мастит операция

Инфекция в женския организъм предразполага към мастит

Мастит, това е възпаление на млечната жлеза, което се среща най-вече при кърмачки.

Обикновено се разбива до третата седмица след раждането, но не е изключена и по-късната му поява.

Нежната кожа на гръдните зърна и неправилният начин на кърмене са предпоставки за лесно нараняване на зърната и за проникване на инфекция навътре към млечната жлеза. По-рядко мастит се развива по кръвен път или по съседство – ако е налице източник на инфекция в друга част от организма (синузит, бъбречно възпаление, зъбно възпаление и др.)

За развитието на инфекцията са необходими определени условия. В периода на кърмене такива са: задържане на мляко в гърдата след хранене на бебето, общо намаляване на защитните сили на организма.

За това допринасят прекарани заболявания през бременността, тежко раждане и труден послеродов период.

Обикновено маститът засяга едната млечна жлеза, но нерядко възпалението обхваща едновременно или последователно и двете гърди. В началото на заболяването се появяват стрелкащи болки, придружени от усещане за напрежение и тежест в гърдата.

Ако веднага не се вземат мерки за изпразване на гърдата, възпалението се развива с последващо повишаване на температурата и втрисане. В гърдата се образува болезнено уплътнение със зачервяване на кожата над него. Болката се засилва при опипване и движение. Често лимфните възли под мишницата се подуват.

Млякото изтича трудно и бебето полага големи усилия при сукане. По този начин то още повече се застоява в гърдата. Обикновено това се съпровожда от отпадналост, тревожност, главоболие, безсъние, намален апетит и др.

Ако се вземат адекватни мерки, маститът преминава за около седмица. В противен случай възпалението продължава с нагнояване и може да обхване цялата гърда. Възпалителното уплътнение се размеква и на негово място се образува абсцес.

Дайте мнение и Вие тук!

Настъпва по-силно влошаване на общото състояние на родилката. Редки са случаите, когато се стига до сепсис, т.е. до разпространение по кръвен път на болестотворните микроорганизми из целия организъм. Ако образуваният в млечната жлеза гнойник не се оперира, настъпва спонтанен пробив на гърдата, което води до бързо подобряване на състоянието.

Понякога абсцесът се отваря в млечните канали и гнойта изтича през зърното. В тези случаи кърменето незабавно трябва да се прекрати. Възможно е маститът да доведе до намаляване на млякото в здравата гърда.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

За предпазване от мастит гърдите трябва да са безупречно чисти и да се профилактират рагадите (малки, цепковидни ранички) на гръдните зърна, а кърмачката да избягва контакти с болни от вирусни или бактериални инфекции хора.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

лекарство за афти

Лекарство за афти: кои са най-добрите и как да изберем?

Афти: що за проблем и как да го разрешим. Варианти за лечение: готови медикаменти, хомеопатия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *