Излекувах се от уртикария! Снимки, меню, лекарства при обрив от стрес
Снимки как изглежда. Отзиви "Излекувах се от уртикария". Меню и диета. Лекарства за обрив от стрес, мнения, форум

Излекувах се от уртикария! Меню, лекарства при обрив от стрес (СНИМКИ!)

Снимки и видео как изглежда. Отзиви “Излекувах се от уртикария”. Меню и диета. Лекарства за обрив от стрес, мнения, форум за копривна треска. Антихистаминови препарати за мазане. Изображения.

Уртикария – наясно ли сте какво е това? Мъчителна реакция на кожата към алергичен дразнител или стрес: проявава се със зачервяване, сърбеж и релефен обрив.

Медицината е наясно как се действа при проява на уртикария; клсически медикаменти и хомеопатични продукти за овладяване на пристъпите й има не едно и две. В същото време е добре да знаем кои подръчни средства могат да облекчат бързо мъчителната симптоматика. Бързо – и без да се налага прием на антихистамини или кортикостероиди, изобщо на медикаменти.

Излекувах се от уртикария

Да започнем с едно видео на тема “Как се излекувах от уртикария”. То е на руски, но има хубави субтитри. Тях можете да ги копирате и да ги прекарате през Гугъл транслейт, ако не владеете езика. Това става от трите точки долу вдясно под видеото, когато отидете в самия YouTube и изберете “Отваряне на преписа”. В него лечителят Виталий Островски дава рецепти за избавлението не само от копривна треска, но и от други видове алергия. Някои от тези рецепти използваме и в материала по-долу:

Излекувах се от уртикария с меню и билки

Може да се каже, че се излекувах от уртикария, като спазвах подходящото меню, но значително си помогнах и с билки. Преди терапията тя ми се появяваше периодично и беше на нервна почва. Пропусках известно време да ям каквото и да било месо, като също избягвах яйцата и всякакви плодове с мъх, а също и цитрусови. Махнах пърженото, минах само на печено и варено.

Марина Райчева уртикария снимки
Марина Райчева от Смолян

Предприех детоксикация на тялото и това беше най-важното. За целта ползвах билките от комбинацията “Демир бозан”, но взех от оригиналните, а не от евтините ментета. Тези билки са съчетани в рецепта специално за пречистване на кръвта и са идеални за уртикария, независимо дали е нервна или се дължи на натравяне. При нервната специално менюто няма да ви помогне изобщо. Пих Демир бозан всеки ден в продължение на 8-10 седмици и от тогава вече минаха повече от 3 години и не съм имала никаква копривна треска. Така че спокойно мога да кажа: “Излекувах се от уртикария!”

Марина Райчева от Смолян

Непременно погледнете и ТОВА за повече информация за билките, мнения за тях и начин да си поръчате Демир бозан:

Нервна уртикария: Как се оправя кожен обрив на нервна почва или стрес?

Народни средства за лечение на уртикария

“Фигурин

Ето кои са домашните средства и билки, с чиято помощ можем да овладеем агресивен обрив и да си спестим неприятните преживявания: 1- компрес с лед или студена вода; 2- ябълков оцет; 3- сода бикарбонат; 4 – алое вера; 5 – овесени ядки; 6 – босилек; 7 – мента; 8 – коприва; 9 – женско биле; 10 – куркума; 11 – стипца; 12 – краставичен сок.

Студен компрес

В повечето случаи при уртикария помагат хладните душове или студените компреси. По този начин кръвоносните съдове се свиват и се ограничава появата на нови обриви. Може да се направи студен компрес, като се намокри парче памучен или ленен плат със студена вода, изстиска се добре и се положи върху проблемната зона.

По-сериозна работа върши компресът с натрошен лед: няколко кубчета от фризера се раздробяват и разстилат на тънък пласт, след което компресът се полага върху раздразненото място и се държи около 5-10 минути (top10homeremedies.com). Тази операция се повтаря на всеки 2-3 часа. Важно е да се запомни, че ледените кубчета не бива да се полагат директно върху кожата – а само във вид на компрес, за да може ледът да действа опосредствано.

Има и такива форми на уртикария, при които повлияването е с обратен знак: такава уртикария се влошава от ниски температури и студена вода, и обратно – затоплянето действа положително за овладяване на симптоматиката (homeopathybg.org).

Ябълков оцет

уртикария 01 снимкиКогато стане дума за лечение с ябълков оцет трябва да знаете, че не говорим за масовата стока в бакалията. Става дума за органичен – суров, нефилтриран ябълков оцет, който не е претърпял химически обработки. За лечение на уртикария той може да се използва най-малко по три начина/

  • 1-2 чаши ябълков оцет се добавят в хладка вана, където можем да полежим веднъж дневно за по 15-20 минути (top10homeremedies.com);
  • Смесваме студена вода и оцет в пропорция 1:1 и изплакваме мястото с обрив по няколко пъти дневно;
  • В чаша студена вода добавяме чаена лъжичка ябълков оцет и малко мед. Две чаши от разтвора дневно ще балансират имунната система и ще помогнат на организма да се справи с проблема. Използването на ябълков оцет при уртикария действа и противомикробно, спестява опасността от вторична бактериална инфекция след разчесване на сърбящата кожа.
Сода бикарбонат
уртикария
Мъката уртикария не винаги се преодолява само с билки и домашни средства

Популярната хлебна сода, която отдавна се използва не само за кулинарни цели, е в състояние доста да облекчи неприятните усещания при уртикария. Содата неутрализира възпалението и успокоява сърбежа по един прост начин:

Смесваме една част сода с три части вода и с помощта на мек тампон нанасяме разтвор върху възпалената кожа. След 1-2 минути изплакваме с хладка вода (top10homeremedies.com). Другият вариант, ако е засегната по-голяма площ от кожата, е да си направим содена вана – пълним ваната с хладка вода, изсипване половин чаша сода и разбъркваме хубаво, след което се топваме за десет минути. Прави се веднъж на ден, следва хладен душ.

Овесени ядки

Овесените ядки и овесената каша са не само суперполезна храна, но и чудесно средство за лечение на кожни проблеми. Не прави изключение лечението на уртикария. Казват, че помага ваната с овесена каша: тя се приготвя от 1-2 чаши фино смлени овесени ядки, които се попарват и се разбиват с хладка вода във ваната. Водата придобива вид на мляко – внимавайте, когато влизате или се изправяте, защото дъното става хлъзгаво! Престоят в такава вана е 15-20 минути, може да се прави два пъти дневно (top10homeremedies.com).
Овесената добавка действа противовъзпалително, подобрява антиоксидантната защита на организма и трансдермално внася богат състав от витамини и микроелементи.

Ако проявата на уртикария е единична и няма необходимост от цяла вана, може да се приготви лечебна смес за локална употреба: половин чаша фини овесени ядки се заливат с малко вряла вода, да се получи гъста маса. След като изстине, тя се полага върху обрива и се държи половин час. Измива се с хладка вода. Операцията е само веднъж на ден.

Алое вера

Противомикробно и противовъзпалително действие върху кожата упражнява и гелът от алое вера. Можем да си помогнем с продукт от биомагазин или с прясно изцеден гел от листа на алое. Идеята е гелът да се положи върху обрива, докато образува тънък филм; държим го 20-30 минути и отмиваме с хладка вода. Тази процедура може да се прави 2-3 пъти на ден (top10homeremedies.com).

Босилек
уртикария
Да атакуваме ли проблема уртикария с лековити треви?

Това лековито растение помага и при уртикария, може да се избере един от няколкото известни начини:

  • Изцедете сок от прясно откъснати стъбла босилек и ги размажете върху обрива; изчакайте да изсъхне и няколко минути след това изплакнете с хладка вода;
  • Нагрейте на котлон няколко цели стръка босилек, изчакайте да поизстинат, размачкайте и ги наложете върху обрива;
  • Направете запарка от босилек – супена лъжица билка на една чаша вряла вода; охладете и използвайте за изплакване на болната кожа 2-3 пъти дневно.
Мента

При случаи на уртикария, причинена от стрес, е добре да се пие чай от мента или букет – мента с маточина, бял равнец, босилек, лавандула, валериана (dar-center.com).
Запарка от мента – супена лъжица суха мента за чаша вряла вода, може да се използва за компреси на мястото с уртикария. Компресът се държи десетина минути и се прави 1-2 пъти на ден.

Женско биле (сладък корен, сладник)

уртикария 02 снимкиЖенското биле – сладник или сладък корен, помага при доста проблеми на храносмилането и отделителната система, стабилизира имунната система и се противопоставя на алергични реакции. Едно от приложенията на билката, от която се използва основно подземната част, е свързано с кожни раздразнения и болести. Билката има противовъзпалително и успокояващо действие, затова има място при лечението на уртикария – успокоява сърбежа и подпомага възстановяването на нормална кондиция за кожата с неприятни обриви (bis.bg).
Използването на сладника е просто: сух корен от билката се стрива на прах и с него се обработва мястото с екзема. Това се прави всеки ден, докато се почувства подобрение.

Куркума

При уртикария се спазва специална диета – това е едно от условията за лекуване успешно. Добре е в тази диета максимално да се застъпи използването на куркума. Лековитата подправка трябва да се добавя в ястията максимално – това не само ще подобри вкуса им, но и ще има лечебен ефект при уртикария. Ефектът се дължи на свойствата на подправката да действа като антибиотик, да прочиства рани и раздразнени места по кожата и да насърчава възстановяването на здравия епител (1001recepti.com).

Стипца

Старата стипца има доказано положително въздействие върху кожата. Тя оказва антибактериален, подсушаващ, стягащ и противовъзпалителен ефект (giza-perfumes.eu). С помощта на стипца на прах, добавен в кремове, емулсии и лосиони, могат да се обработват кожни зони с уртикария и това да облекчава неприятните симптоми. Обогатените със стипца мазила помагат по-бързо да се преодолеят пристъпите на уртикария.

Коприва

Звучи странно да лекуваш уртикария – копривна треска, с коприва. Но е факт. Сполучлив вариант за премахване на сърбеж от уртикария е чаят или запарката от коприва: чаена лъжичка от билката в сухо състояние се залива с 250 мл вряла вода, изчакват се 10-15 минути и се прецежда. Пие се на глътки 2-3 пъти на ден (bilki.bg).

Сок от краставица

Народната медицина препоръчва сока от прясна краставица за облекчаване на сърбеж от уртикария. Мястото с обриви се намазвd с прясно изцеден сок от настъргана краставица. По-лесно е направо една прясна краставица да се нареже на кръгчета и те да се подредят върху мъчителния обрив (ezine.bg). Още бабини рецепти ТУК:

Уртикария. Бабини рецепти. Витамин Ц

Диета и забранени храни (меню)

Обикновено причина за появата на уртикария е храна, която причинява описания тип алергична реакция. На принципа на изключването може да се установи коя точно е опасната храна; най-често уртикария причиняват шоколад, меса и месни изделия, прясно мляко, яйца, цитруси, мъхести плодове, бобови култури, хайвер, орехи и какао. Пържената храна, оцветители и пикантни подправки, консерванти и солено също могат да се окажат дразнители (ezine.bg).

Ако проявите на уртикария се реализират в ситуации на стрес, на нервна почва, помагат чайове с успокояващ ефект: бял равнец, валериана, мента и лавандула, маточина.

Алкохол

Прекомерната употреба на алкохол може да стане причина за появата на характерния обрив при уртикария. Обикновено обривите от този вид преминават след 24 часа, настъпва успокояване паралелно на разграждането на алкохола (arsmedica.bg). Ако състоянието не се подобрява може да се приложат антихистамини.

При деца

И децата могат да страдат от пристъпи на уртикария, случва се дразнителят и причината за това състояние да е прясното мляко. Ако пристъпите са тежки и засегнатата кожа е доста голяма като площ, се налагат мерки за

предотвратяване на възможен шок. Овладяването на заболяването става чрез еднократно третиране с епинефрин, след което се изработва програма за дефиниране на алергените и трябва да се изработи програма за хранене. Диетата е сигурен начин да се предотвратят чести пристъпи на уртикария (puls.bg).

Хронична уртикария

уртикария 03 снимкиКогато болестното състояние е хронично, специалист дерматолог трябва да назначи лекарствена терапия. Хронично е състояние, което продължава над 6 седмици. Терапията е първоначално с антихистамини (spisaniemd.bg). Възможно е това да не даде резултат, което обикновено създава условия за препоръчването на кортикостероиди. Тази група лекарства обаче не могат да се прилагат продължително поради възможни токсични ефекти. Вариант на дългосрочна терапия е и прилагането на циклоспорин по индивидуална схема.

Хомеопатия

Хомеопатичните продукти са надежден вариант да се избегнат кортикостероидите при лечението на уртикария. Освен това хомеопатичното лечение въздейства не само върху симптоматиката, т.е. външните прояви на болестния проблем, но и цялостно върху поразения организъм. Лекар хомеопат трябва да определи кой от известните продукти е подходящ за конкретен пациент – в зависимост от възможния причинител на уртикария, възраст и здравословно състояние на пациента. Най-често прилаганите хомеопатични медикаменти са Apis Mellifica, Arsenicum Album, Natrum Muriaticum, Rhus Toxicodendron, Urtica Urens, Sulphur – (homeopathytoday.eu).

Алергична, остра (акута), идиопатична, студова и нервна уртикария

Класификациите на уртикария имат смисъл заради прилагането на адекватно средство за неутрализиране по възможно най-бърз начин. Алергична – обяснимо е тази уртикария, която е резултат от реакция на свръхчувствителност. Може да я причини храна, ухапване от насекомо, допир до дразнещо вещество или растение.

При остра уртикария става дума за случайна проява, която може да отшуми и без специална терапия в рамките на не повече от 6 седмици. Близо 95% от случаите на остра уртикария са последвани от спонтанно излекуване.

Идиопатична уртикария – при нея не може да се установи какъв е причинителят, затова се говори за автоимунен тип уртикария (arsmedicamd.bg).

Съществува и студова уртикария. По принцип преодоляването на уртикария е по-лесно при ниски температури – затова се препоръчват компреси с лед и хладни душове. При студовата уртикария причина за обривите са ниските температури, обратно на повечето случаи – тук терапията е чрез затопляне.

Дайте мнение и Вие тук!

Нервна уртикария – самото име показва за какво става дума. Преживяването на стрес може да стане причина за обривите. Добрата новина е, че тук няма нужда от антихистамини и особено кортикостероиди: йога, релаксиращи техники и масаж снемат стреса и обривите изчезват.

Див чесън (левурда)

Дивият чесън за много от съвременните хора е неизвестно растение, и напразно. Това е уникална билка, която практически доближава качествата си до тези на представата за панацея. Има множество приложения, външно и вътрешно. Така например трудно зарастващи рани ускоряват изчистването и затварянето си, ако се мажат всеки ден с прясно изцеден сок от див чесън. Вътрешното приложение на дивия чесън – пресен или приготвен под формата на чеснова ракия, вино или подправка към ястия, оптимизира функциите на всички вътрешни органи, балансира имунитета и подобрява кръвообращението. В Западна Европа това растение се използва като мощно средство за пречистване на кръвта и лечение на кожни заболявания – спасява от всякакви обриви, включително упорити уртикарии. Добре е при такъв проблем да се приготви ракия с левурда ето така: в бутилка с широко гърло се пълнят нарязани листа от билката, без да се тъпчат. Залива се с ракия или водка до гърлото и се оставя на слънце за две седмици. След това се прецежда и прибира, използва се профилактично и като част от комплексна терапия на уртикарии: приемат се 3-4 пъти дневно по 10-15 капки от ракията, разтворени в малко вода (mipa-bg.com).

Петолистник

Петолистник или блатен петолистник е лековито растение, което често е включвано в лосиони и кремове за лечение на кожни и ставни проблеми. Има антисептично и обезболяващо действие, при третиране на кожни участъци – ускорява възстановяването на нормалната епителна тъкан. Действието на екстракта от петолистник се дължи на съдържанието от флавоноиди, сапонини, дъбилни компоненти, етерично масло и органични киселини. Познати продукти с петолистник, които се препоръчват при уртикария, са кремовете Витасин и Живокост (framar.bg).

Кромид лук – печен или на сок

Кромидът е класическо лечебно средство, прилага се при редица болестни състояния под различна форма. Разчита се на очистващото му и антисептично действие. Петър Дънов например препоръчва при уртикария пречистване и стабилизиране на имунната система, като всеки ден се изяждат по две глави печен кромид лук – това се прави преди хранене на обяд и на вечеря. Кромидът се хапва без добавки, безсолен и без хляб (dunov-knigi.com).

Благотворно при уртикария е действието на лучения сок. Както е известно, лукът ишма антимикробно и антиалергично действие. Прясно изцеденият лучен сок, нанесен върху болезнени обриви при уртикария, облекчава и съдейства за по-бързото им лечение. Ако не е възможно веднага след появата на уртики да се направи сок, може просто да се нареже прясна глава кромид на шайби и – леко смачкани – те да се наложат за по няколко минути върху обрива (bgbilki.com).

Пелин на прах

Пелинът или белият пелин също е лековито растение с широко приложение в народната медицина. Изсушена билкова маса, набрана по врме на цъфтеж, може да се стрие на прах, но в малки количества – бързо изветрява. Препоръчва се прием веднъж дневно, половин час преди хранене, като дозата се увеличава всеки ден: започва се от една щипка и се стига до половин супена лъжица. Този лечебен цикъл се изпълнява в продължение на две седмици (bilki.bg). Всъщност приемът на пелин на прах върви паралелно с прием на тинктура от зелени орехчета и карамфил – т.н. комплект “тройчатка” за детокс и против паразити. Такъв тип прочистване на организма в много случаи помага на тялото да се справи и с неприятната уртикария.

Обичайното лечение

Много по-често човекът с уртикария действа стандартно, т.е. посещава дерматолог и изпълнява неговите препоръки. Те задължително включват изработване на диета – след като се тестват възможните продукти-дразнители; избор на медикаменти – за локално външно приложение, както и за вътрешен прием. В много случаи спазването на диета или елиминирането на външни дразнители – материи, химикали, са достатъчни за отшумяването на обрива уртикария. При по-упорити състояния, придружени със силен сърбеж, дискомфорт и пр., се дават антихистаминови препарати. Локалните външни продукти облекчават временно кожния дискомфорт и обрив, а при възможни разранявания предотвратяват вторични бактериални инфекции (pharmacy-bg.com).

Антихистаминови лекарства

Антихистамините са наричани още хистаминни агонисти: те блокират свързването на дразнещите компоненти, т.е. хистамини, с хистаминните рецептори в организма. По този начин се ограничава проявата на пристъпи от уртикария, т.е. зачервяване, обрив и подуване със силен сърбеж (framar.bg). Страничен ефект от лечението на уртикария с антихистамини е сънливостта.

Сред най-често използваните антихистамини за системно приложение са ериус, дименхидринат, алергозан, зиртек. Облекчаване на сърбежа може да се постигне с крем/маз от рода на псило балсам, алергозан, фенистил гел, дермодрин маз и др.

Кларитин

Този антихистаминов продукт може да се приема под формата на таблетки и или на сироп (framar.bg). Действа сигурно при прояви на алергичен ринит, сенна хрема и уртикария. В последния случай намалява интензивността на обрива или го елиминира, успокоява раздразнената и зачервена кожа, редуцира сърбежа. Сиропът може да се дава от двегодишна възраст, а таблетките – от 6-годишна. Дозата и продължителността на приема трябва да бъдат определени от лекар. Медикаментът не се препоръчва при бременност или кърмене.

Инжекции урбазон

Урбазонът е синтетичен кортикостероид; инжекция с урбазон може да бъде препоръчана от лекуващия при тежки случаи на уртикария (framar.bg). Поставянето на мускулна инфекция, или инфузионно – чрез система, може да бъде извършвано само от квалифициран медицински персонал. Дозата и продължителността на лечението се определят от лекуващия, като се отчитат комплекс от условия и фактори.

Алергозан

Алергозан е познат, класически антихистаминов продукт (framar.bg). Прилага се при редица болестни състояния, характеризирани като алергични реакции – различни видове ринити, кожни обриви – включително уртикария. Ефективен е при алергени от различно естество, провокиращи кожна реакция – медикаменти, храни, химически вещества, както и при уртикария с неустановен причинител. Може да се прилага като системен медикамент – таблетки за перорален прием, или като средство за локално външно приложение, унгвент. Облекчава сърбеж, напрежение, болка в раздразнените от уртикария участъци на кожата.

Алергозан – лечебни свойства и приложения

Зиртек

Противоалергичен медикамент под формата на таблетки или капки. Зиртек е сред най-препоръчваните медикаменти за перорален прием при хронична идиопатична уртикария. Дозите и продължителността на прием се определят от лекар. Лечението със зиртек е противопоказано при хора с алергия към някой от компонентите, деца под двегодишна възраст, пациенти с бъбречни заболявания и склонни към припадъци и гърчове (framar.bg).

Ксизал


Този противоалергичен медикамент, подобно на зиртек, действа стабилизиращо при ринити и копривна треска, т.е. уртикария. Таблетките ксизал могат да се дават на възрастни и деца над 6 години. Децата от възрастова група 2-6 години при необходимост се лекуват с ксизал на капки по схемата два пъти дневно по пет капки с малко вода. Не се препоръчва самолечение с ксизал, тъй като приемът може да провокира странични ефекти – нещо, което лекуващият може да предвиди и да предложи по-безопасна схема за лечение на уртикария (framar.bg).

Фенистил

Вариантите за лечение с фенистил в зависимост от формата на медикамента са няколко – таблетки, капсули, капки, сироп и гел (framar.bg). Течните форми са подходящи за антихистаминова терапия на малки деца, включително бебета над едномесечна възраст – в подходящи дози и под лекарски контрол. Продуктът не се препоръчва за бременни и кърмачки.

Фенистил има някои странични ефекти, които трябва да бъдат известни на лекувания предварително. Така например приемът на този медикамент може да причини алергична реакция с увеличаване на обрива, оток, затруднено дишане, задушаване, мускулни спазми.

Кортикостероиди

Медикменти от групата на кортикостероидите се използват при уртикария само при тежки остри състояния или при хронични прояви на уртикария, които не се повлияват от антихистаминово лечение и диети (pramed.com). Дали да се използва кортикостероид, решава единствено лекуващият. Прилагането на медикаменти като урбазон, медрол, дескаметазон, преднизолон трябва да протича под медицински контрол; инжекционните форми се прилагат само от медицински лица.

Атаракс

Това е психолептик, препоръчван при някои състояния на тревожност, безсъние, необяснимо мускулно напрежение. Паралелно с тези действия атаракс е в състояние да облекчи мъчителния сърбеж, характерен за пристъпите на уртикария (framar.bg). При пруритус или сърбеж специалистите препоръчват прием на една таблетка атаракс от 25 мг дневно, но при необходимост дозата може да се увеличи до 3-4 пъти след консултация с лекар. Медикаментът не е подходящ за бременни и кърмачки.

Атаракс, 25 мг. за успокоение. Мнения, форум. С алкохол може ли?

Дипрофос

Дипрофос е глюкокортикостероид, който се прилага при уртикария в инжекционна форма. Употребата му облекчава сърбежа, болката и отока, и ускорява оздравителния процес. Схемата на терапия се определя от лекар в зависимост от характера и интензивността на пристъпа от уртикария (framar.bg). Има някои специални условия за лечение с продукт от този тип, като например интервали между апликациите и продължителност на лечението. Не се препоръчва продължителна терапия; инжекциите могат да се поставят само от медицинско лице.

Как умно да използваме медикамента дипрофос

Ериус

Противоалергично средство с широко приложение. Предлага се под формата на сироп, филмирани таблетки или таблетки за смучене. Обикновено се препоръчва еднократен дневен прием на определената от лекуващия доза. За разлика от други противоалергични средства, ериус не причинява сънливост (framar.bg).

Ваксина. Уртиплекс. Уринотерапия. Димиста. След антибиотик (напр. пеницилин). След ибупрофен. Какво е алергична реакция?

Полза и странични ефекти от ериус

Ваксина

Поставянето на една ваксина може да провокира някои нежелани реакции, които са известни на лекарите и за които пациентът или семейството следва да съобщават – в случай, че симптоматиката е тревожна. Появата на обриви от типа на уртикария е сред описваните реакции, самостоятелно или паралелно с оток на лицето и/или задух. Счита се, че в подобни случаи става дума за алергична реакция, която се проявява в рамките на първите два часа след ваксинирането (imambebe.com).

Уртиплекс
уртикария
При уртикария доказано помага хлебната сода

Уртиплекс е хранителна добавка – комбинация на екстракти от екзотични лековити растения, която подпомага детоксикацията на кръвта и на организма като цяло. Предлага се под формата на таблетки (framar.bg), от които възрастните могат да приемат три пъти дневно по две, а децата – 3х1. Уртиплекс подкрепя стабилизацията на имунната система и антиоксидантната защита; облекчава симптоматиката при пристъпи на уртикария – сърбеж, болка, усещане за оток на проблемните кожни участъци.

Уринотерапия

Уринотерапията е един от компонентите на комплексно алтернативно лечение при уртикария (dar-center.com). паралелно с уринотерапия може да се прилага акупунктура, климатолечение, занимания с йога, физически упражнения и пр. Съществен елемент е грижата за очистването на организма от токсини, които на практика са в основата на проблема.

При уринотерапия материалът може да се прилага външно и вътрешно. Има доста спорове около пиенето на урина, т.н. амароли (rozali.com). Подходът има и привърженици, и отрицатели, но това е твърде голяма тема и не е за тук. Принципно прясната урина има антисептично действие, неслучайно народната медицина препоръчва одраскано, охлузено или наранено място да се “напикае”. Компреси с урина облекчават обриви и сърбежи, а приготвената по специален начин урина за вътрешен прием съдейства за очистването на организма.

Димиста

Димиста е назален спрей – комбинация от антихистаминов компонент и кортикостероид. Препоръчва се при алергичен ринит, но при по-продължителна употреба може да провокира нежелани странични ефекти. Сред тях са пруритус – сърбеж, кожни обриви, включително от типа копривна треска или уртикария (framar.bg).

След антибиотик (напр. пеницилин)
Лечение на уртикария - с билки и лекарства
Ако можете и вие да кажете “Излекувах се от уртикария”, или да споделите снимки и начини за справяне с нея, или пък можете да препоръчате меню или лекарства, пишете ни в нашия форум по-долу ТУК!!

В редица случаи при пациенти, лекувани с антибиотици, последица от терапията може да бъде обрив и това означава свръхчувствителност или алергия към съответния медикамент. Най-често уртикария се наблюдава при терапии с пеницилин, ампицилин, цефалоспорин (znam.bg). Такъв тип реакция може да се наблюдава дори в случаи, когато алергенът се намира в храна – например мляко или месо от животно, което е било лекувано с антибиотик. Характерният обрив тип уртикария може да се появи веднага след прилагането на антибиотика, но може реакцията да бъде отложена във времето.

След ибупрофен

Уртикария е наблюдавана и като следствие от лечение с нестероидни противовъзпалителни продукти – ибупрофен, аспирин, индометацин. Счита се, че това не е истинска алергична реакция, а само проява на свръхчувствителност (znam.bg). Все пак нестероидните противовъзпалителни и по-точно аспирин и ибупрофен могат да усложнят вече съществуващи медикаментозни алергии и по-лесно да се стигне до пристъпи на уртикария.

Какво е алергична реакция?

Алергична реакция – това е действие на имунната система, имунологична ответна атака при свръхчувствителност към определен дразнител (puls.bg). Системата го квалифицира като чужд, опасен, застрашаващ здравето и следва съответният имунен отговор.

Имунният отговор по същество е т.н. алергична реакция – съществува научно обоснована класификация на алергичните реакции според времето на проявата им, ангажиране на различни клетъчни компоненти, органи и системи. Коментират се четири типа алергични реакции, като въпросната уртикария се отнася към първия тип. Копривната треска или уртикария е резултат от бърза продукция на хистамини, които се разпространяват в някои тъкани и причиняват видими промени в рамките на до 30 минути. Наблюдават се зачервяване, обриви, но и оток, задух, колапс.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

антихистамини

Антихистамини, включително и за деца. Всичко, което трябва да знаем за тях

Алергии и антихистамини. Кои медикаменти използваме при алергични реакции; как се провежда профилактика. Схеми на …

5 Мнения

  1. ot 2 meseca su s urtikaria kakvo li ne pia kakvo li ne maja njama lecenie nikoi doktor ne me priema na seriozno kakvo da pravja naistina li tova zaboljavane e bezobidno i lekuva li se izobshto ….zashto doktorite gledat s nasmeshka na tova ne razbirem

    • Елена В. 8 години се боря с уртикария и няма лекар, койдо да ми каже от какво се появяват обривите. Сама стигнах до извода, че когато ям определин храни се засилват, а когато ги изключа от менюто си – изчезват! Правих всякакви изследвания, кръв и урина – биохимия, щитовидна жлеза, стомах, бактерии, паразити – всичко излиза в нормата, но продължават да излизат. Не пий кортикостероиди, те облекчават симптомите в момента, но оставят последици в организма. Доколкото знам – от лекар, вредят на костите.
      Друг лекар ме “успокои”, че никога няма да се разбере, а както се е появила, така ще изчезне – от само себе си. Не се отчайвай, моите “петна” се облекчават, когато ги мажа с ментолов спирт. нищо друго не ми помага!

      Поздрави,

  2. Мадлен, приемаш ли изобщо някакви медикаменти ?

  3. Вегетарианство и логично изчистване на организма и мислите. Гледах за д-р Емилов тези дни и вярвам, че нейното лечение помага за такива болести нелечими, имам приятелка която се излекува от болест с която трябваше да живее цял живот с хапчета, по нейния метод ходи там в санаториума, а и Учителя Дънов дава много прости методи за изчистване, а направих един опит от неговите съвети и си помогнах. Проверете и рецептите на лечителя Димков и той е излекувал маса народ, а вегетарианството е много важно, не може да убиваме и да искаме помощ от природата, да ядем “смърт” и да искаме здраве и не на последно място чисти мисли и чувства. Езотериката казва за проблеми с кожата са хора които са убидчиви

  4. Вътрешни паразити – Андазол купувам го от Одрин не е скъпо два пъти в годината на 6 месеца. От опит казвам вече 4 година рестарт на организма се получава ефекта е уникален поне за мен.. Задължителна консултация с Лекар…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *