях се разтваря в половин литър хладка вода, сипва се в дамския душ и процедурата се провежда по стандартния начин. Промиването с розалгин разтвор упражнява противовъзпалително, обезболяващо и антибактериално действие. Възможно е лекарят да препоръча две такива промивки на ден; обикновено терапевтичният курс продължава седмица – до 10 дни (framar.bg).

Нека да отбележим, че има и вариант РОЗАЛГИН ИЗИ с готов разтвор за вътрешни промивки, фабрично дозиран в опаковки за еднократна употреба.

При бяло течение

Редно е най-напред да се установи каква е причината за притесняващото бяло течение. Не предприемайте самоволно лечение с розалгин при бяло течение, тъй като причината може да е достатъчно сериозна и да изисква комплексен подход. При бактериална инфекция, при трихомонас или кандида добрият розалгин едва ли ще е достатъчен.

След като се установи каква е причината за вашето бяло течение, лекарят ще определи комплексна терапия, която може да включва и вагиналните промивки с розалгин (bialotechenie.net). Ако има друга причина за проблема, лекарското мнение ще е меродавно за прилагането на една или друга форма на безспорно ефективния продукт розалгин.

След епизиотомия

Както е известно – епизиотомия е принудителният разрез на тъкани между ануса и влагалището по време на раждане. Този разрез е наложителен, ако раждането протича твърде бързо и тъканите не са достатъчно еластични, за да се разтегнат за безпроблемно преминаване на бебешката глава. Към епизиотомия се прибягва и при някои усложнения, когато родовият процес трябва да се ускори.

розалгин
При инфекции розалгин е част от комплексната терапия

Разрезът се зашива както е обичайно за хирургическите интервенции и при липса на усложнения раната зараства за около две седмици (9m-bg.com). През този следродов етап е много важно да не бъде допусната инфекция и прилагането на розалгин улеснява тази задача. Външните промивки на интимната зона могат да помогнат за това – ползват се сашета розалгин. Промивките в продължение на 15 дни намаляват дискомфорта и болките, съдействат за по-бързото зарастване и предотвратяват възпалителни процеси (ladyzone.bg).

При специфичен вагинит

“Фигурин

Вагиналните промивки с розалгин помагат за неутрализиране на нприятните симптоми, свързани със специфичен вагинит. Това заболяване, чието лечение изисква доста търпение и време, се повлиява добре от активния компонент на розалгин – бензидаминов хидрохлорид. Той потиска развитието на основните причинители на неспецифичните вулвовагинити – Trichomonas vaginalis и Candida. Промивките с розалгин облекчават симптоми като болка и сърбеж и като част от комплексна терапия успешно съдействат за преодоляването на болестния проблем (ladyzone.bg).

При бактериална вагиноза

Доста упорити са и вагинозите, причинени от бактерията Gardnerella vaginalis. При тях лечението е продължително поради нарушеното равновесие и профил на вагиналната микрофлора. Вагиналните промивки с розалгин редуцират неприятните симптоми на бактериалната вагиноза – течение, парене, сърбеж и болка, зачервяване (ladyzone.bg). Лечението е комплексно и включването в него на розалгин ускорява общия оздравителен процес.

С антибиотици

розалгин
Активните компоненти на розалгин се прилагат над 45 години с успех

Комбинирането на розалгин с антибиотици трябва да се предприема само в краен случай и то по лекарска препоръка. Пример за наложително комплексно лечение е например бактериалната вагинална инфекция. Като активен антисептик и продукт с антибактериален ефект розалгин в повечето случаи е в състояние при постоянство и правилно прилагане да реши голяма част от изброените проблеми. Това правило важи и за случаите на гъбични инфекции, които налагат антибиотична терапия.

В немалко случаи обаче гъбичните инфекции в интимната зона са резултат от лечението на друг здравословен проблем с антибиотици. Пероралният им прием унищожава не само добри представители на чревната, но и на вагиналната микрофлора. Тази уязвима зона от женското тяло остава по-слабо защитена и се поддава на гъбични или бактериални инфекции. Прилагането на розалгин в този случай определено е добро решение на проблема (ladyzone.bg).

При операция

Едно от препоръчваните от медицината приложения на розалгин е свързано с оперативни интервенции. И по-точно, розалгин се използва за предоперативна подготовка на гинекологични операции. Препоръчват се двукратни интимни промивки всеки ден в продължение на седмицата, предхождаща операцията. Установено е експериментално, че в над 60% от случаите болестните симптоми на вагинално заболяване се оказват напълно овладени, а около 38 – 39% отбелязват подобрение (ladyzone.bg).

Химиотерапия и лъчетерапия

Някои сложни терапевтични процедури, каквито са химиотерапията и лъчетерапията, могат да причинят сухота на влагалището с всички произтичащи от този дискомфорт последици (zdravezajenata.com). Промивките с розалгин възстановяват тонуса на клетките от влагалищната лигавица; хидратират и обезболяват, спасяват от податливост към възпаленията.

Бензидаминов хидрохлорид

Бензидаминовият хидрохлорид – активен компонент на продуктите розалгин, е откритие на фармацевтичния гигант Angelini. Съставката е синтезирана в Италия през 60-те години на ХХ век и успешно се използва повече от 45 години в над 70 страни. Бензидаминовият хидрохлорид овладява възпаления и успокоява болките при прилагането на розалгин – той действа директно върху клетките на лигавиците, като постига терапевтичен ефект (apteka-optima.com).

Цена

Прахообразната форма на продукта – сашета, може да се намери за около 1.70 лв за прахче, или 16-17 лв за опаковка от 10 бройки. Готовият разтвор, розалгин изи, е по 18-19 лв за комплект от пет дози в бутилки за еднократна употреба (framar.bg).

Розалгин изи

Розалгин изи е вариант на продукта – готов разтвор, дозиран в индивидуални опаковки от по 100 мл за еднократна употреба. Разтворът съдържа активния компонент бензидаминов хидрохлорид, бензалкониев хлорид, динатриев едетат, етанол, полисорбат 20, розово масло, пречистена вода.

Пациентската листовка за розалгин изи съдържа подробно указание за начина на приложението на продукта – разкъсва се фабричната защитна опаковка на бутилчицата, издърпва се вградената канюла и накрайникът се въвежда във вагината. Опаковката се изстисква бавно, изцяло. Операцията се изпълнява в легнало положение; няма опасност от връщане на разтвора в бутилчицата, тъй като тя е със специална клапа. След като цялото съдържание е освободено във вагината, трябва да се съхрани позицията, за да може разтворът розалгин да въздейства по-дълго време върху проблемните зони (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

На таблетки (хапчета). Интимен гел

Розалгин не се предлага на родния лекарствен пазар под формата на вагинални таблетки и интимен гел; двете разпространени форми са прахообразна – сашета, и готов разтвор с апликатори за еднократна употреба (rosalgin.bg). Попитайте вашия гинеколог за подходящ интимен гел, който може да се съчетава при промивки с розалгин.

Гранули и прах

розалгин
Продуктите розалгин са ефективно средство за съхранение на женското здраве

Сашетата розалгин съдържат гранули, всяка от опаковките се разтваря лесно с половин литър хладка вода за вагинална промивка. Прахообразната форма или гранули се използват за приготвянето на готовия разтвор в розалгин изи (framar.bg).

При бременност

Розалгин няма ограничения за прилагане по време на бременност и кърмене. Прилагането при бременни трябва да се консултира с гинеколог. Ако е необходимо да се провеждат вагинални промивки, това следва да се прави при спазване на точни лекарски указания (framar.bg).

По време на цикъл

Розалгин е приложим за влагалищни промивки преди или след месечен цикъл. Може да се използва за външни промивки по време на цикъла по лекарска препоръка.

За деца

Според фармакологичната информация на производителя розалгин може да се използва при деца за външни промивки, очевидно за овладяване на симптоми като сърбеж, зачервяване, оток. Режимът на прилагане задължително се консултира с детски гинеколог (rosalgin.bg).

Розалгин или тантум роза?

Едно и също е; тантум роза е по-старо название на същия продукт (aptekadara.com).

Има ли странични ефекти?

Розалгин има ограничения за употреба единствено при потребители с диагностицирана алергия към някой от компонентите.

Режимът на приложение е с препоръчителни ограничения от две промивки дневно в продължение на десет дни. При по-продължителна употреба е възможно да се проявят алергични реакции (framar.bg).

https://www.lekar.bg/2015/03/23/%D0%B1%D1%8F%D0%BB%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-2/

 

Първоначално публикувано на:04.07.2015 @ 15:05

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рак на белия дроб - предразположени ли сме?

Рак на белия дроб: Основни симптоми, стадии, лечение и класификация (ПОДРОБНО)

Симптоми на рак на белия дроб и преживяемост. Откриване на петно. Стадии, последен стадий. Обичайна …

Едно мнение

  1. Здравейте, имам бактериална вагиноза но съм и бременна в 4г.с гинеколога ми предписа Розалгин, възможно ли е да е всяка вечер в продължение докато не вляза к 4тия месец, не е ли доста време за използване? Мислех че ми каза един път в седмицата докато не вляза в 4тия месец но не помня, Кажете ми моля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *