Lumbosakralen Radikulit 1

Лумбосакрален радикулит: виновна е поясната дискова херния (ЛЕЧЕНИЕ на ишиас)

Най-честата причина на поясно-кръстцовия лумбосакрален радикулит (ишиас) е поясната дискова херния.

Лумбосакралния радикулит (ишиас) е заболяване на седалищния нерв. То може да бъде предизвикано както от простуда, травма или неспецифична инфекция, така и от болестни процеси в тъканите около нерва – спондилоза, дископатия.

Много често процесът се отключва в резултат на въздушни течения и преохлаждане след изпотяване.

Лумбосакралният радикулит се характеризира с остра болка в поясно-кръстната област и по продължение на нерва, в задната част на крака, включително до пръстите на краката и петата. Изостря се сетивността, нарушават се рефлексите, затрудняват се движенията. Болката се усилва при навеждане и изправяне, дори при кашляне и кихане.

Лечението протича в посока премахване на болката, снемане на отока, спиране на възпалението и подобряване на кръвоснабдяването.

Леглото трябва да е твърдо, доколкото е необходимо да се избегне провисване на тялото надолу.

Така не се допуска допълнително изкривяване в лумбалната област, което би засилило болките. С помощта на възглавници, колянната и тазобедрената става се поддържат в определено положение, с което се избягва засилване на болката при опънато положение на колянната става.

В острия стадий на заболяването се прилага лечение с аналгетици и флогестици.

Вижте и ТОВА: Народна медицина за успешно лечение на радикулит от всякакъв вид!

Когато болката намалее и движенията се облекчат, в по-нататъшното лечение се включва физиотерапия и рехабилитация.Прилагат се локални топлинни процедури. Практикува се облъчване с инфрачервени лъчи в областта на кръста и задната част на засегнатия крак. Прилагат се диадинамични токове, ултравиолетови еритеми, електрофореза с новокаин или лидокаин.

След преминаване на острия стадий и при хронифициране на страданието се добавя ултразвук на кръста и задната част на крака. Прилага се фонодореза с индометацин, диклак, дехидрокортизон, фастум гел. Препоръчват се топлинни процедури, под формата на кални апликации, лугови компреси, парафинови апликации.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

lumbosakralen-radikulit-2Ефективен метод е масаж на кръста и крака.

Препоръчително е практикуването на лечебна физкултура и балнеолечение.
Народната медицина също предлага своите средства при лумбосакрален радикулит.

Приготвя се спиртен извлек на билката мечо ухо, като 2 супени лъжици от нея се заливат с половин литър спирт. След две седмици сместа е готова за употреба. Използва се чрез втриване в засегнатите места.

Може да се използва смес от една част (чаена чаша) пчелен мед и по една и половина части водка и сок от ряпа, както и 1 с.л. сол. С добре разбърканата смес се намазва засегнатия участък.

Макар и в редки случаи, при лечението на лумбосакралния радикулит е възможно да се наложи оперативна намеса. Това се налага при наличие на силен болков синдром и изразена клинична картина – трайна пареза и нарушена чувствителност.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечение на ишиас – домашно и с лекарства. Симптоми на прищипан нерв и възпален седалищен нерв

В болшинството случаи успешното лечение на лумбосакралния радикулит е напълно възможно, при условие, че бъде своевременно диагностициран и се приложи лечение, включващо всички възможни направления.

Това е необходимо условие за пълно оздравяване, без последващи рецидиви.

Профилактиката включва мерки, насочени към поддържане на правилна стойка и укрепване мускулите на гърба. Необходимо е да се избягва прекаленото натоварване на гръбначния стълб. Правилното положение на тялото по време на сън и бодърстване намалява до минимум напрежението, което изпитва гръбначния стълб.

Още информация и източници на английски и руски: Компреси за радикулит; * Домашно лечение на радикулит; * Какво да пия за радикулит. Видове.

За да се запазят естествените извивки на гръбначния стълб се препоръчва използването на малки възглавници под шията и кръста или да се спи на подходящ матрак, който осигурява поддържане на естественото положение на гръбначния стълб.

Поддържането на правилната стойка на тялото е особено важно и в ежедневната работа.

Препоръчва се, например, при повдигането на предмет от пода да се свият краката в коленете, без да се накланя тялото. Необходимо е да се избягват неудобните пози, като продължително седене на стол с отпусната глава, дълго седене пред телевизора в еднообразна поза и т. н.

За укрепване на мускулите на гърба съществена роля играят редовни подходящи гимнастически упражнения. Особено важно е и общото укрепване на организма чрез спортуване и закаляване, като по този начин се повишава неговата устойчивост при претоварвания и преохлаждане.

Още нещо интересно ТУК:

Най-доброто лечение за радикулит е гимнастиката

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

ишиас лумбаго лечение на възпален седалищен нерв

Лечение на ишиас – домашно и с лекарства. Симптоми на прищипан нерв и възпален седалищен нерв

Ишиас или възпален седалищен нерв на кръста, на таза. Симптоми. Невралгия. Анатомия и лечение на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *